Predlagam nakup hitrega testa preko mr. malta. Ki ti pokaže trdoto vode, glede na to da je stvar poceni, se jo splača kupiti.
https://www.mr-malt.com/catalogsearch/result/?q=hardnes
Tako lahko dodkaj natančno ugotoviš karbonate. In približno veš koliko kislinedodati da omehčaš vodo. Če imaš vodo premehko dodaš pa raje kot donat sodo bikarbono in gips. Sedaj koliko boš dodal brez analize težko veš, ampak za stoute dodaš več, za pale in amber malo ali nič, za lagerje pa sploh nič
Sicer pa ph: - Pomemben ti je ph drozge zaradi encimske učinkovitsti, za vsa normalna piva med 5.2 in 5.6. Temnejša kot so, višji je lahko ph. Za lagerje se pa dela tudi pod 5 (sam to so že izjeme).
Ph sladice je ponavadi okrog 5, tako da ta tvoj je čisto v redu. Med samo fermentacijo p ph pada in je zaželjeno da je čim nižji (ok, ne tok da imaš sour 3,5) ampak okrog 4-4,2 je idealno, ta ph ti priskrbi stabilnejšo pivo, ker če bop imel končni ph piva visok, bo le to precej bolj dovzetno da se kaj razvije