Sistem kamer za hišo

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.933
3.577
113
Nima veze. Če imaš Reolinkov NVR 8 ali 16 ima tako sam POE napajanje. Če imaš RLN36, pa lahko daš katerikoli POE switch, ki podpira 802.3 at/af. Tudi ni važno kje na omrežju vse skupaj je, ker NVR išče kamere tudi preko glavnega LAN porta in če so kamere priklopljene na omrežje, jih bo našel.

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Tudi jaz sestavljam sistem video nadzora za hišo. Planiram zmontirati nekaj PoE kamer in jih priključiti na NVR (vse od Reolinka). Po možnosti (če ne bo preveč komplicirano in/ali predrago) pa bi se rad izognil temu, da je tak sistem prosto odprt navzven (na kitajske serverje ali kamorkoli pač). Zato razmišljam, da bi od zunaj dostopal do žive slike na kamerah preko VPN-a. Pogoj je, da je tak zunanji dostop možen preko mobitela.
Vprašanje: kako najbolj enostavno vzpostaviti VPN, da bi to delovalo? Zaenkrat je doma samo Telemachov modem - kaj je najbolj smiselno dokupiti za nastavitev VPN-a in da bo dostop delal preko mobitela?

(Pa srečnega in zdravega vsem. :) )

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
RPI odpade - premalo znanja.
Torej router. Kak konkreten predlog, katerega kupiti?
Modem v bridge najbrž misliš izklop router funkcije na Telemachovem modemu?

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.331
15
38
Da si malce sposodim temo. Ker imam doma že res 2 stari Foscam kameri (Foscam FI8904W) in ker enostavno ne sledim več vsem tem trendom kamer, me zanima, katera kamera bi bila sedaj čisto ok za zamenjavo le-teh? :) Tretnutno povezava je direktno preko mrežnega kabla, tako da bi tako ostalo tudi v bodoče.

hvala

B81

22. jul 2007
37.487
10.814
113
Pa vzemi Reolink 2 Duo, ki gleda levo in desno...to staro boš potem z veseljem vrgel v kanto :)

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
151
63
Tudi jaz sestavljam sistem video nadzora za hišo. Planiram zmontirati nekaj PoE kamer in jih priključiti na NVR (vse od Reolinka). Po možnosti (če ne bo preveč komplicirano in/ali predrago) pa bi se rad izognil temu, da je tak sistem prosto odprt navzven (na kitajske serverje ali kamorkoli pač). Zato razmišljam, da bi od zunaj dostopal do žive slike na kamerah preko VPN-a. Pogoj je, da je tak zunanji dostop možen preko mobitela.
Vprašanje: kako najbolj enostavno vzpostaviti VPN, da bi to delovalo? Zaenkrat je doma samo Telemachov modem - kaj je najbolj smiselno dokupiti za nastavitev VPN-a in da bo dostop delal preko mobitela?

(Pa srečnega in zdravega vsem. :) )
Ne vem, kaj ste vsi tako napalili na reolink...

Nima veze, ne vidim razloga, zakaj bi imel VPN. Saj lahko dpreš samo port (ali dva), kjer se bo aplikacija direktno povezala na snemalnik preko tvojega javnega IPja in ne bo šlo čez njihov cloud. Pa verjetno potrebuješ statični IP, ki ga telemach dodatno razačunava. To omogočajo vsi routerji in se imenuje "port forwarding" ali "Virtual server", ne rabiš dodatnih ruterjev!

Pa če se bojiš kitajskih serverjev, potem moraš urediti tudi pravila od znotraj, da se snemalnik (in tudi kamere, te isto špricajo naokrog) ne more povezati nikamor ven, razen da dovoliš dostop do ntp strežnika na portu 123, pa še to moraš zakleniti na npr. arnesov time server. Potem boš pa morebiti malo bolj varen.

Če boš pa še vedno hotel VPN, potem moraš pa spet razmisliti, kako ga boš varoval. Preko VPN je potem dostopno celotno omrežje, če gre kaj narobe...

Ja, mikrotik je zadeva, ki ma dokaj enostavne metode blokiranja noter in ven. Ampak da prideš do te enostavnosti, se tvojim lasem lahko zgodi dvoje. Osivijo ali odpadejo :).

Jernej

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.933
3.577
113
Verjetno P/P razmerje in enostavnost uporabe. Kdo drug bo pa nabavil Tapo ali kaj podobnega, tretji bo šel po Dahuo ali Hikvision, čeprav meni njihov vmesnik in aplikacija nikakor ne sedejo.

