sončna elektrarna

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.632
3.186
113
Vem, saj so že včeraj klicali. Sicer je po teh hribih že povsod optika, se mi pa zdi, da se še najde nekaj hiš, ki so priključene preko bakra.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Daj nehaj raje o stvareh, ki jih očitno ne veš in še vedno mešaš tri stvari.
Ne v "Soglasju za priključitev št.: ..... na individualno samooskrbo" z dne 22.8.2022 - SODO, zanj Elektro Maribor, ne v "Pogodbi o priključitvi na distribucijski sistem št.:...." z dne 27.10.2022 - Elektro Maribor, (LETNI) NET-METERING ni nikjer omenjen!

Upam pa da ti je jasno, da je izraz net-metering uporaben za vse oblike merjenja prenešenih količin električne energije, ki se merijo na daljavo; ampak OK, tukaj ga posplošeno uporabljamo samo za letni net-metering in tega noben od omenjenih dveh dokumentov ne omenja, ker to ni predmet teh dokumentov ampak izključno "Pogodbe o dobavi električne energije in samooskrbi št.:...." z dne 20.10.2022, Energija plus; kjer pa se net-metering z besedo tudi ne omenja ampak piše:

Poglej priponko 68278

Torej se država s svojo zakonodajo še kako vtika v odnos med mano in dobaviteljem elektrike.
Men se ne da več. Sicer sem redno v stiku s SODO, elektri in dobavitelji (tudi o tem, kako bo za tiste, ki ne bodo več v letni net-metering padli, net-metering oz slo. netiranje pa pomeni, da se obračuna samo razliko med prejeto/predano energijo znotraj nekega obračunskega obdobja), ampak ti veš več, pa čeprav si zgleda videl eno samo pogodbo o dobavi (hint: niso vse enake, ne sklicujejo se vse na zakon, razen pri dajatvah ipd). OK, you win, pametnejši pač odneha.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Če bi bila država pošteva do vseh in sebe bi morala reči,postavite si sončnih kolikor želite s svojimi denarjem brez subvencij, proizvedite pa toliko elektrike kot jo uspete porabiti oziroma shraniti (sami). V omrežje se ne oddaja nič. Ampak v tem primeru te teme sploh ne bi bilo.

Ni čisto tema kar omenjaš.
Prejšni teden je bila CIGRE konferenca kjer se je več kot pol konference govorilo samo o problemih umeščanja sončnih elektrarn, soglasjih, obračunih itd....

Zanimiv je bil podatek iz ene od distribucij kjer zavrnejo največ prošenj pa ta procent gre samo še navzgor (procentualno pri vseh). Če bi želeli ojačati omrežje do te mere da bi zadostilidelu uporabnikov ki so im zavrnili prošnje bi morali za 1 kW inštalirane SE (bilo je povprečje vseh šlo je pa za okor 250 projektov ojačitve) vložiti ca. 5000-5300€ denarja v ojačitev predvsem NN omrežja. Zdaj če računaš da je 1 kW inštalira moči SE ca 1200€ potem vidiš kako smiselno je to delo distribuciji. (končna cena mislim da je rekel okol 25 milijonov €).
Seveda če bi se na ta račun na tistih TR potem priključili še drugi bi to ceno znižal ampak tega se ne ve sploh sedaj ko imajo samo še leto dni časa za net-metering.
No ja, državo subvencije in dodatna vlaganja stanejo (in bodo stale) manj, kot kazni zaradi neizpolnjevanja okoljskih določil EU. Ampak ker kazni plačuje neposredno državni proračun, ne pa ELES, to malo ignorirajo ... Kot tudi radi (ne vsi, je pa to prevaldujoče) vse, ki niso stara šola distribucije ... In digitalizacija po celotni vertikali jim (spet: ne vsem) tudi ni močnejša stran.

