Da, 300kw bo placal. Ker bo odsel od genija.Hanzi , najlepša hvala za odgovore..
Pri prvem vprašanju sem mislil, kaj se zgodi, če si npr.: pri Geni. Za prejšnje leto (2023) pač imaš viške (ki jih pri Geni šenkaš Geni), od 1.1.2024 pa se začne novo letno obračunavanje, kajne? In če ti v januarju SE naredi npr.: 700kv, porabiš pa 1000kv - ali potem dobiš na položnici mesec Januar za plačat 300kv energije? Ali kako je s tem? Ker verjetno je podobno tudi, če si pri energiji plus - oni ti sicer plačajo za viške, ampak v začetnih mesecih novega leta verjetno plačuješ sprotno energijo, kajne?
Ker pri Suncontract pa kolikor razumem, si lahko takoj v začetku leta preneseš lanske viške na svoj račun in v prvih mesecih leta koristiš te lanske viške.. Je tako?
To sprašujemo zato, ker bo tast zagotovo menjal ponudnika elektrike in kolebamo med SunContract in Energija Plus - in študiramo malo, kje so boljši pogoji in kje bi imel tast več od tega..
Hanzi , jaz pa razumem, da ti SC zaračuna tekoči manjko... Ampak tako pač jaz razumem.. Ker zakaj bi drugače omogočili možnost, da viške iz lanskega leta preneseš na svoj račun za tekoče leto? Jaz razumem tako, da to omogočajo ravno zato, da si pokriješ te začetne mesece, ko sonca še ni toliko, poraba pa je velika..Da, 300kw bo placal. Ker bo odsel od genija.
SC ti ne bo racunal tekocega manjka. Vsaj tako si predstavljam.
Jaz sem sele od novega leta pri njih tako da....upam da ne bom presenecen drug mesec.
Tasta prehod na E+ ne placa nic v startu.
Bo pa za "prodano" elektriko dobil 1/3 tistega kar bos ti placal dobavitelju.
Ce pa gresta na oba na SC, pa bo tast placal 200 takoj v startu, tebi naj bi 50 zaracunal s prvim racunom.
Ampak ce ti lahko zase "kupis" za.celo.leto elektriko po polovični ceni na SC, potem imas ppvrnjenih 250 evrov prvo leto.
Se pa bojim da si prenos elektrike na SC letos zamudil.
Ali pa preveri na SC do kdaj bodo mozni prenosi na SC.
Zdaj pa racunaj
Če prav razumem, se ti viški šenkajo Geni. In letos začne z 0 plusa.. Razumem prav?
Ali bo dobil za tekoči mesec Januar zaračunano energijo, če jo bo porabil več kot jo bo SE naredila? To me še zanima... Ker ne vemo, kako se to obračunava... In verjetno so tu ljudje, ki vedo to iz lastnih izkušenj...
ksz
a po sistemu netmetering do 2024, odkopuje kdo viske za denar? Naj bi EnergijaPlus?
Tole ti kaže, od kod je elektrika, ki si jo pokuril. Cca 1/3 iz omrežja, ostalo iz SE (logično, ker nimaš oddaje v omreže lahko elektriko iz SE le sam porabiš). Glede na napisano je vse OK.A je komu jasno zakaj proizvodnjo pristeje k porabi.
SE naj bi bila nastavljena na zero export. Sumim da ta nastanivitev ni ok.
jaz razumem, da je porabo kar gor nad proizvodnjo narisal/dodal. Čemu bi kdo rabil tak graf, je pa tudi meni uganka.Saj proizvodnja ni enaka porabi. Poraba je višja. Vsaj meni ta graf tako izgleda.