Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Moj nasvet. Najprej moraš osvojit all grain tehniko, začni s preprostim receptom, najbolje stoutom, ker odpušča napake. Za začetek pozabi vso šaro z vseh koncev youtuba, ki jo imaš v glavi (vem, ne pusti spat) in se loti osnov. Čistoča, mletje, kontrola temperature tako v mash tunu, kot med fermentacijo in za začetek bodo navadne unionske ali pa laško flaše idealne in najcenejše, pa še kište so praktična stvar. Tista cevka za flaširanje, ki jo imajo pri mojepivo.si je zlata vredna. Steklenice s keramičnimi zamaški zgledajo super, vendar so zanič, ker nikol ne veš, al dihta al ne. Navaden kronski zamašek vedno dihta.

Pomembno je, da se zavedaš, da če se držiš osnov, ne moreš zafrknit, kar boš naredil, to bo za spit brez panike, če gravitacija ni čisto po beersmithu, delaš svoje pivo in ne kloniraš piva nekoga drugega. Ko bo prva sezona okoli, tam čez poletje, je pa potem čas za nadgradnjo in igranje s sodi in podobnim, ker imaš osnovo za sabo in imaš dva tri recepte, ki so ti uspeli in lahko primerjaš.

Mal gledam zgodovino te teme in sem našel svoj nasvet izpred nekaj časa. Ta še vedno drži in je pomojem najboljši kar sem jih dal. Limam za novoprčrnr začetnike.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:

Kupis original gumo - tesnilo za te sode...
npr.: http://roko.si/prodajni_program/kletarstvo/pipe_gume/1106/guma_za_cisterno_50l_100l/

??? Ali se pokrovi ne položijo samo od zgoraj na sod? Kako potem zadeva dihta, da ne pride zrak zraven? Pri navojnih oz. pokrovih na stisnnjen patent še razumem ... tu si pa ne znam predstavljati, kako naj bi dihtal. Ali je kje kaka slika na razpolago?

Za folijo recimo narediš takole: klik
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jaz to počnem redno in brez problemov. Sploh pri kakšnih wittih in pšeničnih prav pride
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Primarna ni problem, oz. je celo dobrodošla (da pene ne meče ven)
Sekundarna (če jo seveda izvajaš) ali pač zorenje v fermentorju, tole zna biti pa problem. Sploh če drj hoppaš v sekundarca pa imaš veliko dead spaca imaš kar veliko možnosti za oksidacijo
 

CrazyAndrej

Zelenc'
8. mar 2016
8
0
1
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Moj nasvet. Najprej moraš osvojit all grain tehniko, začni s preprostim receptom, najbolje stoutom, ker odpušča napake. Za začetek pozabi vso šaro z vseh koncev youtuba, ki jo imaš v glavi (vem, ne pusti spat) in se loti osnov. Čistoča, mletje, kontrola temperature tako v mash tunu, kot med fermentacijo in za začetek bodo navadne unionske ali pa laško flaše idealne in najcenejše, pa še kište so praktična stvar. Tista cevka za flaširanje, ki jo imajo pri mojepivo.si je zlata vredna. Steklenice s keramičnimi zamaški zgledajo super, vendar so zanič, ker nikol ne veš, al dihta al ne. Navaden kronski zamašek vedno dihta.

Pomembno je, da se zavedaš, da če se držiš osnov, ne moreš zafrknit, kar boš naredil, to bo za spit brez panike, če gravitacija ni čisto po beersmithu, delaš svoje pivo in ne kloniraš piva nekoga drugega. Ko bo prva sezona okoli, tam čez poletje, je pa potem čas za nadgradnjo in igranje s sodi in podobnim, ker imaš osnovo za sabo in imaš dva tri recepte, ki so ti uspeli in lahko primerjaš.

Mal gledam zgodovino te teme in sem našel svoj nasvet izpred nekaj časa. Ta še vedno drži in je pomojem najboljši kar sem jih dal. Limam za novoprčrnr začetnike.

Mislim da bi blo sploh fino te povzetke oziroma osnove mal "polimat"
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Primarna ni problem, oz. je celo dobrodošla (da pene ne meče ven)
Sekundarna (če jo seveda izvajaš) ali pač zorenje v fermentorju, tole zna biti pa problem. Sploh če drj hoppaš v sekundarca pa imaš veliko dead spaca imaš kar veliko možnosti za oksidacijo

Imaš prav. Torej bom "sekundiral" v obstoječi plastični fermentor 30 litrov ... En fermentor je zares premalo. Tri bo zaenkrat prava številka.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Tale tema ima 300 strani - in je zakon za vprašanja in aktualno debato, ni pa fajn za poiskat kakšne že znane informacije, recimo o hmelju, dizajnu, idejah, izvedbah opreme.
Se še komu zdi primerno, da bi tale tema dobila svoj podforum?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če se lotevam zadeve iz nule, moram vse nakupit... Ima kdo kje shopping list, kje najcenejše dobiti vse stvari, čisto po občutku, 60€ za "kit" komplet, zdi se mi, da se da ceneje dobit, samo ne vem kje iskat?

