sončna elektrarna

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Tast ima SE in trenutno ponudnika Geni, ampak bi rad menjal ponudnika, ker proizvede kar precej viškov..

In gledamo Energija Plus (ki za 1 MV plača 43 eur) ali SunContract (kjer lahko viške šenkaš komurkoli, ki pravtako ima ponudnika SunContract)... Imam naslednja vprašanja (vsa za letni metering):

1. Kako je pri letnem meteringu v prvih mesecih leta (januar, februar,.), ko verjetno porabiš več energije kot jo SE proizvede - plačaš energijo manjkajoče energije? Če v januarju npr. porabiš 1000kv, SE pa naredi 700kv - plačaš teh 300kv po obstoječem ceniku?
2. Kolikor razumem, si lahko pri SunContract že takoj v novem letu preneseš viške energije na svoj račun.. To torej pomeni, da si lahko pokriješ te manjke energije v začetnih mesecih leta (ko je manj sonca in so dnevi krajši)?
3. Ali se ti SunContract računu sproti (mesečno) vodi vsota viškov/manjkov (in lahko morebitne sprotne viške šenkaš komu) ali se višek dodeli na račun samo na koncu leta?
4. Mi nimamo SE, ampak sem študiral, da bi tudi trenutnega ponudnika Geni zamenjali z SunContract ponudnikom in probal kupit energijo od koga, ki proizvaja viške.. Koliko se gibljejo cene za 1MV energije?

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Še eno vprašanje z moje strani: ali je res, da ti distributer zniža max oddajno moč SE, če daljše obdobje ne dosegaš moči, ki je v dovoljenju?
Recimo, da imaš odobreno moč oddajanja 11kW, vendar daš samo 6kW sončnih celic. Baje na Štajerskem po dveh letih Elektro Maribor zniža maksimalno moč, če konstantno oddajaš veliko manj kot imaš odobreno. Verjetno zato, da sprostijo še za nove SE. Je kdo to že doživel ali se ukvarjate le s prodajo presežkov :).

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.873
6.530
113
Naceloma ne... Kolikor vem, lahko to naredi zgolj, ce bi bilo karkoli zaradi omrezja... S figo v zepu pa lahko potalajo vec soglasij za vecjo moc, kot jo zmorejo in potem nizajo. Takrat bodo pa res najbrz najprej tistim, ki imajo npr 8kW SE montirane na 13,5kW soglasju in noben ne bo niti vedel...

Zapletlo se seveda bo, ko bo ta isti povecal na 13,5kW in se kaki zraven in potem bo kar naenkrat prevec vsega. Logika je enaka kot pri varovalkah. Itak se ve, da ni sans, da se vsi priklopijo na max moč, ampak pri SE je vseeno to malo drugace, ker bodo res vse naenkrat oddajale svoj max. No in takrat in sele takrat...

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Mislim, jaz si ne predstavljam, da nekdo enostransko to naredi, brez da bi te obvestil. V pogodbah pa verjetno tudi ni neke klavzule na to temo. Torej smo s pravnega vidika na istem, kot da bi letni netmetering že obstoječim podpisnikom, ukinili.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.873
6.530
113
V soglasju za priključitev bi se našlo kako tocko do 3, kamor bi se lahko tole porinilo...

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
A lahko morda nalepiš sem te točke? Ker sam nimam soglasja, tako da ne morem pogledati.
Hvala.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.873
6.530
113
ojej... točka do tri točke in ne tretja točka.

recimo:
- Kakovost električne energije, ki jo naprava za samooskrbo oddaja v omrežje EES, mora biti v skladu s SONDSEE, tako da na obratovanje ostalih odjemalcev ali proizvajalcev na tem omrežju v nobenem primeru ni moteno, v nasprotnem primeru lahko distribucijski operater predpiše dodatne pogoje
- V primeru, da distribucijski operater ugotovi, da uporabnik s svojo proizvodnjo električne energije povzroča motnje (nemiren odjem naprave) ostalim uporabnikom električne energije, si upravljalec pridružuje pravico naknadno predpisati dodatne pogoje, v katerih od uporabnika zahteva odpravo teh motenj
- zaradi priključitve uporabnikovega objekta na distribucijski sistem ne smejo biti prizadeti pravice in pravne koristi tretjih oseb.
a še kaj sem izpustila, pa še kaj narobe razlagala in sigurno so pokriti, da če kdo preveč serje po omrežju, da ga omejijo ali onemogočijo.

Bythemimo, za vse, ki se bunijo da plačujejo 3x25 ali 3x20, pa ne morejo vsega priklopiti do te meje, tudi ti so notri...

sem pa našla še nekaj, kar je povzročalo skrb:
V 8. členu se šesti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(6) Če odjemalec, ki je vključen v samooskrbo, umre, dediču ni treba skleniti nove pogodbe o samooskrbi.«.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Vprašanje je ali ti lahko prekličejo/spremenijo/zmanjšajo EE soglasje, če proizvajaš manj kot imaš soglasje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.873
6.530
113
Naceloma ne... Kolikor vem, lahko to naredi zgolj, ce bi bilo karkoli zaradi omrezja... S figo v zepu pa lahko potalajo vec soglasij za vecjo moc, kot jo zmorejo in potem nizajo. Takrat bodo pa res najbrz najprej tistim, ki imajo npr 8kW SE montirane na 13,5kW soglasju...

odvzela sem pa zadnji stavek... Lastnik SE bo obveščen in bo sam moral za to poskrbeti in če bodo pri tem nastali stroški, bodo njegovi.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Samo če motiš omrežje in z svojo "nekakovostno" elektriko drugim onemogočaš normalno rabo - z manjšo proizvodnjo to ni to.

