Sneg?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
nič še ne kaže pri meni mrzlo full snega pa nikje!
confused-1.gif

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
nič še ne kaže pri meni mrzlo full snega pa nikje!
confused-1.gif
Sam nek mal večji oblak se nam pa vseeno približuje <a href="http://oiswww.eumetsat.org/SDDI/cgi/listImages.pl?m=bnw,a=1,sa=9,pr=BNW,f=1,c=IR_108,se=2,n=24,d=1,v=100,pp=1,t=200704242200" target="_blank">VIR
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
No pa ti razloži nam nevednežem zakaj je potem dobra zimska guma in zakaj letna ni primerna za zimske temperature. Jaz še vedno stojim za tem, da letna guma pri nizkih temperaturah (pod 10 stop) rata trda zaradi drugačne sestave gume, kot je sestava zimske.
Evo, zate nevedneža: zimska je dobra zato, ker dela znosno na suhem in mokrem in dobro na snegu. Letna je sicer boljša na suhem in mokerem, a popolnoma zanič na snegu. Z zimsko si torej vedno mobilen, z letno pa le v suhem in mokrem (sicer na teh dveh podlagah bolje, kot z zimsko, a kaj to pomaga, ko se ob snegu ustaviš).
Če si pripravljen na snežne dneve avto 100% pustit v garaži, potem je kupovanje zimskih gum neumnost.
In ja, tudi pri minus 10 so letne na asfaltu (suhem/mokrem) boljše, pa če se postaviš na glavo. Obstaja kup testov, ki to dokazuje in tudi proizvajalci gum to, če jih vprašaš direktno, priznajo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Zimske gume niso samo za sneg. Letne gume pri tempretaurah pod 10 stop. ratajo trde in nimajo več pravega oprijema s cestiščem.
hysterical-1.gif

Še eden, ki ga gumarska industrija na suho od zadaj ...
hysterical-1.gif

Zanimivo je bilo 14. in 15. ko so nekateri radijski mediji poročali o obveznih zimskih gumah ( ne opremi ampak gumah ).
Sem že hotel napisati protestno noto samo nisem hotel postati dimsi.

Lepo bi bilo če bi pri vas naredili še kakšno temeljito primerjavo cenovno podobnih zimskih in letnih gum pri različnih pogojih ( recimo vse do -15 ). Ker dobivam občutek, da 90 % ljudi ali še več ne ve resnice.
Smo jo pri AM že pred par leti, recimo. S cenovno enakima gumama enakega proizvajalca. In so bile letne gume na suhem/mokrem asfaltu opazno boljše, na snegu pa seveda čisti polom.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik Dik pravi:
Prejšni teden sem zamenjal letne z novimi zimskimi in lahko le rečem, razlika je očitna v prid zimskim seveda
wink-1.gif
Nove letne enakega kakovostnega/cenovnega razreda?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:

Po testih nekaterih redkih revij in tudi po mojih testih se letna guma obnaša precej bolje tudi pri - 10.

Ti se kar zanašaj na te teste in svoje izkušnje takrat ko ti bo kak stardec zapeljal nenadoma pred nos in boš hotel odviti (seveda s pomočjo ABSa), avto pa vseeno naravnost
rolleyes-1.gif

Brzina al ne brzina, ko pride trenutek na katerega nisi pripravljen, se razlika v teh dveh gumah pokaže v pravi luči.
Preizkušeno. Z letno se ustaviš prej in je bolj vodljiva.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se strinjam, sploh če gor obesiš Savin Eskimo. Po snegu v redu, po ostalem za en drek.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Zimske gume niso samo za sneg. Letne gume pri tempretaurah pod 10 stop. ratajo trde in nimajo več pravega oprijema s cestiščem.
hysterical-1.gif

hysterical-1.gif

Zanimivo je bilo 14. in 15. ko so nekateri radijski mediji poročali o obveznih zimskih gumah ( ne opremi ampak gumah ).

Lepo bi bilo če bi pri vas naredili še kakšno temeljito primerjavo cenovno podobnih zimskih in letnih gum pri različnih pogojih ( recimo vse do -15 ). Ker dobivam občutek, da 90 % ljudi ali še več ne ve resnice.
Smo jo pri AM že pred par leti, recimo. S cenovno enakima gumama enakega proizvajalca. In so bile letne gume na suhem/mokrem asfaltu opazno boljše, na snegu pa seveda čisti polom.

Vem.

