sončna elektrarna

sad

Guru
24. avg 2007
21.037
9.674
113
A to je pa tvoja realnost? Ker tako se stare bajte prodaja? Tudi ploscice mu lahko niso vsec. Bo rekel, naj dam dol pa s seboj nesem, ker on jih ne rabi? Pa je to veliko bolj realno, kot puljenje SE dol. SE je del hise, del nepremicnine in ko se bajta prodaja se taka, kot je.

Najbolj realno od vsega je pa - tole tvoje podrkavanje zaradi podrkavanje samega je za zabit 5min, ko mi ostajajo. Bajte ne prodajam. To je edina realnost ta moment na tole temo. Ce bi te zanimalo, ne bi tu spraseval.
Me zanima, če bom kdaj kupoval hišo s tem. Si pa poizkušam odgovore na take POMEMBNE zadeve pridobiti prej, preden fuk... 10+ jurjev v to.
Ni nobena realnost. Jaz sem postavil relevantno vprašanje, na katerega očitno nihče ne ve odgovora. Vključno s tabo.
Potem si pa ti zapisala tole:
Aja, če se pa hiša proda, potem pa spet ni več moj problem. ampak problem naslednjega lastnika.
Pa še malo bolj naduto tole:
Seveda bo "šenkana". Pa omare tudi. Ampak placal jih bo pa tud.
Jaz sem te pa popravil, da se farbaš.
Seveda je tvoj problem, saj boš za SE iztržila manj, kot če bi se netmetering obdržal.
Ampak ja, lahko se farbaš, da ne bi ;) in ni tvoj problem.
Zanimivo, da se sicer hvališ, kako ti vse po številkah delaš. No, tukaj gre pa po nadutosti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.653
6.707
113
pri taščici
sad
Ce mene vprašaš SE in netmetering dobis na stevilko merilnega mesta (lokacijo). Kdo je pa lastnik tega MM in kolikokrat se spreminja pa nima veze.
Vsaj po moji logiki bi moralo tako biti.
Ne mores pa recimo postavit SE 13,6Kw na 3x25, potem pa zahtevat znizanje na 3x16A recimo.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.653
6.707
113
pri taščici
A ima se kdo tako razliko v prozivodnji panelov. Sttreha je brez sencenja "na sredi strehe"
Razumel bi manjso proizvodnjo na spodnjem robu ker lahko deloma sosednji objekt zakrije panele zjutraj, ampak na sredi strehe pa ne razumem.
Ce pogledam pa total proizvodnjo panelov, pa ni neke bistvene razlike.
Okoliski paneli so proizvedli cetrtino vec.
Je to posledica redukcije zaradi prevelike proizvodnje (15,5kw;13,6 soglasje) ali kaj drugega

Priponke

• Screenshot_2023-06-01-09-41-41-464_com.solaredge.homeowner-edit.jpg
    Screenshot_2023-06-01-09-41-41-464_com.solaredge.homeowner-edit.jpg
    225,3 KB · Ogledi: 92

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.463
10.697
113
lahko da ima en od obeh panelov težavo, pa potem optimizator oba na nižjega poči. Druge razlage skoraj ni.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Hanzi
Jaz imam se večjo razliko zadnji teden. Tole gre bolj na racun delne oblacnosti, pa ko nekje sonce skozi pride, nekje pa ne, po moje. Nimam nikjer nobene sence.