Konkretno: jaz imam soglasje 11,6 kW, montiranih imam 11,6 kW, zaradi orientacije sem imel lani špico proizvodnje na dobrih 9kW, torej bi mi lahko po tvoje omejili elektrarno na 9kW, ali še bolje na 6kW, ker toliko je recimo neko polletno "poletno" povprečje?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.272
113
Na Petrolu so mi prijazno pojasnili, da sončnicam na malem poslovnem odjemu ponujajo samo prst v r**. Ne dobiš 40 eur. Na Suncontract torej.

• Jezen sem
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Tast ima SE in trenutno ponudnika Geni, ampak bi rad menjal ponudnika, ker proizvede kar precej viškov..

In gledamo Energija Plus (ki za 1 MV plača 43 eur) ali SunContract (kjer lahko viške šenkaš komurkoli, ki pravtako ima ponudnika SunContract)... Imam naslednja vprašanja (vsa za letni metering):

1. Kako je pri letnem meteringu v prvih mesecih leta (januar, februar,.), ko verjetno porabiš več energije kot jo SE proizvede - plačaš energijo manjkajoče energije? Če v januarju npr. porabiš 1000kv, SE pa naredi 700kv - plačaš teh 300kv po obstoječem ceniku?

2. Kolikor razumem, si lahko pri SunContract že takoj v novem letu preneseš viške energije na svoj račun.. To torej pomeni, da si lahko pokriješ te manjke energije v začetnih mesecih leta (ko je manj sonca in so dnevi krajši)?
3. Ali se ti SunContract računu sproti (mesečno) vodi vsota viškov/manjkov (in lahko morebitne sprotne viške šenkaš komu) ali se višek dodeli na račun samo na koncu leta?
4. Mi nimamo SE, ampak sem študiral, da bi tudi trenutnega ponudnika Geni zamenjali z SunContract ponudnikom in probal kupit energijo od koga, ki proizvaja viške.. Koliko se gibljejo cene za 1MV energije?
1. Pac menjas enkrat marca aprila.
Popis stevca na 1.1 imas zdaj pa spekuliraj kdaj se ti bo letosnja proizvodnja poglihala s porabo.

2. Viske na SC imas sele po enem letu.
Jaz sem tja prenesel 2 stevca. En ima SE, en je nima.
Za drugega sem "dobil" visek od nekoga na SC,
Za 1. Stevec si oni vzamejo sedaj pristopnino 200€, do novega leta je bilo pa 500kavcije. Racun naj bi bil samo obracunska moc in ostali državni lončki, poracun ob novem letu.
3. Ob koncu leta

4. Gres na SC in kupis elektriko od tasta.
Ce ima premalo se od koga drugega.
Jaz sem dobil preko ZS ponudbo po 50E/MWh.
To je pol ceneje od cenika dobavitelja.
Nekateri hocejo vec. Jaz je po 50€ trenutno ne bi prodal. Razen mogoce sorodnikom.
Jo raje prenesem v naslednje leto.
Mogoce enkrat pride spet obdobje norih cen elektrike in.....
Je pa neka casovna omejitev glede prenosa elektrike. Ampak se.ne vem tocno kakšna.

• Všeč mi je
Reactions: raners

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
Ce delas zdajle (konec januarja) prenos na novega ponudnika. Ali ti za letosnje leto upostevajo stevcno stanje na novem ponudniku od 1.1 dalje ali od 1.2 dalje?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Hanzi , najlepša hvala za odgovore..

Pri prvem vprašanju sem mislil, kaj se zgodi, če si npr.: pri Geni. Za prejšnje leto (2023) pač imaš viške (ki jih pri Geni šenkaš Geni), od 1.1.2024 pa se začne novo letno obračunavanje, kajne? In če ti v januarju SE naredi npr.: 700kv, porabiš pa 1000kv - ali potem dobiš na položnici mesec Januar za plačat 300kv energije? Ali kako je s tem? Ker verjetno je podobno tudi, če si pri energiji plus - oni ti sicer plačajo za viške, ampak v začetnih mesecih novega leta verjetno plačuješ sprotno energijo, kajne?

Ker pri Suncontract pa kolikor razumem, si lahko takoj v začetku leta preneseš lanske viške na svoj račun in v prvih mesecih leta koristiš te lanske viške.. Je tako?

To sprašujemo zato, ker bo tast zagotovo menjal ponudnika elektrike in kolebamo med SunContract in Energija Plus - in študiramo malo, kje so boljši pogoji in kje bi imel tast več od tega.. ;)