Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Hvala za odgovore. Do sedaj sem skuhal samo 5 batchov po 20 litrov. prvi je bil za en k... verjetno zaradi prenizkega PH, ker sem dodal veliko črnega slada. Drugi je bil že boljši in bolj piten. Tretji je že skoraj odličen, s tem da sem 50% redčil vodo z destilirano. 4 in 5 se fermentirata. Za zadnje tri kuhe sem si pomagal s tem kalkulatorjem. Ker pa bi se rad izognil redčenju bom poiskusil še z dodatki. Zaenkrat z citronsko kislino, kasneje z acid sladom. Imam pa precej trdo vodo in željo kuhat svetla ale piva...

Moj vodni profil. Kateri profil bi svetovali.

Glej če imaš komplet kemijo si vnesi podatke tule imaš osnovni opis dodatkov za vodo in kaj naredijo v pivu/vodi).

Pa če si delal temna piva in imel prenizek pH dvomim da dobiš potem pri svetlih previsok pH. Tako da malce preveri kako pa kaj, glede na vodo bi rekel da imaš dokaj balansiran profil, manjka ti recimo malo sulfatov za večino profilov kar lahko popraviš z dodajanjem manjše količine gipsa. Gips ti bo tudi nižal pH tako da računaj na tole ko delaš recimo temejša piva.
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Tukaj sem naročil preko sam svoj pivovar. Drugač je bolj simpl opcija da kupiš nejodirano sol v trgovini.
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
Naj opišem izkušnje s kvasovkami Lallemand Windsor.Varil sem ipo(sipo): OG:1.062 kot v receptu,problem se je pojavil pri FG-ju iz predvidenih 1.016 sem uspel priti le na 1.022. Pivino sem imel v fermentorju 20 dni, kvas sem tudi predhodno rehidriral,Fermentacija se je začela hitro, opazil sem tudi slabo usedanje kvasa na dno fermentorja. Navodila k kvasovkam sicer res opozarjajo na visok FG(Moderate attenuation, which will leave a relatively high gravity.) vendar sam nisem pričakoval tako visokega,kakšne so vaše izkušnje s tem kvasom?Do sedaj sem vedno uporabljal safale z dobrimi rezultati.Pivo se še "dela" v steklenicah, tako da se glede okusa pustim presenetit :D
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Je normalno, sem tudi sam imel take izkušnje oz. ker sem prej prebral tole o slabi presnovi sem kvas rezerviral za "sweet stout". Ven je prišla brozga z visokim FGjem, potem tega kvasa nisem več uporabljal ker je S-04 v vseh pogledih superioren. Mogoče res za kakšne specialne stile bi prišel v poštev tale kvas.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Ta kvas sem uporabil na Irish red ale in British strong bitter. V obeh primerih dokaj visok FG. Pr IRA iz 1045 na 1014, pri BSB pa celo iz 1058 na 1021. Obe sta ostali dokaj gosti in polnega telesa, kar je meni osebno zelo všeč.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Se strinjam z napisanim . stout z Windsorjem - iz začetnih 1060 prilezlo na 1028/27 - v bistvu je utiševalec napisal ravno pravo besedo - "brozga"
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ali bi se dalo FG znižat z postopnim višanjem temperature fermentacije, iz 15°C na 20°C. Gucci, kakšno si imel pa ti temp. fermentacije?

Ravno danes sem ustekleničil nek English bitter iz OG 1.049 na FG 1.012. Uporabljam kvas S-04 iz prejšnjih fermentacij (slurry). Začetna temp. 15°C ( 7dni) zatem pa postopoma v 11 dneh na 19°C . Nazadnje pa cold crash na 10°C. Pivo je odlično;). Sem ga kar malo med flaširanjem srkal.. Za moj okus da S-04 premalo estrov, drugače pa nimam nobene slabe ocene za to vrsto kvasa. Moram prešaltat na Abbaye kvas.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Zanima me ali si je kdo posadil plemenit hmelj ,kje se ga ,da dobit in kako se ga sadi - seje .
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Ali bi se dalo FG znižat z postopnim višanjem temperature fermentacije, iz 15°C na 20°C. Gucci, kakšno si imel pa ti temp. fermentacije?

Ravno danes sem ustekleničil nek English bitter iz OG 1.049 na FG 1.012. Uporabljam kvas S-04 iz prejšnjih fermentacij (slurry). Začetna temp. 15°C ( 7dni) zatem pa postopoma v 11 dneh na 19°C . Nazadnje pa cold crash na 10°C. Pivo je odlično;). Sem ga kar malo med flaširanjem srkal.. Za moj okus da S-04 premalo estrov, drugače pa nimam nobene slabe ocene za to vrsto kvasa. Moram prešaltat na Abbaye kvas.

