sončna elektrarna

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Nič ne mešam.
Z elektro Lj sem dobil info, da Pogodbe o uporabi sistema za samooskrbo po novem ni več in šteje datum soglasja oz soglasje zdaj velja tudi kot pogodba. Samo še nisem prvega takega primera v praksi videl. Doslej so bile vedno (pri vseh "elektrih") ločene pogodbe.
Ravnokar si potrdil da mešaš.

EE soglasje + Pogodba o priključitvi/Pogodba o uporabi sistema je ena stvar in je lahko samo v enem koraku, skupaj z EE soglasjem, čeprav nekateri distributerji pogojujejo podpis pogodbe s plačilom "priključnine". To je vezano na merilno mesto in sprememba lastništva/uporabe nima veze s tem.

Povsem druga stvar pa je Pogodba O DOBAVI električne energije (GEN-i, Energija Plus, Petrol,....), ki pa je vezana na lastnika/uporabnika in posledično se sklepa vsakokrat na novo (tudi ob zamenjavi dobavitelja) po pogojih veljavnih na dan sklenitve.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Ravnokar si potrdil da mešaš.

EE soglasje + Pogodba o priključitvi/Pogodba o uporabi sistema je ena stvar in je lahko samo v enem koraku, skupaj z EE soglasjem, čeprav nekateri distributerji pogojujejo podpis pogodbe s plačilom "priključnine". To je vezano na merilno mesto in sprememba lastništva/uporabe nima veze s tem.

Povsem druga stvar pa je Pogodba O DOBAVI električne energije (GEN-i, Energija Plus, Petrol,....), ki pa je vezana na lastnika/uporabnika in posledično se sklepa vsakokrat na novo (tudi ob zamenjavi dobavitelja) po pogojih veljavnih na dan sklenitve.
Kaj ima Elektro Lj z dobavo elekltrike? Nič, ker niso dobavitelj. Kje sem omenil pogodbo o dobavi? Nikjer, ker je za temo debate irelevantna in nima vpliva na net metering (o čemer je tekla beseda).
Pisal sem samo in izključno o ukinitvi Pogodbe o uporabi sistema. Pogodbo o dobavi si ti navlekel v debato.
Vprašanje bilo, kaj se zgodi s pogodbo o uporabi sistema za samooskrbo v primeru prodaje hiše (torej spremembe lastništva naprave in priključka). In sem napisal, da bom povprašal (ker logika v tej državi pač ne pomaga, pa ustaljene norme tudi ne). In to je to.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi
22. jul 2007
13.411
1.660
113
124
jaz sem imel isto, sem sprožil reklamacijo, so delali preverbo preko appa, nato so prišli meriti,.. sprožili zahtevek za menjavo pri proizvajalcu panelov,.. pa nato prišli zamenjat (so bili moduli defektni,.. tam 30 % manj )... je pa trajalo 3/4 leta,.. in pošteno sem moral "večkrat" pritiskati
Ali že kar v štartu defektni paneli?
In to naj bi potem delovalo BP 25 let ali kako - my ass.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Kaj ima Elektro Lj z dobavo elekltrike? Nič, ker niso dobavitelj. Kje sem omenil pogodbo o dobavi? Nikjer, ker je za temo debate irelevantna in nima vpliva na net metering (o čemer je tekla beseda).
Pisal sem samo in izključno o ukinitvi Pogodbe o uporabi sistema. Pogodbo o dobavi si ti navlekel v debato.
Vprašanje bilo, kaj se zgodi s pogodbo o uporabi sistema za samooskrbo v primeru prodaje hiše (torej spremembe lastništva naprave in priključka). In sem napisal, da bom povprašal (ker logika v tej državi pač ne pomaga, pa ustaljene norme tudi ne). In to je to.
Da pomiri se in preberi o čem je sploh tekla debata - ali se lahko na kak način obdrži netmetering pri prodaji hiše! in potem se je začelo filozofiranje o pogodbi o priključitvi = pogodba o uporabi sistema = pogodba s SODO. Kar pa vse skupaj nima veze z netmeteringom, ki je odvisen od pravil ki jih določi država in se uredijo v pogodbi o dobavi.

Ček dis: #3.605

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Da pomiri se in preberi o čem je sploh tekla debata - ali se lahko na kak način obdrži netmetering pri prodaji hiše! in potem se je začelo filozofiranje o pogodbi o priključitvi = pogodba o uporabi sistema = pogodba s SODO. Kar pa vse skupaj nima veze z netmeteringom, ki je odvisen od pravil ki jih določi država in se uredijo v pogodbi o dobavi.