Je pa tudi res, da ne le, da so realno gledano prihodki od omrežnin premajhni (no, to se bo, in to na pravilen način, malo spremenilo v naslednjih letih), ampak jim potem država še pobere denar tako, da na njihov račun subvencionira energetsko revščino med korono, na primer. In jim dobesedno pobere iz žepa na kilometre novih dratov in stotine novih trafotov. No ja, v resnici jih pobere tistim, ki jih je kao subvencionirala. Bolano.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Men se ne da več. Sicer sem redno v stiku s SODO, elektri in dobavitelji (tudi o tem, kako bo za tiste, ki ne bodo več v letni net-metering padli, net-metering oz slo. netiranje pa pomeni, da se obračuna samo razliko med prejeto/predano energijo znotraj nekega obračunskega obdobja), ampak ti veš več, pa čeprav si zgleda videl eno samo pogodbo o dobavi (hint: niso vse enake, ne sklicujejo se vse na zakon, razen pri dajatvah ipd). OK, you win, pametnejši pač odneha.
Mucek vsevedni lepo si speljal na drugo temo - vsak teden sklepam eno ali dve pogodbe o priključitvi in dobavi, vključno s predhodnimi projektnimi pogoji/mnenji in EE soglasji. To mi je trenutno skoraj core bussines. ;) Je pa res, da za debato lahko uporabim zgolj svojo dokumentacijo, ker je ostalo,... saj veš poslovna tajna.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.099
3.158
113
No ja, državo subvencije in dodatna vlaganja stanejo (in bodo stale) manj, kot kazni zaradi neizpolnjevanja okoljskih določil EU. Ampak ker kazni plačuje neposredno državni proračun, ne pa ELES, to malo ignorirajo ... Kot tudi radi (ne vsi, je pa to prevaldujoče) vse, ki niso stara šola distribucije ... In digitalizacija po celotni vertikali jim (spet: ne vsem) tudi ni močnejša stran.

Je pa tudi res, da ne le, da so realno gledano prihodki od omrežnin premajhni (no, to se bo, in to na pravilen način, malo spremenilo v naslednjih letih), ampak jim potem država še pobere denar tako, da na njihov račun subvencionira energetsko revščino med korono, na primer. In jim dobesedno pobere iz žepa na kilometre novih dratov in stotine novih trafotov. No ja, v resnici jih pobere tistim, ki jih je kao subvencionirala. Bolano.

Če ne bi nevladne organizacije blokirale izgradnjo HE ne bi rabili nobenih penalov plačevati. Tudi če bi omogočili vsem ki so dobili zavrnitev sogasja za SE izgradnjo do lanskega leta bi penale še vedno plačali. Ker ne bi prozvedli dovolj energije.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Je že kdo v "privat" organizaciji delal skupnost za oskrbo iz OVE? Naj bi se dalo, če si na istem transformatorju.
Skratka - sončna elektrarna na eni hiši, potem pa imaš skupnost še z nekom, brez, da bi zahajal v sheme dobaviteljev, kot je suncontract?

6. člen

(skupnost OVE)

(1) V skupnost OVE se lahko povežejo odjemalci, ki odjemajo električno energijo prek dveh ali več merilnih mest, ki sta oziroma so priključena na nizkonapetostno omrežje iste transformatorske postaje (v nadaljnjem besedilu: TP) kot naprava za samooskrbo.

(2) V primeru skupnosti OVE je naprava za samooskrbo prek merilnega mesta naprave za samooskrbo priključena na nizkonapetostno distribucijsko omrežje.

(3) Morebitna naknadna razdelitev omrežja TP, na katerem je že registrirana OVE skupnost, ne vpliva na pravice že povezanih odjemalcev v OVE skupnost.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
To je mišljeno predvsem za večstanovanjske hiše, kjer se recimo na strehi postavi SE v skupni lasti/investitorstvu lastnikov stanovanj, in se jim proizvodnja po ključu, ki ga določijo razdeli na njihova MM. Ali pa t.i. "vaške" SE, v glavnem je mišljeno soinvestitorstvo na SE več lastnikov MM za lastno uporabo.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.099
3.158
113
Tu imaš en pdf na to temo

