Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Poenostavitev postopka, pospravljenost in manj packarije. Vsaj upam v tej smeri....

Pospravljanja ni nič manj, packarije tudi ne...
Če en sod postaviš na ponk/mizo, drugega na stol in tretjega na tla (ali kakšno pručko, da lahko spodaj podstaviš posodo) si dosegel že 90%. Tudi pri stojalu mora biti vse narejeno, da se podre in dobro očisti.
Sej ne rečem, je lepo, ampak na koncu moraš tudi tisto stojalo nekam pospravit..

Saj: stojalo z dvemi lonci za segrevanje vode in drozganje je predvideno, da bo delovalo in bo pospravljeno ves čas ob steni. Del za kuhanje (podstavek za kuhalni lonec z loncem) bi pa fural po garaži in okoli hiše ...

Saj zato pa zbiram dobre prakse, ker ni tako enostavno na vse vkup misliti ....
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Imam eno težavo, American IPA ima kar precej okusa po alkoholu kljub 65g dry hopa na cca. 21 litrov (recept za 25 litrov). Je pa 7,1% alkohola. Kako to rešiti, ali je varianta da bi namesto US-05 uporabil S-04. Koliko bi to rešilo težavo? Ali naj nekaj pale ale slada zamenjam za munich ali vienna??. Sicer posledično bom dobil tudi več alkohola po mojem.

Stout pa mi je z vašo pomočjo odlično uspel. Pena je vse klapa, fermentiran pa z S-04 čeprav za pravega dry bi bilo boljše us-05 ampak mi ustreza do popolnosti.

Hvala vam v naprej za odgovore.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Pa še kakšna je razlika v okusu zrelega piva če uporabiš oluščen pražen slad ali navaden pražen slad. hvala
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Citat:
Uporabnik kure pravi:
Pozdravljeni,

mene pa nekaj zanima o stir plate. Ali mora za učinek tisti orkan nujno segati do dna, ali se kisik vseeno raztaplja, tudi če je samo do polovice. Zgleda, da imam zaenkrat prešvoh magnet. Hvala in lp.
Praktično je vsako konstantno mešanje dovolj za dobro raztapljanje kisika in "razplod" kvasovk.
V čem pa mešaš, kakšno posodo imaš?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Imam eno težavo, American IPA ima kar precej okusa po alkoholu kljub 65g dry hopa na cca. 21 litrov (recept za 25 litrov). Je pa 7,1% alkohola. Kako to rešiti, ali je varianta da bi namesto US-05 uporabil S-04. Koliko bi to rešilo težavo? Ali naj nekaj pale ale slada zamenjam za munich ali vienna??. Sicer posledično bom dobil tudi več alkohola po mojem.

Stout pa mi je z vašo pomočjo odlično uspel. Pena je vse klapa, fermentiran pa z S-04 čeprav za pravega dry bi bilo boljše us-05 ampak mi ustreza do popolnosti.

Hvala vam v naprej za odgovore.

Okus/aroma po alkoholu je lahko iz več vzrokov. Od okužbe do tega da nisi pustil dovolj starat. V osnovi telo piva znižuje občutek alkohola, torej višji kot je FG manj bo občuten alkohol kot aroma/okus. Koliko imaš FG? ČE je FG prenizek lahko drugič daš več karamelnega sladu (ali drozgaš na višji temperaturi).

Če ima alkohol izrazito medicinski oz. moteč vonj gre lahko za višje alkohole oz. celo aceton ali etanal. To je potem posledica nepravilne fermentacije, bodisi premalo kvasa ali pa slab/šokiran kvas. Enako se te spojine rade tvorijo tudi kadar je kvas v ugodnem temperaturnem območju (previsoka temperatura fermentacije).

Alkoholni občutek sicer s staranjem pada. To gre ravno na račun presnove oz. kemičnega razpada višjih alkoholov, tako da je pomembno da se pivu, sploh močnejšemu pusti čas. Več kot en mesec je čisto normalno da se stara nekaj kar ima 7% alkohola.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Ali mogoče kdo ve kdaj bo pivius-varilius spet posloval naprej?
Na mail nisem dobil odgovora pa tudi FB in internetna stran sta offline.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
To je bil sedaj že tretji lastnik AFAIK. A je res mojepivo tako vseprisotno, da trgovina ni stekla?
 

kure

Zelenc'
8. dec 2015
24
0
1
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Citat:
Uporabnik kure pravi:
Pozdravljeni,

mene pa nekaj zanima o stir plate. Ali mora za učinek tisti orkan nujno segati do dna, ali se kisik vseeno raztaplja, tudi če je samo do polovice. Zgleda, da imam zaenkrat prešvoh magnet. Hvala in lp.
Praktično je vsako konstantno mešanje dovolj za dobro raztapljanje kisika in "razplod" kvasovk.
V čem pa mešaš, kakšno posodo imaš?