Correct me if I'm wrong, ampak moje razumevanje postopka...

za začetek rabim:
- en ogromen pisker imam doma, moram pogledat litražo, mora biti kaj, vsaj 25l? (tega itq ni v kitih)
- fermentator s pipico in vrelno veho (link dve strani nazaj)
- termometer za na fermentator (res rabim to, če imam temperaturo prostora konstantno? Se pivo med vretjem segreva ali...?)
- lopatica za mešanje (menda ne sme biti lesena?)

po tem prvem delu, flaširam:
- steklenice (kako je najboljše pranje, je tista kemija obvezna ali je dovolj v pomivalcu?)
- zamaški
- cevka za polnjenje

s tem sem zdej lahko pripravil zadeve in dam vret. Med vretjem moram preverjat gostoto/alko in rabim:
- hidrometer (kakšen, kaj mora kazat?)
- merilni valj

To je to? Po tem se pa samo še spravim in kupim nekaj iz česar dejansko narediš pivo
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Bistven podatek manjka. kaj bi ti kuhal, oziroma po kakšnem postopku.

Če misliš delat kit pivo je to to, kar si opisal. Termometer na fermentorju je fajn, če je, je pa to na ebayu za đaparac, samo načakaš se. Manjka ti zapiralec steklenic in ja, steklenice moraš oprat in razkužit, zato je kemija kar obvezna.

Hidrometer mora kazati specifično gostoto.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Prvo rundo-dve sigurno iz ekstrakta... predvsem za feeling, koliko prostora zasede vse skupaj (vključno s hrambo flaš), kakšna je življenjska doba (žeja in to
nahrung002.gif
), vonj med vrenjem,... po tem pa se mi sliši "brew in a bag" povsem izvedljivo.

Letos domačega hmelja zagotovo še ne bo, za naprej bomo pa vidli, odvisno koliko "me prime"
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ko vse tole berem imam občutek, da nekateri fantje fejst preveč komplicirate. Sam za prvo pšenično še mal čakam, da se mi naberejo izkušnje, da vidim, kako se obnaša vse skupaj in potem dalje, v bistvu pa tudi ni prioriteta na moji beer lestvici. Niti pod razno pa potem ne mislim delat klona, ker hočem naredit svoje pivo in ko bo body zadovoljiv, se grem najprej igrat s hmeljem in šele po tem s kvasom.

Podobno delam z ostalimi stili, pač sem si upal nametat sestavine v beersmith in gasa. Rezultati so zelo, zelo zadovoljivi in okusi ekstra posebni in zaenkrat še nisem zlil stran niti litra piva, ker bi bil okus zanič. Homebrewing ti odpre nešteto možnosti in je škoda, da bi se ukvarjal s kloni in se pol sekiral, da moj pšenični ni točno enakega okusa kot Paulainer recimo.

Pri homebrewingu so zares zares pomembne samo tri stvari, čistoča, temperatura drozganja in fermentacije in seveda kvalitetne sestavine, pa tudi sam postopek. Vse ostalo je lahko stvar domišljije. Zanič in za stran zlit bo samo če bo skisalo, ali pa ne bo encimske pretvorbe, al pa da bo fermentacija čisto ponorela, al pa da se sploh ne bo zgodila.

