Ksz.
replika glede hmelja:
v soboto sem prvič kuhal v novem setupu, ki vključuje "bazooka" filter, narejen po utiševalčevem nasvetu, "pletenica" iz vodovodnega oddelka in gas. Vzel sem 80cm dolžine, da ima čim večjo površino zajema, pride mi prektično naokoli v pisker. Mashing sem delal kot BIAB, krožna črpalka, super. Ko sem dodal hmelj (računal sem s tem, da bom obtočno črpalko gnal tudi med boilom), se je zadeva praktično takoj zamašila in ni šanse da bi laufalo. Se je pa izkazalo, da kroženje med boilom niti ni potrebno (nič se mi ni zasmodilo, toktok po lesu), mi je pa tale pogruntavščina zelo lepo sfiltrirala pivino, res da, se je počasneje stočilo v fermentator, ampak bila je pa praktično bistra.
Vprašanje za znalce, v soboto sem dal fermentirat 14l APA s celo vrečko US-05. Sem uporabil preveč kvasa? Je en liter premalo lufta, kolikor sem pač pustil? Fermentacija poteka v kleti, 17-18C, na fermentatorju "svetita" na termometru 20 in 21C. Well, this happened
Sem opral veho z vodo, splaknil z oxijem in dal nazaj. Menda nima kej it narobe, če sem dobro razkužil?