Tomaž Humar poškodovan obtičal v Himalaji

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
A ko smukač pade na Kitzbuhlu, si potrga vse živo, gre znova na smuči in ima čez pet let spet nesrečo - vam gre tud na [censored]?
Naštej mi koliko smukačev se je do sedaj ubilo. Na drugi strani čez 30 samo slovencev v Himalaji.
Ko smukača skup sestavljajo, ni nihče od ekipe v smrtni nevarnosti.
Res, da je reševalec poklic, ampak to ne da nobenemu pravice kar naprej ogrožat njihova življenja. Procent tveganja njegovih odprav da bo cel in sam prišel nazaj je daleč pod 50%. Zamisli se. On se odpravlja na skoraj samomorilske odprave in kot samomorilca bi ga počasi morali začeti obravnavat. To ni navaden alpinist ala naš Jernej, al pa recimo Viki Grošelj!

Pa npr. šerpe (jap to je poklic) , od česa pa naj tam živijo kot od tega? Naj bodo podjetniki v Nepalu?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
...
Toliko, kot je Humar naredil za promocijo te države, ni cel ta forum skupaj. A mislite, da si je hotel zlomiti nogo? Obtičati 6000m visoko?

Pač smola, tako kot je smola če imaš prometno nesrečo ali pa če si na ljubljanskem gradu zviješ gleženj.
...

1. Upam, da ga čimprej rešijo in da popolnoma okreva.
2. Če želiš dobro promocijo, predlagam, da zrežiraš jedrsko nesrečo v Krškem. Cel svet bo vedel kje je Slovenija in Krško - še čez desetletja.
3. Verjetnost smole na cesti, ljubljanskem gradu ali visoko v Himalaji ni povsod enaka. Naj pleza po Himalaji kdor želi in kakor želi, ampak v primeru nesreče se ni treba zgovarjati na smolo. V Himalaji se je primerneje izgovarjati na srečo v primeru uspeha.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Naštej mi koliko smukačev se je do sedaj ubilo. Na drugi strani čez 30 samo slovencev v Himalaji.
Koliko ljudi pa umre v slovenskih gorah? A naj z bodečo žico in visokim zidom zapremo dostop do naših hribov, da se reševalci ne bi izpostavljali nevarnostim?

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Ok, pa pojdiva čisto do fundamenta!
Vprašajva se, kdo zaradi Humarja trenutno v Himalaji ali doma počne kaj takega, česar noče ali pa to ni njegov poklic od katerega živi.
Jaz ga ne najdem.

Kje je torej problem? In zakaj se ti zdi da imaš prav ti pravico soditi in urejati tuja življenja?

Če pa nekdo (tu konkretno Humar) ne živi v skladu s tvojimi predstavami, pa je to predvsem oz. kar izključno tvoj problem.
Kdo pa konec koncev si, da bi se moral Humar obnašati tako kot se tebi zdi prav?
Kaj pa če Humar slučajno meni, da si taki kot ti in jaz ne zaslužimo drugega kot arest in prisilno delo, saj svobode po njegovem ne znamo užiti. Bi ga poslušal, ubogal? Dvomim...

A res ne morete vsi skupaj sprejeti dejstva da tip pač brez plezarije ne more? In vsakič ko gre od doma nihče ne ve, če se bo še vrnil.
To je cena ki jo plačuje on sam in njegovi najbližji.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ne primerjat amaterskih alpinistov, profesionalnih in Humarja. Humar gre dobesedno v samomorilsko akcijo. In to znova in znova...

Poznaš koga, ki so ga že večkrat reševali v slo gorah?

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Humar gre dobesedno v samomorilsko akcijo. In to znova in znova...

Pa kaj če gre!? A je kdo prisiljen iti z njim?
Vsi, prav vsi, razen njegovih staršev in otrok, se lahko tej zgodbi ognejo. Če tako želijo.

Nekaj je moraliziranje, drugo je prisila.

Ti se lahko zgražaš nad njegovo neodgovornostjo.
Pravice prepovedati mu tovrstnih podvigov pa preprosto NIMAŠ.
In prav je tako!

