Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Zvaril sem ubistvu Zombie dust klon od 3 Floyds Brewing, kjer je poudarek na citra hmelju in vsak recept, ki sem ga našel je zahteval angleški kvas in angleški kvas sem tudi uporabil ampak meni se je takrat bolj logično zdelo, da bi bolj ustrezal US05.
Mi je pa jasno zdaj ja...bom naslednjič uporabil US05 kvas s tem, da bom recept malo še prilagodil. Je pa res, da 3 Floyds pravijo, da je to pale ale ampak, bolj ustreza IPA profilu.
Hvala lepa za tole informacijo pocast
smile-1.gif

Do kok ti ga je pa požrlo? Kot je pocast že napisal, petica je precej suha, štirica pa še nekaj pusti...
Če ti je ostalo 1012 ali 14 ali še več, je zato sladek...

OG 1.063
FG 1.009

S tem, da je bil v fermentorju 3 tedne in pol, potem pa še 5 dni dry hopa.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Zvaril sem ubistvu Zombie dust klon od 3 Floyds Brewing, kjer je poudarek na citra hmelju in vsak recept, ki sem ga našel je zahteval angleški kvas in angleški kvas sem tudi uporabil ampak meni se je takrat bolj logično zdelo, da bi bolj ustrezal US05.
Mi je pa jasno zdaj ja...bom naslednjič uporabil US05 kvas s tem, da bom recept malo še prilagodil. Je pa res, da 3 Floyds pravijo, da je to pale ale ampak, bolj ustreza IPA profilu.
Hvala lepa za tole informacijo pocast
smile-1.gif

Do kok ti ga je pa požrlo? Kot je pocast že napisal, petica je precej suha, štirica pa še nekaj pusti...
Če ti je ostalo 1012 ali 14 ali še več, je zato sladek...

OG 1.063
FG 1.009

S tem, da je bil v fermentorju 3 tedne in pol, potem pa še 5 dni dry hopa.

Isto varianto sem jaz naredil ampak malenkost spremenjeno.
S-04 in mash na 66°C
OG: 1.056
FG 1.010
ABV: 6%
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Zadnje čase imam s kvasom us-05 nekam velike FG.
Pri porterju OG=1051 je bil FG=1015,
pri weiznu OG=1062 pa kar 1020
Pivo je v redu, kvasa sem dal eno vrečko na 22L, fermentiralo je pri cca 16C.
Pustil sem 14 dni v fermentorjih, zadnjih 5 dni ni več nič brbotalo iz vehe.
Lag je bil nekaj več kot 12 ur.
Premalo kvasa? Premrzlo?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Za fermentacijo na tako nizkih temperaturah daj vsaj dve vrečki. Opcijsko lahko proti koncu fermentacije daš pivo v toplejši prostor. Če ostalega nisi spreminjal in si imel prej nižji FG je to najbrž to.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Kakšne pa so posledice za pivo? bolj sladek okus ali še kaj drugega?
moram priznati, da ga pijemo z užitkom.
bom kupil naslednjič večje pakiranje kvasovk, da ne bom tako škrtaril s kvasom...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Posledice ni nujno da so negativne. Višji FG pomeni več telesa, težje pivo, bolj povdarjena sladkoba (ne pomeni da je pivo avtomatično "sladko") ...
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Torej 16C še ni kritično premalo za US-05, čeprav, je pod priporočenim? Danes sem dobil "robo" in bom kuhal te dni eno testno rundo, pa imam na izbiro ali klet ~16-17C ali kuhinjo/dnevno pri ~22C. Verjetno vseeno bolje da dam v klet, si bo že kvas sam ogrel pivino do toliko, da bo neki ratalo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Priporočeno za US-05 je od 15-22C, glede na to da fermentacija dvigne temperaturo še kakšno stopinjo, dve, tri ... daj v klet in ne bo hudega če dodaš dovolj kvasa. US-05 sicer dela lepo tudi na lager temperaturah (12C), samo moraš dat lager dozo kvasa!
grin1.gif
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
v kleti pri 16-17 stopinjah ti bo lepo fermentiralo pri nekje 18-19 stopinjah
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Zvaril sem ubistvu Zombie dust klon od 3 Floyds Brewing, kjer je poudarek na citra hmelju in vsak recept, ki sem ga našel je zahteval angleški kvas in angleški kvas sem tudi uporabil ampak meni se je takrat bolj logično zdelo, da bi bolj ustrezal US05.
Mi je pa jasno zdaj ja...bom naslednjič uporabil US05 kvas s tem, da bom recept malo še prilagodil. Je pa res, da 3 Floyds pravijo, da je to pale ale ampak, bolj ustreza IPA profilu.
Hvala lepa za tole informacijo pocast
smile-1.gif

Do kok ti ga je pa požrlo? Kot je pocast že napisal, petica je precej suha, štirica pa še nekaj pusti...
Če ti je ostalo 1012 ali 14 ali še več, je zato sladek...

