sončna elektrarna

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Narobe sem razumel, on bo naredil na obstoječo škarpo. Jaz sem pa razumel, da bo naredil novo škarpo za to.

• Všeč mi je
Reactions: hitim

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.159
2.472
113
gradbeno dovoljenje, bom naredil enako na škarpo 20m od hiše., torej projektanta da uredi papirje za GD. potem pa dalje.
Dejansko ni res da rabiš, v kolikor je škarpa na funkcionalnem zemljišču hiše = ista parcela in gradbeno zemljišče (znotraj iste parcele je lahko tudi kmetijsko zemljišče).

V linku vse lepo piše.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.458
10.693
113
ni ista parcela, je pa zraven, sosednja. tudi gradbena, ampak zemljska škarpa, neuporabna za kaj drugega kot kak grm in fotovoltajiko...

Verjetno sem v tem odstavku.
"Samostojne fotonapetostne elektrarne (se ne postavljajo na ali ob obstoječ objekt, temveč samostojno gradijo na terenu na svojo konstrukcijo) se klasificirajo kot CC-SI 23020 in se razvrščajo med manj zahtevne objekte (če je njihova moč do vključno 1 MW) oziroma med zahtevne objekte (če je njihova moč nad 1 MW). Zanje je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, prijaviti začetek gradnje in pridobiti uporabno dovoljenje."

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.159
2.472
113
ni ista parcela, je pa zraven, sosednja. tudi gradbena, ampak zemljska škarpa, neuporabna za kaj drugega kot kak grm in fotovoltajiko...

"Samostojne fotonapetostne elektrarne (se ne postavljajo na ali ob obstoječ objekt, temveč samostojno gradijo na terenu na svojo konstrukcijo) se klasificirajo kot CC-SI 23020 in se razvrščajo med manj zahtevne objekte (če je njihova moč do vključno 1 MW) oziroma med zahtevne objekte (če je njihova moč nad 1 MW). Zanje je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, prijaviti začetek gradnje in pridobiti uporabno dovoljenje."
Tako je.

hitim

Zelenc'
17. apr 2012
8
0
1
Si prepričan? Ni odvisno od višine škarpe? Najbolj sigurno je pridobiti lokacijsko informacijo ali pa vsaj pogledati v OPN.
  • v primeru vgradnje OVE in SPTE v, na ali ob obstoječ objekt in so te namenjene delovanju objekta v skladu z Uredbo o samooskrbi z OVE, gre za vzdrževalna dela. V skladu s 5. členom GZ se taka dela lahko izvajajo brez gradbenega dovoljenja in prijave začetka gradnje. Ne glede na to, pa tudi ta gradnja ne sme biti v nasprotju s prostorskim izvedbenim aktom, predpisi, s katerimi se podrobneje določijo bistvene in druge zahteve, in drugimi predpisi.
  • v primeru manjših naprav OVE in SPTE skladnih s pogoji iz Uredbe o manjših napravah na OVE in SPTE (več o pogojih je v točki 6) ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Pred začetkom del je treba izdelati vse zahtevane presoje, kot jih določa 4. člen Uredbe o manjših napravah na OVE in SPTE. Investitor pa mora pri zahtevi za priključitev, priložiti izjavo na obrazcu, določeno v prilogi navedene uredbe, s katero izjavlja, da je njegova naprava manjša proizvodna naprava in da so bile pri njeni montaži upoštevane predpisane zahteve iz te uredbe.

hitim

Zelenc'
17. apr 2012
8
0
1

"Samostojne fotonapetostne elektrarne (se ne postavljajo na ali ob obstoječ objekt, temveč samostojno gradijo na terenu na svojo konstrukcijo) se klasificirajo kot CC-SI 23020 in se razvrščajo med manj zahtevne objekte (če je njihova moč do vključno 1 MW) oziroma med zahtevne objekte (če je njihova moč nad 1 MW). Zanje je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, prijaviti začetek gradnje in pridobiti uporabno

