Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
ravno kar poslal mail, sporočim ko pošljejo ta nov cenik
wink-1.gif

Pa če bo cena sprejemljiva, bom naroču par kil zaloge
wink-1.gif

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
MROOST 900 je "svetlejši" čokoladni (Chocolate) slad ki ima bolj sladno aromo in manj zažgane, za stoute ni najbolj primeren kot primarni črni slad se ga pa dodaja za kompleksnost.

Sicer smo o tem že govorili ampak za dry stout se ponavadi uporabi "roasted barley", torej niti ne slad ampak "zažgan" ječmen.

Glede temperature za drozganje odvisno kako imaš sestavljen recept, ampak sam sem večinoma šel na osnovne sestavine (osnovni slad + roasted barely + ječmenovi kosmiči) brez karamelnih sladov in posledično drozganje na medium profilu in uporaba US-05 kvasa. Če daš še kaj karamelih sladov zraven ali pa uporabiš manj požrešen angleški kvas boš moral drozgat pa ustrezno nižje, 66C mogoče celo še manj.

Glede kvasa, po mojih izkušnjah za dry stout S-04 ni primeren kvas oz. bi moral telo ekstremno zmanjšat (nič karamele, zelo nizko drozganje), US-05 tudi ni idealen ker ne pusti nič estrov ki jih delno dry stout tudi rabi. Najboljši za ta stil so namenski "irski" kvasi, precejkrat se uporablja tudi lager kvas ki ima malce več estrov (imam namen probat naslednjič).

Iscem po netu se kaksno info okoli stouta in s23 kvasovkam, pa je bolj malo napisanega. Se pravi za zrno in hmelj je recept isti kot pri ale kvasu. Pitching kvasa je 20 stopinj ali kaksne vec, fermentacija bo v prostoru 12-13 stopinj, v fermentorju do 15. Kvas bom hidriral enako kot us05. Pustil bi tri tedne v fermentorju in flasiral (brez sekundarca).
Sem priblizno na pravi poti? Je se kaksna posebnost, ki se razlikuje od ale stouta?
Vem,da bo odgovor izcrpen, tako da hvala ze vnaprej...
cheer.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.084
-8.781
113
O Presneto, pa je res navil cene.
Dobro da sem pred mescem nabavil 2 kile hmelja, za letos ne bo panike. Drugo leto pa
uf-1.gif

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Wow, čakam že celo zimo da pridejo ameriški hmelji in potem vidm tole.
Ni mi jasno zakaj je potem na facebooku objavu da so cene hmeljev padle.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Pa dobr no. Če hočeš citro, ki je ta hip pač najbolj iskana roba, ker si večina novopečenih pivcev piva, ki ni lager, pač drka na citro je cena pač taka, ker je povpraševanje preseglo ponudbo.
Kila citre je za en dober IPA oziroma APA v kombinaciji pol pol s cascadom za 560 flaš piva, kar po trenutnih cenah s cascadom vred znaša 100 EUR za kilo citre in kilo cascada. To je nekaj manj kot 18 centov na steklenico, kar je še vedno precej poceni. Aurora za bitering je zanemarljiva.

Seveda je takole ugodno, če nabaviš kilo hmelja. Vem pa, da vas večina nabavlja po gramih, tisto pa je drago ko pes.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.084
-8.781
113
Lani je bila kila aurore skupaj z davkom okoli 13€. Letos je okoli 26€.
Jebat ga, drago je.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Je dražje, še vedno pa ni drago. Se je pa seveda vedelo to, saj se je povpraševanje povečalo na polno. Vsi sadijo nove njive, nove sorte in podobno. Čez nekaj let bo pa presežek citre in cascada oziroma hmelja na sploh na trgu, po hitro cena spet polovična.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.084
-8.781
113
Bi razumel, če bi se povišala cena sortam, po katerih je povpraševanje. Ne pa kompletno ponudbo pomnožiti z 2
crazy1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Hopsi ima res nekam pretirana cene sedaj - sploh za domače sorte, naj nekdo da aktualni cenik Hmezad-a tam se bo videlo kako dejansko stojijo cene!
smirk-1.gif

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Cenik.

