Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ja jaz sem tudi začel s poceni variantami, ki pa se niso najbolje obnesle. Ta je res en tak kot se zagre. Jaz ga uporabljam tudi za žar itd.
Dobiš garancijo, certifikat o kalibraciji in če malo pobrskaš ebay se jih da dobiti za zmerno ceno. Če ga kupuješ samo za trikrat letno skuhat pivo, je pa valjda prehud.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Obvezno rabiš točen termometer. Tle se začetnikom zgodi kar nekaj težav, ker jim kontroliranje temperature za drozganje uide v nepravo smer Priporočam thermapen iz Ebaya.

Uff, ti si kar na profi termometer vdaro?

Raje naj na začetku kupi nekaj bolj poceni:
http://www.aliexpress.com/item...archweb201556_8,searchweb201602_2_10017_10005_10006_10034_10021_507_10022_10020_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=ad112d47-7e39-4cad-a9f7-16d315c4718b


Tole je najbrš kupila večina od nas in tudi prav hitro pozabila na njega...
Če kupuješ slabo boš sigurno kupil dvakrat!
Jaz uporabljam termostat STC-1000 ki je odličen akvarijski termometer, na vsake toliko časa ga preverim s kakšnim kitajcem če še kaže pravilno - zaenkart kaže pravilno.

Ko smo že pri inštrumentih, kako kalibrirate Ph metre (tiste raztopine se mi ne da več kupovati), nekje sem slišal da se kalibrira v coca-coli, ampak sem na netu prebral da ima lahko cocacola med 2-3, tako da bi rabil kakšno drugo tekočino s fiksnim ph.
confused-1.gif

Ph meter mi sicer kaže OK, samo ga moram kalibrirati vsakih 14 dni...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
@utisevalec: Hvala ti za inštrukcije pri štartanju kvasa za Bad boya. Dons je šel moj RIS v steklenice. Iz 1103 je prlezu na 1026, ABV 10.1
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
zmaga.gif


Še kakšno leto počakaš pa bo za popit!
grin1.gif


BTW, nekaj časa nazaj smo govorili o temperaturi vode za izpiranje in (ne)pomebnosti le te. Včeraj sem delal serijsko 3 batch enega za drugim, ni šlo sicer za pivo ampak proces je enak. Drozganje 1.5h kar v loncu ki ga imam za kuhanje, drozgalo se je v celi količini vode (no sparge), filter je bil kitajski "bazooka screen" hlajenje drozge preko pretočnega hladilnika in dirketno tok v fermentor.

Izpiranje je bilo "quick and dirty" torej po forlaufu ko je začelo tečt čisto sem pustil tečt toliko kolikor je šlo preko pipice, načeloma ni bilo ekspresno ampak kar počasi ker je pretočni hladilnik realtivno velik upor in pretočna višina ni bila večja od 50 cm. Vseeno cca. 25l je stočilo v malo več kot pol urce.

Glede na to da so bili vsi 3je batchi količinsko enaki (ok ravno laboratorijskih pogojev nimam) sem prvi batch izpiral direktno s končne drozgalne temperature (62C) in dobil 13 brix (cca. 1.050) ter "life time" najslabšo efektivnost pri cca. 63%. Zato sem se malo zasekiral in spremenil postopek ter pred izpiranjem drugega batch dvignil T na 75C kar je rezultiralo v +1 brixu gostote (1.054) kar je potem 68% efektivnost, 3ji batch je bila gostota enaka.

Kakšnega drugega efekta na izpiranje (histrost/mašenje) nisem zasledil.

Tako da razlika v efektivnosti med izpiranjem pri drozgalni temperaturi ali pa klasični mashout temperaturi je znašala pri "no sparge" metodi okoli 5%. Sep a verjetno razlika pri bolj advanced metodah ki imajo že tako višjo efektivnost samo zmanšuje. Ali je vredno tiste par 10g plina / kW elektrike in nekja časa zato da se dobi tistih par % naj pa vsak sam pretehta.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Ali je lahko kakšna težava, če iz hladilnika vzamem keg , ki je že v uporabi in ga za kakšen teden zamenjam z drugim kegom?
Rad bi namreč poizkusil pivo, ki sem ga dal v keg en mesec nazaj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Keg = velika steklenica

Načeloma ni problema, če ga ne misliš pit ga imaš lahko vedno na toplem (ob upoštevanju da enako kot v steklenicah potekajo kemični in mikrobiološki procesi na višjh temperaturah hitreje = pivo se prej "pokvari").
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Keg = velika steklenica

Načeloma ni problema, če ga ne misliš pit ga imaš lahko vedno na toplem (ob upoštevanju da enako kot v steklenicah potekajo kemični in mikrobiološki procesi na višjh temperaturah hitreje = pivo se prej "pokvari").

Hvala!

Malo me matra kako je pivo ratalo.
Rad bi pa tudi občasno malo zamenjal sodčke - odvisno od trenutne želje po določenem pivu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Dokler so kegi pod tlakom ni problema ker v njih ne more nič prit, tako da BP lahko menjaš kege glede na potrebe. Kmalu boš itak kupil dovolj velik hladilnik za vse kege in boš menjal samo pipico in na koncu boš kupil še dodatne pipice da sploh ne bo treba menjat nič!
grims-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Keg = velika steklenica

Načeloma ni problema, če ga ne misliš pit ga imaš lahko vedno na toplem (ob upoštevanju da enako kot v steklenicah potekajo kemični in mikrobiološki procesi na višjh temperaturah hitreje = pivo se prej "pokvari").

