Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Sedaj med poletnimi meseci je voda iz pipe nekje 18 stopinj pri nas. Kar je dobrih 10 več kot še par mesecev nazaj. Če hočem, da mi pivina v fermentor skozi CF chiller gre na nekje 19-20 stopinjah moram imeti pipico na pumpi skoraj čisto priprto in pri 100l+ piva je to kar velika izguba vode za samo hlajenje.

Kako se ostali (predvsem tisti, ki delate večje batche) ubadate z višjimi T vode in da ohladite pivino na primerno T.

Led! Škaf vode, noter vrečo ledu (ga prodajajo po štacunah za par EU), ko pride ohlajeno iz CF-ja spelješ cev še v ledeno vodo in potem v fermentor... Ohladi tu najbrš na kakšnih 25C, tistih 5 stopinj ti bo pa led...
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Nekaj plastenk 99% denaturaliziranega alkohola par dni prej dam v zamrzovalnik in v tik pred hlajenjem potopim v škaf vode skupaj s spiralo.
Torej dve zaporedni spirali.. ena v ledeni vodi in druga v pivini.

Drugače gre preveč vode in časa.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Nekaj plastenk 99% denaturaliziranega alkohola par dni prej dam v zamrzovalnik in v tik pred hlajenjem potopim v škaf vode skupaj s spiralo.
Torej dve zaporedni spirali.. ena v ledeni vodi in druga v pivini.

Drugače gre preveč vode in časa.


Kaj pa je to "99% denaturaliziran alkohol"?
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
99% ti je najbrž jasno

Denaturaliziran pa pomeni, da ima dodatek, da se prepreči uživanje tega alkohola. Po domače smrdi in ima slab (verjetno, nisem probal) okus.

To uporabljajo v industriji
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kako ga pa zmrzneš - če ga sploh? Glede na to, da je alko, mora imeti zelo nizko ledišče in sicer tam okoli - 100 stC ...
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Saj ne zmrzne! Se pa navzame okoliške temperature, ki je v zmrzovalniku -20C in jo potem veselo oddaja vodi preko plastenk
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ja, se mi je utrnila misel na to takoj, ko sem oddal post ...
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kakšen poseben pomen da uporabljaš čisti alkohol? Voda ima v tekoči fazi 1x večjo toplotno kapaciteto, led pa malenkost manjšo od tekočega etanola. Skratka v rangu hlajenja do 20C kjer imaš začetno temperaturo hladilnega medija -20C bo najbrž bolje hladila voda pri enaki količini (masi).

Smisel bi imelo uporabljat etanol (oz. še tu se ponavadi uporablja glikol) če ga poganjaš s pumpo direktno preko spirale, v tem primeru bi bil jasno z vodo omejen na 0C, medtem ko bi alkohol lahko pošiljal ustrezno nižje (in je efekt hlajenja boljši/hitrejši).
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Nobenega posebnega. Preprosto dobil sem ga in mi je moja preprosta pamet dala idejo, ker pač pri -20 ne zmrzne in ga lahko napolnim v plastenke... in, in...
Če sem čisto iskren... saj je etanol. to je pisalo na kanistru...
bonk.gif


Do tega, da bi uporabljal dva ločena sistema še nisem prišel. Zvezani sta dve spirali zaporedno in učinek hlajenja je poleti znaten, ko imamo v vodovodu precej toplejšo vodo.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Mam eno zanimivo vprašanje povezano s komercialnim pivom. Že drugič v kratkem času se mi je zgodilo, da sem bil po 3-4 pivih "mrtvo" pijan.

Prvič se mi je to zgodilo v enem lokalu v lj in sem spil 3 piva, pa se naslednji dan nisem vsega spomnil in skoraj bruhal. Drugič se mi je to zgodilo včeraj isto točeno pivo 4 popiti jaz pa totalka pjn. Obakrat je šlo za točeno laško.

Mogoče kdo ve v čem je razlog? Je sod predolgo priklopljen, je pivo "pokvarjeno",...?

p.s. V obeh primerih je bilo s kolegi enako, po parih pirih mrtvi ;-)

Če mogoče kdo ve v čem je razlog za to naj pojasni, ker me res firbec matra zakaj pride do tega.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
4 pive na kok podlage?
wink-1.gif


Mogoče si slabo jedel ta dan, pa še vroče je bilo. Ali pa še kombinacija drugih dejavnikov. Če sicer neseš več
smile-1.gif