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.603
1.135
113
Titograd
Češki in angleški opankarji
smile-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
Pa kaj če gre!? A je kdo prisiljen iti z njim?
zA njim. Da. Reševalci SO prisiljeni. Kdor trdi drugače, baje Humarju želi smrt.

Citat:

Ti se lahko zgražaš nad njegovo neodgovornostjo.
Pravice prepovedati mu tovrstnih podvigov pa preprosto NIMAŠ.
In prav je tako!
Nimam. Se strinjam.
Vse kar lahko naredim je, da se javno zgražam nad njegovimi dejanji in prepiram z njegovimi "verniki".

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18

Za njim gredo ker je to njihova služba. Tako kot vsaka druga.

Upam da se midva ne prepirava, ker se ne smatram za Humarjevega vernika.
Ne ti ne jaz pa nisva dovolj usposobljena in premalo veva o plezariji, da bi lahko presojala o tem, ali je tokratna poškodba posledica pomanjkanja sposobnosti ali pa zgolj spleta nesrečnih okoliščin.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Ne primerjat amaterskih alpinistov, profesionalnih in Humarja. Humar gre dobesedno v samomorilsko akcijo. In to znova in znova...
Kakor za koga. Za nekatere, ki jih poznam, so že nekateri moji hribovski dosežki (ki ni vse skupaj čisto nič proti enemu navadnemu alpinističnemu plezanju) čisto samomorilsko nagnjenje. To je mnenje kavč-športnikov, ki so tudi tukaj zelo glasni. Humarju se je pač zalomilo, najverjetneje zadnjič.

In kje boš mejo potegnil, kaj je preveč ekstremno? Za mojo mamo je ekstrem iti že na dva tisoč metrov, za veliko večino ljudi je predrzen ekstrem iti preko tri tisoč metrov. Pa vse skupaj ni nič posebnega.

Nazadnje urejeno:

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ekstremno je iti prostovoljno na pot, kjer je možnost varnega povratka kaj jaz vem, pod 80, 90%?
Za mojo staro mamo je zato ekstemno iti po ravnini 5 km. Zato jo vedno peljem, ne glede na to, kako si želi iti peš.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Ekstremno je iti prostovoljno na pot, kjer je možnost varnega povratka kaj jaz vem, pod 80, 90%?
Ne moreš verjeti, koliko takih stvari je v življenju, pa nisem videl 100+ postov o teh straneh na vseh forumih.

Saj če pa se Humar ne bi ponesrečil, pa celo prišel do vrha, potem bi bil pa majster, pa car, pa ne vem kaj.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj če pa se Humar ne bi ponesrečil, pa celo prišel do vrha, potem bi bil pa majster, pa car, pa ne vem kaj.

Ne bi bil, ker je samo ožje sorodstvo vedelo, da je šel v Himalajo.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Aja? Zame je preveč ekstremno že to, da je možnost za smrt pod 99,5% npr. In zato raje ne grem tja.

Pri Humarju pa na žalost ne gre več za to, kaj lahko doseže, ampak česa vse so zmožni reševalci. Se grdo sliši, ampak tako je.
Če bi prišel do vrha ne vem če bi bil car. Bi bil pa sam najbolj zadovoljen, da je uslišal "klic gora" in mu je še ena misija uspela.

Da pa pride vse to v medije, pa nismo krivi ne mi, ne Humar ampak novinarji. Ravno tako je bil na prvih straneh, ko si je zlomil nogo na podstrešju.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Aja? Zame je preveč ekstremno že to, da je možnost za smrt pod 99,5% npr. In zato raje ne grem tja.
Ti ne. Ampak si predstavljaš, da bi Marco Polo pa Kolumb, pa še kak nepomembnež, takole študirali statistiko kot ti? V kameni dobi bi v kamen klesal tale post, ne pa v internet.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.070
11.169
113
halo, 2009 skoraj 2010, na himalajo so ze prisli, naj gre humar na saturn, pol bo car in iskal neznano.

v glavnem šolski primer nerodnega AWja, verjetno v ničemer drugem ni dober kot plezarjenju, aja še to ne... al kaj mu je?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.