sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
to bi tuhtal prej, zdaj te marginalno odstopanje tega panela košta bistveno manj, kot nikoli končana telovadba iskanja še zadnjega kWh. Sploh misliš porabiti to kar bo pridelala 15kWp elektrarna?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
Najbrz bom prenasal viske na drugo lokacijo preko suncontracta.
Ali pa koga drugega ce bo to omogocal.
Oziroma vsaj "prodajal" preko energije plus. Sicer za tretjino cene...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
to bi tuhtal prej, zdaj te marginalno odstopanje tega panela košta bistveno manj, kot nikoli končana telovadba iskanja še zadnjega kWh. Sploh misliš porabiti to kar bo pridelala 15kWp elektrarna?
Aja, težko je prej tuhtat, ce ti na dan montaze pridejo monterji s podatki da izbrani Jinko ni izbran in da gre omnis power gor. (Druga dimenzija). Ze takrat smo ene 20 minut po strehi risal, da smo se cimbolj izognili oviram.
Pa smo se ta "dimnik spregledal".
Moram vprasat elektricarja ce zadevo lahko prestavim z obstoječimi kabli, al moram kaj stukat. Ce je mozno z obstoječimi potem samo dve kljuki rabim dodatno najbrž.

pol3ni

Fizikalc
10. jan 2011
356
239
43
Idrija
Jaz sem bil v podobni dilemi.Na koncu sem vseeno prestavil dimnik.

Priponke

• PXL_20220525_052925226.jpg
    PXL_20220525_052925226.jpg
    2,9 MB · Ogledi: 110
  • PXL_20220817_143923318.jpg
    PXL_20220817_143923318.jpg
    2,8 MB · Ogledi: 113
  • IMG_20230627_091933.jpg
    IMG_20230627_091933.jpg
    3,8 MB · Ogledi: 113
  • Všeč mi je
Reactions: zakajaltersuxu

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Evo, če bo komu uporabna info. Moj primer. Sončna postavljena pred mesecem dni, do danes še ni priklopa. 4 dni nazaj pa dobim odgovor elektra, da so priklop zavrnili, ker manjka Soglasje lastnika za evidentiranje plačnika.

Še malo ozadja. Pri nas je lastnik priključka žena, plačnik (položnic) pa sem jaz. To smo tudi uradno naredili pred 6 leti ravno z tem soglasjem, ki je bil na koncu podpisan iz strani SODO, elektro ljubljana in Gen-i.

No in sedaj, mi Elektro ljubljana piše, da moramo ponovno oddati to soglasje. Bolj kot jim razlagam in pošiljam kopije tega soglasja izpred 6 let, bljm vztrajajo da moram to soglasje na novo spisati (na novo izpolniti kdo je lastniuk in kdo novi plačnik), in bolj kot jim razlagam da je to že vse urejeno, manj jim je jasno.

Pa ni problem v ponovnem pošiljanju tega dokumenta. Bolj je problem sama birokracija, da se za to info čaka po mesec dni, in da ta isti obrazec (soglasje) že imajo (referentka na elektru rekla da ga ima izpolnjenega izpred 6 let pred sabo), ampak da se isti obrazec z enakimi podatki pošilja dvakrat. Zato pa ni čudno da imajo toliko nepopolnih vlog, če zahtevajo takšne bedarije.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
Meni se ni dalo s tem zajebavat. Je bil placnik moj, lastnica jaz. Enostavno sem zdaj se plačnica, ker samo tako je mir. Komplicirajo pri tem stromu, kot da so banka, pa je kje kaj za ukrast. Moj elektro isto - dostop s certifikatom ali podobno, pa samo pogledas. Stimat kaj itak ne mores.

• Všeč mi je
Reactions: tony, sad in Hanzi

Marxon

Majstr
24. feb 2009
729
376
63
Sem dokaj nov na sceni, mogoče (vrjetno) je bilo že kje napisano, vendar ne najdem...
Starši imajo novo sončno na strehi, oprema je SolarEdge, priklopne moči 7 kW, vendar je omejena na 6,6 kW. Panelov je za nekih 11 kW. Zakaj ni omejena na 7kw (narejena je bila na ključ)?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.650
3.215
113
Če je zraven še energy meter je to zaradi varnosti, ker števec res striktno odklaplja ob prekoračitvi oddaje. Pri nas imamo soglaseje za 13,2 omejeno na 12,9, pa je doslej vseeno 2x števec izklopil.