Med 18C in 20C
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
No po nekaj mesecih čakanja na glavne ameriške hmelje za IPA, jih imam končno doma v skrinji. In sicer Citra, Amarillo, Columbus in Simcoe. Sam bi rad s svojim pivom nekako približal Maistru IPA, ki je vsaj za moj okus naravnost fantastičen.
Ima kdo kakšna priporočila za recept? Je kdo že delal kaj podobnega?
Nekje sem prebral, da naj bi Citra puščala priokus "mačjega scanja", v primeru da predolgo vre. Je to mogoče ta okus kot ga ima pivo Laško Citra lager? Ker to pivo je res bolj tako tako.
Sicer pa bo recept nekaj v tem stilu:
Columbus za grenčino, nato pa zadnjih 15m enakomerne doze ostalih hmeljev razen citre, ki bo v pivini samo zadnjih 5m.
Dry hop pa z Citro in Amarillo mogoče tudi Simcoe.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Zanima me ali si je kdo posadil plemenit hmelj ,kje se ga ,da dobit in kako se ga sadi - seje .

Je bilo že vsaj 2x v tem forumu govora o tem. Poglej na ihps, tam dobiš kontakt od monike oset luskar. Tudi po povzetju pošljejo sadiko.
V lokalni knjižnici najdi knjigo : HMELJ: Od sadike do storžkov. Tam je dosti detajlov opisanih, bolezni, itd...
Lp
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citre v Laskem Special Citra je en jebeštrga kej po domac povedan. Citra je men top hmelj, seveda ce ne pretiravas z njem, oz. je tako z vsakim. Tud za Summita pisejo da ima okus in aromo po zveplu in cesnu, pa ga pr men nekod ni blo..prav fensy apa je ratala z njem.
Glede recepta, je pa tako da ti bo simcoe najbolj sekal, ker je zelo intenziven. Jaz bi za njega prej rekel da ima cat piss aromo, ker bi ravno on bil citra na "steroidih".
To je mnenje mene, sam bos pa moral ugotoviti kaj je najbolje oz.razmerje hmeljev. Kuhaj,kuhaj pa se enkrat kuhaj
smile-1.gif

Cherzz
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
No po nekaj mesecih čakanja na glavne ameriške hmelje za IPA, jih imam končno doma v skrinji. In sicer Citra, Amarillo, Columbus in Simcoe. Sam bi rad s svojim pivom nekako približal Maistru IPA, ki je vsaj za moj okus naravnost fantastičen.
Ima kdo kakšna priporočila za recept? Je kdo že delal kaj podobnega?
Nekje sem prebral, da naj bi Citra puščala priokus "mačjega scanja", v primeru da predolgo vre. Je to mogoče ta okus kot ga ima pivo Laško Citra lager? Ker to pivo je res bolj tako tako.
Sicer pa bo recept nekaj v tem stilu:
Columbus za grenčino, nato pa zadnjih 15m enakomerne doze ostalih hmeljev razen citre, ki bo v pivini samo zadnjih 5m.
Dry hop pa z Citro in Amarillo mogoče tudi Simcoe.

Kje si potem to nabavil te hmelje?
smile-1.gif

Zakaj pa ne uporabljate SLO hmelje za grenčino?
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Nabavil sem jih na hopsi.si. Jaz za razne IPA in PA uporabljam columbus, ker je relativno poceni. Sicer pa po mojih izkušnjah, lahko tudi 60minut vrenja hmelja, poleg grenčine zelo vpliva tudi na aromo piva. V zadnje sem delal PA iz slo hmeljev in ker nisem imel na zalogi nobenega primernejšega hmelja za grenčino, sem uporabil wolfa. No v pivu se ga konkretno opazi.
Je pa mogoče tudi res, da je wolf nekoliko ekstremen kar se tiče arome. Trenutno imam v frementorju single hop PA z wolfom, ki sem ga mislil še dodatno dry hopati, a ima že sedaj izjemno močno aromo.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Nabavil sem jih na hopsi.si. Jaz za razne IPA in PA uporabljam columbus, ker je relativno poceni. Sicer pa po mojih izkušnjah, lahko tudi 60minut vrenja hmelja, poleg grenčine zelo vpliva tudi na aromo piva. V zadnje sem delal PA iz slo hmeljev in ker nisem imel na zalogi nobenega primernejšega hmelja za grenčino, sem uporabil wolfa. No v pivu se ga konkretno opazi.
Je pa mogoče tudi res, da je wolf nekoliko ekstremen kar se tiče arome. Trenutno imam v frementorju single hop PA z wolfom, ki sem ga mislil še dodatno dry hopati, a ima že sedaj izjemno močno aromo.

Jaz sem ponavadi dajal Dano za grenkobo.
Tudi jaz sem opazil da je Wolf kar hud glede arome.
Sedaj imam tudi single hop z Eureko in ima po mojem okusu bolj aromo po pomarančah ampak ni star niti 2 dni tk da moram počakat kaj se bo dogajalo znjim. Kar intenzivne arome teh novih hmeljev.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Živjo, rabim pomoč pri receptu, že dolgo nisem varil in sem malo pozabil kaj bi šlo lahko skupaj. BIAB postopek končna količina 25l

Imam:
Wheat
Vienna
Special B
Pale Ale
Munich (0.5 kg)
Cara (0.5 kg)

Hmelji pa:
Cascade
Smaragd
Aurora - samo 30g

kvas:
S-04
US-05

Včasih vem da sem uporabljal nek spletni kalkulator za recepte, zdaj ga ne najdem več, kateri so kaj dobri?

Hvala in lp
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.