Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Mene tudi mika, ker z Weyermannom mislim da smo končal
smile-1.gif

Potem mi ostane samo Castle malting pa tega Best Malza bi probal... čist tko če je res kaka občutna razlika med okusi, efektivnostjo,...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Sam imam sedaj odprto vrečo pilsnerja od Best malza. Sicer nisem delal kakšnih piv kjer bi se na sladu lahko poznala razlika, ampak tako na prvi pogled ni razlike od MD (ki ga imam tudi odprtega) ali pa Castle (ki sem ga tudi rabil precej). V efektivnosti tudi ni razlike, vsaj ne da bi jo opazil. Struktura zrnja je enaka, je pa tudi res da sranje pride ponavadi na dnu vreče in do tja me še čaka nekaj dela!
grin1.gif


Recimo direktna primerjava pilsner sladov v svetli lagerjih; belgijski so mogoče za malenkost bolj aromatični od nemških (Weyermann, klasični pilsner), ampak to se spet zelo težko občuti oz. bi rabil res dobrega ocenjevalca in side by side primerjavo. Edini ki je res bil drugačen je bil od Weyermanna "bohemian" pilsner, ki se dela po drugačnem postopku in iz posebnega ječmena (ta tudi ni polno modificiran).

Jasno bolj ko se slad modificira (dalj se greje/žge/karamelizira) do večjih razlik prihaja v samem končnem produktu. Tu pa je odvisno od sladarne do sladarne kako poteka postopek in tako so razlike v bolj specialnih sladih velikokrat bolj občutne. Oz. isti slad na drugačen način obdelan zna imeti več razlike že znotraj sladarne (primer z Weyermannom ki ima vsaj 4 različne pilsner slade).

Zelo težko pa je ocenjevat splošno kvaliteto in rečt da je nek slad superioren. Če recimo želiš večjo efektivnost ali pa večjo encimsko moč (ali pa oboje) potem imaš namenske slade iz 6-vrstnega ječmena, po potrebi celo diastatične slade. Iz teh bo zagotovo boljša efektivnost ker imajo že v osnovi ječmen "višje" kvalitete oz. boljše razmerje med škrobom in celotno maso zrnja. Na drugi strani imaš pa recimo prej omenjeni bohemian slad, ki je narejen iz starih vrst ječmena katerega ročno sušijo na glinenih tleh in je zaradi metode pridelave slabo modificiran, posledično ima nizko encimsko moč, precej netopnega škroba, en kup problemov pri pridelavi piva ... ampak je pa kao "the best" (in cenovno tudi prekaša večino ostalih sladov, tudi specialnih)!
tongue-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.
Delo z večjimi količinami žita in odprti žaklji. Kako dolgo in kje zadevo hranite ter kaka je verjetnost, da se notri zaredijo ličinke - molji? Prejšnji teden sem prvič domov privlekel 25kg žakelj pale sladu in šele po tem poračunal, koliko ga lahko pri trenutni porabi/enem fermentatorju pokonzumiram. Ne prav dosti
grin1.gif
za to sem ga (ajde, mel sem glih cajt in material) vakuumsko popakiral nekje 10-15kg in pospravil, me pa tako iz izkušenj zanima, ali sem si brezveze delo naredil ali ima taka zadeva potencial za neljube domače živali?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Sam sem enkrat dobil hrošče v ječmenu (surov ječmen za hrano živali, ne v sladu!) in sem ga potem po hitrem postopku vrgel stran ker je noter vidno gomazelo. Baje dokaj normalen pojav če imaš žito izpostavljeno okolju (ti hrošči so 100% prišli že z ječmenom)!
grin1.gif


V sladu se mi zaenkrat ni zaredilo še nič, vreče so itak nepropustne tako da če jih lepo zapreš po uporabi nima kaj prit noter. Sam zamotam vrh vreče, prepognem in zategnem z (popustljivo) vezico.

Da bi posebej prepakiral ipd. nima smisla oz. je celo slabše. Original vreče imaj namreč veliko odprtino in normalno jemlješ slad ven pa še trdne so in jih BP vlačiš naokoli. Veš kolikokrat se mi je že strgala neoriginal vreča ko sem kupoval po 1/5kg!
grin1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Nikoli težav, pa ga hranim kar v pivovarni v enem lesen zaboju (seveda je še prej v vrečah zapakaran)
Pa kupujem zalogo za pol leta. Edin enkrat mi je en žakelj miš prejedla....no potem je pa maček naredil red :D
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Jaz še nisem dobil nobenega molja ali pa hrošča. Če pa sem ga sem ga pa kar skuhal...Sem imel pa vrečo 25kg, celih 6 mesecev mi je zdržala na koli 15°C. Ja se strinjam teli žaklji so zakon, vlečeš po tleh pa se ne strga pa še veliko odprtino ima tako da z lahkoto z eno veliko posodo zajemaš.
Za manjše kilske vreče in pa ostanke pa vse lepo z gumico zaprem in pospravim v plastično škatlo z pokrovom. Škatla je od IKEA-e - praktična;).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Mene tudi mika, ker z Weyermannom mislim da smo končal
smile-1.gif

