Offtopic:
S podobnimi zadevami (video nadzor in live dostop do kamer) se še nisem ukvarjal, glede tega sem totalni začetnik. Ampak neko rešitev za doma bo treba najti, zato sem začel stvari podrobneje brati - tudi na alterju -, da si vsaj do neke mere razčistim pojme. In glede na to, kako so po eni strani vse digitalne zadeve postale enostavno dostopne in kvazi trivialno delujoče (po principu "Ti samo priklopi kable, vse ostalo se bo nastavilo in delovalo avtomatsko"), istočasno pa je po forumih miljavžent vprašanj in zapletov, kaj vse nekomu ne dela, stvari očitno le niso tako enostavne in enoznačne. Zato sem tudi postavil svoje konkretno vprašanje. In tudi odzivi so v tem stilu - po eni strani predlog z dodatnim routerjem, po tvojem mnenju je to nesmiselno.
Kitajcev se tozadevno ne bojim - nič nelegalnega ali spotakljivega ne bodo pokrivale kamere. Bi se pa rad izognil situacijam, kot so se mi dogajale npr. pri "kao" pametnih napravah (Mi Home), kar je ravno tako vse teklo preko kitajskih serverjev. Povezava in odzivnost nekaj pametnih senzorjev in huba je bila nesprejemljivo počasna, nezanesljiva in posledično nefunkcionalna, zato je vse letelo na odpad! Pa me niti ne zanimajo detajli, ali je bil razlog za to cloud ali ne in kateri serverji so bili krivi.
Nazaj k zadevi/tvojim odprtim vprašanjem:
Reolink gledam zato, ker smatram, da bom pokritost okoli hiše rešil z nekaj Duo kamerami, namesto da bi kupoval x2 "navadnih" kamer in vlekel kable do vseh njih. In NVR bi posledično vzel od iste forme - v izogib nekompatibilnosti. Ne delam si utvar, da je Reolink boljši od Dahue, Hik-a in podobnih.
Istega kot z zgoraj omenjenim Mi Home si s kamerami ne želim ponavljati. Zato, kot sem uvodoma napisal - če se najde cenovno razumna in izvedbeno obvladljiva varianta, da se dostop uredi preko VPNa, se mi je to zdela smiselna rešitev, da se z direktno in koliko toliko varno in hitro povezavo do svojega domačega omrežja izognem nepotrebnim tujim serverjem/cloudom in podobnim obvodom. Če stvar ni smiselna (kolikor te razumem, ni), ne bom jokal - bom kamere zmetal skupaj, zagnal NVR in dostopal preko clouda, kot 99% drugih.
Če bi se to rešilo na način, kot predlaga
Daniel, torej npr. z dodatnim ruterjem, ki ga povprečen user zmore pravilno nastaviti, bi pa šel v to varianto. Če pa se da ISTE funkcionalnosti doseči že s port forwardingom, kot predlagaš, potem pa je nakup dodatnega ruterja itak nesmiseln.
Dodatno varovanje VPN omrežja me ne skrbi, ne bo razen kamer nič v njem.
Mikrotikov še nisem nastavljal, sem pa o njih slišal podobno, kot si jih opisal ti.
Sam sem imel v misli nabavo kakega Asusa, recimo kaj podobnega
temu.
Ali sem totalno brcnil v temo?