Ni tako .
Če bi bila samostojna elektrarna ,ki bi svoj proizvod prodajala, bi rabil gradbeno!
Ker bo elektrarna za samooskrbo ,priključena na objekt ,gradbeno Ni potrebno.parcela mora biti gradbena in TVOJA
Rabiš samo lastno izjavo .. za obratovalno dovoljenje na SODO.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.458
10.693
113
mislim da je srž problema, da parcela ni ISTA, je pa moja in gradbena..ironično ravno na tej parceli je tudi el. steber s števci za hišo ;) .
Drugače pa preverimo, hvala vseeno za heads up. Mogoče pa bi res šlo po hitrem postopku skozi.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.159
2.472
113
Ni tako .
Če bi bila samostojna elektrarna ,ki bi svoj proizvod prodajala, bi rabil gradbeno!
Ker bo elektrarna za samooskrbo ,priključena na objekt ,gradbeno Ni potrebno.parcela mora biti gradbena in TVOJA
Rabiš samo lastno izjavo .. za obratovalno dovoljenje na SODO.
Še enkrat počasi preberi linkane obrazložitve "države".
Point je v objektu na ISTI parceli!

sajkek saj gre po hitrem postopku - cca 2 meseca rabiš za vse skupaj, v takem času pa lahko tudi pričakuješ elektro soglasje, če ga še nimaš.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.830
-1.072
113
145 km SZ od Opatije
10 enot = cca.3700 € (cca. 12 kW).
Pri nas ponujajo 12kW baterije za cca. 10k€, če sem pravilno obveščen. Na to je trenutno 50% subvencije (ni tako?). Torej te pride 5k€.
Ja, 1300€ ceneje.
Imam napačno predstavo???

**************************************************************************************************************************************************
p.s. material je že doma :cheer: razsmernik, optimizatorji, paneli. Slednji so od proizvajalca LONGi. Je to OK ali gre za mimosun, kar se materiala tiče, seveda?

• Objave ne odobravam
Reactions: Borg

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.908
262
83
Slovenija
Imajo tudi 300 A za 1014 €. Ne spomnim se več dobro, ampak LiFePO4 bi naj bile bolj varne kot Li Ion. V glavnem, ja, počasi mislim, da bi se lahko spravil k temu.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Oddal informativno vlogo na elektro, dobil tole kot odg.:

"Analiza je pokazala, da je na vaši lokaciji mogče priključiti mFE priključne moči 4 kW. "

Kaj naj zdaj s temi 4kW... se to sploh splača?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.458
10.693
113

"Analiza je pokazala, da je na vaši lokaciji mogče priključiti mFE priključne moči 4 kW. "

kako informativno, a to moraš spet vse vedet ze naprej al kako? Tako so me lani odpravili...

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
518
174
43

Imaš še 2 opcije, ki jih lahko preveriš. Nakup elektrarne (recimo 11kW) z baterijo. S tem boš začasno zadržal pridelano elektriko v špicah in jo počasi vračal v omrežje. Seveda je začetna investicija večja. Druga opcija, je da vseeno zmontiraš večjo elektrarno in omejiš na izhodu na 4kW. Seveda imaš izgube v špicah kadar pridelaš več kot 4kW, vendar bo časovno območje v katerem boš oddajal 4kW precej večje kot na 4kW elektrarni. Če je res želja po elektrarni, bi izbral drugo opcijo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in ales85

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
sajkek izpolniš obrazec za elektro LJ, da sploh dobiš feedback od njih če je možno imeti sončno elektrarno. To pomeni dejansko zgolj info, če želiš pa da ti rezervirajo to moč na omrežju, pa moraš zaprositi za soglasje za priključitev.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.458
10.693
113
sem naredil za MB, pa je bil feed back, da moram 500 papirjev izpolnit in poslat. nobene informacije kaj je sploh možno in kaj ni.

• Žalosti me
Reactions: Generik