Neželjeni priokusi

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ja res je, sveža radenska je imela ph 5.5. Bilo mi je cudno in nisem nic kalibriral. Ocitno je se precej natancen, vendar ga je vseeno treba pravilno umerit. Ko sem pa radensko dekarboniral je pa ph poskocil cez 6.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Coca cola naj bi imela 2.5
https://www.sheltondentistry.com/patient-information/ph-values-common-drinks/

Radenska naj bi imela 5.5 kar je direkt v rangu mash Ph in bilo umirjanje bolj točno... Umirjanje je najbolje početi v območju merjenja...

Oj, zanima me kje si dobil vrednost 5.5? Zanima me zato, ker če je to res, potem sem imel napačno umerjen pH meter. Rad bi le preveril pa da ugotoviva ali tebi pH meter kaže napačno ali meni :)
Vedno sem meril radensko classic (karbonirano) pri sobni temperaturi.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Oj, zanima me kje si dobil vrednost 5.5? Zanima me zato, ker če je to res, potem sem imel napačno umerjen pH meter. Rad bi le preveril pa da ugotoviva ali tebi pH meter kaže napačno ali meni :)
Vedno sem meril radensko classic (karbonirano) pri sobni temperaturi.

Meril sem ph navadne radenske karbonirane in ph je bil 5.5. Isti dan sem varil pale ale in ph drozge je bil 5.2 s sedem procentov cara sladu in 80 ppm HCO3. Tako da je nekje tu tu, ceprav ga moram skalibrirat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Tebi pade PH drozge krepko prenizko po mojem. Mi je pa fascinantno, da si vložil v RO nek denar, za soliden PH meter in ustrezno kalibracijo je pa zmanjkal keša.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Kalibracija z mineralno vodo je malo dvorezen meč, precej če ne celo večino kisline je lahko namreč v obliki ogljikove kisline. Ta kislina pa je povezana s CO2jem. Ker se ta sprošča oz. že s temperaturo spreminja topnost je težko garantirat kakšen je točen pH vode.

Kokakola ima po drugi strani večino kisline iz fosforne kisline, tako da ogljikova kislina ki je šibka kislina nima velikega pomena. Je pa tudi pri kokakoli tako da nima enotnega recepta oz. sam se nebi zanašal da ima vsaka steklenice kokakole enak ph povsod po svetu!;-)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Na Cocacolo clasic bi skoraj upal stavit. Za osnovne potrebe kontrole ph drozge s Kitajskim merilnikom za par EUR seveda. Če se greš RO in precizno štelanje vode, bi sam v PH meter in kalibracijo vložil več.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
V zadnji sarzi sem spravil HCO3 na 100ppm, ph meter je pokazal mash ph 5.2. Moram rect, da sem s to pivo zadovoljen. Juicy pale ale s prijetno grenčino brez astringence, tudi aroma štima tako da oksidacijo s hmeljem lahko zavržem. Mi pa brunswater izračuna mash ph 5.7, kar se vedno ne razumem od kje taksna odstopanja. Ph meter je ok, umerjen v 4 in 7 ph. Ampak kot pravim, pivo ni astringentno.

Se vprasanje glede RO. RO ima nizek 'capacity buffer', brunswater pa izračuna precej visok mash ph. V mojem primeru 5.45 z dodanimi solmi brez sode. Nekateri v taksno vodo dodajejo se kislino da se znizajo ph. Torej kaj v RO doloca mash ph, ce pa ima vse vrednosti skoraj 0?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Odgovor na prvi del: Jaz sicer delam po Brewersfriend, a mi pH skoraj vedno pokaže za 0.5 več. Pač, ustrezno ravnam pri kalkulatorju. Če torej ciljam pH 5.2, dodam toliko mlečne kisline, da mi kalkulator izračuna pH 4.7. Dosledno to upoštevam pri kuhanju IPA in APA. in svetlejših pivih, pri temnejših (brownih, redih, stoutih) se tega ne grem, ker mi občasno zadane pH. Pa ga imam potem raje malo višjega kot pa nizkega.
 

Podobne teme