sončna elektrarna

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Če to drži, zanimivo kako prodajalci sončnih tega “ne vedo” in opozorijo vlagatelje na to dejstvo.
Kaj ne opozorijo, da soglasje zapade v dveh + 2 letih?
Na kaj? Da ne bom mogla koristiti, ce umrem? Da ne bi sla z menoj v nobenem primeru, ce prodam. Star ali nov sistem?

Tole je najbolj v interesu kupcev s hisami s SE na aktualnem sistemu, pa se še tako koloriramo ali ne. Tako kot sedaj, se bo pac spremenilo lastnika, brez ostalih sprememb. SE ne le da bo kupil, se malo jo zna preplacati, da prodajalec ne bo na elektro pisal, da izklaplja in gre nazaj na dvotarifno merjenje.
Multitarifno po novem. ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Multitarifni bo obracunska moc, kar doleti tudi nas. Dvotarifna je pa se vedno elektrika. Zaenkrat brez spremeb, nisem se zalsedila da bi se o tem kaj govorilo...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Težko nas doleti multitarifna obr. moč, ali pa če tudi, mi dol visi.

Kakor stvari kažejo bo počasi (par let) tudi ful multi tarifa možna- koliko je en zgoraj napisal? 8 jih že sedaj omogoča števec.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Težko nas doleti multitarifna obr. moč, ali pa če tudi, mi dol visi.
saj o tem je zdaj govora. te tabelice, ki se kažejo zdaj zadnje dni/tedne. teh 5 blokov preko leta. To je za obračunsko moč in doleti tudi vse s SE.

medtem ko o več kot 2 tarifah za prenos energije še ni govora, ampak zakaj pa ne... to se pa res ne bo tikalo starih sončnic, novih pa, seveda...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Mislim, itak je clovek napisan, ker se daje soglasje cloveku, ne stvari. In dosedaj je slo tocno tako, kot si rekel. Pac pridobljena soglasja se niso na novo pridobivala za isto, samo clovek na pogodbi se je spremenil. Clovek ne more biti 100%, ampak mislim, da bo tudi tu tako. In mogoce bodo zaceli kot soglasjih in sluznostih na parceli pisati na vsakokratnega lastnika.

Point soglasja je naprava za samooskrbo na dolocenem MM v doloceni velikosti. Ne lastnik. Ampak elektrarni ne mores dati soglasja, podpis terja cloveka.
Vse res, ampak vprašanje je, ali bo netmetering ostal ob spremembi lastnika MM/SE ... Soglasje seveda ostane, veljavnost pogodbe pa ... Bolje prverit.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.037
9.674
113
Na kaj? Da ne bom mogla koristiti, ce umrem? Da ne bi sla z menoj v nobenem primeru, ce prodam. Star ali nov sistem?

Tole je najbolj v interesu kupcev s hisami s SE na aktualnem sistemu, pa se še tako koloriramo ali ne. Tako kot sedaj, se bo pac spremenilo lastnika, brez ostalih sprememb. SE ne le da bo kupil, se malo jo zna preplacati, da prodajalec ne bo na elektro pisal, da izklaplja in gre nazaj na dvotarifno merjenje pred prodajo.
Kolikor si večinoma realna in se hvališ, da ti operiraš samo z dejstvi, ga tukaj na polno serješ.
Ker če kupec ne bo hotel SE, ker jo boš ti odklopila, ti bo tudi povedal, da jo lepo odstrani s strehe dol in povrni streho in vse v stanje pred inštalacijo. Če boš pa dobila takega, kot si ti, ti bo pa potem še nažiral zaradi drugačnega odtenka strešnikov pod elementi SE zaradi manjše izpostavljenosti soncu.

Tudi tvoja natančnost je očitno šla po gobe: jaz nisem nikjer napisal, da SE ne boš prodala. Napisal sem, da bi dobila zanjo več, če netmetering ostane, kot če bi kupec padel na takrat aktualni sistem, ki bo očitno bistveno slabši za odjemalca. Sedaj pa bljuvaj neumnosti še naprej.

