Jaz bi naredil kot pravi NoteThis. Najbrz bi lahko brez tezav postavil 6 kWp in imel minimalno neizkoriscenih viskov. Odvisno tudi od stalne porabe v hisi, cez dan.Saj to je to kar sem jaz izpolnil. Pa dobil info glede 4kW.
Zd.Dober večer, če koga zanima, te dni mineva prvo leto delovanja 8,3 kW SE. Pol panelov azimut 219, pol 119, naklon 40. Pridelala je 9,3 kW. Brez posebnosti. Prilagam graf mesečne proizvodnje. Od vloge za subvencijo do izplačila je minilo 14 mesecev.Poglej priponko 66241
Saj maš lahko več, samo v omrežje ne smeš oddajat več kot 4 kW.Oddal informativno vlogo na elektro, dobil tole kot odg.:
"Analiza je pokazala, da je na vaši lokaciji mogče priključiti mFE priključne moči 4 kW. "
Kaj naj zdaj s temi 4kW... se to sploh splača?
Dodaj še BMS, razsmernik. Pa razsmernik mora biti certificiran, drugače ne smeš priklopit, ker brez certificiranega razsmernika ne dobiš soglasja.Kaj pravite, bi se kaj takega (npr 10 komadov) že splačalo za gradnjo lastnega baterijskega hranilnika?
Pa tole tudi ni rezervacija. Torej: če napišejo, da je možno, pa je naslednji papir na kupu vloga za soglasje nekoga drugega, bo on dobil, ti pa morda ne več (ja, se je že dogajalo).Pri Elektru Ljubljana je en A4 obrazec s podatki merilnega mesta in podatki predvidene (željene) elektrarne.
Vloga za izdajo Informacije o moznosti prikljucitve
Bistvo je cim vec SE, ne cim vec instalacij.Pa ne samo to; v omrežju kot ga imamo trenutno bi bilo najbolj smotrno, da se določi zgornja meja oddaje v omrežje - recimo max 6 kW. S tem bi omogočil postavitev SE vsaj še enkrat toliko interesentom kot do sedaj,
Čigavo bistvo?Bistvo je cim vec SE, ne cim vec instalacij.
Ja tvoje ocitno ne. Kot si napisal, cim vec instalirane moci. In ni bistvene razlike med cim vec instalacij manjsih ali vecjih manj.Čigavo bistvo?
Bistvo je čim več instalirane moči in z rezervacijami ni te nič. Raje manj pa večkrat. Ta ekonomija obsega šepa v liberalnem kapitalizmu.
Omejene so s priključno močjo objekta - en boljši vaški avtomehanik/podjetnik ima lahko priklopne moči za tri normalne bajte.Omejene so že danes.
Maribor zavrne cca 30%. In 1-2 kW ni posmehovanje, je pač omejitev omrežja, ti si še vedno lahko postaviš večjo, samo v omrežje ne smeš oddajat več.Očitno ne razumeš kaj je problem trenutno pri postavljanju MALIH SE in pridobivanju soglasij. Na MB koncu kljub temu, da je verjetno možna pokritost/priključitev pod polovico, sploh ni možno več dobit pozitivnega soglasja za SE (če odmislimo posmehovanje z 1-2 kW), ker je toliko "rezervacij", ki se mogoče sploh ne bodo izvedle, če pa, pa imajo do 4 leta časa od izdaje soglasja.
Verjamem pa da se elektro distributerju ne ljubi ukvarjat z 10imi, če se lahko z enim večjim, ampak to ni smisel agende - čim več samooskrbe.
Hmmm placas ob priklopu kot vem. Ob izdaji soglasja nisem nic plačal. Ne pred 5 leti ko sem sam vlagal, ne sedaj ko je delal ponudnik.Mimogrede, ko dobiš soglasje, je treba tudi plačat za to. Ni ne vem kaj, ampak kdor je pripravljen dat tistih cca 200 al koliko je že evrov, ima verjetno res namen postavit, In to pred iztekom netmetering sheme, torej do konca 2024 ...