sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.840
6.502
113
Sprašujem, ker so mi od Gen-I poslali, da ne bo mogoče urediti fiksnega mesečnega pavšala (npr. 0 kWh/mesečno) in, da bodo upoštevali pavšal, ki ga bo sporočil distribucijski operater. To je, ko se sklene pogodba o dobavi električne energije za samooskrbo.

Je pa zdajle ET za samooskrbo 0,07999€+DDV. S 1.1.2023 pa gre na 0,098€+DDV. Tako, da verjetno bodo z začetkom leta vsi dobavitelji na max možni tarifi. Z razliko samo v tem, da bo ddv 9,5% namesto na 22%.

hja, si se ravnokar priklopil? Naša je bila tudi novembra priklopljena in nisem sitnarila z ničlo, ker sem itak vedela, da bomo porabili več kot proizvedli. In so tako kot pri tebi ubrali nek pavšal. po 1.1. pa sem prosila, da mi upoštevajo zgolj fix stroške, ker pričakujem viške in to ne malo in da bomo sigurno trenutno porabili manj in so upoštevali. To je bilo pri Petrolu.

Prej leta sem na Geniju prvih nekaj let počela enako, ker smo imeli pavšal. Vsakega maja so prebrali števec, poračunali in je prišlo kar nekaj ven. Potem sem pisala maile, če lahko upoštevajo predlagan pavšal in so tudi vedno upoštevali. Ni se pa dalo samodejno, ker sem rekla, če moram vedno pisati, a se lahko kar zmenimo. Da to pa ne gre. Potem, ko sem se naveličala pisariti, smo imeli pa vsakega maja in vsakega januarja (ko smo menjali akcije) ubitačne poračune. Enkrat v plus, enkrat v minus, ampak meni se ni dalo več s tem ukvarjati.

Drugace pa, ce se nisi izbral in lahko izbiras. Petrol je trenutno kar cenejsi. Ima se predkrizno tarifo za SE. Ce bos moral letos doplacati, bos tam najmanj

Nazadnje urejeno:

Schime

Guru
22. nov 2008
1.981
769
113
Ja ravno sem dobil pogodbo v podpis pa so to dopisali in me je zanimalo kaj to pomeni.Čakam tudi še na pogodbo od elektro ljubljana za priklop. Potem bo pa še kak mesec minil preden se bo izvedel priklop tako, da bo to verjetno decembra.
Drugače pa hvala za info. Če prav razumem bi potem, če sama ne bi prosila, da ti dajo za naslenje leto fix stroške vsak mesec nekaj plačevala in bi potem konec leta ob višku dobila poračun. Ja nič bomo podpisali pa se potem menimo naprej.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.840
6.502
113
Ja, glede na obracun novembra in decembra. Lanski november in december sta bila porazna z vidika SE, poraba pa kot vedno pri nas povisana, saj se ogrevamo s TČ. Ce bi celo leto placevala januarski obracun, bi imela dobropisa za ne vem koliko let... Obicajno gre za dobropis, ce ostajas na istem ponudniku.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.152
2.470
113
Meni piše v pogodbi od Energije +, da se plačuje pavšal glede na predhodno obračunsko obdobje 1.1. - 31.12.. Sem kak teden ali dva dalje kor Schime, vloženo vse za priklop in računam nekje konec tega meseca priklop.
Gledan strogo po pogodbi, bi torej celo naslednje leto plačeval vsak mesec decembersko porabo - no bomo videli kako in kaj.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.981
769
113
Verjetno tole reši zadevo. Tako kot je Jabe napisala.

Za sončne elektrarne, postavljene s strani GEN-I Sonce, bomo po izdanem letnem obračunu vaš pavšal prilagodili obračunskim podatkom iz prejšnjega leta. V primeru, da ste sami izbrali fiksno višino pavšala, se pavšal ne bo spremenil, dokler nam ne sporočite svoje želje po spremembi. Za sončne elektrarne, postavljene s strani drugega izvajalca, pa pavšala po letnem obračunu ne spreminjamo. V tem primeru lahko nastavljeni pavšal enostavno spremenite s klicem na našo brezplačno telefonsko številko 080 1558.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.220
1.364
113
Hvala.

Sem oddal nekaj povprasevanj, semi pa zdi, da so cene naravnost bolane in prides na nulo veliko prepozno?

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
Hvala.

