KSZ
Sem imel angleškega stafforda. Živel je 14 let.
V 14 letih ni niti 1x na koga zarenčal. Za moje pojme in za (na začetku) prestrašene sosede, je bil to daleč najbolj prijazen pes.
Sosedje so začeli vozit otroke k meni na klopco, da so se lahko igrali s psom, ker so se bali kokeršpanjelov in pudlov. Zakaj? Ker so bili nevzgojeni do amena. In so ali lajali na njih ali pa celo malo čekane preizkusili. In ker starši niso hoteli, da ima otrok slabe izkušnje s psi, so jim na nek način povrnili upanje v te živali s pomočjo mojega psa.
Pri vseh psih je problem vzgoja - oziroma ljudje nabavijo psa, z njim se ukvarjajo dokler je majhen pa luškan, potem pa je stvar zaključena. S svojim psom sem se ukvarjal vsak dan. Faking 14 let. Predvsem pa ga nisem počlovečil in vlačil v posteljo s sabo in ga ogovarjal, tako kot to počnejo zmešane babe(se oproščam tistim, ki niso take sorte).
Nisem ga učil, da naj dela prevale pa sklece in ne vem kaj še vse. Učil sem ga to, da se me ne glede na zunanje dražljaje drži v radiu 2m. Seveda se je kdaj zgodilo, da je stekel za kakšnim mačkom(pač jih je vsaj 10 okoli bajte) pa sem ga poklical in dlje kot do konca dvorišča ni prišel. Se je obrnil in k meni nazaj. Pa se mi ni bilo treba dret.
Evo to je vzgoja. Dan za dnem, brez balasta, da prevale dela. Predvsem pa je pes žival, ki je vajena, da ima vodjo tropa. Če to nisi ti, je pač on. Potem pa nastanejo težave. Sploh pri takih "riskantnih" pasmah. Če te pes spoštuje, in VE kje je njegovo mesto, nimaš nobenih težav z njim. Ampak seveda, za to je potrebno delat vsak dan.
Grem stavit, da če bi čivava naredilo isto kot tist pitbull, se o tem nebi pisalo. Je pa res, da take škode ne more naredit.
Je pa dejstvo, da ima vedno več bedakov te pse. Vsaj kar vidim pri nas naokoli. Predvsem kakšni zapečenci jih zelo radi nabavijo in se postavljajo z njimi.
Skratka problem so samo glupi lastniki, nič drugega. Bi pa rade volje videl, da se malo zahtevnejših pasem ne bi dalo dobiti brez rodovnika. Jurčka pa pol je pa že malo težje dat za "orožje", kot 200eur...
Pa res me zanima statistika ugrizov - bi se upal trditi, da pitbuli še zdaleč niso na prvem mestu.
Da bi bil sam žrtev take situacije, bi najprej babo nakloftal, psa pa na mestu v krvavice predelam. In obratno - da bi moj pes kadarkoli kogarkoli napadel - takoj injekcija. Če se to zgodi je pa itak samo pokazatelj, da si sam glup in mogoče ne bi bilo švoh, da še sam razmisliš o kakšni mesečni terapiji v Polju.