Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Batch- koliko bo šlo v fermentor
Boil- koliko gre v kotel. Torej je tukaj večji volumen za kakih 15% (povretek, usedlina)
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Batch- koliko bo šlo v fermentor
Boil- koliko gre v kotel. Torej je tukaj večji volumen za kakih 15% (povretek, usedlina)
Samo v fermentor ne prelijem vsega kar imam v kotlu , ker nekaj usedline pustim v njem pa se ta količina razlikuje za 4litre in je rezultat lahko precej drugačen
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
potem moraš izračune pokorigirat. Pač toliko več vode, toliko več slada, da dobiš končno ustrezen volumen.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
potem moraš izračune pokorigirat. Pač toliko več vode, toliko več slada, da dobiš končno ustrezen volumen.
To sem vse skorigiral. Samo pri vnosu podatkov me je malo motilo to odstopanje ,ker gre iz kotla v fermentor manjša količina gostota pa naj bi bila ista. Recimo v kotlu 27litrov v fermentor pa prelijem 24litre se pravi 3 litre je gostega materiala na dnu kotla , ki ga ne želim v fermentorju.
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Zraven tega batch size imaš na izbiro kotel ali fermenter, tako da izbereš kar ti paše.

Aurore sem pa jest dal enkrat kar precej v IPA in je bil za moj okus tak neprijeten zeliščen okus. Je pa blo to edinkrat ko sem probal First wort hop tako da je mogoče to razlog. Dal sem jo v FWH, po koncu vretja in pa še v dry hop skupaj z Bobek.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Je kdo za kako menjavo hmelja ki mu ostaja. Jaz imem trenutno preveč magnuma in mandarina bavaria če kdo rabi.
LP
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Glede starterja sem popolnoma zelen, zato se mi kljub vsem prebranim debatam poraja par vprašanj.
Glede na to da bom delal zadevo za 100L, mi izračuni nakažejo na ogromne posode, zato sem si zamislil takole (mogoče se motim):
2. paketka kvasovk bi vmešal v predhodno 1L pripravljeno sladico (iz prejšnjega batcja, seveda prevreto in ohlajeno). Počakam da kvasovke vse pojejo, odložim v hladilnik da sedimentirajo, odlijem vrhnjo plast. Nato dodam zopet 1L sladice, ponovim vajo in tako naredim še enkrat.
Kot razumem se mi kvasovke množijo na potenco, vendar potemtakem bi potreboval tudi na potenco sladice?
Koliko je idealno sladice ali raztopine DME za 2 paketka kvasovk (govorim za prvo množenje)

Pa še nekaj, kako je z obrati na mešalu, kot razumem začnež z majnimi, nato jih pa večaš proti koncu.

Obrate na mešalu počasi večaš, da ti palčke ne odnese. Tu imaš navodila od utisevalca:

Tako po kalkulacijah bi recimo za OG tam od 1.09 do 1.1 rabil 600-800 miljard celic, v eni vreči jih imaš od oka 100. Da bi iz ene vrečke naredil toliko celic naenkrat bi rabil 4l starter v enem kosu. Starter prva stopnja se vedno dela v optimalnem 10:1 razmerju, torej 1l vode = 100g DMEja (OG cca 1.035) ker je to najbolj optimalen OG za začetni razvoj kvasa. Višji OGji bodo "pobili" in mutirali kvas in imaš potem slabši učinek, ampak beri dalje ...

V tvojem primeru ker si se že odlčil za večstopenjski starter (kako veliko erlenmajerica imaš?) pa lahko delaš 3x 1l štarterje (klasična 2l erlenmajerica to zdrži, računaj da bo proti koncu že kvasa oz. usedline veliko). Skratka sam bi naredil:
- prvo stopnjo na klasični dozi torej 1:10 (OG 1.035), za 1l vode pomeni da daš 100g DMEja -> dobiš ven cca. 250 miljard celic
- drugo stopnjo pojačaš OG na okoli 1.050, za 1l vode dodaš 150g DMEja -> dobiš ven 450 miljard celic
- tretja stopnja pojačaš OG na 1.070, za 1l vode dodaš 200g DMEja -> dobiš ven malo nad 600 miljard celic

Z več stopnjami boš kvas postopoma pripravil da bo odporen na visok OG, če bi namreč dodal kvas iz vrečke ali pa iz starterja ki je imel 1.035 OGja v 1.1 pivo ga bo precej pocrkalo. S takimi stopnjami pa se slabo odporen kvas ne množi dalje v naslednji stopnji in se tako namnoži v večji količini bolj odporen kvas.

