Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pa kaj pr Hmezadu nič ne kupujete?
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Pa kaj pr Hmezadu nič ne kupujete?
smile-1.gif

Jaz ne več, pa sem kar dost....mah kompliciram :D niso mi več belgijski sladi všeč
Tako da sedaj sem ze zajebaval z weyermanom (super slad, katastrofa dobava), sedaj pa malo bestmalz testiram, pa sem tudi zadovoljen.
Hmelj pa od hopsija, sej hmezad je kul, sam daleč je, pa malo neodzivni so, pač zadruga :D
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Js sem se tudi malo na Hopsija obrnu.
Isto sem začel z Hmezadom... potem Weyermann... in zdaj iščem kaj drugega da bi poizkusil...
In zdaj kje si končal z malti? kje boš ostal?
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Za vse mešane stile (mešan grain bill) weyerman oz. sedaj bestmalz.
Za tradicionalne angleže (esb ali pa barleyvine) pa Marisotter. Je pa tukaj ogromno psihologije :D
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Pa kaj pr Hmezadu nič ne kupujete?
smile-1.gif

Sem veliko, pa ne več, ker rad dajem priložnost ljudem, ki se trudijo. Homebrewerju pa nebi smela bit nobena težava zamenjat slada, sej v garaži ne iščemo konstantnosti. Malo težje je to profijem, ki morajo met konstantnost. Ko bo pa na pipi prvi pale ale iz Bestmaltza pa poročam kako se je obnesel. To je moj najbolj konstanten recept, tako da lahko direktno primerjam.

Sem že kar nekaj ljudem pomagal na poti do home made piva in vedno se najde še kdo, ki rabi nasvet. Moti me, ker se nekateri ponudniki sploh ne potrudijo, da bi se vsaj osnovno izobrazili o pivu in potem trosijo neumnosti ljudem, ki hodijo po starter kite in te neumnosti se zapečejo v glave in potem marsikdo bolj verjame trgovcu, kot pa izkušenemu homebrewerju.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Po hmelj v storžkih je treba pa vseeno do Roba v anglijo!
grims-1.gif


Glede na stanje pred 5 leti je sedaj luksuz fantje, dejansko nam nič ne manjka. Naj traja!
zmaga.gif

Itak.. Pa še boljše mora bit
wink-1.gif


Dej povej zakaj chiller prodajaš oz. s čim "boljšim" si ga zamenjal?

Zamenjal sem s custom made makino ki je sestavljena iz inox cevi DN12 zvite v spiralo postavljeno v malce večjo zaprto cev (cca. 15cm premera) po kateri se pretaka hladna voda. Torej koncept counterflow chillerja oz. za primerjavo nekaj takega kot stari hladilniki za žganjekuho v sodih, samo precej pomanjšano.

Glavni razlog za menjavo je v tem da mi gre za hlajenje 80l sladice recimo 500l vode pa še dodatno kar gre v batch in potem za pranje, vodno zajetje doma imam pa 1m3 (1000l) tako da je zadnjič že malo vleklo pri dnu zrak ko sem se šel tuširal po koncu dela!
grims-1.gif


Alternativno imam poleg hiše potok, primerno nizka temperatura .. problem je da teče iz gozda in noter plava vse živo tako da ni primerna voda za uporabo z plate chillerjem (bi ga hitro zabasal).

Poleg tega je pri plate chillerju potrebno pazit tudi pri večji količini hmelja da ti ga ne zabaše pa v vsakem primeru ga moraš fino ščistit na koncu! Je pa res da je stvar majhna in zmogljiva. Rabiš?
grin1.gif

A lahko nalimaš kakšno sliko novega hladilnika?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Bom poslikal ko bom naslednjič rabil + prikažem še delovanje kompleta (hladilnik s povratkom v lonec, whirpooling).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
OG je bil obupno visok in pivo niti približno pitno. Na srečo je šlo za stout in je lahko imel oznako "desertni" tako da se ga je dalo prebavit!
tongue-1.gif
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Potem je podoben kot Windsor, tega sem uporabil 3x (prvič, zadnjič in nikoli več)!
grin1.gif

Isto jaz. Sem razdelil isto pivino na dva fermentorja. S-04 in Windsor. Šlo je za porterja. S-04 je bil veliko bolj piten (smooth, brez kakih motečih not).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Potem je podoben kot Windsor, tega sem uporabil 3x (prvič, zadnjič in nikoli več)!
grin1.gif

Isto jaz. Sem razdelil isto pivino na dva fermentorja. S-04 in Windsor. Šlo je za porterja. S-04 je bil veliko bolj piten (smooth, brez kakih motečih not).

