Uporabljate neposodobljen brskalnik. Ta ali druga spletna stran morda ne bo prikazana pravilno. Posodobite brskalnik ali uporabite alternativni brskalnik.
huh...ne vem, odvisno od tega koliko maš že karobonata noter + od vrste ječmenov.
Najbolje da zamešaš, pomiriš ph, dodaš npr 5g, pmeriš in vidiš kje si
Ker me zadnje čase muči učinkovitost drozganja temnejših piv, sem se ponovno malo vrgel v raziskovanje pH-ja in naletel na tale zapis:
Since pH changes with temperature, you need to compensate for this change. At room temperature, the pH of the cooled sample will be around 0.35 units higher than the pH at mash temperature. Thus, if you get a reading of pH 5.60 for your cooled sample, your corrected reading would be pH 5.25. (You need to do this even if your meter has temperature correction.)
Članek: https://byo.com/article/the-principles-of-ph/
Mi lahko kdo tole pojasni? Vem, da se pH meri pri sobni temperaturi, ampak ali glede na zgoraj napisano to pomeni, da moram dejansko ciljati na pH 5.6, ko bo pivina ohlajena?
Kar sem se sam s tem informiral je tako da so vsi pHji v tehnični dokumentaciji podani normirano na sobno temperaturo in posledično kar ti pH meter izmeri je to to in nič ne popravljaš. So sicer mnenja o tem na forumih deljena ampak v recimo nemških strokovnih literaturah se vidi da je povsod omenjeno da je določen pH pri sobni temperaturi.
Torej ko se recimo omenja pH območje od 5.2-5.8 je to podano na sobni temperaturi, dejanski pH med drozganjem pa variira glede na temperaturo. Ta variacija v območju drozganja je itak minimalna tako da jo ignoriraš in predpostaviš da mora bit izmerjen pH v deklariranem območju.
Glede pHja temnih piv se ponavadi cilja na višji pH kot za svetla piva, tako da če ciljaš na pH 5.6 je to v vsakem primeru ok.
Zdravo!
Če od komunale ne dobim potrebnih podatkov glede vode, ker pač imajo opravljeno analizo vode za snovi, ki so minimum po zakonu, je zame rešitev reverzna osmoza ali destilirana voda? Tudi sam sem prišel do točke, ko bo potrebno mal ''naštelat'' vodo
Ali pa pošlješ vodo na analizo Vprašanje kaj se ti bolj splača. KOlikor sem spremljal debate na reverzno osmozo, je izkoristek katastrofalen. Ogromno vode za tistih 30L. Edino, če bi imel zunanji izvir, da ti je vseeno
Ima kdo podatek, koliko € pride takšna analiza? Jaz sem se pozanimal že pred več kot letom dni nazaj, ampak za analizo celotne kemijske sestave vode (verjetno ta analiza zajema več podatkov, kot jih potrebujemo mi pivovarji). V glavnem, cena takšne analize je cca 1400€. Ima kdo kakšen drug podatek?
Osnovna kemijska analiza mislim da bi morala koštat pod 100EUR, bližje 50EUR kot 100EUR kar sem nazadnje gledal. Pa še to so cene uradnih ustanov ki izdajo uradno potrdilo (recimo ZZV oz. ne vem kako se sedaj imenujejo te inštitucije), za pivovarstvo je vseeno če ti ne dajo uradnih papirjev tako da bi znalo v kakšnem privat laboratoriju bit še ceneje.
Tehnofan. Ampak oni ti ne morejo zmeriti vsebnosti natrija in klorida v posameznih postavkah. Ne vem ali je to problem ali pa enostavno vpišeš enaki vrednosti za natrij in klorid v kalkulator za štelanje vode. To bi znal kdo bolj izkušen povedati. Drugače pa Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.
saj ti nemorejo ločeno napisat natrija in klorida. Ker klorid "sam" ne obstaja. Oziroma klorid je spojina nekega elementa (razen fluora ali kisika) in klora.
Ta stran uporablja piškotke, ki vam pomagajo prilagoditi vsebino in funkcionalnosti ter obdržati prijavo, če ste registrirani.
Z nadaljnjo uporabo tega spletnega mesta soglašate z našimi piškotki.