Priponke

• 2370664-CENIKZASLAD-zakupce-01.12.2015-December.pdf
    362,1 KB · Ogledi: 416
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Čakam da mi pošljejo ta novga, pa objavim...
Ja res je, s hopsijem sem že velikokrat sodeloval in je super fant, sam take cene za naše sorte so pretiranje...

Edit: Me je že Gucci prehitel
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Da še jaz dodam nekaj k tem cenam :D
Kdor pozna kakega pridelovalca hmelja, ki ga potem prodaja ali v tujino ali zadrugam, je zmagal! Novembra sem v hmezadu srečal enega takega(oba čakala osebje da se vrne z malice :D), ki mi je dejal, da mi auroro proda za 5€/kg. Za zjokat pa je, da si nisem takrat zapisal njegove telefonske
frown-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Citre nimajo, cascade je podobnih cen kot pri Hopsiju, za njegov domač hmelj je pa pač cena nekoliko višja od zadružne. če po toliko proda v Anglijo in ZDA, zakaj bi nam spuščal cene. Ima pa njegov hmelj dosti višjo vsebnost Alfa kislin, tko da ga načeloma porabiš manj. Podpira sceno, vedno je radodaren z nagradami. 5 EUR po kili več si pa za moje pojme ena domača stvar zasluži čez zadružno.

Sicer se pa itak brez veze pregovarjamo o tem, cena je takšna, po kateri proda, ko povpraševanja ne bo, bo cena nižja. Kupiš pač tam, kjer se ti zdi. je pa res, da je ene 100 strani nazaj tekla debata o tem, al kupit kilo hmelja po dvakratni ceni ki jo je mel mojepivo za 100g, al ne, zdej so pa pritožbe za 5 EUR višjo ceno od Hmezada.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
to je res, je pa vse to tudi dvorezen meč. Hopsi ima brutal cene ima pa tudi kvaliteto. Tudi aurora se razlikuje od predelovalca do predelovalca. Hmezad ima pa več dobaviteljev. Tako da če kupuješ malo bolj na veliko (kg in več) je dobro nareditii kak kompromis
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citre nimajo, cascade je podobnih cen kot pri Hopsiju, za njegov domač hmelj je pa pač cena nekoliko višja od zadružne. če po toliko proda v Anglijo in ZDA, zakaj bi nam spuščal cene. Ima pa njegov hmelj dosti višjo vsebnost Alfa kislin, tko da ga načeloma porabiš manj. Podpira sceno, vedno je radodaren z nagradami. 5 EUR po kili več si pa za moje pojme ena domača stvar zasluži čez zadružno.

Pomojem noben ne oporeka tega, cene slovenskega hmelja so pri nas itak "subvencionirane" tako da imamo oz. smo imeli privilegij da smo ga dopbivali ceneje od ostalega sveta. Se pa na splošno hudujemo ob dejstvu je da je cena od "lani" šla gor mnogokrat, recimo za s golding pri Hmezadu sem dal eno leto nazaj 12 EUR po kili, danes ga imajo krat 2, hopsi ga prodaja pa skoraj krat 3!
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Sej imam jst tudi še pol kg lanske (2014) citre na zalogi, očitno je bila to moja najboljša naložba v življenju (kupljena za okoli 30 eur/kg sedaj so cene pa vsaj še 1x tolikšne)!
grin1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Men je pa zmanjkuje, sem moral spet investirat v AMERI hmelje, 100 EUR jebela.... Moja hoče hmelj, se ne da prepričat z dobrim sladastim Irish redom.

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Pa kaj za vraga sva se to z enimi hecnimi poročila?!
Irish red je bil delan po njenem naročilu. Zdaj?! Ma kaki. Ni šans!! IPA!!!

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.