Sem oddal nekaj povprasevanj, semi pa zdi, da so cene naravnost bolane in prides na nulo veliko prepozno?
Ja.. pa vsaj se eno leto bodo take ostale.. prodajalci so v “prednosti”:
- “zdej se vam splaca.. poglejte kam bo sla elektrika, ko cene ne bodo vec regulirane”
- “zdej se vam splaca - k je se letni metering”
- “dejte pohitet - k vlog za soglasje je veliko.. potem bo trafo zaseden in ne bo soglasij”
- “narocite zdej.. dobavimo itak 2023, ko bodo spet ekosklad subvencije”

a sm se kej pozabil?

• Všeč mi je
Reactions: mags

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Mislim da ni tukaj slovenski netmetering kriv za pomanjkanje opreme na trgu, ampak energetska panika v evropi zaradi ruskega plina.
Tuji dobavitelji bi z lahkoto dobavili Sloveniji povecano potrebo po SE. Cela Evropa je pa druga pesem. Sploh če še s pogoji omejis izbor na nekaj proizvajalcev oziroma vecina dela s solar edgemom.
V sloveniji nas heca montaza ker ni ljudi, ki bi plezal po strehah( ce se že do opreme dokoplje dobavitelj) pa priklopi s strani elektro ker jim to ni ravno v interesu predvidevam. Priklop SE pomeni za njih dodatno delo ( sicer placano) dolgorocno pa izgubo omreznine ki ni ravno majhna (nekaj 100€ letno na priklop SE) in bo v prihodnje najbrz vecja.

piagolo

Guru
22. nov 2009
6.988
3.677
113
Elektro naj izračuna izpad pri bodočih omrežninah in to zaračuna ob priklopu. Predvidevam, da to zna še nekoliko vplivati na čas do priklopa.

• Haha
Reactions: ales85

B81

22. jul 2007
36.879
10.441
113
Vprašanje, če dobiš soglasje za dodati par panelov (max. je že na strehi), lahko potem sam daš to na streho ali moraš čakat izvajalca? Poznam familijo, kjer sta deda sama položila panele na streho, ostalo pa pač po vrsti. Kakih 10 panelov za 2-3 MW letno bi prišlo prav, da bi takrat, ko dela npr. z 8kw, delalo z 10 kw.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.840
6.502
113
Kolikor vem, potrebuješ samo neko priglasitev - elektro mora vedeti, da je elektrarna sedaj večja, čeprav se max oddaja v omrežje ne spreminja. Torej ne rabiš novega soglasja. Kdo da pa gor, je pa kot dosedaj. Na koncu najbrz obvezne kake meritve.

Edini handikap je, da se verjetno lahko posloviš od bilokake garancije prvotnega izvajalca.

• Všeč mi je
Reactions: B81

B81

22. jul 2007
36.879
10.441
113
Kolikor vem, potrebuješ samo neko priglasitev - elektro mora vedeti, da je elektrarna sedaj večja, čeprav se max oddaja v omrežje ne spreminja. Torej ne rabiš novega soglasja. Kdo da pa gor, je pa kot dosedaj. Na koncu najbrz obvezne kake meritve.

Edini handikap je, da se verjetno lahko posloviš od bilokake garancije prvotnega izvajalca.
aha hvala

Schime

Guru
22. nov 2008
1.981
769
113
Jaz sem danes tudi dobil se zadnjo pogodbo o priključitvi. Tako, da zdaj čakam samo še priklop.
Sem pa zadnjič tudi dobil odgovor od Gen-I. Za mesečni pavšal se moraš dogovorit z distributerjem ker oni potem upoštevajo njihov predlog.
Prav tako pa so začeli zdaj z oddajo vlog za eko sklad. Naj bi bilo teh 600€ v igri.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.152
2.470
113
Jaz sem danes tudi dobil se zadnjo pogodbo o priključitvi. Tako, da zdaj čakam samo še priklop.
Sem pa zadnjič tudi dobil odgovor od Gen-I. Za mesečni pavšal se moraš dogovorit z distributerjem ker oni potem upoštevajo njihov predlog.
Prav tako pa so začeli zdaj z oddajo vlog za eko sklad. Naj bi bilo teh 600€ v igri.
Kako pa oddajajo če razpis oz. poziv ni odprt. Lahko pa pripravljajo dokumentacijo, to pa ja, ampak to imam jaz že "na lagerju" in par klikov in bo vloženo.