sončna elektrarna

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Roko na srce, namesto da država daje 250 milijonov za sončne elektrarne in spotoma forsira še samo oskrbo z nakupom baterij, bi raje ta denar namenila za pridobivanje energije za vse - torej s pomočjo elektrarn. Zdaj kam točno bi ta denar usmerili bojo politične glave vsekakor vedele (vem, šala mala za vmes...).

A fazni zamik v razmišljanju naših vodilnih je nekajleten...pokazalo se je že da graditi oskrbo el. energije na nivoju države s pomočjo SE posameznikov ni najboljša rešitev, torej nima smisla porivati v to smer denar. a za nameček (spet..fazni zamik umskih trdcev) so začeli še propagirati samooskrbo...torej je želja, da si še vsak posamezen objekt nakopiči doma 700 do 1.000 kg baterij, ki bojo na neko ne pretirano dolgo obdobje z vsemi avtomobili (na elektriko se ve) predstavljale enormne stroške razgradnje in ekološki problem (fazni zamik).

Trenutna računica je taka (fazni zamik in popolna izguba kompasa odgovornih vključen): nabavi SE za 15 jurjev, prek zime ti ne bo delala, kupi še TČ (kje smo danes...12 jurjev?), da se boš ogreval z elektriko, seveda boš imel še cca 2 avtomobila na elektriko, torej prek zime tudi pod razno ne boš pokrvial potreb in boš itak cugal iz omrežja, hkrati pa investiraj še 15 jurjev za skladiščenje energije, ki jo boš skladiščil poleti, ko je tako ali tako ne rabiš.
Za vzdrževanje in zavarovanje postrojenja boš plačal 600 EUR letno (50 EUR na mesec), čez 10 let boš lahko zamenjal baterije, ker bojo fuč, po 20ih letih novo fotovoltaiko, ker bo zanič, hkrati pa boš moral biti priklopljen seveda še na omrežje in boš plačeval vse stroške za njega (30 EUr mesečno), ker boš tako ali tako moral preko zime vleči glavnino elektrike iz omrežja, ki ti ga bojo spotoma mastno zaračunali.

Efekt?
- 45 jurjev investicije z življ, dobo maks 20 let
- mesečno 80 EUR stroška zgolj zaradi tega ker 'imaš elektriko'
- prek zime še vedno odvisen od centralnega napajanja
- vsakih ca 20 let boš dal od sebe cca 1.5 tone nevarnega odpadka (prve kvalitete) ter imel dodatnega stroška (20 let x 12 mesecev x 50 EUR) 12.000 EUR

Efekt? Imel boš svojo elektriko v času, ko je poraba najnižja (In bojo viški tudi pri skupni proizvodnji), preko zime pa itak ne boš nič proizvajal in boš trošil skupno, ki pa jo seveda primanjkuje, ker ni zadostnih virov, ker odgovorni v državi na razmišljajo niti za eno leto v naprej. Kaj šele da bi se kdo vprašal kam bi radi prišli čez 5 let (kitajske petletke npr) ali morda čez 10!? Itak, važen je populizem, smejčkanje in vedno teči za vozom...tud mi, tud mi...vedno zadnji, vedno (ampka res vedno) pademo na šoder kakor smo dolgi in široki ravno v trenutku, ko se skoraj primemo voza (ki ga vleče vol).

Fazni zamik....

In da gremo s to opcijo v vsak objekt...kaj rečemo 100.000 njih? 100.000 x 50 jurjev = 5 miljard evrov
(TE Šoštanj za primerjavo je stala 1.5 miljarde evrov, sicer nepravi vir energenta, a stala bi za 800 MIO pa so uspeli 700 MIO pokrasti, zato jo zdaj imamo...torej 3 elektrarne lahko postaviš s skupno nazivno močjo 1,2 TW -> energije dovolj za vse v vsakem trenutku).

Realnost?
100.000 objektov vsakih 20 let 1.5 tone nevarnega odpada = 150.000 ton ...

