Ne vem če ti to prav gledaš. Sicer sem glede mrežnih zadev skoraj popolni noob, ampak da vseeno probam, kjer se motim, me lahko BP popravite:
1. dal si screen TP-LINK routerja, pod Network in WAN
Sam imam IP nastavljen na Dynamic, prepozna pa mi 192.168.0.10, ker imam tega imam nastavljenega v Cisco modemu (oz. gatewayu).
Da, imam v bistvu dva routerja, ker Telemach ne ponuja samo modema, Cisco router pa dela neverjetno počasi, bridge mode so pa zaklenili.
Pri routerju ročno nastavljati IP, subnet mask in DNS-e pa nimam ne časa ne živcev, niti ne vem kaj bi tukaj pridobil.
Pri Ciscu imam v DHCP serverju ročno določen IP na MAC adreso TP-LINK routerja, ker se mi pač zdi bolje, da ima router vedno en fiksen IP, čeprav se vsaj meni tudi drugače ne bi spreminjal, ker je pač starting IP 192.168.0.10, in bi bilo tudi v tem primeru enako.
2. To kar bo sedaj Telemach spremenil, je zunanji IP, se pravi od tvojega modema v svet.
Tega pa vidiš tukaj:
http://whatismyipaddress.com
Ali pa če imaš Cisca, v brskalnik vpišeš 192.168.0.1, greš pod Status -> Gateway in pogledaš Internet IP Address.
In ta je bil do sedaj vedno statičen, to pomeni, da se od prve namestitve modema ni nikoli spreminjal.
Zdaj bi moral bit dinamičen, na koliko časa se to spreminja, pa nimam pojma.