Sneg 2024/2025

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.042
2.961
113
Zadnjič nekje prebral:
- smo v najtoplejšem obdobju zadnjih par tisoč let in hkrati v najhladnejšem zadnji 100 tisič let - al nekaj takega pač, odvisno od pozicije s katere gledaš.

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.669
7.312
113
Ker se je zadnja ledena doba končala 8000 let nazaj, bi težko rekli, da smo v najhladnejšem obdobju.
Srednji vek je bilo precej toplo obdobje, sledila je mini ledena doba v času 1650 leta (Temza zamrznila). Potem se je začelo znova segrevati.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.214
113
V današnjih časih bi bil to konec sveta, apokalipsa!!! S kakšno barvo bi vremenarji obarvali svoja opozorila???

No ja, 52 je bila prvič in edinokrat pri nas uvedena splošna mobilizacija ljudstva. Torej vsak sposoben za delat je moral prijet za lopato in it kidat. Kdor je imel materialna sredstva (traktorji, kamioni, konji, vozovi, ...) jih je moral dat v uporabo. In vremenoslovci so celo napovedali rekordne količine, tako da so bile redne službe (vojska, gasilci, policija, ...) mobilizirane že pred pričetkom sneženja. Tudi štabi za vodenje splošne mobilizacije so bili pripravljeni in je stvar stekla na lokalnih nivojih dokaj organizirano.

Danes bi se najbrž (kljub boljši gradnji) pol streh podrlo, pa en kup ljudi bi umrlo. Folk doma nima niti dovolj velike lestve da bi prišel do strehe, kaj šele da bi bil sposoben dela na višini brez da se ubije. Precej folka bi zmrznilo, ker bi ostali ujeti v hišah/stanovanjih brez elektrike (TČ pa to). Seveda tudi poklicat nebi mogli pomoči ker bi TK omrežja padla istočasno. Telovadnice, dvorane in ostali centri kjer bi se načeloma lahko organiziralo javna zavetišča so itak prvi objekti, ki bi se podrli. Skratka katastrofa bi bila epskih razsežnosti, res nočemo ponovitve take zime v današnjem času.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.403
823
113
Sam nisem več med mlajšimi ter se tako spomnim treh zim ki so bile radodaren s snegom in mrazom. 1978 sem na severu Nemčije doživel da so ceste plužili s tanki, vojaškimi tanki ker druga mehanizacija je bila neuporabna. Potem 1984 ko so bile Olimpijske igre v Sarajevu sam sem pa delal trafo postajo (na prostem) pri valilnici Jate v Študi ob Kamniški Bistrici. Mraz je bil tak da sem imel brke totalno zmrznjene. Potem pa tisto leto 1986 ko je bilo snega v izobilju in smo ga kidali s streh da le-te niso počepnile.
Kot mulci smo pa drsali med leti 1965 in 1972 na stari Pšati med Podgorico in Dragomljem. Led je običajno bil vsaj mesec in pol.....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.594
5.180
113
Nekdaj so bili ljudje še navajeni, da je treba kake zamete s strehe dol spraviti, sicer bo šlo vse skupaj po gobe. Kdo bi danes to delal, ko so strehe bolj razgibane in lahko nastane konkretnejši zamet? Če bi sneg padal brez vetra, potem mislim, da bi večina streh vzdržala tisti maksimum, ki ga lahko vrže. Če pa se pojavijo zameti, pa postanejo točkovno stvari precej bolj zanimive.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen