spricar, brizganec, spricer ... katero vino

Schime

Guru
22. nov 2008
1.986
770
113
Za špricar večinoma uporabljam Janževec, Haložan. Na morju tudi Malvazijo.

Sam pa imam rad bolj pol sladka vina in mi zelo sede kak Renski rizling v špricarju. Mogoče kako kapljo več radenske kot vina mi sede neverjetno. Sploh na morju v vročini lepo primerno ohlajeno.
 
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Bedarija, janzevec dandanes je prav dobro vino. Za spricar pa sploh. Še tekmujejo z njim. Kaj je to frambelo sploh? Nekaj iz domace garaze?

Janževec je nekoč bi dobro vino, danes pa je to pač v gostilni zraven domačega vina ena od opcij ki gre vedno pogojno skoz. No vidiš, z zadnjo izjavo si pokazal svoj primitivizem in neznanje. Vinarstvo Grajf so kar eni večjih predelovalcev v tem delu. Seveda imajo tudi ostala dobra buteljčna vina.
 

B81

22. jul 2007
36.955
10.515
113
"Včasih" se je pil Mariborčan, na Ptuju Janževec, v Izoli pa Rebula.
 

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
"Včasih" je bilo pit Janževca na Ptuju približno tak greh, kot Union v Laškem.
Zdaj se pač spije bolj kar komu paše, iz trgovine pa po moje še vedno večinoma Haložan.
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.783
1.613
113
Iskajoč brata
Belokrajsko belo ob Kolpi :)

Jaz prihajam iz "šnopš krajev in mi je zanimivo kuk "različnih" variant špricerja je, glede na razmerje vina in radenske :)
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Vsak naj pije in je, kar mu paše, svojega prepričanja pa naj ne vsiljuje drugim.
Za špricer prisegam seveda na svoje vino. Vsako leto povsem povret sladkor, če se le da in tudi s primerno veliko kisline. Če želim piti malinovec, potem pijem brezalkoholni malinovec. Tako mi pač ustreza. Tudi na kakih zabavah gredo moji špricarji dobro v promet. Na jadranju pijemo špricarje iz domačega vina dokler ne zmanjka, potem pa hočeš nočeš pijemo pivo, ki pa v vročini žal ni tako osvežilno, pa še poleni te.
Par tednov nazaj sem bil na eni degustaciji s sorodniki. Z lastnikom se poznava in sem mu namignil, da me naj zadnje runde preskoči in naj naliva "otrokom" in ženskam, ki so bile čedalje bolj vesele slajših vin. Pozneje sva govorila in mi je rekel, da tam, kjer Slovenci začnejo degustacijo glede na ostanek nepovretega sladkorja, Nemci in Avstrijci nehajo. Okusi so pač različni in pojmi, kaj je primerno vino, tudi. Avstrijci so se slajših vin mogoče odvadili, odkar so jim sladek okus vina priskrbeli z antifrizom.
 

jezek

Guru
24. jul 2008
3.435
1.437
113
Janževec je nekoč bi dobro vino, danes pa je to pač v gostilni zraven domačega vina ena od opcij ki gre vedno pogojno skoz. No vidiš, z zadnjo izjavo si pokazal svoj primitivizem in neznanje. Vinarstvo Grajf so kar eni večjih predelovalcev v tem delu. Seveda imajo tudi ostala dobra buteljčna vina.
Frambela se gugl skoraj ne najde. Govorimo o spricarju, in o nekih vinih, ki so nekako splosno poznana in dostopna. Valjda ne bomo delali spricarja iz nekaga frambela (nikad čuo) od nekega Grajfa ( nikad čuo sploh.....pa sem iz foha)....in to po 20e flaša. Osebno pa verjamem da ti sede. Meni je tudi všeč vino Jožek iz kleti Franček, al pa Micka od Dobrovina...
 

B81

22. jul 2007
36.955
10.515
113
kakorkoli, familija se ukvarja z vinarstvom 200 let, menda vedo, kaj delajo :)
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
kakorkoli, familija se ukvarja z vinarstvom 200 let, menda vedo, kaj delajo :)

Pusti ga, je pač govedo in to govedo iz "foha". Flaša za 20€, ja :bonk:Vedo, brez skrbi. Drugače pa verjamem da Frambela ne najde na googlu. Če niti brati ne zna, kaj bo šele vedal kaj je dobro vino :p Sicer pa moraš biti res težko govedo od človeka da popljuvaš izdelek katerega niti poskusil nisi. Jaz pač lahko rečem da je Janževec slab, ker sem ga probal.
 
  • Haha
Reactions: B81

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Najboljši špricar je z belim polsuhim (ali suhim) mešanim vinom (zvrst), s pravo (in ne preveč) kisline, ne sme imeti preveč alkohola in mora biti piten - da ga ob delu lahko spiješ liter ali dva ;). Štajerska, prleška, prekmurska in nekatera dolenjska vina ustrezajo kriterijem, primorska žal ne.

