sončna elektrarna

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Ni v teoriji. Pri meni je bilo zelo veliko odklopov :)
Zato so me še bolj zabremzali ... sedaj pa je mir, ni pa toliko pridelka.
Zanimivo meni se v dobrem letu še ni nikoli ni to zgodilo pa sem oddal tudi že kakšno 10kW špico v omrežje čeprav imam max oddajno moč 9,5kW.
Lahko da je odvisno od distributerja...

Marxon

Majstr
24. feb 2009
729
376
63
Hvala ti!
Problem takih power metrov pri meni je to, da bi moral iz glavnih varovalk peljati dodaten kabel čez PM. Tokovne klešče mi pa rešijo ta problem, da jih samo nataknem čez vse 3 faze za števcem, ki je blizu inverterja.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Hvala ti!
Problem takih power metrov pri meni je to, da bi moral iz glavnih varovalk peljati dodaten kabel čez PM. Tokovne klešče mi pa rešijo ta problem, da jih samo nataknem čez vse 3 faze za števcem, ki je blizu inverterja.
Ja pri meni so ob inštalaciji elektrarne (ko itak ni bilo štroma v omarci) odklopili vse tri fazne kable in vtaknili števec vmes. Pa povezali energy meter še s podatkovnim kablom z inverterjem in je bilo rešeno...

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Ja to gre pa za "staro" hišo. Ni novogradnja. :)
Sej mislil sem od "inštalaciji" SE, ker jaz sem dal SE na streho 3 leta za tem ko smo se vselili v novo hišo. Je pa defenitivno pri starejših hišah težje dodat enegy monitor, ker ponavadi sploh ni placa v omarci za karkoli dodatnega...

Marxon

Majstr
24. feb 2009
729
376
63
Sej mislil sem od "inštalaciji" SE, ker jaz sem dal SE na streho 3 leta za tem ko smo se vselili v novo hišo. Je pa defenitivno pri starejših hišah težje dodat enegy monitor, ker ponavadi sploh ni placa v omarci za karkoli dodatnega...
Naslednjič odprem omarico in pogledam če je notri plac....
Vrjetno ni taka težava potegnit iz števca do zgornje omare nove kable. Bi bilo pa definitivno lažje dati sponke samo za števec.
1688119257061.png

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.650
3.215
113
Power meter je bolj ranga 500€ Sam meter je nekaj manj kot 300, potem pa še 50 vsake merilne klešče.

Kuha se na elektriko, pa tudi toplotna je za ogrevanje in sanitarno.... Tako da bi pomoje to kar naredilo spremembo.
Tale stran je meni malce sumljiva. Nikjer namreč ni nobenega naslova ali kontakta kamor bi se lahko obrnil v primeru težav.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Elektrarna je velika 11kw, soglasje ima za 7kw, na razsmerniku je omejena na 6,6kw.
To nima smisla.
Omejit je treba dinamično tako, da pač v omrežje ne gre več kot 7. Kaj se dogaja za števcem, je stvar sistema. Če dela npr. indukcija na polno, naj tudi SE dela na polno. Ko se indukcija ugasne, pa pač SE zmanjšaš moč.
Tole vržeš noter (https://www.vrhunskaemobilnost.si/e-upravljanje/optimoon-za-dom/), pa je rešeno (plus zna krmilit še hranilnik, TČ, polnilnico ...). za enak denar kot od solaredgea roba, ki zna samo SE uravnavat. Pa priklop direktt na števec, pa tarifam se zna prilagajat, pa svoje scenarije si lahko štimaš, pa pogovarja se smart gridom, pa ...

• Všeč mi je
Reactions: tony

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
To je povzetek napisanega, priznam pa, da sem mislila, da sprašuješ, ne prodajas... Joke is on me.

