sončna elektrarna

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Hanzi , očitno sma ob podobnem času objavila odgovor v tej temi.. Bi pogledal prosim še moja podvprašanja na prejšnji strani? ;)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Hanzi , najlepša hvala za odgovore..

Pri prvem vprašanju sem mislil, kaj se zgodi, če si npr.: pri Geni. Za prejšnje leto (2023) pač imaš viške (ki jih pri Geni šenkaš Geni), od 1.1.2024 pa se začne novo letno obračunavanje, kajne? In če ti v januarju SE naredi npr.: 700kv, porabiš pa 1000kv - ali potem dobiš na položnici mesec Januar za plačat 300kv energije? Ali kako je s tem? Ker verjetno je podobno tudi, če si pri energiji plus - oni ti sicer plačajo za viške, ampak v začetnih mesecih novega leta verjetno plačuješ sprotno energijo, kajne?

Ker pri Suncontract pa kolikor razumem, si lahko takoj v začetku leta preneseš lanske viške na svoj račun in v prvih mesecih leta koristiš te lanske viške.. Je tako?

To sprašujemo zato, ker bo tast zagotovo menjal ponudnika elektrike in kolebamo med SunContract in Energija Plus - in študiramo malo, kje so boljši pogoji in kje bi imel tast več od tega.. ;)
Da, 300kw bo placal. Ker bo odsel od genija.
SC ti ne bo racunal tekocega manjka. Vsaj tako si predstavljam.
Jaz sem sele od novega leta pri njih tako da....upam da ne bom presenecen drug mesec.
Tasta prehod na E+ ne placa nic v startu.
Bo pa za "prodano" elektriko dobil 1/3 tistega kar bos ti placal dobavitelju.
Ce pa gresta na oba na SC, pa bo tast placal 200 takoj v startu, tebi naj bi 50 zaracunal s prvim racunom.
Ampak ce ti lahko zase "kupis" za.celo.leto elektriko po polovični ceni na SC, potem imas ppvrnjenih 250 evrov prvo leto.
Se pa bojim da si prenos elektrike na SC letos zamudil.
Ali pa preveri na SC do kdaj bodo mozni prenosi na SC.
Zdaj pa racunaj

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Še enkrat hvala, Hanzi ...

Če pustimo zdaj SunContract in se osredotočimo samo na Geni (torej brez prehodov na drugega ponudnika).. Torej primer, da tast ostane na Geni tudi letos celo leto.. Tast ima od lani viške na geni. Če prav razumem, se ti viški šenkajo Geni. In letos začne z 0 plusa.. Razumem prav?

Ali bo dobil za tekoči mesec Januar zaračunano energijo, če jo bo porabil več kot jo bo SE naredila? To me še zanima... Ker ne vemo, kako se to obračunava... In verjetno so tu ljudje, ki vedo to iz lastnih izkušenj...

Če prav razumemo, se energija ne plačuje več (ni zaračunana na položnici) takrat, ko SE proizvede več energije za aktualno leto kot je bilo porabe.. Ali je tako ali ne?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Da, 300kw bo placal. Ker bo odsel od genija.
SC ti ne bo racunal tekocega manjka. Vsaj tako si predstavljam.
Jaz sem sele od novega leta pri njih tako da....upam da ne bom presenecen drug mesec.
Tasta prehod na E+ ne placa nic v startu.
Bo pa za "prodano" elektriko dobil 1/3 tistega kar bos ti placal dobavitelju.
Ce pa gresta na oba na SC, pa bo tast placal 200 takoj v startu, tebi naj bi 50 zaracunal s prvim racunom.
Ampak ce ti lahko zase "kupis" za.celo.leto elektriko po polovični ceni na SC, potem imas ppvrnjenih 250 evrov prvo leto.
Se pa bojim da si prenos elektrike na SC letos zamudil.
Ali pa preveri na SC do kdaj bodo mozni prenosi na SC.
Zdaj pa racunaj
Hanzi , jaz pa razumem, da ti SC zaračuna tekoči manjko... Ampak tako pač jaz razumem.. Ker zakaj bi drugače omogočili možnost, da viške iz lanskega leta preneseš na svoj račun za tekoče leto? Jaz razumem tako, da to omogočajo ravno zato, da si pokriješ te začetne mesece, ko sonca še ni toliko, poraba pa je velika.. ;)