Gen i o tem že dolgo sanja samo še ni nič dosanjal

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
To je mišljeno predvsem za večstanovanjske hiše, kjer se recimo na strehi postavi SE v skupni lasti/investitorstvu lastnikov stanovanj, in se jim proizvodnja po ključu, ki ga določijo razdeli na njihova MM. Ali pa t.i. "vaške" SE, v glavnem je mišljeno soinvestitorstvo na SE več lastnikov MM za lastno uporabo.
Verjamem, da je tako mišljeno, mene pa zanima, če bi v svojo "shemo" lahko vključil starše. Berem dalje...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Je že kdo v "privat" organizaciji delal skupnost za oskrbo iz OVE? Naj bi se dalo, če si na istem transformatorju.
Skratka - sončna elektrarna na eni hiši, potem pa imaš skupnost še z nekom, brez, da bi zahajal v sheme dobaviteljev, kot je suncontract?

6. člen

(skupnost OVE)

(1) V skupnost OVE se lahko povežejo odjemalci, ki odjemajo električno energijo prek dveh ali več merilnih mest, ki sta oziroma so priključena na nizkonapetostno omrežje iste transformatorske postaje (v nadaljnjem besedilu: TP) kot naprava za samooskrbo.

(2) V primeru skupnosti OVE je naprava za samooskrbo prek merilnega mesta naprave za samooskrbo priključena na nizkonapetostno distribucijsko omrežje.

(3) Morebitna naknadna razdelitev omrežja TP, na katerem je že registrirana OVE skupnost, ne vpliva na pravice že povezanih odjemalcev v OVE skupnost.
Ravno včeraj sem gledal, da v Lučah v Savinjski dolini, uvajajo nekaj takega.

• Všeč mi je

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Tu imaš en pdf na to temo

Gen i o tem že dolgo sanja samo še ni nič dosanjal

Hvala, zanimiv vir, bom pregledal podrobno.
Me pa ne zanima oblika organiziranja in financiranja, pač pa le zadnji del - kako urediti z dobaviteljem el. energije, da bi bili v net-metering vključeni dve priključni mesti (na istem transformatorju).

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
418
17
18
Kako pa je z lastno sončno elektrarno, ki je OFFGRID ?
Torej lastni paneli in baterija in vse ostalo, brez priključitve na javno el.omrežje ?
Subvencija in ostalo me ne zanima, me pa zanima, ali za to potrebujem kakšno dovoljenje ?

T

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
tin01 Nič ne rabiš.

Sulc zaenkrat to kar ti nameravaš ni predvideno, ampak kaj ti preprečuje, da so starši formalno soinvestitorji? Tudi lastnih dveh MM na istem trafotu v razmaku 100m ne moreš imet na isto SE - upam ŠE ne.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
tin01 Nič ne rabiš.

Sulc zaenkrat to kar ti nameravaš ni predvideno, ampak kaj ti preprečuje, da so starši formalno soinvestitorji? Tudi lastnih dveh MM na istem trafotu v razmaku 100m ne moreš imet na isto SE - upam ŠE ne.
Nič mi ne preprečuje. Če bi to kakorkoli pogojevalo možnost skupnega priklopa, bi lahko bili soinvestitorji, podinvestitorji, skvoterji,... :)

• Všeč mi je

Floki

Guru
6. sep 2007
10.099
3.158
113
Nič mi ne preprečuje. Če bi to kakorkoli pogojevalo možnost skupnega priklopa, bi lahko bili soinvestitorji, podinvestitorji, skvoterji,... :)

Sodelavec je poskušal na bajti naredit sončno z dnemi merilnimi mesti pa m ni ratalo. Nobenemu se ne da s tem ukvarjat, vsi so predlagali naj naredijo eno merilno mesto kar pa seveda ni opcija (dvojček z dvema lastnikoma)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
To se pa motis. Po moje jih imas lahko v isti omari dve MM.
Sicer je "pravna oseba" z dvema MM . Razdalje 50m, isti trafo, strosek elektrike na obeh skupaj manj kot eno alter gospodintsvo.
Sem ze hecal jih zakaj imajo dve MM
Nisi razumel - dve merilni mesti isti lastnik - može, ne more pa teh dveh MM vezat na isto SE. Če pa sta dva lastnika MM pa se lahko gresta skupnostno SE. ;)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi