Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Problem je da sem kvas dal v fermentor pred pivino tako da kvas je že notri in ne morem počakat. Po 8 urah v fermentorju že nekaj malega dela (1 mehurček na 10-15 sekund). Trenutno ima pivina 19,5 stopinj. Pich temp je bila okrog 50 stopinj, shlajeno je bilo v eni uri v skrinji na 32 stopinj potem pa je šlo v hladilnik in se čez noč ohladilo na 19,5 (stopinja in pol nad nastavljeno fermentacijsko)

Mislite da bo zaštartalo tako kot mora? in ali bo pustilo kakšne posledice na pivu?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Bil si na temperaturni meji ko kvas pocrka...mogoče si imel srečo in je del celic preživel, je pa hudič ker si jih potem še šokiral z hitrim ohlajevanjem.
Pač kvasovke si namučil kolikor se le da :D mogoče jih je nekaj preživelo in bodo opravile svoje delo, bi pa vsekakor priporočil še eno dozo kvasa, škodit nikakor ne more, lahko pa močno pomaga....stane te pa par evrov
wink-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Ufff pizdarija :-(

Kaj je lahko narobe če je pich rate temp 50 stopinj?

Namreč hladil sem tako kot vedno z grainfather counter worth cillerjem in kot kaže sem cev dal malo prenizko in mi je ohladilo samo spodnji del pivine, zgoraj pa je ostala vroča. seveda sem videl temperaturo na zaslonu 25 stopinj in sem lepo cev dal v fermentor potem pa ugotovim da je v fermentorju vroča pivina :-( notri pa že kvas.

Kakšne so lahko posledice? Kvas je US-05, pivina pa je takoj šla v zmrzovalnik da se ohladi na 25 stopinj potem pa v kontrolirano fermentacijo na 18 stopinj ;-)

Pivino ohladiš tako, da pretakaš direktno v fermentor. Z ventilom na vrhu uravnaš pretok pivine in posledično temperaturo.
Ti si pa najbrš hladno pivino pretakal nazaj v vročo?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Ah če bi imel še kakšen kvas doma :-(

Hvala za odgovor. Nič kar bo pa bo ;-) za po grlu bo sigurno xD

Če ti jutr še ne vre in če se ti da pridt do ljubljane, ti ga šenkam
wink-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Tako ja ubistvu mi krozi dokler ni na primerni temperaturi. Do sedaj ni bilo tezav.

Hvala za ponudbe ampak zadeva super vre tako da kot kaze nisem nic unicil ;-)
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zasledil sem da se prodajajo koščki hrasta po naših trgovinah za pivo. Kakšna je situacija s temi koščki in ali je kdo že delal kakšno pivo s temi koščki?

Kolikor je meni znano ima "svež" hrast ogromno taninov in je priporočljivo da je v sodu najprej vino in šele potem pivo. Kako je s temi koščki, je to svež les ali stari sodovi?

Za kakšno pivo bi to lahko uporabil in dodal?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Za določene specialne variante piva želiš npr., da imajo priokus po kakem staranem whiskeyu ...

Eni pa višnje notri mečejo. Ali pa maline, da ne omenjam pomaračnih lupinic in koriandrovih semen ....
smile-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
V katero pivo pa bi se najbolj splačalo dat te hrastove kosmiče, in naredit fake wood aged beer? Stout? porter? Razmišljam da bi probal celo z IPO
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Sam jih večkrat dajem v stoute. Prej jih namocim v whiski (nazadnje sem jih imel namocene v contreau) za par dni in pol vse skupaj zlijem v fermentor. Meni je vsec, ker dodajo drugacen, bolj kompleksen okus.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Ti dam 1 flasko, ce hoces probat, da jih ne bos kupoval, ce ti okus ni vsec. Iz kje si?

Bled oz okolica. Če je šansa pridem tud iskat do Lj oz okolice pa ti jaz kakšnega svojega prinesem.

Hvala ;-)
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Uf na obali nimam nikogar, če boš pa hodil v bohinj pa sporoči, pa enega spijeva pri meni ;-) ti pošljem telefonsko v zs.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Sedaj med poletnimi meseci je voda iz pipe nekje 18 stopinj pri nas. Kar je dobrih 10 več kot še par mesecev nazaj. Če hočem, da mi pivina v fermentor skozi CF chiller gre na nekje 19-20 stopinjah moram imeti pipico na pumpi skoraj čisto priprto in pri 100l+ piva je to kar velika izguba vode za samo hlajenje.

Kako se ostali (predvsem tisti, ki delate večje batche) ubadate z višjimi T vode in da ohladite pivino na primerno T.