Delaš tako kot si omenil torej pustiš na mešalki v toplem prostoru (lahko tudi 25-30C), pri prvi in drugi stopnji bi moralo sfermentirat v 1m dnevu, pri zadnji stopnji bo trajalo lahko dalj. Kdaj se konča fermentacija itak vidiš ko se med mešanjem ne dvigajo več mehurčki (CO2). Ko sfermentira narediš cold crash, pri UO-05 zna trajat tudi dan ali dva. V glavnem ko vidiš da je tekočina bistra in kvas na dnu odliješ vodo kolikor jo lahko in dodaš novo mešanico.

Stvar bo vzela nekaj časa ampak dobiš pa monstrum od kvasa ki je pripravljne zažvečit tudi v OG 1.1 in prebavit 10%+ alkohola. Alternativa je da narediš neko normalno pivo z OGjem tam 1.05 pa ven pobereš usedlino, daš potem v dozi malce več ker bo kvas manj pripravljen.

Sam vedno za tele močne zadeve raje delam tako da "strateško" prej naredim eno pivo ki je nevtralno iz katerega poberem kvas in ga kar direktno potem vržem v novo močno pivo. Prihraniš čas pa zajebancijo pa še eno pivo več imaš!

PS: Za tvoj klasičen batch 100 litrov bi po tem rabil dve stopnji.
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Najboljši batch je bil Pale Ale s slovensko Dano za grenčino in Auroro ter Goldingom za dry hop
zmaga.gif

Gumpy si pripravljen deliti cel recept? Sam namreč ravno sestavljam nek podoben recept (Pale Ale zgolj iz slo. hmeljev) in bi bilo super če bi se zelo pitni obliki približal že v prvem poskusu.

Seveda, ni problema, tu si vse delimo
nahrung002.gif


V prilogi je recept za moj standarden 75L Batch, pa čimveč uspehov!
2357612-PaleAleSLOhops.jpg
 

Priponke

  • 2357612-PaleAleSLOhops.jpg
    2357612-PaleAleSLOhops.jpg
    98,6 KB · Ogledi: 239

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Glede starterja sem popolnoma zelen, zato se mi kljub vsem prebranim debatam poraja par vprašanj.
Glede na to da bom delal zadevo za 100L, mi izračuni nakažejo na ogromne posode, zato sem si zamislil takole (mogoče se motim):
2. paketka kvasovk bi vmešal v predhodno 1L pripravljeno sladico (iz prejšnjega batcja, seveda prevreto in ohlajeno). Počakam da kvasovke vse pojejo, odložim v hladilnik da sedimentirajo, odlijem vrhnjo plast. Nato dodam zopet 1L sladice, ponovim vajo in tako naredim še enkrat.
Kot razumem se mi kvasovke množijo na potenco, vendar potemtakem bi potreboval tudi na potenco sladice?
Koliko je idealno sladice ali raztopine DME za 2 paketka kvasovk (govorim za prvo množenje)

Pa še nekaj, kako je z obrati na mešalu, kot razumem začnež z majnimi, nato jih pa večaš proti koncu.

Obrate na mešalu počasi večaš, da ti palčke ne odnese. Tu imaš navodila od utisevalca:

Tako po kalkulacijah bi recimo za OG tam od 1.09 do 1.1 rabil 600-800 miljard celic, v eni vreči jih imaš od oka 100. Da bi iz ene vrečke naredil toliko celic naenkrat bi rabil 4l starter v enem kosu. Starter prva stopnja se vedno dela v optimalnem 10:1 razmerju, torej 1l vode = 100g DMEja (OG cca 1.035) ker je to najbolj optimalen OG za začetni razvoj kvasa. Višji OGji bodo "pobili" in mutirali kvas in imaš potem slabši učinek, ampak beri dalje ...