Zanimivo in kaj točno te je motilo razen visok FG?
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
Danes sem po 3eh tednih v fermentorju flaširal svoje prvo pivo
smile-1.gif

Ker sem imel na dnu fermentorja cirka 3l vsedline (ostanke od hmelja nisem nič precejal, sem vse skupaj zlil v fermentor zato je bilo toliko), sem vsebino iz fermentorja prelil v drugo posodo in dodal dekstrozo, ta čas pa sem usedlino zlil stran, sčistil in steriliziral fermentor in pipico ter pivo prelil nazaj v fermentor ter začel s polnjenjem flaš.

Skratka ta čas ko sem čistil fermentor je bilo pivo v drugi posodi cirka 10-15 min, vendar je bila posoda odkrita, se pravi je bilo pivo po končani fermentaciji v stiku s kisikom.

Znima me če lahko to potem kako vpliva na okus piva? Se mogoče razgubi aroma sčasoma?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.783
113
Ni ravno najboljše, ma če ti ni notri glih padla kakšna vinska mušica, bo najverjetneje vse ok.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Potem je podoben kot Windsor, tega sem uporabil 3x (prvič, zadnjič in nikoli več)!
grin1.gif

Isto jaz. Sem razdelil isto pivino na dva fermentorja. S-04 in Windsor. Šlo je za porterja. S-04 je bil veliko bolj piten (smooth, brez kakih motečih not).

Zanimivo in kaj točno te je motilo razen visok FG?

Ma Windsor je dal neke priokuse, ki mi niso ustrezal. Nič groznega, je bilo pa opazno.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Hmmm. Zdaj me je pa malo zaskrbelo. Namreč ravno imam v fermentorju Irish Red s katerim testiram Windsor. Upam, da ne bo preveč moteče.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?

Predvsem je odvisno od sestave grain bill-a. V grobem svetlejša piva potrebujejo manj staranja, temnejša več. Pšenična piva so najboljša takoj iz fermentorja, razni RIS (russian imperial stout) pa po 8-9 mesecih in več.
Npr. pri mladih stoutih, se skorja ne čuti "roast" karakterja, dokler ni v flaši nekaj mesecev. Na začetku je precej voden, brez okusa, z precej močnim alkoholnim okusom. Precej razočaran ga daš na stran za nekaj mesecev in go potem poizkusiš ponovno. Okusi se zbalkansirajo, pokaže se roast karakter in žal ti je vsake flaške, ki si jo odprl prezgodaj. Tudi razne IPE, so (vsaj meni) precej boljše, če so malo postarane (recimo 2-3 mesece v flaši), samo na račun tega izgubi precej arome, kar pa je pri tem stilu kar precej pomemben dejavnik. Resno razmišljam, da bi IPO pustil v fermentorju kakšna dva meseca in jo dryhopal šele takrat. Tako bi dobil postarano pivo z svežo hop aromo...

Tudi sam imam podobne misli glede tega. Ipa je res boljša po nekaj mesecih, grenčina ni več tako ostra, a kaj ko učinek dry hoppanja izzveni. Si že probal predlagano?

Ali bi lahko bil problem, če po fermentaciji prelijem v sekundarnega, in pustim, kot si napisal npr. 2 meseca, nato dry hoppam, flaširam in nato pijem "frišno", po končani karbonazaciji?
smile-1.gif


LP, M
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?

Predvsem je odvisno od sestave grain bill-a. V grobem svetlejša piva potrebujejo manj staranja, temnejša več. Pšenična piva so najboljša takoj iz fermentorja, razni RIS (russian imperial stout) pa po 8-9 mesecih in več.
Npr. pri mladih stoutih, se skorja ne čuti "roast" karakterja, dokler ni v flaši nekaj mesecev. Na začetku je precej voden, brez okusa, z precej močnim alkoholnim okusom. Precej razočaran ga daš na stran za nekaj mesecev in go potem poizkusiš ponovno. Okusi se zbalkansirajo, pokaže se roast karakter in žal ti je vsake flaške, ki si jo odprl prezgodaj. Tudi razne IPE, so (vsaj meni) precej boljše, če so malo postarane (recimo 2-3 mesece v flaši), samo na račun tega izgubi precej arome, kar pa je pri tem stilu kar precej pomemben dejavnik. Resno razmišljam, da bi IPO pustil v fermentorju kakšna dva meseca in jo dryhopal šele takrat. Tako bi dobil postarano pivo z svežo hop aromo...

Tudi sam imam podobne misli glede tega. Ipa je res boljša po nekaj mesecih, grenčina ni več tako ostra, a kaj ko učinek dry hoppanja izzveni. Si že probal predlagano?

Ali bi lahko bil problem, če po fermentaciji prelijem v sekundarnega, in pustim, kot si napisal npr. 2 meseca, nato dry hoppam, flaširam in nato pijem "frišno", po končani karbonazaciji?
smile-1.gif


LP, M

Točno tako! Samo jaz načeloma ne pretakam v sekundar (pustim v primarcu po tri/štiri tedne), drugače pa tako kot si napisal bo TOP!