Je pa človek bogato nagrajen za trud, ko se enkrat loti stopničke višje od celovitega ekstrakta, all grain pivo te nagradi z boomom okusa, da o tem, da bajta diši ko v nebesih niti ne govorim.
Mal zgodovine.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Se strinjam od prve do zadnje črke in tud jest predavam, ko dam pivo na mizo, čeprav včasih pol fašeš, ma per je per ne seri. No ko se ga s svakom nažulva in uničva gajbo pale ala, ki je bil prav za ta namen narejen (nizek OG) ne razmišljava kej dost o zgodovini. Ko dam pa na mizo nekaj novega, pol mu pa predavanje ne uide
smile-1.gif
in stvari se s kulturo pitja počas popravljajo.
Jest sem zgoraj govoril o nečem drugem. Hočem povedat, da če se držiš določenih okvirjev in se recimo lotiš klasičnega pale ala, ne rabiš zdaj iskat po netu recepta ali pa celo bms faila, ampak si odpreš programček, ki je za resno pivovarstvo skor nuja, in namečeš notri sestavine in tam že vidiš, če si nekje v okviru stila in potem zvariš svoj pale ale, ki je pale ale zaradi karakteristik, ampak tvoj zarad tvoje osebne note in specifičnega okusa in seveda hmelja, ki ga imaš na voljo, tega si pa ljudje povečini ne upajo, saj iščejo v svojem domačem pivu okus komercialne znamke in ne upajo storiti koraka dlje, ker se bojijo neuspeha. Kloniranje kot izziv je druga stvar. Po drugi strani se pa zaradi poplave podatkov začetniki obremenjujejo s stvarmi, ki za začetnika niso pomembne, pozabijo pa na osnove, čistočo, temperaturo in podobno, čakali so pa en specialen hmelj, ker v receptu tako piše, čeprav bi dobil zadovoljive rezultate z goldingom, al pa auroro, ki ju imajo doma recimo.
Zadnjič smo bli pri Vasji v Bevogu. Njegove besede so ble, da je največji čar homebrewinga, da se ne rabiš obremenjevat s konstantnostjo okusa, ker to je pa spet ena čist tretja znanost pivovarstva, ki s homebrewingom nima dost skupnega. Še pivovar z izkušnjami ima včasih težave ponovit svoj lastni recept, kako bo potem nekomu ratal Guinness klon enak Guinnesu.

In, veha šiba?
cool-1.gif

Pa še mal
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
@utisevalec: v bistvu si dobil pričakovan birokratski odgovor. V resnici pa niti ne moreš prijavit proizvodnje piva kot fizična oseba, ker to sploh ni predvideno v zakonu o trošarinah, tko da ti legalno niti ne morejo zaračunat trošarine. Moram ti pa rečt, da se državne organe sprašuje kratko in jedrnato in ne na dolgo in široko.

Edina šansa, ki jo homebrewerji imamo je ta, da se združimo v društvo in potem damo pripombe na predlog novega zakona o trošarinah in predlagamo člen ki bo predvidel homebrewing v neki obliki. Kot fizične osebe nimamo nikakršnih šans in tudi samo zaradi nas zakona ne bodo šli spreminjat.

Želje so se po dveh letih uresničle
smile-1.gif


Pa nej še kdo reče, da nič ne naredimo
smile-1.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
@kalbo, to verjetno leti name?
smile-1.gif


Pred časom sem šimfal društvo in fante imenoval "šalabajzarje"... Moram priznati - neupravičeno. Šlo je za nesporazum in "šum" v komunikaciji.

Fantje se trudijo. Tudi tu gor nam večkrat pomagajo... Glede na to, da to delajo "za džabe" se še kar držijo, ko jim mi malo nabijamo kako so nesposobni in neodzivni.

Palce gor in še enkrat hvala za vašo pomoč in prizadevanja.

lp, b
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
- en ogromen pisker imam doma, moram pogledat litražo, mora biti kaj, vsaj 25l? (tega itq ni v kitih)
Če delaš iz piksne, je 25l posoda za ene 20L v fermentor. Čeprav kit se komot dela tudi s 5l posodo
grin1.gif

Za biab malo nad 15l(izpiranje vreče obvezno), če pa dodajaš med vretjem še nekaj vode, da nadoknadiš povreto, pa lahko narediš okoli 20l
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Obvezno rabiš točen termometer. Tle se začetnikom zgodi kar nekaj težav, ker jim kontroliranje temperature za drozganje uide v nepravo smer Priporočam thermapen iz Ebaya.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
@kalbo, to verjetno leti name?
smile-1.gif


Pred časom sem šimfal društvo in fante imenoval "šalabajzarje"... Moram priznati - neupravičeno. Šlo je za nesporazum in "šum" v komunikaciji.

Fantje se trudijo. Tudi tu gor nam večkrat pomagajo... Glede na to, da to delajo "za džabe" se še kar držijo, ko jim mi malo nabijamo kako so nesposobni in neodzivni.

Palce gor in še enkrat hvala za vašo pomoč in prizadevanja.

lp, b

Ne, ni letelo nate oziroma še zdaleč ne samo nate, vseeno hvala za odgovor, pa se vidimo.

L
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Obvezno rabiš točen termometer. Tle se začetnikom zgodi kar nekaj težav, ker jim kontroliranje temperature za drozganje uide v nepravo smer Priporočam thermapen iz Ebaya.

Uff, ti si kar na profi termometer vdaro?

Raje naj na začetku kupi nekaj bolj poceni:
http://www.aliexpress.com/item...archweb201556_8,searchweb201602_2_10017_10005_10006_10034_10021_507_10022_10020_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=ad112d47-7e39-4cad-a9f7-16d315c4718b
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.