Skrivnosti "štelanja" vode

luka51

Guru
16. avg 2007
14.408
5.685
113
Zaj pa mi ti povej kak boš nekaj napisal ločeno kar ne obstaja?
Če NaCl ločiš dobiš natrij in klor in ne natrij in klorid.
Klorid je vedno in povsod spojina.
 

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
41
5
8
Izgleda, da ti kemija leži, ali pa imaš boljšo zdravo pamet kot jaz. Mi lahko poveš katere vrednosti potem napišeš v ˝water chemistry calculator˝ pod postavki Na+ in Cl-? calculator na Brewers friend...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Tu se sedaj meša elementarne snovi in ione.

NaCl je kristal sestavljen iz IONOV klora in natrija (ionska spojina).

Na+ = natrijev kation
Cl- = kloridni anion

V vodi NaCl (vez) razpade in tvorijo se posamič anioni in kationi (omenjeni zgoraj). Preprosto povedano Na se raje kot na Cl veže na kisik in Cl se raje kot na Na veže na vodik vodne molekule.

Merimo lahko ione, recimo kloridne ali natrijeve, ne moremo pa merit direktno natrija in klora ker ta dva ne obstajata (ion != elementarni atom).
 
  • Všeč mi je
Reactions: Majkumilu

luka51

Guru
16. avg 2007
14.408
5.685
113
Ja nekak tak. Ampak se ne veže, h2o molekule ga obkrožijo. Cl privlači H del, Na pa privlači O del molekule.

Da ne zaidemo predaleč. V glavnem klorid rečemo takrat ko je nekam vezan. To je bistvo kar sem htel povedat.
 

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
518
174
43
Kot začetnik v varjenju piva počasi prihajam do štelanja vode. Od podatkov vode lokalna komunala nudi le podatek o trdoti. Po prijateljskih vezeh imam možnost laboratorijske analize vode in sicer:
- Ca2+
- Mg2+
- Na+
- Cl-
gostota, ph, trdota, prevodnost.
Nimam pa opcije dobiti podatka o sulfatih in alkalnosti.

Moje vprašanje je - mi razen pH in trdote (kar lahko zmerim tudi sam oz. imam podatke) taka analiza v prihodnosti lahko kaj veliko koristi?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
alkolnosti niti ne rabiš, iz trdote boš lahko izračunal HCO3. Ca, Mg, Na, CL so potrebni podatki
SO4, je tudi pomemben, sploh pri hmeljanih pivah, lahko pa sklepaš da je zelo nizek, ker je nasploh v Sloveniji voda s sulfati siromašna
 

mojster_pivovar

Pripravnik
24. feb 2019
30
1
8
V kalkulatorju za vodo na Brewersfriend sem iz vnešenih podatkov prišel do rezultata, da moram vodi dodati 3,6g Ca2SO4 in 3,5g soli.
Sedaj me pa zanima kdaj se te zadeve doda. Ali to vse skupaj z mlečno kislino raztopim v vodi za drozganje, ali se gips in sol dodata šele ob pričetku kuhanja? Ali se uporablja navadna kuhinjska sol?
 

Priponke

  • IMAG0937.jpg
    IMAG0937.jpg
    2,3 MB · Ogledi: 247

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Vse lahko dodas v mash vodo preden das noter zito. Tudi na tem kalkulatorju vidim, da si obkljukal mash only. Se pa praviloma dodaje v mash in v sparge, samo moras potem razdelit. Ce dodajes v mash vodo potem moras upostevat mash ph, ker ga bos z dodajanjem kalcija nekoliko znižal. Sol pa daj nejodirano.
Jaz dam vse soli v mash in jih potem s sparge vodo razredcim.

Poglej si bruns water kalkulator, zelo dobra zadeva za stelanje vode.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Vodo MORAŠ naštelat pred mashom. To je bistvo vsega. Jaz natočim potrebno količino vode, poštelam vodo, segrejem do želene temp. za mash.

Mnenja o tem, ali je potrebno štelati tudi vodo za sparge so deljena. Jaz redko spargam, ko pa, vodo za sparge naštelam enako kot vodo za mash, seveda sorazmerno volumnu, s katerim spargam. Glede tega je pa veliko napisanega na spletu. Predvsem se daje poudarek na pH-ju sparga. Podrobnosti bo znal povedati kdo drug :)

Jaz sem se odločil, da sledim temu članku: http://beersmith.com/blog/2016/04/06/should-you-treat-your-sparge-water-for-home-brewing/
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Dobil sem takšne podatke za vodovod katerega uporabljam za kuho. Mi lahko kdo pomaga kako v kalkulatorijih izpolnit tabelo, ker so pri trdotah neke druge merske enote. Predvidevam da je klorid in sulfat in natrij v ppm. je to kar sem naredil v spodnjem screen shotu vredu???

