Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Začel s pivovarstvom nekje maja kot popolni analfabet. 2 ekstrakta 16 varjenj cca 350 litrov...nej slabu
smile-1.gif
. Varil 4 različne stile IPA, pale ale, stout in irish red ale. 11 runda( ameriški pale ale) je bila tista za katero lahko rečem da je bila res odlična in sem 100% zadovoljen. Fasal eno okužbo na stoutu...kljub temu je pivo popito, se mu ni poznalo.
Tale tema je zlata vredna, zato hvala mojstrom tu gor, živi enciklopediji utiševalcu in ostalim.

Na zdravje in vesele praznike!
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Moja bilanca 2014 kot začetnik 5 x iz konzerve in 9 Biab ena se bo še kuhala v soboto potem bo pa to to za letos . Na žalost pa za novoletno nazdravljanje ne bo zadosti razen ,če bomo kar svežega iz kleti .V tem letu ,ko sem se začel ukvarjati z to packarijo ste mi bili velikokrat v pomoč hvala vam za nasvete in odgovore ,ki so me izpopolnjevali iz betcha v betch. Sedaj konec leta vem veliko več kot ob začetku leta pa še vedno ne vem nič . Upam ,da se bom tudi v prihodnjem letu lahko učil od najboljših ( VAS ).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
V bistvu ne vem, koliko sem naredil
grin1.gif

Vem da je bilo 10 biab rund, ena je še v fermentorju, tako da jih bo mogoče do NL 11 zaključenih.
Potem pa še nekje med 8 in 10 rund iz ekstrakta
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Letos aprila sem začel s pivovarstvom in sem do sedaj zvaril 14 rund po 20l. Nekaj rund sem naredil iz piksne, katere sem večinoma še dodatno hmeljil. Seveda grem tudi jaz kot večina začetnikov predvsem v smer PA in IPA, tako da že nestrpno pričakujem novo letino citre.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
btw, a je kdo že mogoče delal ipo samo z auroro? Ali pa kaj drugega.
Jo imam preveč, pa...
grin1.gif
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Sam sem to leto zvaril samo 9 rund (vse BIAB). Od tega je 1 (delana februarja) bila zanič. Od ostalih sta mi bili 2 zelo dobri, druge pa v redu. Planiral sem še ene 4 runde, ampak žal ni šlo - služba, otroci, žena... Saj veste kako je. Tudi sam upam, da bo prihajajoče leto bolj aktivno in si obenem želim več pivovarskega dogajanja na obali.
Sem pa uspel končat kegerator o katerem sem sanjal zadnja 3 ali 4 leta
smile-1.gif


imag0557.jpg


imag0612.jpg


Seveda vsem želim vesele praznike in srečno 2016.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Do aprila smo se hecal z postavljanem pivovarnice (končno plac, kjer je noter samo oprema za varit) pa izdelovanjem opreme pri različnih inox mojstrih. Nato pa konkretno varjenje 100L batchov.
Mislim da sem zvaril okrog 1000L, nič skisanega (trkam), je blo pa ene par takih ki sem si jih drugače zastavil, vendar smo vse popili.
Za letos sem zaključil z barley vinom, ki obeta!

Drugo leto pa štrartam na polno, potreba se bo lotit starterjev, kar za 100L ni mačji kašelj
wink-1.gif

Predvsem pa še izboljšati izdelke in poglobiti znanje
wink-1.gif

Aja, pa narediti nekaj takega kot ima kumino
wink-1.gif
zgleda fantastično.

Čim več odličnih vark v naslednjem letu, vsem!
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Utiševalec a si ti svoje znanje iz pivovarstva pridobil zgolj s hobijem, ali si se mogoče kdaj tudi poklicno ukvarjal s tem?
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Jaz sem jih zvaril 12rund po cca. 40l. Tako, da se mi se ni treba lagat... vecina je uspela, nekaj pa je takih, ki jih se moram zaradi uspeha ponoviti ;-) . Okuz ni bilo, razen v 1 steklenici. :)

lp, in veliko veselja ob varjenju v novem letu!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Utiševalec a si ti svoje znanje iz pivovarstva pridobil zgolj s hobijem, ali si se mogoče kdaj tudi poklicno ukvarjal s tem?