Marxon

Majstr
24. feb 2009
729
376
63
Elektro je dal soglasje za 7 kW, monter je omejil razsmernik na 6,6 kW, panelov je za 11 kW.
Graf izgleda nekako tako, orientacija je kakršna je (bolj zahodna):
1688108909275.png

Dodatek:
Če prav razumem, se splača inštalirat še power meter, da bo porabo hiše "odšteval" od oddajne moči, ker sedaj samo reže viške in kolikor je porabe v gospodinjstvu se tisti trenutek še odšteje od oddane moči v omrežje.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Po moje je to monter nastavil za vsak slučaj, ker npr če sonce posveti iza oblakov inverter ne more tako hitro znižat oddajne moči.
In bi te v teoriji distibuter lahko odklopil od omrežja ker oddajaš več kot je dovoljeno...
Pravim, v teoriji.. Ker v praksi je tako, da elektro pusti da preveč oddajaš cca 30sekund, v tem času pa inverter sigurno že zniža oddajno moč na max dovoljeno.
Jaz bi na tvojem mestu poklical monterja in zahteval da nastavi točno na 7kw... (Ali pa 1% manj. Nikakor pa ne 6% manj, tako kot imaš zdaj...)

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Elektro je dal soglasje za 7 kW, monter je omejil razsmernik na 6,6 kW, panelov je za 11 kW.
Graf izgleda nekako tako, orientacija je kakršna je (bolj zahodna):
Poglej priponko 68964

Dodatek:
Če prav razumem, se splača inštalirat še power meter, da bo porabo hiše "odšteval" od oddajne moči, ker sedaj samo reže viške in kolikor je porabe v gospodinjstvu se tisti trenutek še odšteje od oddane moči v omrežje.
Pa vsekakor razkiraj tistih 200€ za power meter, pa na tvojem mestu bi si še zrihtal, da ko ti začne rezat špice, da TČ ali bojler začne gret toplo vodo, da gre čim manj štroma v nič...

• Všeč mi je
Reactions: tony in jonny77

Marxon

Majstr
24. feb 2009
729
376
63
Pa vsekakor razkiraj tistih 200€ za power meter, pa na tvojem mestu bi si še zrihtal, da ko ti začne rezat špice, da TČ ali bojler začne gret toplo vodo, da gre čim manj štroma v nič...
Power meter je bolj ranga 500€ Sam meter je nekaj manj kot 300, potem pa še 50 vsake merilne klešče.

Kuha se na elektriko, pa tudi toplotna je za ogrevanje in sanitarno.... Tako da bi pomoje to kar naredilo spremembo.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Po moje je to monter nastavil za vsak slučaj, ker npr če sonce posveti iza oblakov inverter ne more tako hitro znižat oddajne moči.
In bi te v teoriji distibuter lahko odklopil od omrežja ker oddajaš več kot je dovoljeno...
Pravim, v teoriji.. Ker v praksi je tako, da elektro pusti da preveč oddajaš cca 30sekund, v tem času pa inverter sigurno že zniža oddajno moč na max dovoljeno.
Jaz bi na tvojem mestu poklical monterja in zahteval da nastavi točno na 7kw... (Ali pa 1% manj. Nikakor pa ne 6% manj, tako kot imaš zdaj...)
Ni v teoriji. Pri meni je bilo zelo veliko odklopov :)
Zato so me še bolj zabremzali ... sedaj pa je mir, ni pa toliko pridelka.

• Všeč mi je

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Power meter je bolj ranga 500€ Sam meter je nekaj manj kot 300, potem pa še 50 vsake merilne klešče.

Kuha se na elektriko, pa tudi toplotna je za ogrevanje in sanitarno.... Tako da bi pomoje to kar naredilo spremembo.
Ne rabiš SolarEdge power meter. Jaz imam SolarEdge inverter in pa tale števec spodaj ki stane cca 200€:

Minus tega števca je samo to, da nima tokovnih klešč, torej morajo biti vse 3 faze speljane skozi njega...

1688116662881.png

• Všeč mi je