Skrivnosti "štelanja" vode

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz ga uporabljam pri lagerjih do 8-9%, ker imam vodo okoli 7.8 pH.
Zaenkrat nobenega priokusa napram prej, ko ga nisem dajal.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
A ima kdo izkušnje z uporabo Acid malta za nižanje PH-ja vode?

1% za nižanje 0,1Ph, uporabljaš ga do 10%, enkrat je nekdo tu pisal da ga je uporabljal in je dobil takšne rezultate...
Kaj točno te matra?

Rad bi začel s štelanjem PH-ja in bi raje s sladom, kot ostalimi dodatki. Bom stestiral, pa da vidimo.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
V moji ljubljanski vodi je precej bikarbonata. (cca 290 mg/l)
V Palmerjevi knjigi piše, da se ga lahko znebiš z vrenjem.
Zanima me ali je dovolj torej, če vodo pustim vreti nekaj časa (koliko približno?).
Karbonat se bo izločil kot vodni kamen. Ali je to potrebno zdaj ločiti, odtočiti to vodo ali je dovolj če preprosto vre nekaj časa, nato počakaš da temperatura pade in začneš z drozganjem?

Za test sem cca 1L vode močno vrel 20 min in je el. prevodnost padla iz 0.5 na 0.39 mS (ohlajeno na 24C)
Po teoriji sem pričakoval, da bo PH padel, vendar je zrastel iz 7.5 na 8.5 (klor??)
Na dnu pa se je nabrala bela usedlina, moje vprašanje je ali je treba to belo usedlino spraviti ven iz drozgalnika preden dodam zrnje?
 
Nazadnje urejeno:

Tenere

Zelenc'
24. okt 2015
27
0
1
Sam sem rešil problem ph z mlečno kislino.
Prekuhavanje je namreč preveč zamudno in predrago in za povrh vsega ne moreš vedeti kakšne vrednosti dobiš.
Drugače pa poskrbi, da ne uporabiš usedline, ki ostane na dnu posode.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
2HCO3-1 + Ca+2 + O2 gas --> CaCO3 (ppt) + H2O + CO2 gas

Torej reakcija pravi da če boš vnašal kisk in energijo se bosta kalcij in karbonat povezala (nastala bo oborina) ki se, ko se vetje umiri (po mojem je dovolj kakih 20min) nalimala okrog posode, nekaj se jo bo pa posedlo. Oborino obišeš s krpo, kar je na dnu pustiš, ostalo pretočiš.
Tako boš sicer znižal kalcij in karbnate, je pa hudič ker ne boš vedel kok si jih znižal.
A mi prosim linkaš, podatek, kjer si dobil vednost 290mg/L, ker jaz se tudi z ljubljansko vodo ukvrjam, pa nikjer ne najdem točne vrednosti bikarbonata.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
2HCO3-1 + Ca+2 + O2 gas --> CaCO3 (ppt) + H2O + CO2 gas

Torej reakcija pravi da če boš vnašal kisk in energijo se bosta kalcij in karbonat povezala (nastala bo oborina) ki se, ko se vetje umiri (po mojem je dovolj kakih 20min) nalimala okrog posode, nekaj se jo bo pa posedlo. Oborino obišeš s krpo, kar je na dnu pustiš, ostalo pretočiš.
Tako boš sicer znižal kalcij in karbnate, je pa hudič ker ne boš vedel kok si jih znižal.
A mi prosim linkaš, podatek, kjer si dobil vednost 290mg/L, ker jaz se tudi z ljubljansko vodo ukvrjam, pa nikjer ne najdem točne vrednosti bikarbonata.

Tule je:
http://www.ljubljana.si/si/ziv...date=1478473200

Prevret in pustit vodo mi je dokaj enostavno, če moram pretakat in fizično odstranjevat vodni kamen pa ne verjamem, da se mi bo dalo. Imam tudi dostop do ene zelo mehke vode (ker je površinski tok, skoraj deževnica) in bom v tem primeru raje redčil oz uporabil kar to vodo in dodajal kakšne soli.

Kaj se pa natančno zgodi, ko v vodo dodaš mlečno kislino? Berem da obstaja medsebojna soodvisnost med ph in stopnjo bikarbonata in torej če znižam ph na 5.2-5.4 bikarbonata ne bo več oz ga bo le še malo. ampak kam bo pa šel, a mu bo mlečna kislina pobrala tisti vodik in bo postal nastal iz bikarbonata HCO3 karbonat CO3? malo sem že pozabil srednješolsko kemijo, žal.
Recimo da ph s kislinami uravnam, v čem je potem še problem bikarbonata za svetla piva, zakaj samo od 0 do 50?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Če boš samo zavrel, ne boš nič naredil. Minerali bodo še vedno noter, samo oborjeni.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Pravzaprav mi je profil moje vode iz pipe ok, veliko premalo je edino sulfata in veliko preveč bikarbonata. tako da zdaj razmišljam, da bi ubil dve muhi na en mah in uporabil za znižanje ph kar žvepleno kislino. (žveplovo VI kislino H2SO4)
Zraven bi uporabil še kisli slad ali nekaj mlečne kisline odvisno koliko sulfata bi želel imet za določen stil piva.
Ampak kje dobiti H2SO4 primerno za prehrano?
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Pravzaprav mi je profil moje vode iz pipe ok, veliko premalo je edino sulfata in veliko preveč bikarbonata. tako da zdaj razmišljam, da bi ubil dve muhi na en mah in uporabil za znižanje ph kar žvepleno kislino. (žveplovo VI kislino H2SO4)
Zraven bi uporabil še kisli slad ali nekaj mlečne kisline odvisno koliko sulfata bi želel imet za določen stil piva.
Ampak kje dobiti H2SO4 primerno za prehrano?