Kar se tice pa pobiranja spic... Ta mesec nasa 13,5 niti blizu ni prisla max moči. Celokupno cez dan so padali rekordi zadnji teden, ampak max moc pa ni prisla do 13. Mogoce pri 15,5 ze reze spice, ampak ne pa 25%. tudi nasa na zahod obrnjena je naredila zgolj par procentov manj ta mesec kot sosedova na jug.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Hja, glede na to, da recimo po novem recimo menda te pogodbe niti ne sklepajo več, ampak se priklopi samo na podlagi soglasja (tak info je prišpel z Elektro Lj), zna v prihodnosti veljat datum soglasja (ki pa velja za MM).
Skratka, precej enih info, pa za zdaj še nobenega točnega odgovora ...
Ne vem ali mogoče mešaš pogodbo o priključitvi - pristojni "Elektro" oz. SODO (te ponekod kar združijo s soglasjem) in pogodbo o dobavi - prodajalci elektrike po domače. Rabiš oboje in ja prva je na MM, druga pa na lastnika oz. uporabnika MM.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.653
6.707
113
pri taščici
Se pa lepo vidi razlika v proizvodnji zaradi razlicnega naklona.
Zgornja vrsta in desno cca 35, levo spodaj cca 20-25. Da bi senca oblaka padla samo na dva panela? Ne kupim tega.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
A ima se kdo tako razliko v prozivodnji panelov. Sttreha je brez sencenja "na sredi strehe"
Razumel bi manjso proizvodnjo na spodnjem robu ker lahko deloma sosednji objekt zakrije panele zjutraj, ampak na sredi strehe pa ne razumem.
Ce pogledam pa total proizvodnjo panelov, pa ni neke bistvene razlike.
Okoliski paneli so proizvedli cetrtino vec.
Je to posledica redukcije zaradi prevelike proizvodnje (15,5kw;13,6 soglasje) ali kaj drugega
jaz sem imel isto, sem sprožil reklamacijo, so delali preverbo preko appa, nato so prišli meriti,.. sprožili zahtevek za menjavo pri proizvajalcu panelov,.. pa nato prišli zamenjat (so bili moduli defektni,.. tam 30 % manj )... je pa trajalo 3/4 leta,.. in pošteno sem moral "večkrat" pritiskati

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Zgornja vrsta in desno cca 35, levo spodaj cca 20-25. Da bi senca oblaka padla samo na dva panela? Ne kupim tega.

hja, kaj te vem. ko so mi montirali, sem gledala takle in zdaj tudi. Ko je imela moč najbrž večjo od inštalirane, čeprav na zahod obrnjena, sem tudi iskala teorije. med oblaki, odbijanje od oblakov nazaj ipd itn. ugibanje najbrž vseh po spisku. ampak nekaj morbiti je na tem, ker če ni pričjega dreka ali umazanije, ki obvozi vse razen dveh panelov, potem druge bariere med njimi in soncem nimam... enostavno sem pustila, da gre malo daljše obdobje čez in sem potem primerjala...

no, in ta moment še enkrat - najslabši par je od priklopa naredil 1213279,8Wh, najboljši pa 1247167Wh. prejle dopoldne, ko sem pogledala tedensko proizvodnjo, ko sem ti odgovarjala, je bilo pa 27% razlike med najboljšim in najslabšim.

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
KSZ Mene samo zanima kateri ponudniki so vam delali sončne elektrarne in katere panele, inverterje etc (dobavitelj) so vam montirali??

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Jaz sem imela ponudbo od enertrona. Sicer so se mi zdeli zelo ok, ampak so bili obcutno dražji. Poleg tega so imeli v ponudbi pavšalno ceno menjave stevca. Ceprav so cene razlicne in morebiti ga sploh ne bi bilo treba menjati. Tega jaz nisem želela v ponudbi, ceprav potem nisem tezila okoli tega, ker zaradi cene niso bili v ozjem krogu.

Pri sorodnikih in znancih se:
- Ista Termoshopova kombinacija kot eden zgoraj
- plan-net solar, paneli ne vem, mislim da luxor, solaredge
- ECE, osda paneli (? Po moje), solaredge
- sonce, longi, solaredge (2x v vasi)
- tehnosol, talesun, solaredge (za inverter domnevam, ker takrat drugega sploh bilo ni)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Ne vem ali mogoče mešaš pogodbo o priključitvi - pristojni "Elektro" oz. SODO (te ponekod kar združijo s soglasjem) in pogodbo o dobavi - prodajalci elektrike po domače. Rabiš oboje in ja prva je na MM, druga pa na lastnika oz. uporabnika MM.
Nič ne mešam.
Z elektro Lj sem dobil info, da Pogodbe o uporabi sistema za samooskrbo po novem ni več in šteje datum soglasja oz soglasje zdaj velja tudi kot pogodba. Samo še nisem prvega takega primera v praksi videl. Doslej so bile vedno (pri vseh "elektrih") ločene pogodbe.