A dokler bojo na vodilnih položajih politični kadri s srednjošolsko izobrazbo ali manj kater namen je čim več pokrasti v čim krajšem času... bomo pač vedno tekli za vozom s faznim zamikom.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.420
2.374
113
Pomurje
Ne motiš se.
Pa saj ves kaksni smo nekateri Slovenci. Raje 10% rezerve kot 10% manjka.
Sicer pa dajmo počakati. Ce bo ta objava v UL vplivala samo na SC potem obstajajo drugi dobavitelji.
Za viške pa tudi.
Da ne bom prekomerno obremenjeval omrežja, bodo sli na drugi streho kar jih je viska.
Pa se kak podoben ukrep znam(o) izvest.
To pravila veljajo samo za SC.
S tem so ga izbrisali iz trga, tako da imamo zdaj še samo duopol

• Žalosti me
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in Hanzi

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.683
3.279
113
Roko na srce, namesto da država daje 250 milijonov za sončne elektrarne in spotoma forsira še samo oskrbo z nakupom baterij, bi raje ta denar namenila za pridobivanje energije za vse - torej s pomočjo elektrarn. Zdaj kam točno bi ta denar usmerili bojo politične glave vsekakor vedele (vem, šala mala za vmes...).

A fazni zamik v razmišljanju naših vodilnih je nekajleten...pokazalo se je že da graditi oskrbo el. energije na nivoju države s pomočjo SE posameznikov ni najboljša rešitev, torej nima smisla porivati v to smer denar. a za nameček (spet..fazni zamik umskih trdcev) so začeli še propagirati samooskrbo...torej je želja, da si še vsak posamezen objekt nakopiči doma 700 do 1.000 kg baterij, ki bojo na neko ne pretirano dolgo obdobje z vsemi avtomobili (na elektriko se ve) predstavljale enormne stroške razgradnje in ekološki problem (fazni zamik).

Trenutna računica je taka (fazni zamik in popolna izguba kompasa odgovornih vključen): nabavi SE za 15 jurjev, prek zime ti ne bo delala, kupi še TČ (kje smo danes...12 jurjev?), da se boš ogreval z elektriko, seveda boš imel še cca 2 avtomobila na elektriko, torej prek zime tudi pod razno ne boš pokrvial potreb in boš itak cugal iz omrežja, hkrati pa investiraj še 15 jurjev za skladiščenje energije, ki jo boš skladiščil poleti, ko je tako ali tako ne rabiš.
Za vzdrževanje in zavarovanje postrojenja boš plačal 600 EUR letno (50 EUR na mesec), čez 10 let boš lahko zamenjal baterije, ker bojo fuč, po 20ih letih novo fotovoltaiko, ker bo zanič, hkrati pa boš moral biti priklopljen seveda še na omrežje in boš plačeval vse stroške za njega (30 EUr mesečno), ker boš tako ali tako moral preko zime vleči glavnino elektrike iz omrežja, ki ti ga bojo spotoma mastno zaračunali.

Efekt?
- vsakih ca 20 let boš dal od sebe cca 1.5 tone nevarnega odpadka (prve kvalitete) ter imel dodatnega stroška (20 let x 12 mesecev x 50 EUR) 12.000 EUR

Efekt? Imel boš svojo elektriko v času, ko je poraba najnižja (In bojo viški tudi pri skupni proizvodnji), preko zime pa itak ne boš nič proizvajal in boš trošil skupno, ki pa jo seveda primanjkuje, ker ni zadostnih virov, ker odgovorni v državi na razmišljajo niti za eno leto v naprej. Kaj šele da bi se kdo vprašal kam bi radi prišli čez 5 let (kitajske petletke npr) ali morda čez 10!? Itak, važen je populizem, smejčkanje in vedno teči za vozom...tud mi, tud mi...vedno zadnji, vedno (ampka res vedno) pademo na šoder kakor smo dolgi in široki ravno v trenutku, ko se skoraj primemo voza (ki ga vleče vol).

Fazni zamik....

In da gremo s to opcijo v vsak objekt...kaj rečemo 100.000 njih? 100.000 x 50 jurjev = 5 miljard evrov
(TE Šoštanj za primerjavo je stala 1.5 miljarde evrov, sicer nepravi vir energenta, a stala bi za 800 MIO pa so uspeli 700 MIO pokrasti, zato jo zdaj imamo...torej 3 elektrarne lahko postaviš s skupno nazivno močjo 1,2 TW -> energije dovolj za vse v vsakem trenutku).

