Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Zanimivo, da so hmelji pri Hopsiju cez noc vsi 2015 letnik...pred postavitvijo nove spl.strani je bilo 3/4 vseh 2014, sedaj pa vsi 2015...zanimivo...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.082
-8.781
113
Koliko je približno izgube, če imaš pri suhem hmeljenju hmelj v vrečki z majhnimi luknicami?
Pir je že čist, se pa vrečka čist zeleno uščije in odišavi kopalnico, ko sem jo stisnil pred pucanjem
crazy1.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Po praksi (ne moji) naj bi se v vrečke doziralo 25% več hmelja kot direkt v fermentor za približno isti učinek. Glede na letošnje cene hmelja....bodo vrečke šle v pozabo :D

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Koliko je približno izgube, če imaš pri suhem hmeljenju hmelj v vrečki z majhnimi luknicami?
Pir je že čist, se pa vrečka čist zeleno uščije in odišavi kopalnico, ko sem jo stisnil pred pucanjem
crazy1.gif

Ponavadi je problem v velikosti vrecke. Ce stlacis noter pelete in potem to das v pivo se napijejo in se nimajo kam sirit s tem je pa tudi izlocanje arome prepreceno. Ce je vrecka zadosti velika pa racunaj tam 1/3 izgube napram dodajanju hmelja direktno v pivo.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
crazy1.gif

Ponavadi je problem v velikosti vrecke. Ce stlacis noter pelete in potem to das v pivo se napijejo in se nimajo kam sirit s tem je pa tudi izlocanje arome prepreceno. Ce je vrecka zadosti velika pa racunaj tam 1/3 izgube napram dodajanju hmelja direktno v pivo.

Koliko je pa izguba na temperaturi...recimo 15 napram 20 stopinj? Naj bi blo na višjih temp. boljše izločanje arome...je to opazno?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Zanimivo, da so hmelji pri Hopsiju cez noc vsi 2015 letnik...pred postavitvijo nove spl.strani je bilo 3/4 vseh 2014, sedaj pa vsi 2015...zanimivo...

Kaj hočeš povedat? Da je prepakiral zadeve, kaj? Ker Zanimivo ni ravno definiran pojem.

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Vsak si naj po svoje razlaga...meni je cudno to, da imas kar naenkrat vse nove hmelje...kam je pa slla stara zaloga??? Na gnoj zihr ne..

jest5

Guru
18. avg 2007
26.082
-8.781
113
Če se prav spomnem, je večino 2014 hmeljev bilo brez zaloge.

Staro zalogo pa z veseljem po znižani ceni odkupijo štacune, kot je moje pivo
evil.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Vsak si naj po svoje razlaga...meni je cudno to, da imas kar naenkrat vse nove hmelje...kam je pa slla stara zaloga??? Na gnoj zihr ne..

Pač ne kupi pri njemu, pojdi v Hmezad, boš dobil crop 2013
smile-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
To za mene ni dlaka v jajcu...ce je hmelj star, smrdi, ni arome, in verjetno tud okus ni bozanski! Verjetno to ves, ce se s tem vsaj mal ukvarjas... Sm rekel da je to samo moje mnenje, ni pa treba napadat z nekim Hmezadom...oni so zadnji kjer bi kupil hmelj.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Potem praviš, da si pri Hopsiju dobil star hmelj? Če je tako, potem se zmeni z njim, ne pa da svoje domneve deliš brez posebnih dokazov.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Še vedno ne vem, si dobil od Hopsija star hmelj zapakiran pod etiketo 2015 ali ne? V kolikor si ga dobil, je pametno, da ga vrneš in zahtevaš vsaj zamenjavo, če gre pa zgolj za tvoje domneve se mi pač ne zdi fer, da take stvari razglabljaš na forumu, kjer je 90% njegovih potencialnih strank.

Koliko vem in koliko ne vem, ne bova debatirala, ker niti ni važno. Ta hip je pa pri meni v zmrzovalniku Citra in Cascade crop 2012, še za eno rundo bo, pa ni kakih posebnih zaznav, da bi kaj smrdelo. Kak procent je šla kislina dol, to je pa to. Če je pa hmelj nepravilno skladiščen, pa zna bit problem. To se ti prej lahko zgodi pri kaki znani slovenski internet trgovini, kot pa pri pridelovalcu hmelja, kot je Hopsi.

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Še vedno ne vem, si dobil od Hopsija star hmelj zapakiran pod etiketo 2015 ali ne? V kolikor si ga dobil, je pametno, da ga vrneš in zahtevaš vsaj zamenjavo, če gre pa zgolj za tvoje domneve se mi pač ne zdi fer, da take stvari razglabljaš na forumu, kjer je 90% njegovih potencialnih strank.

Koliko vem in koliko ne vem, ne bova debatirala, ker niti ni važno. Ta hip je pa pri meni v zmrzovalniku Citra in Cascade crop 2012, še za eno rundo bo, pa ni kakih posebnih zaznav, da bi kaj smrdelo. Kak procent je šla kislina dol, to je pa to. Če je pa hmelj nepravilno skladiščen, pa zna bit problem. To se ti prej lahko zgodi pri kaki znani slovenski internet trgovini, kot pa pri pridelovalcu hmelja, kot je Hopsi.
zmaga.gif

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
A niso forumi za to da se razglablja? Kaj si ti admin da bos govoril , kaj se lahko in kaj ne? Pisal bom kolikor bom hotel in kdaj bom hotel. V tvoj 2012 cascade pa sploh ne dvomim da je taksen kot da bi ga ravnokar odprl. Pa ravno Cascade ki je tako nedovzeten za staranje..boga zemlja.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Prideš probat pale ale s točno tem cascadom? Vabljen. Boš mogoče dobil iz prve roke podatke o tem, kako je s Cascadom crop 2012, da ne boš sveto in slepo verjel blesarijam, ki obstajajo na to temo po netu, predvsem ameriški forumi so polni paranoj in seveda pametnih stvari. je treba znat ločit. Aja, hmelj, ki ga omenjam je nabavljen v Hmezadu. Ups.... še ena prepovedana stvar. Mislim da ti potem pri nas počasi zmanjka krajev za hmelj nabavit.

Ja, forumi so za razglabljanje, piši seveda kar ti paše, vendar verjemi, da boš vedno dobil kritiko, če boš obtoževal nekoga goljufije brez konkretnih dejstev. Torej še enkrat in zadnjič vprašam čisto enostavno vprašanje: Si mogoče dobil star hmelj zapakiran pod etiketo 2015?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
A vidim, da si zbrisal bluzenje. no si dobil od Hopsija star hmelj z nalepko 2015 ali ne. Čisto enostavno vprašanje, na katerega nikakor ne odgovoriš.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.