Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Evo, da opišem svoj prvi brew z neslajeno pšenico, upam da komu pomagam...
Delal sem belgijskega wita in sem ubral malo drugačno metodo kot sem sprva mislil in se pogovarjal tukaj na forumu.
Pšenice je bilo okrog 40 procentov, od tega 35% neslajene. Ostalo večina Pale ale, nekaj municha in nekaj ovsenih kosmičev.
Vso neslajeno pšenico sem zmlel (mleje se precej težje kot slajena ali ječmen) zato sem jo zmlel 4krat na različnih razmakih med valjema. Končno mletje je šlo čez z najmanjšim možnim razmakom. Med pšenico sem zmlel še 10% pale ale (encimi).
Pšenico sem drozgal na cca 60st. C pibližno pol ure. Nato sem drozgo zavrel (gelatinizacija).
Nato sem vrelo drozgo zmešal z vodo in ostalim zrnjem na temperaturo 67 st. C. Od tukaj dalje postopek isti kot ostala drozganja.
Teklo je malo bolj počasi kot ponavadi, je bila pa učinkovitost zelo dobra za surovo pšenico (okrog 70%). Začimbe so bile za 70L: 80g coriandra, 60g pomarančne lupinice, 100g limonine trave, pa 5g cardamoma.
Vse je šlo kul, pivo že lepo fermentira, edino skrbi me okus pri samplanju, ker mi je malo nadležen (sumim pomarančno lupino, ker ni bilo grenke, pa sem vzel kar navadno mleto). Sicer pa diši fenomenalno (limonina trava), upam da se še okus zbalansira.
Delal sem dva batcha, eden z T58, drugi z wb06. Fermentira dokaj nisko (okrog 16. st. C), ker mi ti kvasi dajo boljše rezultate na nizkih T.
Sporočim rezultate, ko bo ready, pa držim pesti da se okus pomaranče uredi
Rezultati so!
Pivo je uspelo!
Kvas T58 se po predvidevanju ni najbolje obnesel saj je pogrizel samo do 1013 (OG-1048). Pustil je kar nekaj sladkobe in tudi pivo se ni lepo sestavilo v končni produkt.
Precej bolje se je odrezal wb06, ki je pohrustal do 1007 in naredil ven suho osvežujoče pivo.
Me pa moti preveč goveje juhe v pivu, kar je kriv koriander, ki ga je preveč. Je pa limonina trava opravila izjemno delo na aromi.
Z izdelkom sem zadovoljen, bo pa treba še par popravkov v prihodnje.