Število mrtvih na slovenskih cestah

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Na Švedskem imajo podobno logiko, ki pa se mi zdi kar ok:

Citat forumaša, ki živi na Švedskem:
Citat:

Kazni niso pretirane dokler ne prebijes tistih 30 km preko omejitve in do tudi odvisne od omejitve:
Ce je omejitev 50 ali manj:
od 1 - 10kmh preko okoli 220€
in potem grejo za vsakih 10km/h gor za 40 €
Ko prebijes omejitev za 40km/h gre vse slupaj k tozilcu, potem sodisce in kazen znasa najmanj 400€ in adijo vozniska.. AMPAK se nisem slisal da bi kdo dobil tak malo.. ponavadi lahko racunas par tisoc evrov. S tem da so fantje dobili prepoved delat novo voznisko od 6-10 let.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Ko kopiraš še kazni drugih držav, kopiraj še lestvico osebnih dohodkov, kakšno je stanje cest ipd....in šele nato bo jasno če so kazni primerljive. Upošteavnje samo enega merila ne pride v poštev.

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Glede dohodkov: mi imamo kazni kot da je povprečna plača 2000 EUR
bonk.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.422
2.503
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik sole pravi:
Glede dohodkov: mi imamo kazni kot da je povprečna plača 2000 EUR
bonk.gif

Ljudje pa vozijo kot da imajo 10.000 € plače mesečno. Večje so kazni, manjše so plače, več je prekrškov.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
Zato so pa močno dvignili kaznovanje do 10km/h. Pa človek kolk se jih ubije pr tej hitrosti, da je treba fasat za tole 3 točke in 300€. ....
Je tista dacarka zadnjič lepo povedala. služi se tam, kjer je masa, in kjer je kaj vzet.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
velika večina alter uporabnikov (tudi jaz) smo že takrat pisali da višje kazni niso rešitev in pri tem ostajam.
Jest pa tud še vedno trdim, da zakon odlično služi svojemu namenu.

Polnjenju proračuna?
Sestavi odprto pismo in ga pošlji kreaslki, vlačiču in medijem če si tako prepričan v svoj prav
In kaj naj napišem česar še ne vesta?

Bakki33

Fizikalc
8. dec 2007
426
71
28
Cel teden sem vozil do Pariza, po Franciji in nazaj... 3000km, z avtodomom. Potovalna hitrost okoli 100-110 km/h. Samo eno nesrečo sem videl, ko je avtomobilist vzel prednost skuterju (ta je obležal... upam da je vse vredu z njim). Vsi ki ste vozili po Parizu veste, da ni narisanih voznih pasov na avenijah, gigantskih rondojih itd.., da je semaforjev mali milijon... ampak deluje!! Ko se prižge oranžna luč po zeleni vsi zavirajo... samo jaz nisem prvi dan. Potem sem se navadil... tudi voziti po omejitvah. In se srečno vrnil domov... skozi gnečo na nemških avtocestah...

In zdaj vem... vse je samo v glavi: predvidljiva vožnja, opazovanje okolice, popuščanje če je kdo hitrejši ali menja vozni pas, trobljenje da opozoriš na sebe, ne pa da komu je*eš vse po spisku... pa smo vsi srečni in zadovoljni, promet teče, ljudje varno prečkajo cestišče, motoristov pa je itak več kot avtomobilistov.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.943
6.019
113
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Na Švedskem imajo podobno logiko, ki pa se mi zdi kar ok:

Citat forumaša, ki živi na Švedskem:
Citat:

Kazni niso pretirane dokler ne prebijes tistih 30 km preko omejitve in do tudi odvisne od omejitve:
Ce je omejitev 50 ali manj:
od 1 - 10kmh preko okoli 220€
in potem grejo za vsakih 10km/h gor za 40 €
Ko prebijes omejitev za 40km/h gre vse slupaj k tozilcu, potem sodisce in kazen znasa najmanj 400€ in adijo vozniska.. AMPAK se nisem slisal da bi kdo dobil tak malo.. ponavadi lahko racunas par tisoc evrov. S tem da so fantje dobili prepoved delat novo voznisko od 6-10 let.

http://www.rtvslo.si/slovenija...256500#comments

Glede na to, da trenutno živim v Nemčiji in lahko primerjam situacijo, lahko povem naslednje: Nemške kazni za prehitro vožnjo so v primerjavi s slovenskimi smešne - za 65 km/h pri omejitvi 50 km/h plačaš v Nemčiji 25 EUR (v Sloveniji pa trenutno 250 EUR). Kljub temu je manj nesreč, ker kazni učinkujejo. V Nemčiji je namreč na miljone (delujočih!) stacionarnih radarjev, ki slikajo na vseh koncih in maš 99 % možnosti, da te dobijo če prehitro voziš. In plačaš tistih 25 EUR, naslednjič boš pa na tistem koncu pazil.. Pri nas se policija na vsakih 8 ur za pol ure postavi na eno mesto, napišejo tri položnice in od tega se bosta dva pritožila zaradi nekorektnega postopka.. Možnosti, da te dobijo (in da plačaš) so torej minimalne.. Pa še če te dobijo, pride do prej zgoraj napisanega "Veste kdo sem jaz" ali "Moj kolega dela v policiji" itn..