OG 1.063
FG 1.009

S tem, da je bil v fermentorju 3 tedne in pol, potem pa še 5 dni dry hopa.

Isto varianto sem jaz naredil ampak malenkost spremenjeno.
S-04 in mash na 66°C
OG: 1.056
FG 1.010
ABV: 6%

Kakšno je bilo pivo? Koliko ti je na sladko potegnilo? Nazadnje, ko sem odprl flašo je citra kar lepo ven sekala pa še grenkoba sploh ni bila agresivna.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Zvaril sem ubistvu Zombie dust klon od 3 Floyds Brewing, kjer je poudarek na citra hmelju in vsak recept, ki sem ga našel je zahteval angleški kvas in angleški kvas sem tudi uporabil ampak meni se je takrat bolj logično zdelo, da bi bolj ustrezal US05.
Mi je pa jasno zdaj ja...bom naslednjič uporabil US05 kvas s tem, da bom recept malo še prilagodil. Je pa res, da 3 Floyds pravijo, da je to pale ale ampak, bolj ustreza IPA profilu.
Hvala lepa za tole informacijo pocast
smile-1.gif

Do kok ti ga je pa požrlo? Kot je pocast že napisal, petica je precej suha, štirica pa še nekaj pusti...
Če ti je ostalo 1012 ali 14 ali še več, je zato sladek...

OG 1.063
FG 1.009

S tem, da je bil v fermentorju 3 tedne in pol, potem pa še 5 dni dry hopa.

Isto varianto sem jaz naredil ampak malenkost spremenjeno.
S-04 in mash na 66°C
OG: 1.056
FG 1.010
ABV: 6%

Kakšno je bilo pivo? Koliko ti je na sladko potegnilo? Nazadnje, ko sem odprl flašo je citra kar lepo ven sekala pa še grenkoba sploh ni bila agresivna.

Pivo imam še v kegu. Malo bolj sladko je kot sem navajen delat IPE, ker drugače ne uporabljam S-04 in kake Melano malte.
Ponavadi delam vse z US-05 in klasiko pilsen + kak caramelni slad.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Zanima me vaš pogled na dodajanje piva v nespucan fermentor.

Se pravi, prejšnje pivo odfermentira svoje v čistem fermentorju, nato ga prelijem v sekundarca in v primarni, nespucan fermentor takoj dodam novo pivino (gre za podobno pivo po stilu)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zanima me vaš pogled na dodajanje piva v nespucan fermentor.

Se pravi, prejšnje pivo odfermentira svoje v čistem fermentorju, nato ga prelijem v sekundarca in v primarni, nespucan fermentor takoj dodam novo pivino (gre za podobno pivo po stilu)

Tudi to smo že naredil, namensko ne ampak ker sem ob koncu kuhanja ugotovil da noben od 5h fermentorjev ni prazen. Tako sem prelil pivo v sod za strekleničenje, odstranil kvas kar se je dalo in v prazen fermentor direktno nalil svežo pivino in dodal nekaj od prej odlitega kvasa. Pivu ni nič manjkalo!
grin1.gif


Glede redne prakse vidim problem v tem da se nalaga star kvas ki se zna "usmradit" (avtoliza), tako da ponavljanje iz batcha v batch ni ravno ok. Pa jasno dolivanje piva na obstoječi ostanek kvasa tudi ni ok ker je kvasa načeloma preveč.
 

theory69

Zelenc'
30. sep 2016
28
0
1
Zdravo. Trenutno se mi v sodu fermentira pale ale Cascade po receptu, ki sem ga našel na strani vse za pivo. Nastala pa je ena težava zaradi površnosti oziroma še neznanja, in sicer namesto da bi dodal hmelj pri 10 min do konca, sem ga dodal pri 50 min. Ali bo pivo zaradi tega zelo grenko?


