Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
to pa sigurno
wink-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Mene je tudi zmotilo, da bi S-04 omagal. Jaz bom pa kar US-05, pa malo višji mash. Čas boila, pa še tuhtam. Samo verjetno ne 3 ure
smile-1.gif


Bi se pa priporočal za menjavo kakšne flaše. Da se proba drugače pristop.
smile-1.gif

zato pa so mesecni trki...
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Sam sem drozgal svetle slade eno uro na cca 65 stopinjah, potem sem dodal vročo vodo in temne slade še pol ure. Z enournim boilom sem dobil ven 1103. Počas bo leto dni od dneva, ko sem se na novo učil varit pivo
smile-1.gif

Pocast glede na tvoje količine boš rabil res velik kvasa, pa pivina naj bo prezračena.

Mene pa za letošnjo novoletno tradicijo matra barleywine.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ja....kvasa imam slaba dva litra čiste usedline, delam bom 50L, tako da bi moralo zadostovati, bom pa butalno prezračil pivino z črpalo.

Glede barleya, pa kar korajžno, jaz sem ga lansko leto in se je do sedaj res lepo razvil, ga prinesem na naslednji trk (ne na štajersko).
Pa letos ga bom spet delal, samo da dobim marris otter
smile-1.gif

aja, pa quadrupel je tudi v planu v začetku naslednjega leta, kvas že čaka v hladilnuku
wink-1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni, pred dvema tednoma sem kuhal temno pivo z božičnimi začimbami. OG je bil 1.050 uporabil pa sem kvas S04. Pivo se vedno fermentira, no pena se vedeti o malo dviguje so nekje polovice vehe. Trenutno je temperatura 16 stopinj. Ali je normalno, da fermentira tako dolgo? Ali je to znak kake okuzbe,...? Bi morda moral malo dvigniti temperaturo?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.778
113
Jasno da jo dvigni. Po enem tednu nimaš več kaj delati pri nizkih temperaturah, daš na sobno, da kvas čimhitreje popuca za sabo
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ali pa pozabiš vse skupaj in pustiš 1 mesec,se bo sigurno sfermentiralo in popucalo čudne priokuse v tem času.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Zdej pijem 1 leto star Single hop Wolfa in kako se zanimivo spreminja
smile-1.gif

Na začetku čista Aurora zdaj pa čisti Sorachi Ace ampak na sploh Wolf mi ni neki...
Neka taka plemenita aroma, nek koper aroma... nek tak necitrusen...
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Kaj mi proporočate z stouta kateri kvas bi ustrezal najbol. Recept mam nastavljen da potegne karamelo/temno čokolado..rahlo roasted.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Kaj mi proporočate z stouta kateri kvas bi ustrezal najbol. Recept mam nastavljen da potegne karamelo/temno čokolado..rahlo roasted.

S-04
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
V receptu imam predvideno 11% neslajene pšenice in 5% ovsenih kosmičev. Sem malo v dvomih ali bi delal posebej "cereal mash" ali ne. Se sprašujem, če bi bilo dovolj, da pšenico samo skuham predhodno cca 30minut ali pa še tega ne. Za 30% in več je jasno za manj pa nisem čisto prepričan. Kaj pravite?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Odvisno od stila piva in namena neslajenih dodatkov. Možno je oboje.

Če prekuhaš in dodaš v glavni mash dobiš najbrž zelo dobro pretvorbo, torej v pivu ne bo škroba. Dodatki bodo prispevali k OGju. Za klasična piva najbrž želiš tole, tako da zmleto pšenico skuhaj posebej cca. 15 min in dodaj potem v glavni mash.

Če ne prekuhaš in dodaš v glavni mash boš najbrž dobil nekaj več motnosti, mogoče ostane škrob, slabša pretvorba in ekstrakcija sladkorjev na splošno. Primerno za belgijsko/francoske pšenične in divje stile, "pokvarjena" piva (škrob kot hrana za sekundarni kvas/bakterije), mogoče delno za ostale pšenične stile (motnost).
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
ja bo bolj prva varianta, ker naj bi delal kokr neki belgijski IPA stil. Drugače pa hvala za info, mi bo še prav prišlo.
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Imam za porabit večje količine slovenskega hmelja(aurora, bobek, celeia). Za začetek bom kuhal en SMaSH viena-aurora. Za naprej pa nekako nimam ideje.

Rabil bi ideje za recepte kako tole najbolje spraviti v pivo.

Pa še vprašanje o celeia hmelju. Nikoli ga še nisem uporabljal pa me zanima za kakšna piva ga uporabljate drugi.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Celea je podoben kot sty. golding z tem da zna dat tudi malo citrusnega prikusa, meni je zelo všeč.
Sicer je pa aurora primerna za vsa piva (za grenčico), lahko ga daš pa tudi za aromo (bolj zeliščna).
Golding in celea sta super za angleške stile, lahko tudi belgijske...ma povsod jih lahko porabiš,..sam pač ne dajo sadnih arom