smrdljive brisače

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
saj ne vem, če to sem spada, pa vseeno.
kaj nardite, ko se vam usmradijo brisače (ko enkrat mokro obesiš in se ne posuši dobro), pol pa tako po vlagi smrdi, vedno ko se brišeš? a je to za stran, ali obstaja kaki trik iz babičine skrinje, ki brisače spet naredi dišeče (prane, mehčalci in podobno ne pomaga več).
hvala in lp.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Perilo se ti zakisa, ker se ne posuši dovolj hitro.
Še 1x operi + posuši kot treba.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Hmmm, zanimivo.
smile-1.gif
Bom dodal le kratek komentar, ker so že predhodniki dovolj dobro odgovorili.

Gre za problem, ki se najbrž pogosteje pojavlja v hladnejšem delu leta in če perilo oz. brisače sušiš po principu "iz-pralnega-stroja-na-štrik", torej recimo brez pomoči sušilnega stroja. Potrebni pogoj za rešitev problema je, da se brisače opere pri dovolj visoki temperaturi (npr. 70 °C), dodatni, zadostni pogoj pa je, da se brisače suši v dovolj zračenem prostoru, kjer je občuten dotok svežega zraka, po možnosti od zunaj, ali kar na prostem (čeprav v teh dveh primerih ponavadi sušenje dlje traja), oziroma se jih suši v zaprtem prostoru s šibkim dotokom svežega zraka, v katerem je večino dneva suh in zelo topel zrak (prava sušilnica, kurilnica itd.)

Toliko za male kuæne čarolije.
grin1.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Matr ste naredl disertacijo... Pri nas imamo tudi eno samo brisačo, ki po prvem brisanju začne smrdet... Pere se z ostalimi brisačami, suši ravno tako, pa bo smrdela le ta... Razlika je le v barvi, saj je ta temno modre barve... Material je enak. Tako da mi sumimo v to smer...

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Ker si omenil barvo;ko sem imela mehčalec modre barve je imela hčer velike probleme s kožo;ko sem zamenjala za drug mehčalec istega proizvajalca je bilo pa OK.

imperator

Pripravnik
27. jul 2007
437
0
16
cviček'land
Hmm, zanimivo. Pri nas teh problemov nismo nikoli zasledili. Ko jih operemo jih damo sušit pozimi v kurilnico, poleti pa zunaj ali pa tudi v kurilnico. Da bi kar koli smrdelo še nismo nikoli zavohali. Pa tudi ko se obrišemo z brisačo (ponavadi vsak z svojo) se te hitro posušijo in tudi nič ne smrdi....

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Citat:
Uporabnik garbo pravi:

Ker si omenil barvo;ko sem imela mehčalec modre barve je imela hčer velike probleme s kožo;ko sem zamenjala za drug mehčalec istega proizvajalca je bilo pa OK.

Sam se zadnje čase uporabi mehčalca večkrat izognem oziroma ga uporabljam v zelo majhni količini na pranje (največ eno veliko žlico) - nekatera oblačila se s tem itak pokvarijo (da oseb z občutljivo kožo na razne alergene niti ne omenjam, čeprav sam v glavnem ne spadam mednje). Sploh pri brisačah je izogibanje mehčalcem morda še bolj zaželeno, kar je sicer ravno v nasprotju s propagando raznih koncernov
grims-1.gif
), saj malce pilinga koži ne škodi (seveda, če se pri tem kakorkoli ne pretirava).

Nazadnje urejeno:

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Jap, energično frotiranje z "trdo" brisačo brez mehčalca je prava masaža...
wink-1.gif
Sploh po kakšnem hladnjšem tušu...

han

Pripravnik
15. okt 2007
126
0
16
laibach
ma te mehčalci so vsi eno in isto....soda + površinsko aktvino sredstvo (navadno kak sarkosyl, dbs,..) +aroma...fora je da omehčajo vodo s katero se pere (ker se vodni kamen tud nabira med vlakni), mal odišavjo pa po možnosti še kej "operejo"...brisača pa smrdi zarad tega ker se je predolg sušila in je po domače rečeno splesnela...edina reč k pomaga še 1x opereš in na toplem posušiš...včasih je tko da k opereš daš sušit ven na vlažen zrak in namesto da bi se posušil ostane vlažno...in je vlažno še kak dan več in vmes splesni...alergije al pa kake burne reakcije pa so loh zarad kakih dodatkov k prašku/mehčalcu, tud če se smešno sliš je loh krivo barvilo (pigmenti so lahko kake soli organskih in anorganskih spojin)....sicer pa je danes že itak vse strup, sam vprašanje je v kaki količini ga zaužiješ, da ne crkneš..

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
dejansko, če jih zložiš takoj ko zapiska, so super, ni treba nič likat.. če pajih pustiš not, pa rabiš parni likalnik da jih narazn dobiš.. vsaj jaz jih z navadnim ne znam zlikat.. mogoče so me s fensi likalniki preveč razvadli..
grin1.gif