Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, bad boy ma 1103 OG. Mal me je zaskrbel štarter, k mi je prsmrdel mal po šampanjcu, sam okus ni bil niti mal kisel, tko da pripisojem to divji fermentaciji na mešalnuku, upam, da se ne motim in da ne bo tole ena kiselca nakonc. Bo Utisevalec povedal, če mu starterji dišijo
smile-1.gif


uff kull OG
cheer.gif

Glede kvasa pa nč bat, jaz krožim z njim med serijami, pa smrdi ko [cenzura] :D pivo pa potem nima priokusov. To je kvas normalno, da med svojo življensko dobo spušča različne arome

Kot sem že napisal na FB je OG kar lepo po planu ratal, je pa res, da sem za 10 odstotkov zmanjšal učinkovitost, ki se pri meni vrti okol 75%, zdaj sem dal na 65%. Zadnjih 10 litrov sparga je teklo ven skoraj dve uri in sem se moral za kravateljc vlečt stran, da nisem vlil not še 10 litrov. Počasi sem delal luknje v posteljico toliko, da je počasi teklo. Če nebi imel tok izkušenj z lastno opremo, tole nebi ratal, zato pa pravim, da je treba opremo počas sprobavat.
Se je pa danes zjutraj po osmih urah že lepo začelo dogajat, prdi že mehurčke v steklenico in lepo se vidi, da se na več koncih fermentorja že dogaja. Je tale bad boy dobil glanc novi fermentor (flaškon) od 34 litrov, ki bo namenjen strong ale kategoriji, katere sem se do sedaj izogibal, ker se nisem počutil zadost zrelega.
Mi je blo pa škoda vsega cukra, ki je ostal v Mash tunu, sam se mi res ni dalo ob 10. uri zvečer še mini stouta kuhat, zato bo danes padel kruh iz dela tropin, ostalo je šlo na kompost, bodo črvi veseli.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, bad boy ma 1103 OG. Mal me je zaskrbel štarter, k mi je prsmrdel mal po šampanjcu, sam okus ni bil niti mal kisel, tko da pripisojem to divji fermentaciji na mešalnuku, upam, da se ne motim in da ne bo tole ena kiselca nakonc. Bo Utisevalec povedal, če mu starterji dišijo
smile-1.gif


uff kull OG
cheer.gif

Glede kvasa pa nč bat, jaz krožim z njim med serijami, pa smrdi ko [cenzura] :D pivo pa potem nima priokusov. To je kvas normalno, da med svojo življensko dobo spušča različne arome

Kot sem že napisal na FB je OG kar lepo po planu ratal, je pa res, da sem za 10 odstotkov zmanjšal učinkovitost, ki se pri meni vrti okol 75%, zdaj sem dal na 65%. Zadnjih 10 litrov sparga je teklo ven skoraj dve uri in sem se moral za kravateljc vlečt stran, da nisem vlil not še 10 litrov. Počasi sem delal luknje v posteljico toliko, da je počasi teklo. Če nebi imel tok izkušenj z lastno opremo, tole nebi ratal, zato pa pravim, da je treba opremo počas sprobavat.
Se je pa danes zjutraj po osmih urah že lepo začelo dogajat, prdi že mehurčke v steklenico in lepo se vidi, da se na več koncih fermentorja že dogaja. Je tale bad boy dobil glanc novi fermentor (flaškon) od 34 litrov, ki bo namenjen strong ale kategoriji, katere sem se do sedaj izogibal, ker se nisem počutil zadost zrelega.
Mi je blo pa škoda vsega cukra, ki je ostal v Mash tunu, sam se mi res ni dalo ob 10. uri zvečer še mini stouta kuhat, zato bo danes padel kruh iz dela tropin, ostalo je šlo na kompost, bodo črvi veseli.

A nimaš nobenga kmeta v bližini? pač kaka slaninca paše zravn stouta
wink-1.gif
:D

Sicer pa kruh je dobr, sm ga že dvakrat naredu. Jaz sm dal 1/2 bele moke, 1/4 črne, 1/4 posušene in zmlete tropine
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Mam pr svaku, pa je njegova tašča prepovedala kure futrat s tem, pazi za kaj, ker je njen mož zdravljen alkoholik, pa je piščance....sem umrl od smeha in jih poslal nekam in zdaj mamo pač fejst močen kompost, paradajz raste k pr norcih.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Mam pr svaku, pa je njegova tašča prepovedala kure futrat s tem, pazi za kaj, ker je njen mož zdravljen alkoholik, pa je piščance....sem umrl od smeha in jih poslal nekam in zdaj mamo pač fejst močen kompost, paradajz raste k pr norcih.

hysterical-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem enkrat za foro zvaril, nek klasičen pale ale recept. Ostanek pivine sem dal v 1,5 litersko plastenko, pa pol paketa suhega kvasa not. Na temperature nisem niti slučajno pazil, fermentiralo mi je na pisalni mizi, da sem sproti lahko gledal, kako se balončki dvigajo
smile-1.gif


Rezultat je bil...hmm, užiten
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Mam pr svaku, pa je njegova tašča prepovedala kure futrat s tem, pazi za kaj, ker je njen mož zdravljen alkoholik, pa je piščance....sem umrl od smeha in jih poslal nekam in zdaj mamo pač fejst močen kompost, paradajz raste k pr norcih.

