Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
@CrazyAndrej: Tudi jaz te prosim če pofotkaš "PIRMAJSTRA". Pa poveš kakšno o njemu. LP
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Verjetno tudi ni panike, če bi fermentiral 25 litrov v 50 litrškem sodu. Vrenje je vrenje ...

Koliko časa pa traja, da začne 25 litrov v 50 litrškem inox sodu prdet skozi veho - pokrov je zadihtan s folijo?

36 ur je namreč preteklo, pa se je v vehi gladina za pol cm premaknila ... na 18 st. Celzija. Fermentor kot kaže dihta, ker če pritisnem na pokrov, veha zaniha za cm ...

CO2 takoj napolni fermentor, ker se ga ogromno spusti.
Če veha ne dela je lahko samo dvoje:
- zelo verjetno ti nekje neki ne dihta in ti beži CO2
- pivo ne fermentira (kvas pocrku...)
 

jahwar

Zelenc'
15. okt 2015
13
0
1
Tomoob sam sem pred časom skuhal Milk stouta s 50 g laktoze na 19 l, ki sem jo dodal 5 minut pred koncem vretja. Z rezultatom sem zadovoljen.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kater pir od Brewdogu vam je pa top, da bi jo kopiral?
smile-1.gif
Punk IPA. Sploh nočem razmišljat koliko denarja sem že zapravil za ta pir.
 

CrazyAndrej

Zelenc'
8. mar 2016
8
0
1
Mojega "Pirmajstra" bom kmalu predstavil podrobneje, trenutno je še v končni dodelavi, predvsem toplotna izolacija je zaenkrat še "star kovter od stare mame"
smile-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Po ene 12 urah bi že moralo fajn delat veha. Daj folijo stran pa še enkrat povij, ker ti sigurno uhaja vn zrak, kjer maš povito. Najboljš je uporabet "streč" folijo pa mal raztegovat jo ko jo ovijaš

Najverjetneje bo res to. Sicer je nadtlak v fermentorju, bom pa jutri preveril še gravitacijo, ko bom v sekundarca prelival.

Po kolikšnem času ponavadi pretakate v sekundarca (fermentor, kjer bom še hladno hmeljil ...)?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Po ene 12 urah bi že moralo fajn delat veha. Daj folijo stran pa še enkrat povij, ker ti sigurno uhaja vn zrak, kjer maš povito. Najboljš je uporabet "streč" folijo pa mal raztegovat jo ko jo ovijaš

Najverjetneje bo res to. Sicer je nadtlak v fermentorju, bom pa jutri preveril še gravitacijo, ko bom v sekundarca prelival.

Po kolikšnem času ponavadi pretakate v sekundarca (fermentor, kjer bom še hladno hmeljil ...)?

Ko je konec primarne
smirk-1.gif

Sicer pa nekje med 7 do 14 dni
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kater pir od Brewdogu vam je pa top, da bi jo kopiral?
smile-1.gif
Punk IPA. Sploh nočem razmišljat koliko denarja sem že zapravil za ta pir.

Kaj vseh 5 vrst hmelja das noter ali imas kak clon?
Zaenkrat še je samo pri želji... nisem še nobenega piva do zdaj sploh naredil, mam pa že ene par let željo. Od kar so dali prvi diy dog ven februarja pa sem pospešeno začel delat na ideji, da naredim svojo punk ipo
smile-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Po ene 12 urah bi že moralo fajn delat veha. Daj folijo stran pa še enkrat povij, ker ti sigurno uhaja vn zrak, kjer maš povito. Najboljš je uporabet "streč" folijo pa mal raztegovat jo ko jo ovijaš

Najverjetneje bo res to. Sicer je nadtlak v fermentorju, bom pa jutri preveril še gravitacijo, ko bom v sekundarca prelival.

Po kolikšnem času ponavadi pretakate v sekundarca (fermentor, kjer bom še hladno hmeljil ...)?

Običajno ne pretakam v sekundarca, ni potrebe niti ni neke pametne razlage zakaj bi to počel.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kater pir od Brewdogu vam je pa top, da bi jo kopiral?
smile-1.gif
Punk IPA. Sploh nočem razmišljat koliko denarja sem že zapravil za ta pir.