Cascade Pale ale Recepti Set

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Pale ale

Specifikacije:
• Količina: 25l
• OG: 1.046
• FG: 1.007
• IBU: 35
• ABV: 5.2%
• SRM: 6
• Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:
• 4 kg Pale ale
• 0.5 kg Vienna ali Munich (Vienna)
• 0.4 kg Cara 30 ali 50 (Cara 50)
• 130g Cascade
• Wyeast 1056 ali Safale US-05 (Safale US-05) ali Lallemand BRY-97
• 6g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:
Ves slad drozgamo na 66°C za 90min.

Na 60 min dodamo 25g Cascade, na 10 minut dodamo 30g Cascade, na 0 minut dodamo 35g Cascade po 10 dneh fermentacije dodamo 40g Cascade za 4 dni.

Fermentiramo 2 tedna na 22°C za Safale US-05 in na 18°C za Wyeast 1056. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 tedna na sobni temperaturi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Uporabi enega od brewing kalkulatorjev pa vrži noter kar si naredil pa boš videl. IBU enote ti povedo grenkobo. Tako od oka bo stvar 1x bolj grenka kot bi morala bit in z manj arome, mogoče če imaš viška hmelja uporabi v dry hoppingu 1x večjo dozo (boš delal bolj IPA stil). A tistega ob 0 min si dodal na koncu vretja?
 

theory69

Zelenc'
30. sep 2016
28
0
1
Ah če bo bolj IPA stil me ne moti (bom podvojil dozo dry hoppa). Ker sem še laik na tem področju sem mislil, da zadeva sploh ne bo pitna.
smile-1.gif
Ja,tistega na 0 min sem dodal istočasno kot sem začel hladit.

Ali je ta izračun pravilen? Ni mi čisto jasno kako 28, če pa je na receptu 35.

ibu.jpg
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Izločanje AAja med vretjem ki se manifestira kot IBU je odvisna od gostote piva (SG) med vretjem in pa samega deleža AA kislin. Najbrž je v receptu hmelj ki ima več AA kisline in/ali pša je gostota piva nižja od tvoje in potem se IBU pretvori drugače. Razlike med 28 in 35 ni ravno velike, to je nekaj srednje grenkega tako da se ne sekirat.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zanima me vaš pogled na dodajanje piva v nespucan fermentor.

Se pravi, prejšnje pivo odfermentira svoje v čistem fermentorju, nato ga prelijem v sekundarca in v primarni, nespucan fermentor takoj dodam novo pivino (gre za podobno pivo po stilu)

Tudi to smo že naredil, namensko ne ampak ker sem ob koncu kuhanja ugotovil da noben od 5h fermentorjev ni prazen. Tako sem prelil pivo v sod za strekleničenje, odstranil kvas kar se je dalo in v prazen fermentor direktno nalil svežo pivino in dodal nekaj od prej odlitega kvasa. Pivu ni nič manjkalo!
grin1.gif


Glede redne prakse vidim problem v tem da se nalaga star kvas ki se zna "usmradit" (avtoliza), tako da ponavljanje iz batcha v batch ni ravno ok. Pa jasno dolivanje piva na obstoječi ostanek kvasa tudi ni ok ker je kvasa načeloma preveč.

Hvala, na koncu sem vseeno spucal...ampak dobro vedeti za drugič, če se se bo mudil
wink-1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Po vseh travmah z fermentacijo, ki sem jo imel- no ja ni je bilo (fermentacije namreč;)), lahko sedaj opišem na kratko kaj počnem;).

Osnova za pivo sem vzel Porter stil ( Žgani sladi). A ker nočem zavreči kvasa Abbaye B-256 ne da bi ga vsaj še 1x uporabil sem se odločil, da stil malo priredim po svoji naravi in ga fermentiram z belgijskim kvasom.
Da bo zadeva še bolj zabavna bom v sekundarca zlil usedlino dveh Orvalovih steklenic, ki naj bi bile kondicionirane z Brett kvasovkami. Fermentor bom prestavil iz 21°C na 16°C in pustil 1 mesec da lepo zori in Brett opravi svoje. Zadnji teden dodam še cca 50g Dry hop hmelja.
Za stekleničenje pa imam še eno Orvalovo steklenico na rezervi, ki bo skupaj z 2.6 vol sladkorja in usedlino iz steklenice poskrbelo za refermentacijo v steklenicah in staranje.
Računam ne funky pivo, polno okusov po žganih sladih in karameli, bogato hmeljirano ter za kančkom tistega značilnega vonja po usnju ( vsaj mene vonj Orvalovega piva rahlo spominja na to).
Stil piva: style-less