Reolink pa enostavno uporabljam čez oblak, serverji so itak bolj ali manj na amazonu.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
151
63
Verjetno P/P razmerje in enostavnost uporabe. Kdo drug bo pa nabavil Tapo ali kaj podobnega, tretji bo šel po Dahuo ali Hikvision, čeprav meni njihov vmesnik in aplikacija nikakor ne sedejo.

Reolink pa enostavno uporabljam čez oblak, serverji so itak bolj ali manj na amazonu.
Isti k je vse skupaj, ne razumem, kaj je pri reolinku lažje, razen da skoraj ni zastopnika pri nas in nič ne moreš dati normalno na garancijski servis...

Da se razumemo, tudi dahua, hik in dvc gredo čez oblak za tren oka.

Jernej

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.933
3.577
113
Pred leti sem imel za urejati eno mislim da Hikvision kamero in tisto je bilo vsaj meni katastrofa za nastavljanje. Ni bilo neke opcije oblaka, za ogled sem moral odpirati porte na routerju, bili sta dve različni aplikaciji... V glavnem kar se tiče enostavnosti uporabe mene pač ni prepričalo.

Ne rabim zastopnika pri nas (mislim sicer, da jih sedaj pokriva digitklik), vse urejam direktno z reolinkom, tudi garancijske zahtevke. Doslej je sicer po nekaj letih crknila zgolj ena kamera (kamera dela, odpovedal je LAN) od 13tih, ki sem jih nabral skozi leta. Vse ostalo še zmeraj dela.

Pač kakor komu ustreza.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Ne vem, kaj ste vsi tako napalili na reolink...

Nima veze, ne vidim razloga, zakaj bi imel VPN. Saj lahko dpreš samo port (ali dva), kjer se bo aplikacija direktno povezala na snemalnik preko tvojega javnega IPja in ne bo šlo čez njihov cloud. Pa verjetno potrebuješ statični IP, ki ga telemach dodatno razačunava. To omogočajo vsi routerji in se imenuje "port forwarding" ali "Virtual server", ne rabiš dodatnih ruterjev!

Pa če se bojiš kitajskih serverjev, potem moraš urediti tudi pravila od znotraj, da se snemalnik (in tudi kamere, te isto špricajo naokrog) ne more povezati nikamor ven, razen da dovoliš dostop do ntp strežnika na portu 123, pa še to moraš zakleniti na npr. arnesov time server. Potem boš pa morebiti malo bolj varen.

Če boš pa še vedno hotel VPN, potem moraš pa spet razmisliti, kako ga boš varoval. Preko VPN je potem dostopno celotno omrežje, če gre kaj narobe...

Ja, mikrotik je zadeva, ki ma dokaj enostavne metode blokiranja noter in ven. Ampak da prideš do te enostavnosti, se tvojim lasem lahko zgodi dvoje. Osivijo ali odpadejo :).

Jernej
Offtopic:
S podobnimi zadevami (video nadzor in live dostop do kamer) se še nisem ukvarjal, glede tega sem totalni začetnik. Ampak neko rešitev za doma bo treba najti, zato sem začel stvari podrobneje brati - tudi na alterju -, da si vsaj do neke mere razčistim pojme. In glede na to, kako so po eni strani vse digitalne zadeve postale enostavno dostopne in kvazi trivialno delujoče (po principu "Ti samo priklopi kable, vse ostalo se bo nastavilo in delovalo avtomatsko"), istočasno pa je po forumih miljavžent vprašanj in zapletov, kaj vse nekomu ne dela, stvari očitno le niso tako enostavne in enoznačne. Zato sem tudi postavil svoje konkretno vprašanje. In tudi odzivi so v tem stilu - po eni strani predlog z dodatnim routerjem, po tvojem mnenju je to nesmiselno.
Kitajcev se tozadevno ne bojim - nič nelegalnega ali spotakljivega ne bodo pokrivale kamere. Bi se pa rad izognil situacijam, kot so se mi dogajale npr. pri "kao" pametnih napravah (Mi Home), kar je ravno tako vse teklo preko kitajskih serverjev. Povezava in odzivnost nekaj pametnih senzorjev in huba je bila nesprejemljivo počasna, nezanesljiva in posledično nefunkcionalna, zato je vse letelo na odpad! Pa me niti ne zanimajo detajli, ali je bil razlog za to cloud ali ne in kateri serverji so bili krivi.