Potem mi ostane samo Castle malting pa tega Best Malza bi probal... čist tko če je res kaka občutna razlika med okusi, efektivnostjo,...
Najboljš da res probaš, sej lahko za začetek sam eno vrečo vzameš. Tisti neresni ženski denar dajat je
jezen.gif
Po mojem občutku je Bestmaltz za kategorijo boljši od Castle maltinga. Za Weyermanna ne morem rečt, ker ga ne poznam iz v začetku opisanih razlogov. Da o ustrežljivosti pivovarium.si niti ne govorim. S tem človekom je veselje delat in si res zasluži priložnost in res srčno upam, da uspe. Komu dat svoj denar pa itak presodi vsak sam. Sej sta tud una dva v LJ lepo založena in vse, samo mene odbije to, da nimata pojma o pivu, pač trgovca ki sta zadela tržno nišo in je njuna edina prednost ta, da si lahko privoščita večjo zalogo kot nekdo, ki šele začenja.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Noben ni idealen. Saj 'ta dva iz LJ' sta dost odzivna pa mata zalogo in to... Tko, da sem večinoma vse tam jemal. Problem je samo, ker malo šlampasto pakirajo. Pa poznajo samo plačilo po povzetju ali nakazilo na TRR. Za osebni prevzem si morš pa skoraj dopust vzet (do 15:30). Jebiga, nisem v državni upravi na šihtu...

Ostale pa zdaj malo odkrivam. Hopsi so kul. Majo plačila s kartico, pa kulturno ceno dostave. Edino par dni jim je treba dat, da tvoje naročilo pride na vrsto. Pa kvasa nimajo nobenega pametnega na zalogi. Pa lahko bi programerja malo okregal, ker tisti preračuni cene /kg so katastrofa
smile-1.gif
 

Tenere

Zelenc'
24. okt 2015
27
0
1
Tudi sam sem pred kratkim prvič naročil na pivovarium.
Že po tem kako mi je dostavil tekoči kvas in kako je bil pakiran hmelj lahko rečem samo kapo dol za profesionalen odnos.
Povsem druge dimenzije storitev, kot sem jih bil v preteklih letih deležen pri enem izmed teh bolje "založenih" trgovcev iz Ljubljane.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Noben ni idealen. Saj 'ta dva iz LJ' sta dost odzivna pa mata zalogo in to... Tko, da sem večinoma vse tam jemal. Problem je samo, ker malo šlampasto pakirajo. Pa poznajo samo plačilo po povzetju ali nakazilo na TRR. Za osebni prevzem si morš pa skoraj dopust vzet (do 15:30). Jebiga, nisem v državni upravi na šihtu...

Ostale pa zdaj malo odkrivam. Hopsi so kul. Majo plačila s kartico, pa kulturno ceno dostave. Edino par dni jim je treba dat, da tvoje naročilo pride na vrsto. Pa kvasa nimajo nobenega pametnega na zalogi. Pa lahko bi programerja malo okregal, ker tisti preračuni cene /kg so katastrofa
smile-1.gif

Hopsi je kul, sploh za hmelj....
Za vse ostalo pa Pivovarium
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Maris otter se tud meni že ene dve uri valja v prtljažniku
smile-1.gif
Tko da december bo v znamenju barley wine.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Po hmelj v storžkih je treba pa vseeno do Roba v anglijo!
grims-1.gif


Glede na stanje pred 5 leti je sedaj luksuz fantje, dejansko nam nič ne manjka. Naj traja!
zmaga.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Po hmelj v storžkih je treba pa vseeno do Roba v anglijo!
grims-1.gif


Glede na stanje pred 5 leti je sedaj luksuz fantje, dejansko nam nič ne manjka. Naj traja!
zmaga.gif

Itak.. Pa še boljše mora bit
wink-1.gif


Dej povej zakaj chiller prodajaš oz. s čim "boljšim" si ga zamenjal?
 
Nazadnje urejeno:

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Po hmelj v storžkih je treba pa vseeno do Roba v anglijo!
grims-1.gif


Glede na stanje pred 5 leti je sedaj luksuz fantje, dejansko nam nič ne manjka. Naj traja!
zmaga.gif

Kerga Roba? dej mal več povej...
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Po hmelj v storžkih je treba pa vseeno do Roba v anglijo!
grims-1.gif


Glede na stanje pred 5 leti je sedaj luksuz fantje, dejansko nam nič ne manjka. Naj traja!
zmaga.gif

Itak.. Pa še boljše mora bit
wink-1.gif


Dej povej zakaj chiller prodajaš oz. s čim "boljšim" si ga zamenjal?

Zamenjal sem s custom made makino ki je sestavljena iz inox cevi DN12 zvite v spiralo postavljeno v malce večjo zaprto cev (cca. 15cm premera) po kateri se pretaka hladna voda. Torej koncept counterflow chillerja oz. za primerjavo nekaj takega kot stari hladilniki za žganjekuho v sodih, samo precej pomanjšano.

Glavni razlog za menjavo je v tem da mi gre za hlajenje 80l sladice recimo 500l vode pa še dodatno kar gre v batch in potem za pranje, vodno zajetje doma imam pa 1m3 (1000l) tako da je zadnjič že malo vleklo pri dnu zrak ko sem se šel tuširal po koncu dela!
grims-1.gif


Alternativno imam poleg hiše potok, primerno nizka temperatura .. problem je da teče iz gozda in noter plava vse živo tako da ni primerna voda za uporabo z plate chillerjem (bi ga hitro zabasal).

Poleg tega je pri plate chillerju potrebno pazit tudi pri večji količini hmelja da ti ga ne zabaše pa v vsakem primeru ga moraš fino ščistit na koncu! Je pa res da je stvar majhna in zmogljiva. Rabiš?
grin1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Maris otter se tud meni že ene dve uri valja v prtljažniku
smile-1.gif
Tko da december bo v znamenju barley wine.

Kirga proizvajalca si na konc vzel?