Realnost?

A dokler bojo na vodilnih položajih politični kadri s srednjošolsko izobrazbo ali manj kater namen je čim več pokrasti v čim krajšem času... bomo pač vedno tekli za vozom s faznim zamikom.
Tole je res lepo opisano. Sicer bi se morda dalo nekatera leta še malo podaljšati ampak se bojo naprave do takrat itak že pričele kvariti in bo kup servisov.

Problem je, da za NEK2 država itak nima denarja, ker ga vmes precej izpuhti neznano kam, če pa želiš postaviti karkoli na hidro te pa linčajo okoljevarstveniki.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
In spet...točno vemo, da je največji porabnik energije ogrevanje objekta, kar pa se lahko izvaja na zelo 'primitiven' način z lovljenjem sonca (isto kot fotovoltaika, tudi deluje ob enakem času) s pomočjo sočnih panelov za segrevanje vode. Investicija vsaj 5 x nižja od SE, praktično ne rabi vzdrževanja, hkrati imaš pa še toplo vodo (SV) preko celega poletja, torej prihraniš na porabi el. energije tudi na tem segmentu. Plus ne povzročaš nikakršnih motenj v omrežju.

A tu nobene subvencije Ekosklada,.... nobenega govora o tem. Kupi raje TČ in SE ter akumulatorje za 50 jurjev (plus stroški vzdrževanja) in se boš grel ravno toliko kot če bi investiral 5 jurjev v ploščate kolektorje, ki ne rabijo vzdrževanja... :cheer:

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.420
2.374
113
Pomurje

Efekt?

Fazni zamik....

Realnost?

Kdaj boste začeli razlikovati med prvo in drugo razredno državo.
SE vzpodbuja in delno krije prvorazredna država. Naši drugorazredni na to lahko vplivajo skoraj nič. Delamo po navodilih.
Tako kot Daniel v kmetijstvu in mi vsi ostali v svojih poslih, službah...

Se strinjam okrog "smeti", bo stalo ali pa tudi ne. Upajmo na predpostavko, da se bo dalo razgraditi.
Ravno kupil in prodal baterijo za viličarja, staro 11 let. za staro dobil 10% nove in še reciklirali jo bodo. In to doma 120km vstran.

Računica ti ne pije vode, pa imamo "potratno" hišo.
V 10-ih letih bi dali za elektriko 20k€ in ogrevanje na KO 35k€ se pravi 55k€.
Investicija 2020 SE(22kwh)+TČ(17kw)+TČSV je bila 29k€

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
In spet...točno vemo, da je največji porabnik energije ogrevanje objekta, kar pa se lahko izvaja na zelo 'primitiven' način z lovljenjem sonca (isto kot fotovoltaika, tudi deluje ob enakem času) s pomočjo sočnih panelov za segrevanje vode. Investicija vsaj 5 x nižja od SE, praktično ne rabi vzdrževanja, hkrati imaš pa še toplo vodo (SV) preko celega poletja, torej prihraniš na porabi el. energije tudi na tem segmentu. Plus ne povzročaš nikakršnih motenj v omrežju.

A tu nobene subvencije Ekosklada,.... nobenega govora o tem. Kupi raje TČ in SE ter akumulatorje za 50 jurjev (plus stroški vzdrževanja) in se boš grel ravno toliko kot če bi investiral 5 jurjev v ploščate kolektorje, ki ne rabijo vzdrževanja... :cheer:
Vincent
Tale o kokektorjih je kriza.
Jih imam 6, ob lepem soncu je nekaj od njih.
Da bos pa z njimi grel hiso je pa utopija. Tako kot je tudi SE in TC brez letnega netmetetinga.
SE pozimi naredi cetrtino poletne proizvodnje.
Kolektorji po moji oceni mogoce desetino poletne proizvodnje.
Imam montirane pod kotom 45 cisti jug, tako da ciljam na jesen in pomlad, ko mi ob lepem vremenu in temperaturah nad 5C ni treba vec kuriti.
Poleti jih pokrivam in bremzam na seltronu, ker mi sicer 2m3 "kropa" konkretno pregreva hiso.
Danes bi raje montiral stc. Pa nimam ravno majhne porabe tople vode.
Stc bi opravila delo klime (odvzem vlage)

• Všeč mi je
Reactions: trance0

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici

Efekt?