Imamo 10x višje kazni in še vedno štala (ter 3x nižje plače
cheer.gif
).

Mogoče pa višje kazni niso rešitev
hysterical-1.gif
??

Clancy

Majstr
20. avg 2007
835
400
63
Nevem, če je ta vlada, oziroma kdo je sprejel ta zakon, tako naivna, pohlepna ali pa oboje
stupid-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
ni toliko štos v višini kazni, ampak v višanju kazni. znesek, ki se ga nabere od prometnih prekrškov, je minoren v primerjavi s celotnim proračunom. če bi zvišali trošarine na pogonska goriva za nekaj centov, bi ga enostavno prekrili.
štos je v tem, da imamo en kup svetov in agencij za varnost, preventivo, vzgojo itd v prometu, ki morajo nekako upravičiti svoj obstoj, da bodo še naprej lahko greli stolčke. tako je višanje kazni najbolj pribljubljen ukrep, saj ga je najenostavneje doseči. preprosto vzameš statistiko, izbereš nekaj najpogostejših vzrokov nesreč, ter kazni dvigneš za XX procentov. pri ostalih ukrepih, npr. preventiva, izobraževanje, ... , pa imaš precej več dela, omejen si s količino sredstev, itd.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
In predvsem je razlika v tem, da je treba rit dvignt pa nekaj narest, je treba delat. To pa veš, da v današnjih časih, ne gre več. Joooooj kolk bojo tulil konec poletja kako je spet zakon uspešen. In ovce se bojo strinjale, da res deluje. Jaz bom pa spet trpel, ko se bom na omejitvi 90 ubadal s preplašenimi vozniki, ki se bojijo samega sebe in bo raje peljal 60, ker pr 80 ga pa že lahko kdo šicne in mu napiše položnico, čeprav je omejitev 90.
bonk.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
ni toliko štos v višini kazni, ampak v višanju kazni. znesek, ki se ga nabere od prometnih prekrškov, je minoren v primerjavi s celotnim proračunom

Bedarije pišeš.
100 miljonov v proračunu ne pomeni nič drugega, kot to da se državi ni treba za toliko dodatno zadolžit.
Ko denarja zmanjka, vsak cent pride prav.
In če bi država zvišala ceno bencina, bi tankali pri sosedih, pa bi se še za tisto trošarino obrisali, ki jo zdej pokasirajo.

Citat:
Uporabnik sass pravi:
omejen si s količino sredstev, itd.
In koliko so ta sredstva v primerjavi z proračunom, da jih država ne da dovolj?

Pa hudiča zakaj meni država pobere davel od plače, saj to je res minorno v primerjavi z proračunom.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
spet zavajaš. če bi pogledal rebalans proračuna za leto 2010, bi videl, da se od prometnih prekrškov nabere bistveno manj od 100 milijonov. cene goriv pri sosedih so do 10% višje.
zakaj ti država pobere davek od plače? zato ker ga pobere tudi meni, pa ostalemu milijonu+ davkoplačevalcev. zakaj bi bil ti izjema?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
spet zavajaš. če bi pogledal rebalans proračuna za leto 2010, bi videl, da se od prometnih prekrškov nabere bistveno manj od 100 milijonov. cene goriv pri sosedih so do 10% višje.
zakaj ti država pobere davek od plače? zato ker ga pobere tudi meni, pa ostalemu milijonu+ davkoplačevalcev. zakaj bi bil ti izjema?
Jest bi bil lahko izjema, ker je moj davek od plače minoren v primerjavi s proračunom. A ni to zate zadosten razlog?

Sicer pa po tvoji logiki res neumna država, še za kak procent bi podražili bencin, pa bi rešili problem pokojnin, pomanjkanja denarja v zdravstvu, zvišali plače policajem da nebi stavkali, uvedli zastonj prehrano v šole, zastonj uæbenike (no to bi blo še manj kot 100M) .... no sej, vsakemu ene 100 miljončkov (na okroglo) sej se ne bo nikjer poznalo, to so res minorne vsote.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
stvari, ki si jih naštel, so že sedaj brezplačne, ali pa so v povsem drugem rangu zneskov. ampak to nima veze. naslednjič si raje izmisli, da država nabere 500 milijonov od prometnih kazni, da boš še večji vtis naredil s to cifro.