Sicer pa jasnega odgovora na moje prvotno vprašanje še vedno ni.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Ker če kupec ne bo hotel SE, ker jo boš ti odklopila, ti bo tudi povedal, da jo lepo odstrani s strehe dol in povrni streho in vse v stanje pred inštalacijo. Če boš pa dobila takega, kot si ti, ti bo pa potem še nažiral zaradi drugačnega odtenka strešnikov pod elementi SE zaradi manjše izpostavljenosti soncu.
A to je pa tvoja realnost? Ker tako se stare bajte prodaja? Tudi ploscice mu lahko niso vsec. Bo rekel, naj dam dol pa s seboj nesem, ker on jih ne rabi? Pa je to veliko bolj realno, kot puljenje SE dol. SE je del hise, del nepremicnine in ko se bajta prodaja se taka, kot je.

Najbolj realno od vsega je pa - tole tvoje podrkavanje zaradi podrkavanje samega je za zabit 5min, ko mi ostajajo. Bajte ne prodajam. To je edina realnost ta moment na tole temo. Ce bi te zanimalo, ne bi tu spraseval.

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in Sokol

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.235
1.014
113
  • Všeč mi je
Reactions: tony in sad

karola

Pripravnik
25. jul 2007
74
63
18
gremo mal nazaj na "samogradnjo".... debata only

recimo
+
2x https://www.ledstar.si/izdelek/solarni-panel-monokristalni-half-cut-set-15-x-410w-615-kw/
=
9070EUR
plus še optimizatorji, profili in podobno, pa zašraufaš... je to to?
torej plus https://www.amp-solar.com/p850 15x = 1260€
10330 za 12kw elektrarno?
Ta inverter ne podpira nobenih optimizatorjev.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Vse res, ampak vprašanje je, ali bo netmetering ostal ob spremembi lastnika MM/SE ... Soglasje seveda ostane, veljavnost pogodbe pa ... Bolje prverit.
Jaz mislim, da tu ni kaj preverjat - nov pogodbenik z dobaviteljem elektrike lahko ima samo novo pogodbo pod pogoji, ki bodo takrat veljali. Edino, če se s prodajalcem hiše zmeni, da ostane pogodba nanj in plačuje na njegovo ime, seveda z vsem kar to za sabo potegne.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.262
4.096
113
Je pa malo poseben, da ima neizpravno napeljavo na starem objektu, pa da elektrarno gor, poleg tega pa še živi od elektromobilnosti.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Jaz mislim, da tu ni kaj preverjat - nov pogodbenik z dobaviteljem elektrike lahko ima samo novo pogodbo pod pogoji, ki bodo takrat veljali. Edino, če se s prodajalcem hiše zmeni, da ostane pogodba nanj in plačuje na njegovo ime, seveda z vsem kar to za sabo potegne.
Hja, glede na to, da recimo po novem recimo menda te pogodbe niti ne sklepajo več, ampak se priklopi samo na podlagi soglasja (tak info je prišpel z Elektro Lj), zna v prihodnosti veljat datum soglasja (ki pa velja za MM).
Skratka, precej enih info, pa za zdaj še nobenega točnega odgovora ...

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Je pa malo poseben, da ima neizpravno napeljavo na starem objektu, pa da elektrarno gor, poleg tega pa še živi od elektromobilnosti.
Ne neizpravno, pač staro, kot je v starih hišah. Tule noter je imel včasih prvo delavnico, zdaj pa smo učilnico ali dve, kako pisarno in (kolikor se spomnim, ko sem bil nazadnje tam) tu in tam kako novo idejo sprobajo / prototip naredijo. Proizvodnja in vse kar sodi zraven je čisto drugje.
Je dosti že, da je kaka stara šuko vtičnica ali kak star spod v dozi zagorel.
SE pa niti ni nujno, da je v tej hiši priklopljena (samo malo razmišljam, ne vem, kako je v resnici), ker je zraven nova hiša - čisto možno je, da so paneli tja vezani, pa so samo izkoristili boljšo orientacijo strehe, na primer ...
Bi bilo p glede na to, da kot si omenil, živi od tega, zelo hitro javno objavi, kaj je bil vzrok. Drugače hitro pride do zlobnih govoric.