Janževec in Haložan sta oba odlična izbira oz. standard, je pa res da v manjših kleteh dobiš boljše (in večkrat žal tudi veliko slabše) zvrsti.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.576
2.625
113
še v SLO - ampak komaj
Najboljši špricar je z belim polsuhim (ali suhim) mešanim vinom (zvrst), s pravo (in ne preveč) kisline, ne sme imeti preveč alkohola in mora biti piten - da ga ob delulahko spiješ liter ali dva ;). Štajerska, prleška, prekmurska in nekatera dolenjska vina ustrezajo kriterijem, primorska žal ne.

Janževec in Haložan sta oba odlična izbira oz. standard, je pa res da v manjših kleteh dobiš boljše (in večkrat žal tudi veliko slabše) zvrsti.

Saj pravim - ritoznojčan!
(tist ko ti švic po razporki zadaj teče …)
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Janževec in Haložan sta oba odlična izbira oz. standard, je pa res da v manjših kleteh dobiš boljše (in večkrat žal tudi veliko slabše) zvrsti.

Pri Haložanu je treba pazit, letošnji mislim da je prvič suh, prej je bil Haložan vedno polsuho vino in kar doberšen del leta so po trgovinah in drugod šibali ven še starega. Tako da če ga je kdo pil lani, potem ni ravno podoben aktualnemu.
 

B81

22. jul 2007
36.955
10.515
113
Po večini smo v mladih letih naročevali mariborčana, meni osebno boljši od janževca, ker ni bil tako kisel, šipona pa nikoli nisem mogel pit. V ponudbi bil tudi Svečinčan, tudi dober.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Po večini smo v mladih letih naročevali mariborčana, meni osebno boljši od janževca, ker ni bil tako kisel, šipona pa nikoli nisem mogel pit. V ponudbi bil tudi Svečinčan, tudi dober.

Ja vse to je BILO nekoč korektno. Svečinčan pa je isto kot Ritoznojčan, vsak vinar v Svečini ima Svečinčana. Praviloma je večina solidnih. Valdhuber ima zagotovo vedno dobrega. Pa še nekaj je pomembno pri vinu in sicer da je tekom cele "sezone" bolj ali manj enako, kaj se pa dogaja v praksi, ko začne določenim vinarjem konec leta zmankovati kakšne sorte začnejo mešati skupaj vse živo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: 8888

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.773
6.167
113
blizu močvirne prestolnice
Špricer je ok ampak po nekaj litrih si tudi že vsekan, sploh ko nič ne ješ. Ej Štajerci ste postali čudni. Včasih zavedni si dobil Laško pivo danes ko pa slišijo da si žabar pa takoj dobiš Uniona.
 

Holobist

Majstr
8. jul 2023
1.086
-284
63
Ja vse to je BILO nekoč korektno. Svečinčan pa je isto kot Ritoznojčan, vsak vinar v Svečini ima Svečinčana. Praviloma je večina solidnih. Valdhuber ima zagotovo vedno dobrega. Pa še nekaj je pomembno pri vinu in sicer da je tekom cele "sezone" bolj ali manj enako, kaj se pa dogaja v praksi, ko začne določenim vinarjem konec leta zmankovati kakšne sorte začnejo mešati skupaj vse živo.
Katerega Valthuberja misliš?
 

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
200
43
Najboljši špricar je z belim polsuhim (ali suhim) mešanim vinom (zvrst), s pravo (in ne preveč) kisline, ne sme imeti preveč alkohola in mora biti piten - da ga ob delu lahko spiješ liter ali dva ;). Štajerska, prleška, prekmurska in nekatera dolenjska vina ustrezajo kriterijem, primorska žal ne.

Janževec in Haložan sta oba odlična izbira oz. standard, je pa res da v manjših kleteh dobiš boljše (in večkrat žal tudi veliko slabše) zvrsti.
Ah daj no nisi še pil šprica z vrtovčanom, lahko piješ in piješ pa si drug dan kot rožica.
Primorca ne moreš prepričati, da so vzodnoslovenska vina boljša ne za špricer ne za solo pitje žal.
Sej verjamem, da ste vi Janževca navajeni, ma pri nas je WTF.
 

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Ah daj no nisi še pil šprica z vrtovčanom, lahko piješ in piješ pa si drug dan kot rožica.
Primorca ne moreš prepričati, da so vzodnoslovenska vina boljša ne za špricer ne za solo pitje žal.
Sej verjamem, da ste vi Janževca navajeni, ma pri nas je WTF.
Špricer/špricar je za štajerce osnova, vi mate pa bevando :).