Ček dis: #3.605
Ali bo še padel v netmetering ali ne je odvisno od pogodbe o uporabi sistema oz. zdaj sogflasja.
Pogodba o dobavi je pa pogodba med dvema strankama, v katero se države ne vtika. Tudi ko se net-meteringa ne bo več dalo sklenit, se lahko dobavitelj odloči, da ti ga ponudi - seveda za dobavljeno energijo, ne pa tudi za omrežnino.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Daj nehaj raje o stvareh, ki jih očitno ne veš in še vedno mešaš tri stvari.
Ne v "Soglasju za priključitev št.: ..... na individualno samooskrbo" z dne 22.8.2022 - SODO, zanj Elektro Maribor, ne v "Pogodbi o priključitvi na distribucijski sistem št.:...." z dne 27.10.2022 - Elektro Maribor, (LETNI) NET-METERING ni nikjer omenjen!

Upam pa da ti je jasno, da je izraz net-metering uporaben za vse oblike merjenja prenešenih količin električne energije, ki se merijo na daljavo; ampak OK, tukaj ga posplošeno uporabljamo samo za letni net-metering in tega noben od omenjenih dveh dokumentov ne omenja, ker to ni predmet teh dokumentov ampak izključno "Pogodbe o dobavi električne energije in samooskrbi št.:...." z dne 20.10.2022, Energija plus; kjer pa se net-metering z besedo tudi ne omenja ampak piše:

1685949596060.png

Torej se država s svojo zakonodajo še kako vtika v odnos med mano in dobaviteljem elektrike.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.099
3.158
113
Če bi bila država pošteva do vseh in sebe bi morala reči,postavite si sončnih kolikor želite s svojimi denarjem brez subvencij, proizvedite pa toliko elektrike kot jo uspete porabiti oziroma shraniti (sami). V omrežje se ne oddaja nič. Ampak v tem primeru te teme sploh ne bi bilo.

Ni čisto tema kar omenjaš.
Prejšni teden je bila CIGRE konferenca kjer se je več kot pol konference govorilo samo o problemih umeščanja sončnih elektrarn, soglasjih, obračunih itd....

Zanimiv je bil podatek iz ene od distribucij kjer zavrnejo največ prošenj pa ta procent gre samo še navzgor (procentualno pri vseh). Če bi želeli ojačati omrežje do te mere da bi zadostilidelu uporabnikov ki so im zavrnili prošnje bi morali za 1 kW inštalirane SE (bilo je povprečje vseh šlo je pa za okor 250 projektov ojačitve) vložiti ca. 5000-5300€ denarja v ojačitev predvsem NN omrežja. Zdaj če računaš da je 1 kW inštalira moči SE ca 1200€ potem vidiš kako smiselno je to delo distribuciji. (končna cena mislim da je rekel okol 25 milijonov €).
Seveda če bi se na ta račun na tistih TR potem priključili še drugi bi to ceno znižal ampak tega se ne ve sploh sedaj ko imajo samo še leto dni časa za net-metering.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Znano "jokanje" distribucije, ki razen v nadomestne "drote" zaradi žledu in v lastne plače, vlaga drobiž v posodabljanje omrežja.
Imamo na Pohorju 50 let vikend, kjer so žarnice do lani jeseni vedno utripale ko je sosed kmet zagnal žago ali molzne stroje, no lani so končno menjali trafo in z njim "pirav" lesen za betonski steber na katerem visi.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.099
3.158
113
Znano "jokanje" distribucije, ki razen v nadomestne "drote" zaradi žledu in v lastne plače, vlaga drobiž v posodabljanje omrežja.
Imamo na Pohorju 50 let vikend, kjer so žarnice do lani jeseni vedno utripale ko je sosed kmet zagnal žago ali molzne stroje, no lani so končno menjali trafo in z njim "pirav" lesen za betonski steber na katerem visi.

Ta drobiž je letno med okrog 100 milijonov €. Na način kot se je začelo delati zadnje 3 leta pa bi rabili 350-400 milijonov. Mogoče bi bilo treba na državo pritisniti ko hoče na koncu leta precej dividend namesto da bi šlo za novo opremo. Povprečna plača skupaj z nagradami/božičnicami/regresi je ca 1500 neto. Mogoče imajo manjše distribucije malo več.

p.s z omrežnino ki jo bodo dobili pri vas na pohorju tistega stebra in transformatorja ne bodo nikoli poplačali ;). To jep ena od slabosti poselitve v sloveniji, razpršena gradnja, noben noče soseda 10 m od vat potem se pa vlečejo kilometri kablaza eno vas napajat.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.099
3.158
113
Za gripi podobno bolezen smo dali 3miljarde. Pa še te miljarde so šle v tujino. Tu pa šparate z miljoni za domačo uporabo.

