Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
MROOST 900 je "svetlejši" čokoladni (Chocolate) slad ki ima bolj sladno aromo in manj zažgane, za stoute ni najbolj primeren kot primarni črni slad se ga pa dodaja za kompleksnost.
Sicer smo o tem že govorili ampak za dry stout se ponavadi uporabi "roasted barley", torej niti ne slad ampak "zažgan" ječmen.
Glede temperature za drozganje odvisno kako imaš sestavljen recept, ampak sam sem večinoma šel na osnovne sestavine (osnovni slad + roasted barely + ječmenovi kosmiči) brez karamelnih sladov in posledično drozganje na medium profilu in uporaba US-05 kvasa. Če daš še kaj karamelih sladov zraven ali pa uporabiš manj požrešen angleški kvas boš moral drozgat pa ustrezno nižje, 66C mogoče celo še manj.
Glede kvasa, po mojih izkušnjah za dry stout S-04 ni primeren kvas oz. bi moral telo ekstremno zmanjšat (nič karamele, zelo nizko drozganje), US-05 tudi ni idealen ker ne pusti nič estrov ki jih delno dry stout tudi rabi. Najboljši za ta stil so namenski "irski" kvasi, precejkrat se uporablja tudi lager kvas ki ima malce več estrov (imam namen probat naslednjič).
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citre nimajo, cascade je podobnih cen kot pri Hopsiju, za njegov domač hmelj je pa pač cena nekoliko višja od zadružne. če po toliko proda v Anglijo in ZDA, zakaj bi nam spuščal cene. Ima pa njegov hmelj dosti višjo vsebnost Alfa kislin, tko da ga načeloma porabiš manj. Podpira sceno, vedno je radodaren z nagradami. 5 EUR po kili več si pa za moje pojme ena domača stvar zasluži čez zadružno.