hysterical-1.gif
Ti se kr smej, tvoja kolegica, laborantka v pokoju v ZD LJ Rakovnik. Še tok bolj žalostno, ker je od foha.
aplauz.gif


AVEŠ zdravljenmu alkoholiku lohk škodjo surovine za alko prebavljene in spravljene v nedolžnem piščancu. Bohnedej, da da staremu cuker v kofe....kriza.
13.gif
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Mam pr svaku, pa je njegova tašča prepovedala kure futrat s tem, pazi za kaj, ker je njen mož zdravljen alkoholik, pa je piščance....sem umrl od smeha in jih poslal nekam in zdaj mamo pač fejst močen kompost, paradajz raste k pr norcih.

hysterical-1.gif
Ti se kr smej, tvoja kolegica, laborantka v pokoju v ZD LJ Rakovnik. Še tok bolj žalostno, ker je od foha.
aplauz.gif


AVEŠ zdravljenmu alkoholiku lohk škodjo surovine za alko prebavljene in spravljene v nedolžnem piščancu. Bohnedej, da da staremu cuker v kofe....kriza.
13.gif

sam a si ji omenu da je glavna sestavinapiva voda?
Raj ne, bodo vsi piščanci pa še mož šli rakom žvižgat
evil.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Za homebrew je vsekakor boljša varianta corny.
Kakor vem se teh plastičnih ne da razstavit, torej so za enkratno uporabo. Corny te pride okrog 40€ in ga maš praktično za vedno.
Tole je bolj mišljeno za profi pivovarje kot nepovratna enbalaža in je v zadnjih letih pravi bum. Praktično se ukinjajo inox kegi, vsaj v sloveniji (bevog, pelicon, hfb....za ostale ne vem) Ker se ti bolj splača dat teh 10€ kot pa 100€ pa še vsakič pucat.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
aja še drugi del vprašanja...točeno pivo doma ima smisel!
wink-1.gif
to boš največji car, vse vaške punce bodo tvoje :D
Jaz ga mam zdej čez zimo že pol leta v kegu in ga počasi pijem, pa se nič ne pokvari
wink-1.gif
pa ne rabiš se hecat z flaširanjem. Čeprav jaz imam kombinacijo, flaše+ kegi.
Kaj rabiš? torej keg, manometer, priključke, CO2 jeklenko, cevi, pipo. Vse skupaj nanese okrog 200€
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Za homebrew je vsekakor boljša varianta corny.
Kakor vem se teh plastičnih ne da razstavit, torej so za enkratno uporabo. Corny te pride okrog 40€ in ga maš praktično za vedno.
Tole je bolj mišljeno za profi pivovarje kot nepovratna enbalaža in je v zadnjih letih pravi bum. Praktično se ukinjajo inox kegi, vsaj v sloveniji (bevog, pelicon, hfb....za ostale ne vem) Ker se ti bolj splača dat teh 10€ kot pa 100€ pa še vsakič pucat.

Se popolnoma strinjam za kege. Ko bos zvaril kar nekaj litrov piva, se ti ga enostavno vec ne bo dalo steklenicit... Sodi so res ena taka super stvarca, ki ti se kako prav pridejo.

Sam jih imam 5, pa mi se vedno kak manjka ;-) .

Steklenice pa pridejo na vrsto ob posebnih prilikah.

Sam sem si se nabavil inox adapterje za polnit pvc flase... cca 10$.
http://s.aliexpress.com/yymM7fia
Ce gres kam in s seboj vzames par litrov.

Je pa res, da rabis zacetno investicijo tam cca. 150 do 200 eur.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Vsem pivovarjem na forumu želim eno veselo in zdravo ter srečno 2016 in še mnogo zvarjenih piv.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
btw, pri slovenianhops naj bi od tega meseca dalje prodajali tudi po 100g paketke hmelja.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Živjo!
Naredil sem si stirplate. Vse vredu in prav, imam pa problem, če povečam obrate na določeno vrednost mi vrže magnetek iz osi.
Predvidevam da so prešvoh magneti, uporabil sem tiste iz diska, zdaj pa nevem kaj nej...vrtinec ki ga še lahko ustvari, brez da ga vrže iz osi je kak 1-2 cmm. se bojim da premalo meša...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Živjo!
Naredil sem si stirplate. Vse vredu in prav, imam pa problem, če povečam obrate na določeno vrednost mi vrže magnetek iz osi.
Predvidevam da so prešvoh magneti, uporabil sem tiste iz diska, zdaj pa nevem kaj nej...vrtinec ki ga še lahko ustvari, brez da ga vrže iz osi je kak 1-2 cmm. se bojim da premalo meša...

Kakšen magnet imaš pa v tekočini? Od tega je odvisno, kako močno boš lahko vrtel...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
3 cm teflonski, pač un laboratorijski. Pa razmak med magnetkoma na ventilatorju je tudi 3 cm, pa prav sem ju obrnil.
Sej zdej vrti že kake 3 ure, sam problem je ker je vrtinec dokaj majhen. Sumim da je kriva tudi erlenmajerica, ker ima dno malo ukrivkjeno navzgor
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.