Samo hobi, je pa res da sem imel od prej nekaj prakse iz vinarstva pa tudi teorije iz (mikro)biologije.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Tudi jaz sem letos začel: najprej tri runde ekstrakta (bolj kot ne razočaran), potem pa 8 biab rund. Tri so izpadle odlične, ostale povprečne, vse popili z užitkom. V novem letu si želim vsaj 15 varjenj, večino že skuhanih receptov z določenimi izboljšavami.

V novem letu pa vse pozivam, da shranijo dve steklenici svojega najboljše piva in ga prijavijo na naslednje društveno tekmovanje.


Happy new BEER!
 
Nazadnje urejeno:

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
trenutno stanje za 2015 je 17 allgrain batchov, kar je skupaj naneslo na 558 litrov. No nekaj je, lahko bi bil še kakšen več.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Moji izdelki v 1 letu. Začel sem z all-grain BIAB nekje novembra/decembra 2014. Delam pa po 20L batche. Prej sem uporabljal steklenice sedaj pa par mesecev samo v kege.

6 american ipa
9 pale ale
4 black ipa
2 blonde ale
2 double ipa
2 english ipa
1 esb
9 lager
1 porter
1 red ipa
6 session ipa
2 smash
5 stout
1 weissbier
1 white ipa

Vse skupaj sem pa naredil 69 receptov (za pri kolegu kuhat, itd).
 
Nazadnje urejeno:

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Letos napravil v začetku še 3 batcke ekstrakta potem pa vse BIAB in jih je naneslo 10 - batchi so pa ali 20 L ali 12 L.

Se pa pripravljam za kuhanje prvega all grain lagerja in sicer Češki Pilsner. O premo mam (temperaturno kontrolo), kvas tudi (White Lab WLP802), recept sestavljam. Tu me pa zanimajo malo vaše izkušnje in mnenja.

Gledem recepte in veliko jih uporablja dvojni ali trojni "decotion" drozganje (slovenskega izraza ne poznam). Vem, da pri modernih sladih lahko načeloma uspešno naredimo samo preprost "single infusion". Mene pa zanima, ali je že kdo probal komplicirat in kakšna je razlika v končnem pivu?

Sam sicer za prvi all grain lager ne bom kompliciral, ampak me zanima razlika in mogoče v prihodnosti tudi to poskusim "tako kot je treba".

PS: če koga zanima zanimivo branje o Pilsner Urquell - zgodovina in tudi generalni recept. Zanimive so predvsem temperature pitchanja in fermentacije!
smile-1.gif

http://morebeer.com/brewingtechniques/library/backissues/issue5.3/urquell.html
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
nahrung002.gif


Se bom poskusil pivovarsko udejstvovat v novem letu malce bolj aktivno, sedaj mi ni zneslo ker sem imel druge prioritete oz. delo!
10.gif


@all, ker je konec leta lahko vsi napišete kakšna je bilanca 2015? So hektolitri bili kvalitetni, količina zadostovala potrebam?
grin1.gif


Sam sem sedaj seštel, letos je bilo:
- 24 različnih varjenj
- nekaj čez 3 hektolitre piva
- kvaliteta solidna, vidnih okužb celih batchev ni bilo

Disclamer, lahko da lažem če kakšen carinik kaj vpraša, materialnih dokazov pa žal ni več!
ne-ne-1.gif


Če bo ostalo kaj časa bo letos padlo še eno kuhanje, sicer pa drugo leto malce več aktivnost, sploh pri lagerjh imam "minus"!
cheer.gif