Bi bilo dobro ponoviti, ker ljudje ne vedo tega.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Preizkušeno. Z letno se ustaviš prej in je bolj vodljiva.

Po mokri cesti pri recimo treh stopinjah celzija?
Če je mokra (in NE ledena), potem ja. Preizkušeno in izmerjeno (in potrjeno s strani proizvajalca gum).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik asko pravi:
hysterical-1.gif

hysterical-1.gif

Vem.

Bi bilo dobro ponoviti, ker ljudje ne vedo tega.
zgleda da res ... za začetek bomo dali cel članek na net.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Še vedno menim, da je zimska pnevmatika edina primerna zimska rešitev. % tistih, ki vozilo vozijo le pri temperaturah nad zmrzliščem, po kopni cesti, je zelo majhen.
Večina ljudi se pozimi na cesti sooči s temperaturami pod 0 stopinj (četudi je zrak nad 0 je vozišče lahko še vedno pod 0 stopinj), posledično ledom in včasih tudi snegom. V takšnih razmerah zimska pnevmatika poseka še tako dobro letno pnevmatiko.

Problem, ki ga jaz vidim je, da ljudje ne kupujejo kakovostnih pnevmatik z uravnoteženimi karakteristikami v različnih voznih razmerah. Dejansko pozimi fašeš vse. Od dni, kot je bil današnji, do jutranje poledice, 10 cm snega, mokre ceste... Najboljši kompromis za vse to je zimska pnevmatika, še boljši pa vrhunska zimska pnevmatika, ki se dobro obnese tudi na mokri in suhi cesti. Ravno s tem razlogom sem kupil Continentalovo zimsko pnevmatiko in se ob tem že pred nakupom zavedal, da so za v sneg tudi boljše, a hkrati slabše pri oprijemu in zaviranju na suhem in mokrem cestišču.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.604
1.136
113
Titograd
Tistim ki živijo in delajo v istem mestu se ne splača letnih gor dajati, tistih parkrat ko pač z letnimi ni za iti na cesto enostavno uporabiš mestni avtobusni promet. Za lepše dni pa ketne v prtljažnik.

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Ma ne vem, mi smo mel včeri track day na racelandu.... temperatura v krškem je bla 2 stopinji celzija, vozu sm na komaj legalnih (cca 3mm profila) bridgestonkah RE050 in peljal 55.9. Prehiti me z zimskimi gumami, potem boš pa povedal kok so zimske boljše za temperature pod 7 tako kot vsi govorijo. Zimske bom dal gor samo zaradi tistih par ur ki jih bom mogoče ujel po snegu in samo zato, ker takrat z letnimi kljub 4wd nimam kej za delat.. to je pa tud vse... veselje za 500€. Vse ostale dni bom pa poslušal lamelce kako jokajo.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
ksz
včeraj sem 1. peljal 4x4 po snegu. in 1. v življenju zares driftal. kak leti lepo povprek. :D

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
ksz
včeraj sem 1. peljal 4x4 po snegu. in 1. v življenju zares driftal. kak leti lepo povprek. :D
Po snegu je res fajn k je izi, sam jst sm mel že 2x probleme s privajanjem na nizke hitrosti in ni bilo nikoli poceni. :p

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Trenutno sem na Finskem, že celi dan sneži, nametalo je ene 15 cm, pluga pa nisem vidla še niti enkrat. Pa se noben kaj preveč ne razburja. Je pač nedelja in ne delajo
grin1.gif
Je pa res, da majo finci že ene 2 tedna gor zimske gume s kovinskimi špicami.
Mi2 mama na atvtu tabolše "naše" zimske gume, pa delujejo tudi po ledu. Se nama je uspelo vstavit pred jelenom ki je vletel na cesto brez zanašanja.
Nikoga nebo pobralo od malo snega.. Naj ga kr nameče da ko pridem domo da nem v blato prišla
grin1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Še vedno menim, da je zimska pnevmatika edina primerna zimska rešitev. % tistih, ki vozilo vozijo le pri temperaturah nad zmrzliščem, po kopni cesti, je zelo majhen.
Večina ljudi se pozimi na cesti sooči s temperaturami pod 0 stopinj (četudi je zrak nad 0 je vozišče lahko še vedno pod 0 stopinj), posledično ledom in včasih tudi snegom. V takšnih razmerah zimska pnevmatika poseka še tako dobro letno pnevmatiko.
Tudi če je pod 0, je letna boljša, dokler ni snega/pomrznjenosti (na tapravem ledu je boljkotne vseeno) ...

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.