Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Glede starterja sem popolnoma zelen, zato se mi kljub vsem prebranim debatam poraja par vprašanj.
Glede na to da bom delal zadevo za 100L, mi izračuni nakažejo na ogromne posode, zato sem si zamislil takole (mogoče se motim):
2. paketka kvasovk bi vmešal v predhodno 1L pripravljeno sladico (iz prejšnjega batcja, seveda prevreto in ohlajeno). Počakam da kvasovke vse pojejo, odložim v hladilnik da sedimentirajo, odlijem vrhnjo plast. Nato dodam zopet 1L sladice, ponovim vajo in tako naredim še enkrat.
Kot razumem se mi kvasovke množijo na potenco, vendar potemtakem bi potreboval tudi na potenco sladice?
Koliko je idealno sladice ali raztopine DME za 2 paketka kvasovk (govorim za prvo množenje)
Pa še nekaj, kako je z obrati na mešalu, kot razumem začnež z majnimi, nato jih pa večaš proti koncu.
Obrate na mešalu počasi večaš, da ti palčke ne odnese. Tu imaš navodila od utisevalca:
Tako po kalkulacijah bi recimo za OG tam od 1.09 do 1.1 rabil 600-800 miljard celic, v eni vreči jih imaš od oka 100. Da bi iz ene vrečke naredil toliko celic naenkrat bi rabil 4l starter v enem kosu. Starter prva stopnja se vedno dela v optimalnem 10:1 razmerju, torej 1l vode = 100g DMEja (OG cca 1.035) ker je to najbolj optimalen OG za začetni razvoj kvasa. Višji OGji bodo "pobili" in mutirali kvas in imaš potem slabši učinek, ampak beri dalje ...
V tvojem primeru ker si se že odlčil za večstopenjski starter (kako veliko erlenmajerica imaš?) pa lahko delaš 3x 1l štarterje (klasična 2l erlenmajerica to zdrži, računaj da bo proti koncu že kvasa oz. usedline veliko). Skratka sam bi naredil:
- prvo stopnjo na klasični dozi torej 1:10 (OG 1.035), za 1l vode pomeni da daš 100g DMEja -> dobiš ven cca. 250 miljard celic
- drugo stopnjo pojačaš OG na okoli 1.050, za 1l vode dodaš 150g DMEja -> dobiš ven 450 miljard celic
- tretja stopnja pojačaš OG na 1.070, za 1l vode dodaš 200g DMEja -> dobiš ven malo nad 600 miljard celic
Z več stopnjami boš kvas postopoma pripravil da bo odporen na visok OG, če bi namreč dodal kvas iz vrečke ali pa iz starterja ki je imel 1.035 OGja v 1.1 pivo ga bo precej pocrkalo. S takimi stopnjami pa se slabo odporen kvas ne množi dalje v naslednji stopnji in se tako namnoži v večji količini bolj odporen kvas.
Delaš tako kot si omenil torej pustiš na mešalki v toplem prostoru (lahko tudi 25-30C), pri prvi in drugi stopnji bi moralo sfermentirat v 1m dnevu, pri zadnji stopnji bo trajalo lahko dalj. Kdaj se konča fermentacija itak vidiš ko se med mešanjem ne dvigajo več mehurčki (CO2). Ko sfermentira narediš cold crash, pri UO-05 zna trajat tudi dan ali dva. V glavnem ko vidiš da je tekočina bistra in kvas na dnu odliješ vodo kolikor jo lahko in dodaš novo mešanico.
Stvar bo vzela nekaj časa ampak dobiš pa monstrum od kvasa ki je pripravljne zažvečit tudi v OG 1.1 in prebavit 10%+ alkohola. Alternativa je da narediš neko normalno pivo z OGjem tam 1.05 pa ven pobereš usedlino, daš potem v dozi malce več ker bo kvas manj pripravljen.
Sam vedno za tele močne zadeve raje delam tako da "strateško" prej naredim eno pivo ki je nevtralno iz katerega poberem kvas in ga kar direktno potem vržem v novo močno pivo. Prihraniš čas pa zajebancijo pa še eno pivo več imaš!
PS: Za tvoj klasičen batch 100 litrov bi po tem rabil dve stopnji.