Kaj pa če bi raje uporabil žveplasto kislino ? Prodajajo v vsaki kmetijski/vinarski štacuni... Pa preverjeno je živilske kvalitete in precej bolj varna za uporabo...
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Pravzaprav mi je profil moje vode iz pipe ok, veliko premalo je edino sulfata in veliko preveč bikarbonata. tako da zdaj razmišljam, da bi ubil dve muhi na en mah in uporabil za znižanje ph kar žvepleno kislino. (žveplovo VI kislino H2SO4)
Zraven bi uporabil še kisli slad ali nekaj mlečne kisline odvisno koliko sulfata bi želel imet za določen stil piva.
Ampak kje dobiti H2SO4 primerno za prehrano?

Kaj pa če bi raje uporabil žveplasto kislino ? Prodajajo v vsaki kmetijski/vinarski štacuni... Pa preverjeno je živilske kvalitete in precej bolj varna za uporabo...

zato ker rabim so4 (sulfat) in ne so3 (sulfit). tudi noben kalkulator, ki sem ga našel nima notri te kisline.
sem pa našel tole in nameravam sprobat:
https://www.home-brew-hopshop.co.uk/water-treatment/carbonate-reducing-solution-crs-p-1087.html
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Tukaj imate dober kalkulator za računanje naprednih zadev, pot Boiling and Lime Softening lahko glede na dobre kalkulacije izračunaš padec karbonatov.

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/

Dejansko je razlika med tem ali samo prekuhaš in ali tudi potem pretočiš.

Jaz uporabljam elektriko za kuhanje piva in meni se splača vodo prevreti, sploh pa ko je nizki tok, kar meni znese nekaj deset centov. V ameriki pa domači pivovarji na veliko uporabljajo kalcijev hidroksid (Calcium hydroxide ali ti. lime, pickling lime ...).

V končni fazi karnonati niso tako velik problem, dokler ne kuhaš svetlega piva in moraš dodajati veliko sredstev za kisanje drozge.

Pri uporabi prekuhovanja in hidroksida je potrebno paziti da se znatno zniža vrednost kalcija kar zna biti v določenih primerih problem.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Zdej študiram to vodo in ko mislim da sem že vse naštudiral, se znajdem pri najbolj osnovnem vprašanju, na katerega si sam ne znam odgovoriti :D

Torej, preko Brewersfrendovega advanc kalulatorja sem vnašal podatke. Vse super, vnesem soli itd...

Bega me začetek, v kalulator sem vnesel 140L totalne vode (60/80- mash/sparge)...Kalkulator mi zračuna da rabim za ustrezen profil npr. 20g CaSO4 in 20ml mlečne kisline....Tole raztopim v 140L vode in dam od tega 60L vode v mash...Tukaj se pa pojavi vprašanje, ali bi moral dati deh 20g in 20ml direkt v mash, ali on procentualno to poračuna....ker drugače bom imel v mashu več kot polovico premalo dodatkov, ker jih bo pol ostalo v sparg vodi..
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zdej študiram to vodo in ko mislim da sem že vse naštudiral, se znajdem pri najbolj osnovnem vprašanju, na katerega si sam ne znam odgovoriti :D

Torej, preko Brewersfrendovega advanc kalulatorja sem vnašal podatke. Vse super, vnesem soli itd...

Bega me začetek, v kalulator sem vnesel 140L totalne vode (60/80- mash/sparge)...Kalkulator mi zračuna da rabim za ustrezen profil npr. 20g CaSO4 in 20ml mlečne kisline....Tole raztopim v 140L vode in dam od tega 60L vode v mash...Tukaj se pa pojavi vprašanje, ali bi moral dati deh 20g in 20ml direkt v mash, ali on procentualno to poračuna....ker drugače bom imel v mashu več kot polovico premalo dodatkov, ker jih bo pol ostalo v sparg vodi..

pri dodajanju soli na vrhu lahko obkljukaš, da dodajaš soli samo v mash... potem ti bo računal samo na teh 60l. če tega ne obkljukaš, ti vedno računa na celotno količino vode. enako pri dodatku kislin, v tem primeru izbereš za sparge kislino posebej.

dodatno ti spodaj piše ph masha. super zadeva tale kalkulator.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ja, super je. Hvala za info...
A potem bi blo pametno da dam vse dodatke samo v mash?