Na koliko bi pa bilo najbolje starati pivo (npr stout), zaprl ga bom v keg, karboniral z slakdorjem pustil na 17-18 kakšne tri tedne, potem pa je problem ker nimam prostora 10-14C, ampak imam možnostr hladilnika (5C). Tam bi ga psutila starat nekaj mesecev...
Kako je z staranjem na tako nizki temp?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Staranje na 5C je lagering. Načeloma se bodo okusi/arome s staranjem poenostavili/izveneli, pivo izgubi kompleksnost. Bo pa manj dovzetno za kakšne počasne mikrobiološke procese in oksidacij.

Če ga daš na višjo temperaturo se bodo okusi/arome/ preoblikovali, delno tudi poenostavili ampak ne tako kot pri nižji temperaturi. Po drugi strani bodo pa prej omenjeni procesi oksidacije in presnove mikororganizmov potekali hitreje.

Tako da nasvet kaj naredit da bo pivo boljše ni, vse odvisi od tega kaj je v pivu in kako bo to zgledalo po nekem staranju. Če je dry stout zna lagering pomagat da postane še boljši, kakšni bolj kopleksni stouti bi pa več pridobili če bi se jih staralo n visokih temperaturah (dejansko nekaj oksidacije niti ne škodi ampak celo koristi).
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali ima kdo 3-nivojski sistem postavljen kje v garaži, ali pa še vsi večinoma bolj po kavbojsko kuhate(mo)? Za tiste, ki v hiši nimamo dedicirane kuhinje zna to biti kar problem. Nekje je vse pospravljeno (3je 50 litrški lonci s preostalo potrebnokramo ne zavzemajo ravno enega predala ....), potem pa vse na kup znositi, pa potem pospraviti, pa ...

Sprašujem zato, ker sem ravno v načrtovanju, kako zdaj vse moje lonce spraviti v 3 nivoje na podstavek iz kovinskih okvirjev, da bo zadoščalo nekaterim zahtevam glede uporabnosti:
- mora stati v garaži ob steni, da ni v napoto
- da bo gravitacija nosila vodo/pivino
- da bom lahko dokaj enostavno čistil zadevo (tu sem za drozgalni lonec 50 litrov predvidel custom made cedilo, da lažje odstranim uporabljen slad na kompost)
- podstavek za lonec, kjer bom kuhal, naj bi bil na koleščkih zaradi mobilnosti (morda poleti raje kuhamo zunaj ...)
...

Zanimajo me izkušnje, kaj bi nekdo z že postavljenim sistemom morda še izboljšal...
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Ne razumem kaj je sploh smisel 3 nivojskega sistema pri tako majhni količini,če delaš 20hl dvakrat na dan je eno ampak če delaš pa 20l-50l dvakrat na mesec pa dejansko ne pridobiš nič.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Vem, vem ... in po njej tudi delam. Ampak vseeno je potrebno srednji lonec spucat, pa vse vkup nekam pospraviti ...

Vedno bolj ugotavljam, da je varjenje piva inženirska disciplina
smile-1.gif
...
 

kure

Zelenc'
8. dec 2015
24
0
1
Pozdravljeni,

mene pa nekaj zanima o stir plate. Ali mora za učinek tisti orkan nujno segati do dna, ali se kisik vseeno raztaplja, tudi če je samo do polovice. Zgleda, da imam zaenkrat prešvoh magnet. Hvala in lp.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Potem ko imaš gravitacijski sistem vidiš pa da je tole boljše (je tudi mobilno in samo pokriješ in spraviš v kot ko ne rabiš):
77b2aac85f3e273e46cca6b7cc00919c.jpg


S stališča izkoristika prostora je še vedno najboljše da uporabljaš en lonec in na koncu pospraviš vse skupaj vanj!
grin1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Poenostavitev postopka, pospravljenost in manj packarije. Vsaj upam v tej smeri....

Pospravljanja ni nič manj, packarije tudi ne...
Če en sod postaviš na ponk/mizo, drugega na stol in tretjega na tla (ali kakšno pručko, da lahko spodaj podstaviš posodo) si dosegel že 90%. Tudi pri stojalu mora biti vse narejeno, da se podre in dobro očisti.
Sej ne rečem, je lepo, ampak na koncu moraš tudi tisto stojalo nekam pospravit..
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Staranje na 5C je lagering. Načeloma se bodo okusi/arome s staranjem poenostavili/izveneli, pivo izgubi kompleksnost. Bo pa manj dovzetno za kakšne počasne mikrobiološke procese in oksidacij.

Če ga daš na višjo temperaturo se bodo okusi/arome/ preoblikovali, delno tudi poenostavili ampak ne tako kot pri nižji temperaturi. Po drugi strani bodo pa prej omenjeni procesi oksidacije in presnove mikororganizmov potekali hitreje.

Tako da nasvet kaj naredit da bo pivo boljše ni, vse odvisi od tega kaj je v pivu in kako bo to zgledalo po nekem staranju. Če je dry stout zna lagering pomagat da postane še boljši, kakšni bolj kopleksni stouti bi pa več pridobili če bi se jih staralo n visokih temperaturah (dejansko nekaj oksidacije niti ne škodi ampak celo koristi).

JA gre za dry stout, se pravi je OK hladilnik, kaj pa npr. Kalbotov RIS, bi bila bolj primerna temp 12-14C?
Od česa je odvisna temperatura staranja? Sestava grainbill-a? Obstaja kakšna razlaga za katero pivo je naprimernejša temp?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.