Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Težko rečem ampak iz kemijskega vidika, če gledava samo bikarbonatni anion CO3^2- in če gledamo vrednost, ki je zapisana v poročilu za tvojo lokacijo, ki je 11.1 N ( N = nemška stopinja za trdoto vode) potem lahko dobimo vrednost 200,8 mg/l, po formuli, ki sem jo napisal že prej.
Tabela, ki sem jo omenil v prejšnjem postu meni pravi, da je trdota vode odvisna le od CaCO¢3. Na strani piše tudi, da naj bi bila trdota vode odvisna predvsem od MgCO¢3 ter CaSO¢4. Ker slednjih dveh spojin ni v tabeli predpostavim, da sta njuni koncentraciji zanemarljivi. Tega sicer ne morem trditi. Torej, če so v poročilu rekli, da je skupna trdota st.N = 11,1 ne morejo preseči vrednosti, ki sem jo omenil prej, in sicer 200,8 mg/l.
Pa če greva še naprej. Če rečeva, da je celoten Mg prišel iz raztapljanja MgCO¢3 v vodi dobimo, da je le ta prispeval k skupni koncentraciji karbonatrnih anionov zgolj 32,4 mg/l. Torej bi moral imeti skupno koncentracijo karbonatnih anionov 233,2 mg/l.
Ena možnost je še, da razliko do 300 mg/l pripišemo raztopljenemu CO¢2. Vendar pa je to malo nesmiselno saj bi glede na tako koncentracijo moral biti naveden na poročilu.
Menim, da so tile podatki, ki jih objavijo malo nenatančni, če pa so natančni pa so slabo opisani. Če gledava za količine za nekaj litrov potem to ni probelm, če pa delaš večje količine piva pa se lahko kar močno ušteješ pri štelanju vode.
moj zaključek je, da če želiš narediti res dobro pivo, potem je najbolje uporabiti destilirano vodo in jo "začinit" po potrebi. Kar pa sicer že vemo
Upam, da sem kaj pomagal