Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
A ima kdo izkušnje z uporabo Acid malta za nižanje PH-ja vode?
1% za nižanje 0,1Ph, uporabljaš ga do 10%, enkrat je nekdo tu pisal da ga je uporabljal in je dobil takšne rezultate...
Kaj točno te matra?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
2HCO3-1 + Ca+2 + O2 gas --> CaCO3 (ppt) + H2O + CO2 gas
Torej reakcija pravi da če boš vnašal kisk in energijo se bosta kalcij in karbonat povezala (nastala bo oborina) ki se, ko se vetje umiri (po mojem je dovolj kakih 20min) nalimala okrog posode, nekaj se jo bo pa posedlo. Oborino obišeš s krpo, kar je na dnu pustiš, ostalo pretočiš.
Tako boš sicer znižal kalcij in karbnate, je pa hudič ker ne boš vedel kok si jih znižal.
A mi prosim linkaš, podatek, kjer si dobil vednost 290mg/L, ker jaz se tudi z ljubljansko vodo ukvrjam, pa nikjer ne najdem točne vrednosti bikarbonata.
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Če boš samo zavrel, ne boš nič naredil. Minerali bodo še vedno noter, samo oborjeni.
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Pravzaprav mi je profil moje vode iz pipe ok, veliko premalo je edino sulfata in veliko preveč bikarbonata. tako da zdaj razmišljam, da bi ubil dve muhi na en mah in uporabil za znižanje ph kar žvepleno kislino. (žveplovo VI kislino H2SO4)
Zraven bi uporabil še kisli slad ali nekaj mlečne kisline odvisno koliko sulfata bi želel imet za določen stil piva.
Ampak kje dobiti H2SO4 primerno za prehrano?
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Pravzaprav mi je profil moje vode iz pipe ok, veliko premalo je edino sulfata in veliko preveč bikarbonata. tako da zdaj razmišljam, da bi ubil dve muhi na en mah in uporabil za znižanje ph kar žvepleno kislino. (žveplovo VI kislino H2SO4)
Zraven bi uporabil še kisli slad ali nekaj mlečne kisline odvisno koliko sulfata bi želel imet za določen stil piva.
Ampak kje dobiti H2SO4 primerno za prehrano?
Kaj pa če bi raje uporabil žveplasto kislino ? Prodajajo v vsaki kmetijski/vinarski štacuni... Pa preverjeno je živilske kvalitete in precej bolj varna za uporabo...
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zdej študiram to vodo in ko mislim da sem že vse naštudiral, se znajdem pri najbolj osnovnem vprašanju, na katerega si sam ne znam odgovoriti
Torej, preko Brewersfrendovega advanc kalulatorja sem vnašal podatke. Vse super, vnesem soli itd...
Bega me začetek, v kalulator sem vnesel 140L totalne vode (60/80- mash/sparge)...Kalkulator mi zračuna da rabim za ustrezen profil npr. 20g CaSO4 in 20ml mlečne kisline....Tole raztopim v 140L vode in dam od tega 60L vode v mash...Tukaj se pa pojavi vprašanje, ali bi moral dati deh 20g in 20ml direkt v mash, ali on procentualno to poračuna....ker drugače bom imel v mashu več kot polovico premalo dodatkov, ker jih bo pol ostalo v sparg vodi..
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sicer sedaj dovisno od profila vode in želja, ampak sparge se načeloma NE uravnava. Sparge CELEGA masha ne sme it preko pH 6 in je to to. Vse ostalo je nepomembno.
Če ima mash dober začetni pH skoraj ni možno da bi šel po sparge preko 6.
Če boš uravnaval sparge vodo na 5.4 boš najbrž dobil pH masha na koncu pod 5 kar bi lahko pomenilo "kislo" pivo.
Tako da za prvič pusti sparge vodo kot je, zadnji deci sparge vode ulovi v merilni valj in zmeri gostoto (mora bit nad 1.010) ter nato še pH (mora bit pod 6). Če sta parametra ustrezna je to to, če je kateri od parametrov izven limite znaš imeti problem s tanini.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sicer sedaj dovisno od profila vode in želja, ampak sparge se načeloma NE uravnava. Sparge CELEGA masha ne sme it preko pH 6 in je to to. Vse ostalo je nepomembno.
Če ima mash dober začetni pH skoraj ni možno da bi šel po sparge preko 6.
Če boš uravnaval sparge vodo na 5.4 boš najbrž dobil pH masha na koncu pod 5 kar bi lahko pomenilo "kislo" pivo.
Tako da za prvič pusti sparge vodo kot je, zadnji deci sladice ulovi v merilni valj in zmeri gostoto (mora bit nad 1.010) ter nato še pH (mora bit pod 6). Če sta parametra ustrezna je to to, če je kateri od parametrov izven limite znaš imeti problem s tanini.