Nazaj k zadevi/tvojim odprtim vprašanjem:
Reolink gledam zato, ker smatram, da bom pokritost okoli hiše rešil z nekaj Duo kamerami, namesto da bi kupoval x2 "navadnih" kamer in vlekel kable do vseh njih. In NVR bi posledično vzel od iste forme - v izogib nekompatibilnosti. Ne delam si utvar, da je Reolink boljši od Dahue, Hik-a in podobnih.

Istega kot z zgoraj omenjenim Mi Home si s kamerami ne želim ponavljati. Zato, kot sem uvodoma napisal - če se najde cenovno razumna in izvedbeno obvladljiva varianta, da se dostop uredi preko VPNa, se mi je to zdela smiselna rešitev, da se z direktno in koliko toliko varno in hitro povezavo do svojega domačega omrežja izognem nepotrebnim tujim serverjem/cloudom in podobnim obvodom. Če stvar ni smiselna (kolikor te razumem, ni), ne bom jokal - bom kamere zmetal skupaj, zagnal NVR in dostopal preko clouda, kot 99% drugih.
Če bi se to rešilo na način, kot predlaga Daniel, torej npr. z dodatnim ruterjem, ki ga povprečen user zmore pravilno nastaviti, bi pa šel v to varianto. Če pa se da ISTE funkcionalnosti doseči že s port forwardingom, kot predlagaš, potem pa je nakup dodatnega ruterja itak nesmiseln.

Dodatno varovanje VPN omrežja me ne skrbi, ne bo razen kamer nič v njem.

Mikrotikov še nisem nastavljal, sem pa o njih slišal podobno, kot si jih opisal ti. :) Sam sem imel v misli nabavo kakega Asusa, recimo kaj podobnega temu.
Ali sem totalno brcnil v temo?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.933
3.577
113
Kupi Reolinkove kamere in NVR ter dostopaj preko oblaka (UID). Zadeva deluje razmeroma solidno za domačo uporabo, edino NVR imajo ponavadi nenormalno glasen ventilator vgrajen (lahko se ga menja).
Preko mobilnega omrežja, če imaš doma soliden internet se stream odpre v tam nekje 3 sekunde.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.247
514
113
Ali se da pri reolinku nastavit, da dobim sliko kot obvestilo?
Sedaj dobim obvstilo, samo moram potem iti v app, pa odpret posnetek... Tako bi pa lahko samo dobil sliko in videl ali moram ukrepat ali je samo poštar...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.933
3.577
113
Ne. To je ena od slabših stvari. Mogoče bi šlo preko maila ampak ni tako praktično kot čez app. Sicer sedaj pride neka nova serija kamer pod drugim imenom, ki naj bi delale tudi slike, ampak ne vem, če ne bojo specializirane zgolj za lov oziroma opazovanje divjadi.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.431
9.715
113
EU
Offtopic:
S podobnimi zadevami (video nadzor in live dostop do kamer) se še nisem ukvarjal, glede tega sem totalni začetnik. Ampak neko rešitev za doma bo treba najti, zato sem začel stvari podrobneje brati - tudi na alterju -, da si vsaj do neke mere razčistim pojme. In glede na to, kako so po eni strani vse digitalne zadeve postale enostavno dostopne in kvazi trivialno delujoče (po principu "Ti samo priklopi kable, vse ostalo se bo nastavilo in delovalo avtomatsko"), istočasno pa je po forumih miljavžent vprašanj in zapletov, kaj vse nekomu ne dela, stvari očitno le niso tako enostavne in enoznačne. Zato sem tudi postavil svoje konkretno vprašanje. In tudi odzivi so v tem stilu - po eni strani predlog z dodatnim routerjem, po tvojem mnenju je to nesmiselno.
Kitajcev se tozadevno ne bojim - nič nelegalnega ali spotakljivega ne bodo pokrivale kamere. Bi se pa rad izognil situacijam, kot so se mi dogajale npr. pri "kao" pametnih napravah (Mi Home), kar je ravno tako vse teklo preko kitajskih serverjev. Povezava in odzivnost nekaj pametnih senzorjev in huba je bila nesprejemljivo počasna, nezanesljiva in posledično nefunkcionalna, zato je vse letelo na odpad! Pa me niti ne zanimajo detajli, ali je bil razlog za to cloud ali ne in kateri serverji so bili krivi.

