Za vse, kar je naprej od srednje šolo. Mislim, da ni znanstvena fantastika izračunat, koliko študij traja. To ti država da. Ni problema, če ne delaš kasneje tega, kar si študiral, dokler si državljan oz. davčni rezident RS. Primer: študij prava (da se ne bomo samo ob zdravnike spotikal) stane 50.000 EUR. Vsako leto, ko plačuješ davke v RS "oddelaš" XY EUR letno in se to odšteje. Primer iz prakse. Dokončaš pravo in greš čez pol leta v tujini. Ni problema, vrneš 50.000 EUR, kolikor je država vate investiral.
Greš v tujino npr. 20 let po tem, ko si končal študij, ne plačaš nič.
Pa še nekaj; če traja študij štiri leta, ga moraš v štirih letih končati. Pika, konec debate. Izjeme so lahko npr. bolezen, nosečnost, smrt v družini... Če ne narediš in ponavljaš si kompletni letnik plačaš sam. Ne pa danes, ko vsi študirajo do 27 leta in jamrajo, kako je težko in nimajo časa, po drugi strani pa vsi nočni klubi polni študentov, dela preko študentske napotnice, subvencionorana kosila ipd...
Je pa še druga plat resnice glede vračanja šolnine, kar sem zgoraj omenil. Verjetno, da bi bilo bistveno manj odhoda, že bi bile davčne obremenitve plače manjše. Jaz sem ravno danes dobil obračun plače za leto 2017. Če seštejem vse prejemke skupaj z vsemi bonusi sem dobil neto 40% vsega, kar je firma bruto nakazala. Se pravi bruto minis prispevki, dohodnina, pokojninsko varstvo, bla, bla, bla.. Se pravi vse, kar pač po zakonu plačaš. S tem, da na bruto plača še firma 16,10%.
In sedaj; od vsega ,kar sem lansko leto zaslužil sem dobil 40%. Oz tega pa vsak dan plačujemo še DDV, trošarine ipd. Če daš še to stran sem torej od vsega, kar sem lahko leto zaslužil dejansko dobil le 20%. A to je normalno?
Potem pa včeraj poslušam Milojko Celarc Kolar, da bi moral biti sistem bolj pravičen v smislu, da 35 EUR, kolikor je sedaj predlagano, da bi plačevalo za zdravstvo, da to ni dovolj solidarno, ker bi očitno morali plačevati še več. Ob tem samo dve zadevi:
Sistem je že sedaj solidaren in sicer medgeneracijsko. Statistično starejši kot si, večje stroške v zdravstveni blagajni povzročaš. Povedano drugače, mlajši, ki so v povprečju manj bolani plačujemo za starejše, ki so v povprečju bolj bolani. Fer, se strinjam. Vsi bomo enkrat stari, vsaj upam.
Kar se mi zdi pa posebej neumno pa je, da je vse vezano na višino dohodka. Se pravi:
nekdo konča srednjo šolo in se zaposli, ker se mu ne da študirat. dela osem ur, malo še doma ali pri sosedu pofuša in ima happy life. Njegov sošolec gre študirat, se izobražuje, dela nadure (legalno), hodi službeno po tujini (letališča, nezdrava hrana, hoteli...) se jebe cele dneve in zasluži več in torej plača več davka. Zakaj?
Ali pa; dve družini. vsaka zasluži 10.000 EUR bruto mesečno. Ena družina vse zakocka v igralnici in zapije, druga varčuje za hišo čez XY leto. Prava družina, ki vse zakocka ima ene pogoje v vrtcu, druga, ki ima prihranke na računu, pa druge. Logika?