Si.mobil gradi najsodobnejše mobilno omrežje

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
ker LTE-ja še en čas ne bo in mobilnih aparatov z podporo LTE, je tok da jih lahko na roko prešteješ...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Ja, to je res, ampak zaradi tega ne greš potem posodabljat UMTS, ker čez leto, dve bo LTE telefonov ko morje

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
zakaj pa seda simobil posodablja UMTS, pa mi ni jasno...
Zato, ker je UMTS 900 zelo poceni za pridobitev pokritosti. In zato, ker se bliža konec GSM koncesije.
In zato, ker bo na trgu veliko več (in bolj poceni) aparatov, ki podpirajo UMTS 900 kot LTE variante.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne vem no, uporabljam EDGE ker imam doma težave s UMTS signalom in nisem opazil, da bi se strani počasi nalagale.

UMTS se mi je vedno zdel predrag, da bi upravičil investicijo, a očitno operaterji niso bili enakega mnenja. Videotelefonije praktično nihče ne uporablja, paketi prenosa podatkov pa so tako dragi (razen v redkih izjemah), da za uporabo kot nadomestilo ADSL/kabelskega interneta tako niso primerni. Šele pred kratkim so ponudili razne ''instant internet'' ponudbe, ki so vsaj približno konkurenčne.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Saj se je dalo z Dial-upom tudi do neta priti, zakaj rabimo optiko?

Saj se je dalo s fickotom tudi vozit po makadamu... zakaj rabimo avtoceste?
bonk.gif

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
ksz....mislim kr nekaj...kolko uporabnikov tukaj dejansko POTREBUJE 10 mega prenosa!? to je kr nekaj...najsodobnejse omrezje...bullshit...to je samo za statistiko...za surfanje in mejle brat je 0,5 mega cisto dovolj...meni lako omejite dostop na pol mega, pa me oprostite nadomestila
Saj res, zakaj pa rabimo nove avte ? Saj so bli jugoti cist dovolj !

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ne vem no, uporabljam EDGE ker imam doma težave s UMTS signalom in nisem opazil, da bi se strani počasi nalagale.

UMTS se mi je vedno zdel predrag, da bi upravičil investicijo, a očitno operaterji niso bili enakega mnenja. Videotelefonije praktično nihče ne uporablja, paketi prenosa podatkov pa so tako dragi (razen v redkih izjemah), da za uporabo kot nadomestilo ADSL/kabelskega interneta tako niso primerni. Šele pred kratkim so ponudili razne ''instant internet'' ponudbe, ki so vsaj približno konkurenčne.

Sorodnik nima možnosti priklopa na ADSL (ali drugo takšno tehnologijo) tako, da mora uporabljati mobilni internet. Problem je v tem, da je UMTS signal čisto na meji. Enkrat je drugič ga ni. EDGE (poln signal) pa je tolk zelo počasen, da ni uporaben. Vsaj za mene ne. Kadar dela UMTS je to kot noč in dan.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Poglej, par teh uporabnikov po moje ne upraviči investicije. Glede na cene internetnih paketov so očitno pri UMTS računali na masovno uporabo videotelefonije, ko je to propadlo, pa so ponudili še dostopne podatkovne pakete, ampak teh par še vedno ne bo pokrilo investicije.

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
UMTS 900 je zelo dobra investicija. Namesto 3 baznih postaj je lahko na območju postavljena le 1. UMTS 900 brez težav deluje 20 km od bazne postaje.

V primerjavi s UMTS 2100 se prihrani med 40-60%. Investicija se še kako povrne. Veliko boljše je omrežje Tušmobil UMTS 900/2100, kot Mobitel UMTS 2100. Zakaj? Ker imam pri Tušmobilu akomot UMTS only in ne dvojnega načina.

Eni še vedno ne razumete. Celo UMTS 900 ima malenkost boljšo pokritost kot GSM 900. Za 75% pokritost je Tušmobil uporabil 150 UMTS 900/2100 baznih postaj, Mobitel za enako pokritost kar 550-650. To ti nekaj pove o investiciji v UMTS 900.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ne govorim o današnjih nadgradnjah, govorim o prvotnem 3G omrežju, ki je bil po moje predraga investicija, da bi se povrnila.
No, tema je o DANAŠNJIH nadgradnjah, ki jih izvaja Si.mobil. Če že kupuje novo mašinerijo, zakaj ne bi še vklopil njenih zmogljivosti? Zato je UMTS 900 dobra investicija. Sicer pa, GSM koncesija se bliža koncu, GSM ne bomo uporabljali večno.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Tole pišem preko UMTS (ne prva generacija, ampak 5 mega zadeva).
Hvala bogu.
Lahko surfam. Namesto da se delam, kot da surfam in čakam da se biti pretakajo ena po ena.

PS: A GSM mislijo kar ukiniti?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Glede EDGE, že ko sem ga probal pred 5 leti se mi je zdel prepočasen (o tarifah ne bi).

Sem zdaj probal:
- eno google iskanje (direkt iz URL bara, torej niti ni naložil www.google.com prvo stran) : 20 kB gor, 85 kB dol, torej pri 236 kbps od EDGE bi to trajalo skoraj 3 sekunde. Samo da oni tekst naloži.
- alter.si , da sem sem prišel nazaj na to temo: 40 kB gor, 285 kB dol - 10 sekund samo za nalaganje

Za surfanje z elinks bi mogoče res bilo uporabno. Za drugo pa ne.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Dokler je bila na voljo stara Googlova stran, je bilo tega nepotrebnega prometa precej manj. Zdaj se nalaga vse smetje od menija in to seveda zahteva precej vecjo pasovno sirino, da se sploh odziva vsaj priblizno enako hitro, kot se je nekdaj ... koristi od tega pa nobene.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.819
5.928
113
Iskanje preko telefona, skok na http://www.google.com/m in iskanje po "alter"

Na telefonu (vse ostalo, kar uporablja net sem izklopil za čas testa):

Log -> data counter:
All sent data (razlika prej/potem): 0.02 MB

All received data (razlikaj/potem): 0.03 MB

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Nekoč so bile samo tekstovne strani in je bili 33.600 povsem dovolj

In za iskanje, torej okno, v katero vpises iskalni niz, ter dva gumba, s katerima upravljas iskanje, ter za rezultate iskanja, torej ali tekst ali slike, ki se nanasajo na iskano, bi se danes bilo dovolj, ce ne bi eni bedaki prisli na brihtno idejo, da je Google potrebno "izboljsati", za povrh se pa "izboljsav" niti ne da izkljuciti. Posledica je taka, kot je napisal stein - kup nepotrebnih prenosov zaradi katerih EDGE deluje bolj mizerno, kot bi sicer. In zakaj je tako ? Kar tako, ker se je nekomu pac slucajno dvignil organcek in je bilo treba stvari nujno spremeniti
bonk.gif

gpc17

Pripravnik
15. dec 2009
71
0
6
LJ
Kaj pa to da je na UMTS 900 več uporabnikov naenkrat in posledično slabša izkušnja ?
Recimo tušmobil pri meni s 5 črticami signala dela slabše kot mobitel z 1...