S tem čudovitim hobijem sem se začel ukvarjati januarja 2015.
Kuham vse all-grain. Do sedaj sem skuhal 11 batchev po 70L. Zimski batchi so pri meni v stilu: Dry Stout, Robust Porter, Oatmeal Chocolate Stout. Poletni pa ena English IPA, 3x Pale Ale (testiral batche samo s slovenskim hmeljem, pa batche s Citro in Cascade), ena IMPERIAL IPA je vmes padla in potem še odlična aromatična American IPA. Zdaj pa v fermentorjih peti dan brbota Milk Stout.
Najboljši batch je bil Pale Ale s slovensko Dano za grenčino in Auroro ter Goldingom za dry hop
zmaga.gif

Ponesrečila se mi je le prva runda (preveč usedline v steklenicah in kar nekaj vulkančkov), ko sem spoznal, da je imeti pravi mlin za mletje slada osnova za pravi all-grain. Ostale runde se spijejo še preden lahko pivu rečemo, da je dovolj starano za pitje
grims-1.gif

Največja zmaga zame pa je, da mi zaradi tega hobija v tem letu ni bilo treba več piti vode z okusom (beri: Union / Laško)
grin1.gif


Večino znanja sem dobil z branjem ''kultnih knjig'' o pivovarjenju in seveda preko spleta. Tudi tale forum je velik plus
aplauz.gif

Sicer pa delam nov forum (pregleden s temami in podtemami,...), pa ga bom čez kak mesec ali dva, ko bo sfiniširan tu gor linkal, pa boste povedali svoje mnenje!

Zelo sem vesel tudi, da se garažna scena pri nas kar razvija in da se družimo in združujemo (DLDP
zmaga.gif
).
V letu 2016 pa si želim še več osrečenih prijateljev in vsaj 15 batchev!

Lepe praznike, pa uživajte v pivovarstvu še naprej
nahrung002.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Glede starterja sem popolnoma zelen, zato se mi kljub vsem prebranim debatam poraja par vprašanj.
Glede na to da bom delal zadevo za 100L, mi izračuni nakažejo na ogromne posode, zato sem si zamislil takole (mogoče se motim):
2. paketka kvasovk bi vmešal v predhodno 1L pripravljeno sladico (iz prejšnjega batcja, seveda prevreto in ohlajeno). Počakam da kvasovke vse pojejo, odložim v hladilnik da sedimentirajo, odlijem vrhnjo plast. Nato dodam zopet 1L sladice, ponovim vajo in tako naredim še enkrat.
Kot razumem se mi kvasovke množijo na potenco, vendar potemtakem bi potreboval tudi na potenco sladice?
Koliko je idealno sladice ali raztopine DME za 2 paketka kvasovk (govorim za prvo množenje)

Pa še nekaj, kako je z obrati na mešalu, kot razumem začnež z majnimi, nato jih pa večaš proti koncu.
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Najboljši batch je bil Pale Ale s slovensko Dano za grenčino in Auroro ter Goldingom za dry hop
zmaga.gif

Gumpy si pripravljen deliti cel recept? Sam namreč ravno sestavljam nek podoben recept (Pale Ale zgolj iz slo. hmeljev) in bi bilo super če bi se zelo pitni obliki približal že v prvem poskusu.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Pozdravljeni,spet imam vprašanje za izkušene pivovarje . Tokrat me zanima ,kaj v BrewersFried pomeni Batch size Katle ( po mojem naj bi bila to količina pivine po vretju z vsedlino v kotlu preden gre v fermentator) in Est. Boil size ( po moje bi to bilo kolikšna je količina v kotlu pred vretjem). Ker sta ta dva podatka ključna za ugotavljanje končne učinkovitosti in predvidevanja kaj želiš sploh skuhati.
Hvala za odgovor

Ps: za enkrat v pivino dajem hmelj v vrečah se pravi da se grenkoba malce izgubi in bi moral povečati količino. Če bi dal v kotel brez vreče bi bilo pa verjetno težava samo pri mašenju pipice in bi bil izračun grenkobe bol pravilen ?
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.