Seveda pa smisel kupiti tisti stevcek. Pri meni na ponudbi je bil 275+ddv (inepro), ampak na koncu senkan. Brez enkratnega nakupa in mesecne narocnine. Ceneje ne gre...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
Elektro je dal soglasje za 7 kW, monter je omejil razsmernik na 6,6 kW, panelov je za 11 kW.
Graf izgleda nekako tako, orientacija je kakršna je (bolj zahodna):
Poglej priponko 68964

Dodatek:
Če prav razumem, se splača inštalirat še power meter, da bo porabo hiše "odšteval" od oddajne moči, ker sedaj samo reže viške in kolikor je porabe v gospodinjstvu se tisti trenutek še odšteje od oddane moči v omrežje.
Zagotovo power meter, kar nekaj elektrike imas v "lunci" nad grafom ki je "izgubljena"

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Zanimivo meni se v dobrem letu še ni nikoli ni to zgodilo pa sem oddal tudi že kakšno 10kW špico v omrežje čeprav imam max oddajno moč 9,5kW.
Lahko da je odvisno od distributerja...
Sam imam 7,6 kW panelov, omejitev na elektro števcu je na 4 kW, razsmernik pa so najprej nastavili na 3,7 kW. Pa je bilo zelo veliko odklopov. Na začetku sem sploh imel sranje, ker tista zunanja tipka za ročni vklop ni delovala. Da jih jebem.
Kakor koli - električar je potem zamenjal tipko, da sem vsaj lahko sam nazaj priklopil. Ampak tega je bilo preveč. Posveti sonce, paneli delajo na polno, v hiši je nekaj porabe, potem pa poraba v trenutku pade, razsmernik še nekaj časa ne zmanjša proizvodnje, elektro odklopnik pa vrže ven. Sonce/oblaki/hitra nihanja porabe ... vse to je rezultiralo, da je bilo enostavno prevečkrat preseženo elektro dovoljenje.
Kasneje so mi na razsmerniku še nekaj dodatno omejili. Sedaj imam sicer še manj proizvodnje, ampak žal je to realnost v naši infrastrukturi. Kljub temu pa mislim, da je že sedaj narejene elektrike toliko, da je (količinsko) pokrito do konca leta.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
To je povzetek napisanega, priznam pa, da sem mislila, da sprašuješ, ne prodajas... Joke is on me.

Seveda pa smisel kupiti tisti stevcek. Pri meni na ponudbi je bil 275+ddv (inepro), ampak na koncu senkan. Brez enkratnega nakupa in mesecne narocnine. Ceneje ne gre...
Ne prodajam. Samo svetujem. Statična omejitev na razsmerniku nima smusla, če so na voljo poceni rešitve, ki to dinamićno krmilijo. naša ali katera druga.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Sam imam 7,6 kW panelov, omejitev na elektro števcu je na 4 kW, razsmernik pa so najprej nastavili na 3,7 kW. Pa je bilo zelo veliko odklopov. Na začetku sem sploh imel sranje, ker tista zunanja tipka za ročni vklop ni delovala. Da jih jebem.
Kakor koli - električar je potem zamenjal tipko, da sem vsaj lahko sam nazaj priklopil. Ampak tega je bilo preveč. Posveti sonce, paneli delajo na polno, v hiši je nekaj porabe, potem pa poraba v trenutku pade, razsmernik še nekaj časa ne zmanjša proizvodnje, elektro odklopnik pa vrže ven. Sonce/oblaki/hitra nihanja porabe ... vse to je rezultiralo, da je bilo enostavno prevečkrat preseženo elektro dovoljenje.
Kasneje so mi na razsmerniku še nekaj dodatno omejili. Sedaj imam sicer še manj proizvodnje, ampak žal je to realnost v naši infrastrukturi. Kljub temu pa mislim, da je že sedaj narejene elektrike toliko, da je (količinsko) pokrito do konca leta.
Še enkrat: ne imet statične omejitve v razsmerniku, dajte investirat par 100 € v pametno rešitev, ki to dinamično krmili!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
Pa lahko "garantiras" da bo ob odklopu 11kw EV dovolj hitro odreagirala?
Recimo da imaš 20kw SE na soglasje 11 ali 13 ter da odklopis na vrhuncu proozvodnje pri 18kw