V tvojem primeru ker si se že odlčil za večstopenjski starter (kako veliko erlenmajerica imaš?) pa lahko delaš 3x 1l štarterje (klasična 2l erlenmajerica to zdrži, računaj da bo proti koncu že kvasa oz. usedline veliko). Skratka sam bi naredil:
- prvo stopnjo na klasični dozi torej 1:10 (OG 1.035), za 1l vode pomeni da daš 100g DMEja -> dobiš ven cca. 250 miljard celic
- drugo stopnjo pojačaš OG na okoli 1.050, za 1l vode dodaš 150g DMEja -> dobiš ven 450 miljard celic
- tretja stopnja pojačaš OG na 1.070, za 1l vode dodaš 200g DMEja -> dobiš ven malo nad 600 miljard celic

Z več stopnjami boš kvas postopoma pripravil da bo odporen na visok OG, če bi namreč dodal kvas iz vrečke ali pa iz starterja ki je imel 1.035 OGja v 1.1 pivo ga bo precej pocrkalo. S takimi stopnjami pa se slabo odporen kvas ne množi dalje v naslednji stopnji in se tako namnoži v večji količini bolj odporen kvas.

Delaš tako kot si omenil torej pustiš na mešalki v toplem prostoru (lahko tudi 25-30C), pri prvi in drugi stopnji bi moralo sfermentirat v 1m dnevu, pri zadnji stopnji bo trajalo lahko dalj. Kdaj se konča fermentacija itak vidiš ko se med mešanjem ne dvigajo več mehurčki (CO2). Ko sfermentira narediš cold crash, pri UO-05 zna trajat tudi dan ali dva. V glavnem ko vidiš da je tekočina bistra in kvas na dnu odliješ vodo kolikor jo lahko in dodaš novo mešanico.

Stvar bo vzela nekaj časa ampak dobiš pa monstrum od kvasa ki je pripravljne zažvečit tudi v OG 1.1 in prebavit 10%+ alkohola. Alternativa je da narediš neko normalno pivo z OGjem tam 1.05 pa ven pobereš usedlino, daš potem v dozi malce več ker bo kvas manj pripravljen.

Sam vedno za tele močne zadeve raje delam tako da "strateško" prej naredim eno pivo ki je nevtralno iz katerega poberem kvas in ga kar direktno potem vržem v novo močno pivo. Prihraniš čas pa zajebancijo pa še eno pivo več imaš!

PS: Za tvoj klasičen batch 100 litrov bi po tem rabil dve stopnji.

Hvala, veliko sta pomagala
zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Sicer slovenskega nisem. Sem pa lansko leto nemškega nabavu in je čisto nekaj drugega kot ameriški.
Pač zemlja, podnebje itd naredijo svoje...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Potrebujem mnenje nekoga, ki je preizkusil kvas za pšenična in sicer: WB-06 proti Leallemand Munich.
Munich sem že uporabil - sicer kvas je bil ok (banano se je lepo čutilo) vendar kot po pravilu zmeče peno čez veho (in to je bil tudi razlog da se mi je pivo prvič okužilo, mogoče bi fermentroje polnil samo do polovice + blow off), WB-06 pa še nisem preizkusil, po review-ih na netu, niti ni nekega velikega zadovoljstva.
Verjamem, da bi bila wyeast 3068 najboljša izbira, ampak se na veliko pritižujejo čez ogabne vonjave med fermentacijo, ki sicer kasnjeje popolnoma izginejo, ampak bom fermenitral v dnevni zato bi se tega ognil
rolleyes-1.gif

V kleti je trenutno 15 stopinj, zato tudi pšenička sredi zime
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
3066??!?
Prav zdaj mi "smradi" temno pšenično in noter sem nalil WY 3068. 3066 pa ne vem, če obstaja.

Smrada ni zaznati drugje, kot neposredno poleg vehe. ampak res čisto zraven.
To, da mi je v 60 litrskem fermentorju s 40 litrov piva peno ven metalo ni potrebno poudarjati.

WB-06 bom pa preizkusil naslednjič in lahko poročam.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.