Fazni zamik....

Realnost?

Ne pozabit, da nas bo delovanje TEŠ a kostal v naslednjem desetletju se 2mrd!
Te dve mrd ni nic drugega kot kraja.

Priponke

• Screenshot_2024-02-06-06-13-19-721_com.facebook.katana-edit.jpg
    Screenshot_2024-02-06-06-13-19-721_com.facebook.katana-edit.jpg
    294,3 KB · Ogledi: 62
  • Všeč mi je
Reactions: jonny77

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.018
839
113
sumasumarum.. investicije / sonce pa to..
SE imam sedaj 3 leto. prvo leto sem imel premalo viškov (priklop v drugi polovici leta), naslednje sem jih nabral par MWh (podaril žlahti), tretje leto sem si postavil TČ (še ne vem koliko bo letne porabe).. lanske viške sem mislil podariti drugi žlahti - pa sem mu svetoval, da naj s prehodom na sonce počaka, dokler ne bodo jasni tile pogoji..
Četrto leto in naprej - bo viškov najbrž še manj (lani sem naredil TČ).. pa če pride vmes še kakšno slabše leto (2023 v primerjavi z 2022 je -7% oz. dober "mega").. pa dodamo še upad izkoristka panelov.. bomo lahko kmalu "tam tam". Če bo sonce edini s temi "dodatki za karkoli že" po cca 2€/dan - grem mirne duše drugam

investicija:
SE ranga 13k za 13 kW (-subvencija ekosklad mislm da cca 2k, - subvencija občine 500€?)
TČ ranga 20k (-subvencija ekosklad 2.5k (baje februarja), - subvencija občine? )
stroški elektrike zdej: omrežnina + prispevki: 10.65 € (3x25 varovalke)

Stroški prej:
- elektrika: cca 100€/mesec (govorim za obdobje pred 2021)
- plin prej: 1700€ (julij 2022 - junij 2023). Če dodam, da smo v tem obdobju dogrevali že z električnimi radiatorji.. rečemo 2k€/sezono oz 166€/mesec
skupaj torej, da smo na "toplem in svetlem"= 266€/mesec.. kar je če primerjam s tem koliko v famiiji zmečemo v kabelsko/internet/telefone - v bistvu še ugodno.

Seštejem investicijo (brez subvencij) cca 28k / 266 = 105 mescev.. oz 8.7 let. Meni je OK.. sploh ker bi moral kurilnico slej al prej menjat.. če še kakšna cena "podivja" - sem pa na 7 letih?

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Vincent
Tale o kokektorjih je kriza.
Jih imam 6, ob lepem soncu je nekaj od njih.
Da bos pa z njimi grel hiso je pa utopija. Tako kot je tudi SE in TC brez letnega netmetetinga.
Saj to je to. investiraš v SE, ki takrat ko rabiš največ, ne da praktično nič od sebe. Ko se pojavi sonce..bi bilo zanimivo preračunat koliko kWh toplote proizvedejo tvoji ploščati kolektorji in koliko kWh el. energije proizvede SE.
Koliko te ta trenutek pride SE 12 kW moči? cca 14 do 15 jurjev? (sprašujem, ker ne vem)..da si omisliš še 'hranilnik'...te pride še koliko (še 15)?
Kolektorji s hranilnikom te pridejo 5 jurjev.
Ko ni sonca v obeh primerih noben od sistemov ne da nič od sebe, ko je sonce...imam občutek da smo tam tam po priizvodnji (tudi če upoštevaš še COP TČ.jevke).

