Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
In kakšen je ta Best Malz? Že kdo poizkusil?

Btw, a se še komu med razkuževanjem s tem standardnim pralcem flaš po malem lušči plastika? Pri meni občasno priplavajo na površino taki drobni plastični opilki

Bestmalz reference so Stone Brewing, DogFish Head, od naših pa Mali grad, Hopster, Hopsbrew (nisem čisto siguren), pa še kdo se bo našel. Pač nemška kvaliteta in vrhunska proizvodnja.
Kalbo tudi dela z njim, bo vedel še največ povedati.
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Baje da je super, samo malo bolj potegne na rumeno. Tako mi je povedal kolega, jaz ga sprobam ta vikend...
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Jaz sekundarca ne uporabljam, dryhoppam pa šele po dveh tednih ali kasneje. Načeloma 5 dni pred flaširanjem, da je aroma čim dlje prisotna, ker kot veš, začne hmeljeva aroma po nekaj mesecih izginjati.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A je že kdo delal šampanjsko pivo?
smile-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A je že kdo delal šampanjsko pivo?
smile-1.gif

Vsako pivo, ki fermentira v steklenici je šampanjsko pivo. Izraz je izvzet izključno zato ker šampanjec je vino, ki do konca fermentira v steklenici in ima posledično tudi mehurčke tako kot pivo.

Seveda nekatere bolj resne pivovarne piva karbonizirajo prisilno (jeklenka co2) in jih že karbonizirana točijo v flaše. Kar pa fermentira še malo v steklenicah, oz karbonizacija poteka v steklenicah pa prodajajo kot šampanjsko pivo, po možnosti tudi v 0,7 ali 1l flašah z zamaški enakimi kot na šampanjcu kot ga poznamo.

Tako da šampanjsko pivo delaš vsakič ko ga karbonizziraš v flašah. Pivovarne imajo to samo marketinško potezo.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Šampanjec je drugače samo izraz za vino ki izhaja iz francoske pokrajine champagne. Celo peneča vina iz drugih pokrajin v franciji se drugače imenujejo npr. cremant. Recimo špansko peneče vino je cava, nemški je sekt, naše se imenuje penina.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni, ali lahko pride do okuzbe, ce mi skozi veho rine malo pene? Enkrat sem vodo ze menjal imam pa tisto veho, ki je pri Plana sodih. Hvala.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
V svoji zadnji varki sem prvič uporabil kvas US-04. A je normalno, da ti ta kvas pusti nek sladek priokus? Sflaširal sem ga pred enim tednom in ali je mogoče to samo od priming sladkorja, ki ga kvas še ni uspel pojest.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Tale ne obstaja....
Al si US-05
ali pa S04
Prvi je bolj suh, drugi pa pusti več za seboj (angleški kvas pač)
V enem tednu se priming sladkor že pretvori
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
S04 sem uporabil ja
smile-1.gif
bom pustil še en teden preden probam novo flašo. Sem pa uporabil veliko količino late edition hops, ker je tako pisalo v receptu, če to slučajno igra kaj vloge.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ne, hmelj v pozni ediciji da malo grenkobe in veliko arome, čeprav znajo nekateri dati tudi specifičen okus, sam ponavadi to ni slako...
Povej raj kaj si dal noter od ječmena, pa kje si drozgal...pa bomo pomagali
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Recept sem našel na eni homebrew spletni strani.

5,00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (9,0 EBC) Grain 2 74,6 %
1,50 kg Munich MD (15,0 EBC) Grain 3 22,4 %
0,20 kg Cara 120 MD (120,0 EBC) Grain 4 3,0 %
10,00 g Citra [13,50 %] - First Wort 90,0 min Hop 5 14,8 IBUs
30,00 g Citra [13,50 %] - Boil 15,0 min Hop 6 18,7 IBUs
30,00 g Citra [13,50 %] - Boil 10,0 min Hop 7 13,7 IBUs
30,00 g Citra [13,50 %] - Boil 5,0 min Hop 8 7,5 IBUs
30,00 g Citra [13,50 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs
2,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 10 -
60,00 g Citra [13,50 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 11 0,0 IBUs

Mash temp 67°C
OG 1.063
FG 1.009
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Da, vse štima.
Ti si dejansko delal angleški profil piva z ameriškimi hmelji.
Nič ni narobe, vendar to pivo bo bolj sladko.
Če bi drugič rad ven potegnil bolj ameriško naravnano, drozgaj na 64 st.C. in uporabi US05
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Zvaril sem ubistvu Zombie dust klon od 3 Floyds Brewing, kjer je poudarek na citra hmelju in vsak recept, ki sem ga našel je zahteval angleški kvas in angleški kvas sem tudi uporabil ampak meni se je takrat bolj logično zdelo, da bi bolj ustrezal US05.
Mi je pa jasno zdaj ja...bom naslednjič uporabil US05 kvas s tem, da bom recept malo še prilagodil. Je pa res, da 3 Floyds pravijo, da je to pale ale ampak, bolj ustreza IPA profilu.
Hvala lepa za tole informacijo pocast
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Zvaril sem ubistvu Zombie dust klon od 3 Floyds Brewing, kjer je poudarek na citra hmelju in vsak recept, ki sem ga našel je zahteval angleški kvas in angleški kvas sem tudi uporabil ampak meni se je takrat bolj logično zdelo, da bi bolj ustrezal US05.
Mi je pa jasno zdaj ja...bom naslednjič uporabil US05 kvas s tem, da bom recept malo še prilagodil. Je pa res, da 3 Floyds pravijo, da je to pale ale ampak, bolj ustreza IPA profilu.
Hvala lepa za tole informacijo pocast
smile-1.gif

Do kok ti ga je pa požrlo? Kot je pocast že napisal, petica je precej suha, štirica pa še nekaj pusti...
Če ti je ostalo 1012 ali 14 ali še več, je zato sladek...