Nazaj k zadevi/tvojim odprtim vprašanjem:
Reolink gledam zato, ker smatram, da bom pokritost okoli hiše rešil z nekaj Duo kamerami, namesto da bi kupoval x2 "navadnih" kamer in vlekel kable do vseh njih. In NVR bi posledično vzel od iste forme - v izogib nekompatibilnosti. Ne delam si utvar, da je Reolink boljši od Dahue, Hik-a in podobnih.

Istega kot z zgoraj omenjenim Mi Home si s kamerami ne želim ponavljati. Zato, kot sem uvodoma napisal - če se najde cenovno razumna in izvedbeno obvladljiva varianta, da se dostop uredi preko VPNa, se mi je to zdela smiselna rešitev, da se z direktno in koliko toliko varno in hitro povezavo do svojega domačega omrežja izognem nepotrebnim tujim serverjem/cloudom in podobnim obvodom. Če stvar ni smiselna (kolikor te razumem, ni), ne bom jokal - bom kamere zmetal skupaj, zagnal NVR in dostopal preko clouda, kot 99% drugih.
Če bi se to rešilo na način, kot predlaga Daniel, torej npr. z dodatnim ruterjem, ki ga povprečen user zmore pravilno nastaviti, bi pa šel v to varianto. Če pa se da ISTE funkcionalnosti doseči že s port forwardingom, kot predlagaš, potem pa je nakup dodatnega ruterja itak nesmiseln.

Dodatno varovanje VPN omrežja me ne skrbi, ne bo razen kamer nič v njem.

Mikrotikov še nisem nastavljal, sem pa o njih slišal podobno, kot si jih opisal ti. :) Sam sem imel v misli nabavo kakega Asusa, recimo kaj podobnega temu.
Ali sem totalno brcnil v temo?
Navedeni ruter je odličen, vendar je "premočen" za domačo rabo. Predlagam takšnega, kot je moj.
Pa obvezno Telamachov modem v Bridge način delovanja, ker ima procesor polovico počasnejši od Asusovega.
Prednost Bridge načina je, da te ne bo Telemach utrujal s posodobitvami modema, po katerih si boš moral znova nastavljat omrežje.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.331
15
38
Pa vzemi Reolink 2 Duo, ki gleda levo in desno...to staro boš potem z veseljem vrgel v kanto :)

malce mi je predraga + ne rabim pogleda LD, saj je kamera postavljena v kotu in je levo ZID od garaže (6 m), tako da mi je koristi kaj dosti takšna kamera. Zivim v vrstni hiši, tako da imam kamero samo za pokrit ca. 7 m širine hiše spredaj oz. da vidim kdo stoji pred vhodom, ker pač nimam kukerla in pa zadaj, da vidim, kaj se dogaja na drugi strani, ko je atrij oz. zelenica.

Za to sem gledal kaj takšnega ---> https://www.amazon.de/-/en/Foscam-G4P-Surveillance-Intercom-Weatherproof/dp/B07S24HJ8C/?_encoding=UTF8&pd_rd_w=QDvUR&content-id=amzn1.sym.16038c01-cfea-4f09-a119-c9f8c051c46c:amzn1.symc.fc11ad14-99c1-406b-aa77-051d0ba1aade&pf_rd_p=16038c01-cfea-4f09-a119-c9f8c051c46c&pf_rd_r=W3E17K75NW6G5YYCCQE8&pd_rd_wg=ypEQu&pd_rd_r=d148cbc8-8459-4eb8-802d-819cab710c65&ref_=pd_hp_d_atf_ci_mcx_mr_ca_hp_atf_d

A se da tole priklopiti direktno na mrežo, al je samo WIFI? (tam na prvi sliki so kabli, ampak v opisu pa nikjer več ne zasledim drugega kot WIFI) :rolleyes: . Napajanje bi verjetno lahko uporabil kar od sedanje kamere?

thnx

B81

22. jul 2007
37.487
10.814
113
Resno bi odsvetoval...sem imel kamere z 1 mpix pred veliko leti, foscam, dahua, hikvision pa še ene tri firme....nobena se že pri UI ne more kosat z Reolink kamerami, da sploh ne omenjam kvalitete slike. Ima modele za vsako potrebo, preveri. Ali pa kupi refurbished, obnovljena z garancijo, pač ideja.