Večinski lastnik je država, skupni prihodki vseh elektro distribucij so v rangu 320-330 milijonov lahko da letos nekaj več. Nti skupni prihodki vsega kar dobijo niso dovolj da pokrivanje investivij, ki bi bile potrebne za naslednjih 10 let. Eni tu gor ki nimajo veze z realnostjo pa mislijo kako bajno se plačujejo.
Če država hoče taksno smer naj država da, konec koncev je večinska lastnica.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.413
2.372
113
Pomurje
Večinski lastnik je država, skupni prihodki vseh elektro distribucij so v rangu 320-330 milijonov lahko da letos nekaj več. Nti skupni prihodki vsega kar dobijo niso dovolj da pokrivanje investivij, ki bi bile potrebne za naslednjih 10 let. Eni tu gor ki nimajo veze z realnostjo pa mislijo kako bajno se plačujejo.
Če država hoče taksno smer naj država da, konec koncev je večinska lastnica.
država več nima. Imajo pa ljudje na TRR-jih, ob enem pa en kup jamranja o revščini teh, ki niso revni.
Oni revni itak ne pridejo na vrsto, da bi kaj povedali.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Ta drobiž je letno med okrog 100 milijonov €. Na način kot se je začelo delati zadnje 3 leta pa bi rabili 350-400 milijonov. Mogoče bi bilo treba na državo pritisniti ko hoče na koncu leta precej dividend namesto da bi šlo za novo opremo. Povprečna plača skupaj z nagradami/božičnicami/regresi je ca 1500 neto. Mogoče imajo manjše distribucije malo več.

p.s z omrežnino ki jo bodo dobili pri vas na pohorju tistega stebra in transformatorja ne bodo nikoli poplačali ;). To jep ena od slabosti poselitve v sloveniji, razpršena gradnja, noben noče soseda 10 m od vat potem se pa vlečejo kilometri kablaza eno vas napajat.
Samo ELES ima okoli 550 zaposlenih pri 2.500 € bruto brez najvišjih plač je to 1.375.000€ mesečne mase za plače, pa sploh še nismo prišli do vseh hčera, SODO, "Elektro",... ;)

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.632
3.186
113
Na naših koncih je vsak mesec kakšen drog več podprt. V prekmurju pa sem ob zadnjih nalivih videl nagnjen tudi drog daljnovoda do transformatorja.

Včeraj me je klical znanec, ki je mulčil vinograd in sedaj ne vem točno ali je zadel povešen kabel ali se je s traktorjem malo naslonil na telefonski drog. Drog se je zaradi preperelosti takoj zlomil, zraven pa je potegnil še sosednjega, ki se je ravno tako zlomil, kabel pa padel na cesto. Pač, zdaj je on pripomogel, drugače bi pa prvo malo večje neurje. Nič se ne vzdržuje več in samo vprašanje je kaj vse bo ob naslednjih neurjih polomilo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.655
6.708
113
pri taščici
Floki
Ne pozabit, da Elektro vsakemu investitorji ki hoce nekaj od njih(novogradnje, postavitev soncne....) Hitro zaracuna 4 mestne cifre nekaterim celo 5 mestne.
Pa imam obcutek da oni nimajo ravno najcenejse izvajalce na razpisu.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.099
3.158
113
Na naših koncih je vsak mesec kakšen drog več podprt. V prekmurju pa sem ob zadnjih nalivih videl nagnjen tudi drog daljnovoda do transformatorja.

Včeraj me je klical znanec, ki je mulčil vinograd in sedaj ne vem točno ali je zadel povešen kabel ali se je s traktorjem malo naslonil na telefonski drog. Drog se je zaradi preperelosti takoj zlomil, zraven pa je potegnil še sosednjega, ki se je ravno tako zlomil, kabel pa padel na cesto. Pač, zdaj je on pripomogel, drugače bi pa prvo malo večje neurje. Nič se ne vzdržuje več in samo vprašanje je kaj vse bo ob naslednjih neurjih polomilo.

To bo treba telekom klicat in oni tega če ni optike gr ne vzdržujejo več ker je to zgodovina. Npr El. ljubljana ima 17 tisoč km SN in NN omrežja, pa si zračunaj če vsaj pol tega podpirajo stebri koliko jih je. In ja nekateri so v slabih stanjih sem tudi že sam klical za zamenjavo.

Samo ELES ima okoli 550 zaposlenih pri 2.500 € bruto brez najvišjih plač je to 1.375.000€ mesečne mase za plače, pa sploh še nismo prišli do vseh hčera, SODO, "Elektro",... ;)

Eles nima nobene veze z distribucijskem omrežjem