V neki varčni/pasivni hiši bo par ur sonca dovolj za ogrevanje objekta 24 h z vključeno SV.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Pri nas, da, v severnih deželah, kjer so prave zime, pa niti sanjajo ne o "pasivnih" hišah. Ko imaš 24/7 več tednov zunaj -30 °C in praktično nič sonca, je treba bajto ogrevati ves čas, razen če ti notri zadošča kakšnih 16 °C.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.018
839
113
Ko ni sonca v obeh primerih noben od sistemov ne da nič od sebe, ko je sonce...imam občutek da smo tam tam po priizvodnji (tudi če upoštevaš še COP TČ.jevke).
popravte me če se motim...ampak sončni kolektor (za vodo) in pa SE panel izrabljata dva različna "vira" sonca.
- SE panel dela na svetlobo
- kolektor dela na toploto sonca

trenutno mi 13 kW soncna dela z cca 5kW - torej rečmo, da vsaj pokrivam delovanje TČ (in ja - s prehodi sonce/oblak/sonce delam špice na omrežju).. kolektorji pri sosedu so pa pomoje mrzli - ker jih "sončna špica" pomoje tud odtaja ne?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Kolektor bo tudi pod nulo lepo delal. Samo sonce mora nazigat na njega.
Problem je pri malo sonca oziroma nic sonca.
Recimo danes
Do Vranskega oblacno ni sonca, od vranskega naprej sajba.
V takem vremenu bo elektrarna naredila nekaj kWh, kolektorji pa niti wata, pa ce tudi bo imel start temperauro pri 20C.
Lahko lepim grafe od danes.
Vincent; ce imaš netmetering potem dvomim.da bos izracunal prednost kolektorjev pred elektrarno.
Ker za porabo TC ne rabis dat za elektrarno 15 jurjev ampal bo 5 jurjev dovolj.
10 jurjev imas potem se za hiso, ev....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Kolektorji danes 0. Za kako urco so prilezli na dobrih 20, ampak za start imam nastavljeno na 25. Pa tudo ce bi prikobacal.na 25 biniz bojlerja dobil " v minuti" 10C in bi bilo konec za.danes pri takih oblakih.
Nimam pa kalorimetra na kolektorjih da bi ti povedal izplen kolektorjev ob soncu
Elekrrarnake naredila skoraj 6kwh.
Je pa res da je tista za 15k in ne za 5 kolikor rabi TC recimo ;)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Odlicna dopolnitev sončnim elektrarnam bi bila kogeneracija na les.
Ocitno se Ljubljani to splaca da kuri les v kogeneraciji.
Ce bi tako delali se po drugih vecjih sistemih ogrevanja bi bilo v kogeneraciji pridelano vec kot 3% slo elektrike. Podatek je star desetletje iz wikipedije.
Ker lesnih sekancev imamo toliko, da jih vozimo 150km dalec v Avstrijo.
Mi pa raje indonezijski premog in ruski plin zgemo..namesto les oddaljen nekaj 10km od toplarne.
Res da je novica stara dobro leto, ampak celo v velenju kjer se grejejo z odpadno toploto(tako oni zatrjujejo in nekateri na alterju, pa vemo da ni tako) imajo skoraj 2x ceno MWh toplote..

22. jul 2007
13.419
1.666
113
124
Ne želi se tega
Odlicna dopolnitev sončnim elektrarnam bi bila kogeneracija na les.
Ocitno se Ljubljani to splaca da kuri les v kogeneraciji.
Ce bi tako delali se po drugih vecjih sistemih ogrevanja bi bilo v kogeneraciji pridelano vec kot 3% slo elektrike. Podatek je star desetletje iz wikipedije.
Ker lesnih sekancev imamo toliko, da jih vozimo 150km dalec v Avstrijo.
Mi pa raje indonezijski premog in ruski plin zgemo..namesto les oddaljen nekaj 10km od toplarne.
Res da je novica stara dobro leto, ampak celo v velenju kjer se grejejo z odpadno toploto(tako oni zatrjujejo in nekateri na alterju, pa vemo da ni tako) imajo skoraj 2x ceno MWh toplote..
Naj še zraven povejo, kakšen zrak imajo okoli te "elektrarne";)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Zagorje al Lj? Zagorje najbrz zaradi konfiguracije terena in individualnih kurisc.
Za Lj pa ne vem da bi imeli slab zrak zaradi TeTol. Prej zaradi prometa