Kaj vseh 5 vrst hmelja das noter ali imas kak clon?
Zaenkrat še je samo pri želji... nisem še nobenega piva do zdaj sploh naredil, mam pa že ene par let željo. Od kar so dali prvi diy dog ven februarja pa sem pospešeno začel delat na ideji, da naredim svojo punk ipo
smile-1.gif

Aja, po pretekliku sodec sem predvideval, da si ga ze varil.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
,,,

Najverjetneje bo res to. Sicer je nadtlak v fermentorju, bom pa jutri preveril še gravitacijo, ko bom v sekundarca prelival.

Po kolikšnem času ponavadi pretakate v sekundarca (fermentor, kjer bom še hladno hmeljil ...)?

Običajno ne pretakam v sekundarca, ni potrebe niti ni neke pametne razlage zakaj bi to počel.

Zato, ker bi rad suho hmeljil. V 50 litrškem fermentorju s 25 litri piva - mi lahko pa pivo po dodajanju hmelja oksidira, ker pride veliko zraka zraven. Nočem tvegati.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ni pretirane skrbi, da bi pivo oksidiralo. Obratno. Pri pretakanju v sekundarca bo vnos kisika v pivo definitivno veliko večji. Pa samo še eno dodatno možnost za okužbo dodaš v enačbo. Po končani fermentaciji je v pivu veliko CO2, ki zelo hitro nadomesti morebitni zrak, ki se nabere nad pivom.

Pa še nekaj je pomembno pri oksidaciji. Tudi, če bi pustil pivo na zraku in bi bila površina piva mirna, bi bila oksidacija ZELO počasna. V stiku z zrakom je v tem primeru relativno majhna površina, nadtlaka ni.


Pretakanje v sekundarca se načeloma smatra za nepotrebno, razen v nekaterih specifičnih primerih. Npr., ko dejansko delaš sekundarno fermentacijo, če dodajaš sadje.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Torej naj kar v 50 litrški fermentor zadegam potrebni hmelj za dry hoping v mojih 25 litrov ...? OK. Lahko tudi tako. Kam pa pridemo brez ekperimentiranja
nahrung002.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ja, why not. Tistih praznih 25 litrov je itak zapolnil CO2, tako, da direktnega stika z zrakom nimaš. Pa, ko boš dodal hmelj, se bo sprostilo nekaj dodatnega CO2 (včasih se vidi dejavnost v vehi), tako, da z oksidacijo res ni problemov.
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Zdravo,
dejte mi povedat kakšen sladkor uporabljate za sekundarno fermentacijo? Ali velja vsak namizni sladkor? Katerega priporočate?
Obvezno predhodno raztapljanje?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Zdravo,
dejte mi povedat kakšen sladkor uporabljate za sekundarno fermentacijo? Ali velja vsak namizni sladkor? Katerega priporočate?
Obvezno predhodno raztapljanje?

Uporabis navadni beli sladkor, ki ga predhodno prekuhas v vodi cca 10min. Se vrocega lahko zlijes v sod in potem prelijes cez pivo, po moznosti narahlo pomesas, pocakas 10 min in steklenicis.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Zdravo,
dejte mi povedat kakšen sladkor uporabljate za sekundarno fermentacijo? Ali velja vsak namizni sladkor? Katerega priporočate?
Obvezno predhodno raztapljanje?

Ja, kar navadnega iz trgovine. Obvezno ga moras raztopit in prekuhat za cca. 10min.
Kot receno, vrocega das v sod in preko prelijes pivo. Narahlo premesas in steklenicis.
Ne cakaj predolgo, ker se bo sladkor drugace posedel na dno. Pol bos imel prve steklenice premalo karbonizirane, zadnje pa prevec ;-) .

Tukaj je formula, ki izracuna koliko sladkorja moras dodati...
http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Zdravo,
dejte mi povedat kakšen sladkor uporabljate za sekundarno fermentacijo? Ali velja vsak namizni sladkor? Katerega priporočate?
Obvezno predhodno raztapljanje?

Dekstroza (koruzni sladkor). Menda pušča manj vsedline. Prevrem 1-2 min v 2 dcl vode, potem pa v sod in isto kot predhodniki ....
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.