Ampak mogoče narobe razumem.. :D

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Meni ne more zaracunat tekocega manjka, ker nimam daljinskega odcitavanja.
Verjemi da popis stevca s strani operaterja stane vec kot pa bo manjka, sploh ker imajo tastovih 200€.
Tebi bodo pa itak pavsal (po lanski porabi ) zaracunal, ce ti ne bo kdo prenesel lanskoh viškov

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.873
6.530
113
Če prav razumem, se ti viški šenkajo Geni. In letos začne z 0 plusa.. Razumem prav?

Ali bo dobil za tekoči mesec Januar zaračunano energijo, če jo bo porabil več kot jo bo SE naredila? To me še zanima... Ker ne vemo, kako se to obračunava... In verjetno so tu ljudje, ki vedo to iz lastnih izkušenj...

Da, vsak januar zacne z nicle...

Ne, 31.12. se pogleda koliko kwh je v tem letu porabil in koliko oddal v omrezje. Ce je porabil vec, se razlika v energiji obracuna po veljavnem ceniku za samooskrbo. Z omreznino vred.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Petrol je imel lani na samooskrbi pol cenejso elektriko od maximalne dovoljene.
Vsaj pri meni
Mogoce zato ker so "vedeli" da bom imel višek

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
A je komu jasno zakaj proizvodnjo pristeje k porabi.
SE naj bi bila nastavljena na zero export. Sumim da ta nastanivitev ni ok.

Priponke

• IMG-20240128-WA0000.jpg
    IMG-20240128-WA0000.jpg
    48,7 KB · Ogledi: 91

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
ksz
a po sistemu netmetering do 2024, odkopuje kdo viske za denar? Naj bi EnergijaPlus?

Se pravi, oba in ECE in Energ+ imata ET ceno za "sončničarje" porabljene energije 16.44centa + DDV / kWh ? a prav gledam cenike.
Kolko pa ima SunContract cenik / kWh, pa ga ne najdem, da me ubij** :) ?!
Še kdo v Sloveniji, kot ti trije, ponuja odkup/prenos neporabljenih kWh iz letnega netmeteringa, in kakšno ima ceno / kWh porabljene energije (kar boš premalo proizvedel).
Da vem(o) h katermu prodajalcu se preklopit, ko zdajle postavim SE.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
SC je dober dokler ni pretresov na borzi.
Leto 2022 je bilo hudo sušno, švabi so zaprli JE, putin v ukrajini, francozi so servisirali JE neorganizirano in je šla cena EE tudi do 1000€Mw

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Ne "more" biti ok.
1. Zato ker porabe zagotovo niso tako natacno tempiral s orihodom sonca na panele
2. Ker je bila moc tekom celega dneva okoli 5kw, z nakj spicami na cca 15kw (vijacni kompresor).
20kw danes zagotovo niso vlekli. Toliko vlecejo v povprecju vseh 5 strojev in se ostali zaposleni (PC , drobno rocno orodje) na normalen delovni dan.
Danes pa "brez zaposlenih w oziroma dva ta mala stroja

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Hanzi ima čist prav. Aplikacija definitivno narobe nekaj kaže. Proizvodnja SE ne more biti enaka porabi !
Ni čist nobene druge možnosti prikaza ? Da je ta pač mal "čudn"...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Graf je meni čisto logičen za zimski dan, ko je praktično poraba vedno večja od proizvodnje - vse kar naredi SE gre direkt v porabo, kar pa še rabi pa vzame iz omrežja.
Edino lastnik/uporabnik pa ve, kakšne so bile realne minutne/urne porabe.