Meni se je samo enkrat zgodilo, da sem imel po 3 pirih hudega mačka, glavobol, slabost... Enako ostala družba. Pili smo točeno Laško v enem lokalu, ki točenega prej sicer ni imel, pa tudi sedaj ga nima več, ker pač ne gre. To je sicer bilo že pred časom. A skoraj sigurno je bil os pivom nekaj narobe, čeprav na okusu nismo zaznali, ker ni naključje, da bi na viški svojih pivskih moči tako podlegli trem pirom
smile-1.gif
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Pre/post boil gravitation vprašanje...
Zanima me, ali merite tudi pre-boil gravitation? Meni se dogaja sledeče: pre-boil gravitation zmeraj dobim višji, kot ga predvideva recept. Parkrat sem potem skušal korigirat (znižat) z dodajanjem vode, da sem prilezel na predvideno vrednost, ampak imam potem težavo s prenizkim post-boil gravitation. Kakšne so vaše izkušnje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sam tega nikoli ne merim.

Gostota sladice po izpiranju je pač taka kot je, potem sledi še boil-off ki spremeni volumen (voda izhlapeva) in gostota se povečuje.

Sprememba volumna oz. količina boiloffa je pa odvisna od načina vretja, vlage in temperature v zraku, zračnega tlaka, oblike posode, .... skratka ni pravila oz. celo na isti opremi se lahko v določenih situacijah pojavi razlika. Zaradi tega je merjenje gostoto sladice po izpiranju brezvezno oz. meriš lahko, ampak neke uporabnne vrednosti pa nima.

Sicer pa če imaš toliko razlike v preračunani gostoti imaš najbrž narobe nastavljen boiloff parameter. Preveri v programu za recepte in popravi da imaš bolj ustreznega.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tudi jaz tega ne merim in nikoli nisem. Na svoji opremi moraš ugotoviti, kakšen boil off imaš, da ga lahko upoštevaš pri izračunu potrebne vode na začetku. Odvisno od količine, ki jo kuham, imam tudi različne posode, in na vsaki sem ugotovil kakšen boil off imam. Vedno poskušam tudi zadeti enako intenzivnost vrenja. Verjamem, da tudi zunanji dejavniki naredijo svoje, a pri 60min boilu jaz nisem opazil razlike pozimi ali poleti. Četudi je, je minimalna, na koncu se razlike itak izgubijo v usedlini itd. Skratka, z upoštevanjem vsega tega v 99% zadanem OG, ki ga namerim v Brewersfriend kalkulatorju (seveda je tudi ustrezno nastavljena učinkovitost).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pa da še dodam .. za točne meritve je treba upoštrvat da je voilumen sladice pri 100C (ali pa pri 75C) ustrezno večji zaradi raztezka. Na splošno se upošteva da je volumen vrele sladice/pivine cca. 4% večji od dejanskega (normirano na 20C). Večina kalkulatorjev upošteva oz. zna upoštevat tudi tole, ampak je prej potrebno pravilno nastavit delovanje.

Tako da če imaš v loncu ko začne vret 30l, je ta volumen dejansko 4% manjši oz. znaša samo še slabih 29l če bi ga ohladil na 20C. Ni veliko, ampak se lahko že pozna za par točk pri gostoti.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kaj pa BU:GU glede boil gravity, da vsaj približno veš kok boš dobil OG, če se ti kaj ponesreči med samim mashom?
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
BU:GU je zadnji parameter, ki ga gledam. Če se toliko ponesreči med mashom da bi bil čisto sfaljen je itak cel recept "sfaljen" in samo upaš da bo pivo izpadlo dobro!
grin1.gif


Ko se navadiš opreme je itak skoraj 95% možno zadet OGje, tako da ne vidim problema. Če ti pa niha efektivnost za 20% bi pa rekel da moraš najprej porpavit tehniko, šele potem se lotit receptov!
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ja meni je trenutno zanihalo nekaj zaradi mlina ampak ni bilo toliko... okoli 6% ali nekaj takega... smo rešili, ko dobim novega bolj profi
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Zgodilo se mi je spet to, česar sem se bal in o čemer sem že spraševal. Spodaj limam sliko recepta. IPA je sicer fina, suha (a ne preveč), diši čudovito, pri okusu pa spet ven intenzivno butajo borovci. Ne sanja se mi, kateri od uporabljenih hmeljev mi to dela, razen Simcoa, za katerega smo ugotovili, da je piney (eni mi pravijo, da je grassy; septembra grem na tečaj
smile-1.gif
), ampak ne menda tudi v dry hoppu??? V čem je fora?

OK, ne znam prlimat slike.

hmelj je tkole:
Magnum 60
Cascade 10
Citra 10
Cascade 0
Citra 0
Cascade, Citra, Simcoe dry hopp (5 dni, od tega 2 dni cold crash)
 
Nazadnje urejeno: