Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Se pa da delat z visokim OG, tudi brez štarterja. Jaz sem delal barley vine, OG 1103 in je z suhim kvasom T58 prilezlo do 1.029 po treh tednih, potem sem pretočil v sekundarca, mogoče se še malenkost spusti. Sem pričakoval precej višjo številko. Dal sem pa 2 paketa na 14 l. Se bo pa treba lotit tudi tekočih kvasov in starterjev...zaenkrat še kar odlašam.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Ali je moj način drozganja vredu:

Slad stresem v vodo ogreto na 52 stopinj in takoj začnem segrevat lepo počasi, traja približno 10 min da se voda segreje na temperaturo 67 stopinj. Tukaj začnem štopati čas drozganja (90 min), temperaturo držim 75 minut na 67 stopinj, potem pa jo dvignem na 72 stopinj in tukaj drozgam še 15 minut (15 minut začnem odštevati ko dosežem temperaturo 72 stopinj). Po tem dvignem ponovno temperaturo na 78 stopinj in delam 5 minut mashout.

Je to vredu način drozganja?

Prosil bi še za odgovor na prejšna vprašanja glede praženega slada, se mi zdi da imam pivo malo kislo ker sem vso mešanico drozgal od začetka do konca skupaj. bi bilo bolje 10% roasted barleya dodati šele za zadnje pol ure drozganja (po eni uri), in ali je kaj nevarnosti da ostane kaj škroba zqaradi tega notri.

Ali bom rešil težavo okusa po alkoholu z menjavo kvasa us05 z us04, ter zamenjavo 10% osnovnega pale ala slada z munich sladom.

hvala
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
@striček: Na tvojem mestu bi drozgal brez segrevanja, se pravi single infusion. Vodo segreješ toliko, da po vmešanju sladu dosežeš temperaturo drozganja. Razen, če imaš braumaistra.

Kar se tiče poznegs dodajanja praženega sladu, pa sam ne delam tako pri havadnem stoutu. Po desetih minutah pomeri ph drozge, ki mora biti med 5,2 do 5,8 če se ne motim.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
@striček: Na tvojem mestu bi drozgal brez segrevanja, se pravi single infusion. Vodo segreješ toliko, da po vmešanju sladu dosežeš temperaturo drozganja. Razen, če imaš braumaistra.

Kar se tiče poznegs dodajanja praženega sladu, pa sam ne delam tako pri havadnem stoutu. Po desetih minutah pomeri ph drozge, ki mora biti med 5,2 do 5,8 če se ne motim.

Zakaj mi odsvetuješ drozganje s segrevanjem? Kje je razlog?
Sicer pa me vseeno zanima če je metoda drozganja v redu, ker braumaistra bom itak kupil :p

Bom pomeril, in hvala za odgovore ;-)
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zdejle sem pršu do ene ugotovitve kaj bi bil lahko razlog za kislo pivo. Jaz drozgam ves slad v 17 litrov vode (recept za 25 litrov). V tej mešanici je 530g praženega ječmena. In skoraj zagotovo mi zaradi majhne količine vode slad preveč zniža ph. Mi lahko kdo potrdi da je to zelo verjetna opcija. Drozgam pa zato samo v 17 litrov vode da potem izpiram s cca 10 litri.

Ali je če je to res problem to problem samo za piva ki vsebujejo roasted malt a je to lahko problem tudi za piva ki vsebujejo samo svetle in cara slade??

hvala.

Aja v osnovi ima voda pri nas Ph 7,2.

Hvala
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Metoda drozganja po mojem mnenju ni v redu, če sam misliš drugače, pač delaj po svoje.

Kislo pivo imaš lahko tudi zato, ker fališ temperaturo, oziroma jo na dnu lonca presežeš.

PS: Gas je na desni, sklopka je na levi, zavora je v sredini. Če teh treh pedal ne znaš sinhrono uporabljat ne boš premaknil tako Fičota, kot Mercedesa. Toliko o Braumaistru.
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Metoda drozganja po mojem mnenju ni v redu, če sam misliš drugače, pač delaj po svoje.

Kislo pivo imaš lahko tudi zato, ker fališ temperaturo, oziroma jo na dnu lonca presežeš.

PS: Gas je na desni, sklopka je na levi, zavora je v sredini. Če teh treh pedal ne znaš sinhrono uporabljat ne boš premaknil tako Fičota, kot Mercedesa. Toliko o Braumaistru.

Kaksna metoda drozganja pa je po tvojem v redu? Bom zaenkrat ostal pri enibtemperaturi ampak pac me zanima ker zelim naprej z razlicnimi temperaturami ravno zato da se naucim in izobrazim. Tako da bi te prosil da poves en dober nacin drozganja tak ki tebi najbolj odgovarja saj si majster ;-)

Glede ph pa kdaj naj ga merim, po desetih minutah in na koncu ph pivine al kako?

Hvala kalbo, dobro sa ste eni taki majstri ;-))
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Če smo že ravno pri ph metrih, katerega vi uporabljate in katerega bi svetovali, da ga kupim.

Lp
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Tisti kateri uporabljate steklene flaškone za fermentorje, kako namontirate vrelno veho? s pomocjo tistih gumijastih čepov za lesene sode?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Tisti kateri uporabljate steklene flaškone za fermentorje, kako namontirate vrelno veho? s pomocjo tistih gumijastih čepov za lesene sode?

tako je, povsod imajo cepe za veho ( se pravi cep v cepu), v notranji cep izvrtas luknjo 10mm in lepo pase noter S veha, ki jo dobis povsod... za 25 l flaskon pase cep velikostst. 3
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Tisti kateri uporabljate steklene flaškone za fermentorje, kako namontirate vrelno veho? s pomocjo tistih gumijastih čepov za lesene sode?

tako je, povsod imajo cepe za veho ( se pravi cep v cepu), v notranji cep izvrtas luknjo 10mm in lepo pase noter S veha, ki jo dobis povsod... za 25 l flaskon pase cep velikostst. 3

kupil sem 54l flaskon, so pa me begale te velikosti cepov ker nikjer ne pise premera cepa
sprasujem se.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Tisti kateri uporabljate steklene flaškone za fermentorje, kako namontirate vrelno veho? s pomocjo tistih gumijastih čepov za lesene sode?

tako je, povsod imajo cepe za veho ( se pravi cep v cepu), v notranji cep izvrtas luknjo 10mm in lepo pase noter S veha, ki jo dobis povsod... za 25 l flaskon pase cep velikostst. 3

kupil sem 54l flaskon, so pa me begale te velikosti cepov ker nikjer ne pise premera cepa
sprasujem se.gif

54l? Kako boš pa dobro opral in razkužil tako velikost? Ja za 54 bo najbrš 4. Izmeri premer vrata in z metrom v trgovino...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
@striček: Na tvojem mestu bi drozgal brez segrevanja, se pravi single infusion. Vodo segreješ toliko, da po vmešanju sladu dosežeš temperaturo drozganja. Razen, če imaš braumaistra.

Kar se tiče poznegs dodajanja praženega sladu, pa sam ne delam tako pri havadnem stoutu. Po desetih minutah pomeri ph drozge, ki mora biti med 5,2 do 5,8 če se ne motim.

Zakaj mi odsvetuješ drozganje s segrevanjem? Kje je razlog?
Sicer pa me vseeno zanima če je metoda drozganja v redu, ker braumaistra bom itak kupil :p

Bom pomeril, in hvala za odgovore ;-)

Zato, ker ni nobene razlike, sem se pogovarjal z našimi craft pivovarji in nihče noben ne počne tega.
Naj bi imeli dovolj kakovosten slad, zato ni potrebe in je dovolj single infusion.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD

Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.

Hvala
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Metoda drozganja po mojem mnenju ni v redu, če sam misliš drugače, pač delaj po svoje.

Kislo pivo imaš lahko tudi zato, ker fališ temperaturo, oziroma jo na dnu lonca presežeš.

PS: Gas je na desni, sklopka je na levi, zavora je v sredini. Če teh treh pedal ne znaš sinhrono uporabljat ne boš premaknil tako Fičota, kot Mercedesa. Toliko o Braumaistru.

Kaksna metoda drozganja pa je po tvojem v redu? Bom zaenkrat ostal pri enibtemperaturi ampak pac me zanima ker zelim naprej z razlicnimi temperaturami ravno zato da se naucim in izobrazim. Tako da bi te prosil da poves en dober nacin drozganja tak ki tebi najbolj odgovarja saj si majster ;-)

Glede ph pa kdaj naj ga merim, po desetih minutah in na koncu ph pivine al kako?

Hvala kalbo, dobro sa ste eni taki majstri ;-))

Najprej izmeriš Ph vode (20 stopinj), nato narediš mashin in počakaš 10 min. Premešaš in izmeriš Ph pivine (20 stopinj), dodaš kemikalije, če ni OK in dobro premešaš. Spet počakaš 10 min, premešaš in ponovno izmeriš Ph pivine. To počneš toliko časa da prideš v območje 5,2-5,4. Potem pa z jodom ugotoviš, kdaj je pretvorba končana... Vse seveda skrbno beležiš (Ph in dodano kemikalijo).
Naslednjič ko kuhaš isti ali podoben grainbill, lahko vse kemikalije dodaš že v mash vodo in po 10min masha samo preveriš Ph, ki mora biti v mejah (če ni, si nekaj naredil narobe prvič, ali pa se ti je spremenila sestava vode). Ph vode izmeriš pred dodano kemikalijo in po dodani kemikaliji. Vsakič bi moral dobiti probližno iste vrednosti, če ne se je sestava vode spremenila.
Spomnim, se nekega našega kraftarja, ki po določenem času ni več meril Ph-ja, pa so pred nevihtami dodatno klorirali vodo in mu je šla cela serija v maloro. Sedaj je dogovorjen z vodovodom, da ga pred tem obvestijo in si vodo pretoči v cisterne pred dodajo klor.
No, od takrat naprej vedno meri Ph popravljene vode, preden doda slad.
Ph lahko popravljaš na več načinov, Največkrat, ga je potrebno nižati, najlažje se to naredi z citronko.
Najboljši način, pa je dobiti vodno poročilo in s pomočjo brewcalculatorjev določiti katere in koliko kemikalij boš uporabil.
Sedaj imaš vodo pripravljeno za eno vrsto piva, recimo, da si delal pale ale.
Ko se boš spravil na temna piva (stout, porter itd.) pa ves postopek še enkrat
smile-1.gif

Najbolj pomembno je, da si vse beležiš in z vsakim batch-em, nekaj spremeniš, izboljšaš, dodaš...

Za občutek jaz imam vodo bolj za temna piva, zato v 25l mash dodam 2 zlicki (tiste male zelene ki pridejo v škatlici zraven) citronke, (za npr dry stout) za pale ale pa kar 9. Sedaj mi je prvič uspelo ujeti ph na 5.3 tudi za pale ale, samo me malo skrbi, da ne bi citronka dodala okusa (batch bo 35l), bomo videli...
Imam problem dobiti vodno poročilo za svoj konec, drugače bi Ph nižal na kakšen drug način...
 
Nazadnje urejeno:

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1


54l? Kako boš pa dobro opral in razkužil tako velikost? Ja za 54 bo najbrš 4. Izmeri premer vrata in z metrom v trgovino...

[/QUOTE]

batche mam po 40l, pa sm raj kr 54l uzeu
smile-1.gif
da mi ni treba v dva fermentorja dajat
pomoje bo slo z slaufom, krtaco pa oksijem
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD

Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.

Hvala

Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik skofk pravi:


54l? Kako boš pa dobro opral in razkužil tako velikost? Ja za 54 bo najbrš 4. Izmeri premer vrata in z metrom v trgovino...

batche mam po 40l, pa sm raj kr 54l uzeu
smile-1.gif
da mi ni treba v dva fermentorja dajat
pomoje bo slo z slaufom, krtaco pa oksijem
smile-1.gif


[/QUOTE]

Jaz imam tudi 54l flaškon, vendar je bilo neizvedljivo. Če bi imel širok vrat potem še, tako pa je potrebno obračat, šejkat itd...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.