Vodni vir Strahovlje
pH 7,7
Klorid - Cl 1,0
Sulfat SO4 18
Natrij. < 1,0 mg/l
Skupna trdota 16 N°
Karbonatna trdota 13,4 N°
Magnezijeva trdota 2,8 N°
Kalcijeva trdota 6,5 N°
Nekarbonatna trdota <0,3 N°


Screen Shot 2019-05-20 at 12.14.21.png
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Dobil sem takšne podatke za vodovod katerega uporabljam za kuho. Mi lahko kdo pomaga kako v kalkulatorijih izpolnit tabelo, ker so pri trdotah neke druge merske enote. Predvidevam da je klorid in sulfat in natrij v ppm. je to kar sem naredil v spodnjem screen shotu vredu???

Vodni vir Strahovlje
pH 7,7
Klorid - Cl 1,0
Sulfat SO4 18
Natrij. < 1,0 mg/l
Skupna trdota 16 N°
Karbonatna trdota 13,4 N°
Magnezijeva trdota 2,8 N°
Kalcijeva trdota 6,5 N°
Nekarbonatna trdota <0,3 N°


Poglej priponko 26908
Ok še eno podvprašanje!
Kako izmojih podatkov dobim Bicarbonat, če ga sploh lahko? In ali sem prav prišel do pretvorbe da če to mersko enoto N° pomnožim z 10 dobim ppm, to se mi zdi potem zelo velika številka za magnezij 28 ppm???? Hvaležen bom za vsako pomoč, ker sem izgubljen!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Pomojem je tisti N enako dH, to se povečini uporablja pri nas (nemška lestvica trdote). Tako da recimo skupna trdota 16dH je enako 285ppm (srednje trda voda, kar je normalno za večino slovenije), kalkulatorje dobiš online če se ti ne da na roke pretvarjat.

Za uporabo kalkulatorjev vode za pivovarstvo bikarbonata ne rabiš če imaš določen CaCO3 oz. lahko iz mislim da phja in skupne trdote določiš bikarbonatno stopnjo (nisem 100%, so pa zagotovo te kalkulacije kje na voljo).
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Ok nekaj sem že prej našel nekaj pa naknadno. po nekem pretvorniku in formulah sem dobil sledeče;
Mg v ppm = 12,1
Ca v ppm =46,51
Bicarnonat HCO3 = 291,58

Po nekih drugih formulah pa so te številke skoraj recimo /2 (6,8 26 163,48)
Utisevalec katere se zdijo bolj realne??? V primerjavi z vašimi? Pedvidevam da ene so prave hehehehe.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Do sedaj sem uporabljal reverzno osmozo, ki pa je precej potratna zadeva. Gledam ionizatorje vode in me zanima, ce je ucinek ionizatorja enak kot pri reverzni osmozi s tem da ni odpadne vode? Ima kdo izkusnje ali pa kaj vec ve o ionizatojih, kako se to stroskovni izplaca in kaksen je strosek vzdrzevanja?
 

mojster_pivovar

Pripravnik
24. feb 2019
30
1
8
Ponovno sem pred dilemo pri "štelanju" vode in sicer pri dodajanju kisline. Pripravljam recept za svetlo pivo 30L (samo pilsner slad) in je po izračunu brewersfrienda potrebno dodati 9,8ml kislina da pridem do pH drozganja 5,4. Vendar vrednost HCO-ja še vedno ostaja previsoka. Ali lahko dodam mlečno kislino kar ob kuhanju v pivino (in ne v sparge), ter s tem znižam vrednost HCO-ja brez da znižujem pH drozganja? Po izračunih je potrebno dodati 6,5ml mlečne kisline. Koliko kisline se lahko sploh dodaja, da nima pivo preveč kiselkastega okusa? Je morda kakšen lažji način zniževanja HCO-ja?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Bikarbonati (HCO3) kažejo na neke vrste "odpornost" vode do nihanja pHja. Višji kot je, več npr. kisline potrebuješ za zanižanje pHja in obratno. Glede na to, da je na splošno pri nas precej trda voda, ni ravno najbolj primerna za lagerje. Najbolj enostavno je, če hočeš znižat bikarbonate, da vodo redčiš z destilirano ali pa vodo iz reverzne osmoze. Jaz poznam to varianto, s katero se pa še nisem igral. Imam doma RO, ki čaka na prvo uporabo :)

Na tvojem mestu se sploh ne bi sekiral. Uredi pH, da bo v mejah, na ostalo se pa požvižgaj :)
 

tcolja

Pripravnik
1. feb 2017
45
2
8
:)
uspel sem dobit kemijsko analizo vode (izvir Hubelj):
Ca 35
Mg 7,6
So 4 2
Na 1
Cl 1,7
Hco3 147

Sedaj pa preden se lotim...bi se rad prepričal:
1)
Kakšne ciljne vrednosti naj bi bile naj primerne za hmeljane okuse?
Delam po BIAB in me zanima če je kalkulacija v priponki primerna.

2)
Glede PH...če prav razumem...ga bom kontroliral med drozganjem in po potrebi koregiral. Sklepam da velja za BIAB enak princip če tudi se uporablja več vode?
 

Priponke

  • 1.PNG
    1.PNG
    67,5 KB · Ogledi: 216

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Nekaj mi govori, da nisi označil pravih enot. 60 galon? Verjetno si mislil litre. Potem se ti bodo količine soli, ki jih moraš dodati kar močno spremenile.