Sparg vodo pa pustim nespremenjeno, oz. urejam samo ph z mlečno kislino (ga držim v območju med 5.4-6)?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sicer sedaj dovisno od profila vode in želja, ampak sparge se načeloma NE uravnava. Sparge CELEGA masha ne sme it preko pH 6 in je to to. Vse ostalo je nepomembno.

Če ima mash dober začetni pH skoraj ni možno da bi šel po sparge preko 6.

Če boš uravnaval sparge vodo na 5.4 boš najbrž dobil pH masha na koncu pod 5 kar bi lahko pomenilo "kislo" pivo.

Tako da za prvič pusti sparge vodo kot je, zadnji deci sladice ulovi v merilni valj in zmeri gostoto (mora bit nad 1.010) ter nato še pH (mora bit pod 6). Če sta parametra ustrezna je to to, če je kateri od parametrov izven limite znaš imeti problem s tanini.
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sicer sedaj dovisno od profila vode in želja, ampak sparge se načeloma NE uravnava. Sparge CELEGA masha ne sme it preko pH 6 in je to to. Vse ostalo je nepomembno.

Če ima mash dober začetni pH skoraj ni možno da bi šel po sparge preko 6.

Če boš uravnaval sparge vodo na 5.4 boš najbrž dobil pH masha na koncu pod 5 kar bi lahko pomenilo "kislo" pivo.

Tako da za prvič pusti sparge vodo kot je, zadnji deci sparge vode ulovi v merilni valj in zmeri gostoto (mora bit nad 1.010) ter nato še pH (mora bit pod 6). Če sta parametra ustrezna je to to, če je kateri od parametrov izven limite znaš imeti problem s tanini.

Najboljši odgovor 2017
smile-1.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sicer sedaj dovisno od profila vode in želja, ampak sparge se načeloma NE uravnava. Sparge CELEGA masha ne sme it preko pH 6 in je to to. Vse ostalo je nepomembno.

Če ima mash dober začetni pH skoraj ni možno da bi šel po sparge preko 6.

Če boš uravnaval sparge vodo na 5.4 boš najbrž dobil pH masha na koncu pod 5 kar bi lahko pomenilo "kislo" pivo.

Tako da za prvič pusti sparge vodo kot je, zadnji deci sladice ulovi v merilni valj in zmeri gostoto (mora bit nad 1.010) ter nato še pH (mora bit pod 6). Če sta parametra ustrezna je to to, če je kateri od parametrov izven limite znaš imeti problem s tanini.

kaj pa če kombiniram dve vodi, eno iz pipe in drugo destilirano. a je bolj smiselno vodi najprej združiti in potem naprej ali bi bilo bolje destilirano uporabiti za sparge in vodo iz pipe za mash?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sej pravim, vprašanje kaj je namen korekcije vode (oz. uporabe različne vode) ....

Če rabiš korekcijo za osbnovno kemijo (recimo samo uravananje pHja) potem pH uravnaš samo na vodi v mashu, kar je logično. Korekcijo na sparge delaš samo če bi ti ta voda zaradi "enormne" razlike vplivala na sam pH v mashu. Ampak še tu ni potrebno zadeti encimskega pHja (od 5.2-5.8) amapk je bistveno da držiš pH ustrezno nizek ves čas izpiranja (načeloma je to pH pod 6).

Če rabiš mineralno korekcijo za vpliv na pivo, recimo izraženje hmelja je vseeno* kdaj dodaš dodatke. Niti ni potrebe da jih dodaš v mashu.

* določeni dodatki rabijo nekaj časa da se raztopijo in se jih lahko doda prej

Če rabiš iz vode odstranit klor boš jasno moral to naredit z vso vodo.

Pri tebi če samo popravljaš trdoto in osnovno balansiranje mineralov lahko delaš kakor želiš. Recimo tudi dodaš vso destilirano vodo v mash in potem izpiraš z vodo iz pipe. Če ti jasno tole drži ustrezno ramzerje v mashu. Na pamet ne vem, ampak mogoče bi recimo lahko s preveč destilirane vode povzročil prevelik/prenizek pH v glavnem mashu, kar bi moral potem dodatno koreigirat. Tole je nesmisleno in raje v mash dodaš toliko destilirane vode kot jo tam rabiš, ostalo v izpiranje.

Velik delež destilirane oz. demineralizirane vode (ki nima puferskih lastnosti) v mashu je sicer rizično, ker bo vsaka malenkost lahko vplivala na drastično spremembo na pHju. Recimo boš dodal 1% več temnejšega sladu pa ti bo pH padel za 0.5, tako da pri tem dodajanju destilirane vode samo v en del vode bi pazil predvsem na tole.