Za mešanje imam 2l erlenmajerico in 4,5 cm dolgo palčko.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
@kalbo, lahko prosim prilepiš recept za tvojega RIS-a
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Pale ale 10kg
Cara ruby 1kg
Chockolate 1kg
Roasted 0,75 kg
Black 0,75 kg
Flaked 0,5kg
Mash 65 stopinj 90 minut

60 minut Aurora 120 g
15 minut Golding 50g
0minut golding 50g

Batch size 21l

kvas us 05 tri stopenjsko štartan
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sam še namig najprej se masha svetle slade, nato se za zadnje pol ure doda temne.

Zakaj to v čem je razlog? ph mogoče?

Potem bi stautu pri mashu 1,5 ure moral najprej eno uro mashat samo svetle in sele pol ure pred koncem masha dodat roasted barley al kako?

A ni to nič nevarno da ostane prisoten škrob?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Pri običnih količinah sladu to ni potrebno. Za RIS imaš vsaj dvojno dozo sladu, tam pa lahko ph zaradi temnega sladu kar opazno pade.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Imam eno težavo, American IPA ima kar precej okusa po alkoholu kljub 65g dry hopa na cca. 21 litrov (recept za 25 litrov). Je pa 7,1% alkohola. Kako to rešiti, ali je varianta da bi namesto US-05 uporabil S-04. Koliko bi to rešilo težavo? Ali naj nekaj pale ale slada zamenjam za munich ali vienna??. Sicer posledično bom dobil tudi več alkohola po mojem.

Stout pa mi je z vašo pomočjo odlično uspel. Pena je vse klapa, fermentiran pa z S-04 čeprav za pravega dry bi bilo boljše us-05 ampak mi ustreza do popolnosti.

Hvala vam v naprej za odgovore.

Okus/aroma po alkoholu je lahko iz več vzrokov. Od okužbe do tega da nisi pustil dovolj starat. V osnovi telo piva znižuje občutek alkohola, torej višji kot je FG manj bo občuten alkohol kot aroma/okus. Koliko imaš FG? ČE je FG prenizek lahko drugič daš več karamelnega sladu (ali drozgaš na višji temperaturi).

Če ima alkohol izrazito medicinski oz. moteč vonj gre lahko za višje alkohole oz. celo aceton ali etanal. To je potem posledica nepravilne fermentacije, bodisi premalo kvasa ali pa slab/šokiran kvas. Enako se te spojine rade tvorijo tudi kadar je kvas v ugodnem temperaturnem območju (previsoka temperatura fermentacije).

Alkoholni občutek sicer s staranjem pada. To gre ravno na račun presnove oz. kemičnega razpada višjih alkoholov, tako da je pomembno da se pivu, sploh močnejšemu pusti čas. Več kot en mesec je čisto normalno da se stara nekaj kar ima 7% alkohola.

FG je 1.014, temperatura fermentacije pa je vedno okrog 17-18 stopinj s kvasom US-05 kar pomeni da temperatura ne mora biti težava. Mogoče bi lahko dvignil FG na 1.015-1.016 s kvasom S-04. Kaj mislite?

Sicer pa po enem mesecu se je okus kar zbalansiral.

Hvala utiševalec
 

kure

Zelenc'
8. dec 2015
24
0
1
Pozdravljeni,

imam težave s količinami kvasa, ki ga naj dam v starter. Pred nekaj časa sem opral kvas iz ene izmed serij (po tej metodi ). Čistega kvasa je po oceni okoli 20 ml, kar po nekaterih podatkih pomeni dobrih 40 bilionov celic. Če dam te podatke v kalkulator za računanje količine kvasa (kvas dam kot slurry) to pomeni, da imam za 23l serijo z og 1.050 175 bilionov premalo. To potem pomeni, da je tudi 2l starter premalo. Sedaj pa ne vem, ali je ta postopek izračuna pravilen. Saj če je, ni problema, bom pač naslednjič malo drugače opral in ga dobil več. Rad bi samo vedel, če računam prav.

Hvala za odgovore, lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
20ml ni ravno veliko kvasa, to je pol "štamprla". Še v klasičnih epruvetah ga imaš 125ml (deci in četrt) pa so komaj dovolj za osnovno pivo če je kvas res svež (100 miljard celic).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Okoli tristopenjskega štarterja je blo podrobno napisano nekje sredi decembra, na telefon ne bom pisal, prosim poišči.
Drozganje je pa dvostopenjsko zarad ogromne količine žganih sladov. Padec ph. Fermentacija na 19 stopinj.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.